logo-white

תוכן עניינים

הלכות מועדי אייר וספירת העומר

הלכות מועדי אייר וספירת העומר מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

הלכות מועדי אייר וספירת העומר - תוכן עניינים:

פרק ז - יום ירושלים

facebook email whatsapp

ביום כ"ח באייר תשכ"ז זכינו בחסד ה' לחדש את ריבונותנו על ירושלים המקודשת, הכותל המערבי ומקום המקדש. במשך תשע-עשרה שנות קיומה של מדינת ישראל הייתה ירושלים חצויה - חצייה בריבונות ישראל וחצייה בריבונות ירדן. מקום המקדש והכותל המערבי - שריד בית מקדשנו, המקום שממנו לא זזה השכינה - היו בריבונות ירדן, ולא יכולנו לגשת לכותל ולהתפלל בו. גם חלקי ארץ מרכזיים כחברון, קבר רחל, יהודה ושומרון, חבל עזה, הגולן ועוד, לא היו בידינו. בשנת התשע עשרה להקמת המדינה, מדינות ערב כרתו ברית צבאית וגמרו אומר להשמידנו. בחסדי ה' הגדולים צבא ההגנה לישראל יצא להשיב מלחמה שערה, ניצח במלחמה, ותוך שישה ימים שחרר חבלי מולדת ובליבם את ירושלים עיר הקודש, הכותל המערבי ומקום המקדש.

 

מדינות ערב לא השלימו עם קיומה של מדינת ישראל, במשך תשע עשרה שנות קיומה. הם ניסו לפגוע בה ללא הרף, ואגרו נשק כדי להשמידהּ. בה' באייר תשכ"ז, כשלושה שבועות לפני תחילת מלחמת ששת הימים, הפרה מצרים את ההסכם שנחתם עמה, והכניסה את צבאהּ לחצי האי סיני, שעל פי ההסכמים היה שטח מפורז בשליטת האו"ם. מדינת ישראל פנתה לעזרת ארצות הברית ושאר מדינות העולם, בבקשה שיקיימו את התחייבותם להגן על ישראל במקרה שמצרים תכניס כוחות צבא לחצי האי סיני, וכלם השיבו את פניה ריקם. כאשר מדינות ערב נוכחו שמדינות העולם אינן נחלצות לעזרת מדינת ישראל, כרתו ביניהם מצרים, סוריה, ירדן ועיראק ברית צבאית, שמטרתה להשמיד את מדינת ישראל, והחלו לקדם את כוחותיהם לעבר גבולות מדינת ישראל.

לצבאות מדינות ערב היה יתרון גדול על צה"ל, בגודלם ובכלי הנשק שלהם. מנהיגיהם דיברו בגלוי על כוונתם להשמיד את מדינת ישראל, והחרדה במדינת ישראל הייתה גדולה. ההערכות היו קשות מאוד והוכשרו הרבה בתי קברות. רבים חששו שעומדת להתרחש במדינת ישראל 'שואה שנייה' חלילה1.

מלחמת ששת הימים נפתחה בתקיפת פתע אווירית של ישראל על חילות האוויר של מצרים, סוריה וירדן. כמעט כל מטוסי חיל האוויר השתתפו בתקיפה זו, ותוך שעות ספורות הושמדו יותר מארבע-מאות מטוסים של האויב. במבצע זה השיגה ישראל עליונות אווירית, והוא הכריע את כל מהלך המלחמה. יד ה' התגלתה בתקיפה מופלאה זו - בדרך פלא הגיעו המטוסים ליעדם מבלי שנתגלו, השמידו את מטוסי האויב, וכמעט כולם חזרו בשלום לבסיסם. תוך זמן קצר יצאו מטוסי חיל האוויר לגלי תקיפה נוספים, ואף ש'גורם ההפתעה' כבר לא היה קיים, הצליחו מטוסינו להשלים את משימותיהם ולשוב לבסיסם בשלום. וכך כבר ביום הראשון למלחמה חדלו חילות האוויר של מצרים, סוריה וירדן להתקיים2.

ישראל עשתה ככל שביכולתה כדי למנוע מלחמה אזורית כוללת. לשם כך שלחה ישראל שדר למלך ירדן, ובו התחייבה שלא תפגע בירדן אם זו לא תצטרף למלחמה. מלך ירדן דחה את בקשת ישראל, וביום הראשון למלחמה תותחים ירדניים פתחו בהפגזה כבדה על ירושלים. ישראל נאלצה להשיב מלחמה שערה ולתקוף את ירדן. יד ההשגחה העליונה סובבה כל זאת - בזכות התעקשותו של מלך ירדן להצטרף למלחמה, זכינו לשחרר את ירושלים ואת שטחי יהודה ושומרון3.

הניצחון על צבאות ערב היה מהיר ומוחץ. ביום הראשון ללחימה, כ"ו באייר, שוחרר חבל עזה, בכ"ז באייר שוחרר השומרון, בכ"ח באייר שוחררו ירושלים והר הבית, בכ"ט באייר שוחררו חברון והרי חברון, קבר רחל ומערת המכפלה, בא' בסיוון שוחרר חצי האי סיני, ובב' בסיוון, היום השישי למלחמה, שוחררה רמת הגולן4.

יד ה' נראתה בגלוי במלחמה זו, כאשר בזמן קצר כל כך הושג ניצחון כה מכריע ומוחץ, שאליו לא ציפה איש. לאחר המלחמה, הורגשה בכל העולם היהודי התעוררות עצומה של הודאה לה', והכרה בכך שיד ה' עשתה זאת.

 

1.
עיין מגילת ששת הימים לד"ר חגי בן ארצי עמ' 13-18.
2.
עיין מגילת ששת הימים עמ' 25 ואילך. ועיין שם נספח ב עמ' 35, על הניסים המופלאים שהתרחשו בתקיפה זו.
3.
עיין מגילת ששת הימים עמ' 47 ואילך.
4.
עיין מגילת ששת הימים עמ' 105.

גולת הכותרת של המלחמה הייתה שחרור ירושלים, הכותל המערבי והר הבית. ירושלים היא עיר הקודש, מקום המקדש, הנבואה, התורה והמלכות, העיר שאליה נשואות עיני עם ישראל בכל הדורות; היא בירת הנצח של עם ישראל ואורו של עולם. לאחר כאלפיים שנות גלות שבהן שלטו בה זרים, וגעגועיה ותקוות תקומתה נישאו בלב כל יהודי ויהודי מרחוק, בתפילתו "ותחזינה עינינו בשובך לציון" - זכינו לשוב אליה. הקריאה "הר הבית בידינו" הרטיטה את הלבבות, וגרמה להתרגשות רבה אצל כל יהודי באשר הוא.

ירושלים מאחדת את הקדושה והמלכות: היא עיר הקודש והמקדש והיא גם עיר הבירה שלנו ומרכז שלטוננו המדיני - "מקדש מלך עיר מלוכה". היא מבררת שהייעוד השלם של עצמאותנו המדינית והממלכתית אינו להיות 'מקלט בטוח' לעם נרדף וחסר הגנה, אלא להופיע את חיי הקודש, ולבנות חיים לאומיים שלמים, המוארים באור תורה וקדושה; חיים שמביאים להשראת שכינה בארץ, חיים שבית המקדש הוא מרכזם1.

 

1.
עיין זה היום עשה ה' עמ' רז ואילך, עיין דבר חברון מועדים עמ' קעג, קמעא קמעא עמ' 227. ועיין לדור ולדורות לראשון לציון הגר"י ניסים עמ' שנח, שירושלים היא מקום משכן השכינה, ובזמן חורבנה, ובייחוד כשעם ישראל לא יכול היה לעלות אליה ולהיראות בה, כאילו ירד מסך והפריד בין עם ישראל לשכינה; ועִם שובו של עם ישראל לירושלים, כאילו הוסר אותו מסך, ועיין לנתיבות ישראל חלק א (תשע"א) עמ' רמז: "וכאשר עם גידולו הנשגב של הקץ המגולה אשר לישוב הארץ וקיבוץ גלויות ושיבת בניה לתוכה, בשכלול שלטוננו עליה, מתעלה חזרת השכינה לציון".

כ"ח באייר, יום שחרור ירושלים, נקבע על ידי הרבנות הראשית ליום הודאה ושמחה, על הישועה שנושענו במלחמת ששת הימים ועל שחרור ירושלים ומקום המקדש1.

אין אומרים ביום ירושלים ובתפילת מנחה שלפניו וידוי ותחנון2, וכן אין אומרים את הפרק "לַמְנַצֵּחַ וכו' יַעַנְךָ ה' בְּיוֹם צָרָה" שקודם "ובא לציון" כיוון שיום ירושלים אינו יום צרה3.

נוהגים ללבוש בגדי שבת לכבודו של היום, להתגלח ולהסתפר לכבודו4. מתפללים תפילת ערבית ברוב עם, ופותחים באמירת מזמורי ההודיה, כפי שמודפס בסידורים5.

בפסוקי דזמרה של תפילת שחרית, נוהגים להוסיף את הפרקים שאומרים בשבתות ובימים טובים, כדי להרבות בדברי שבח והודאה לה', וממשיכים ב"ישתבח" כשאר ימות החול6. לאחר חזרת הש"ץ, אומרים הלל שלם, ונחלקו הדעות אם יש לברך לפניו. יש סוברים שאין לברך לפני ההלל7, ויש סוברים שיש לברך לפניו8. למעשה מועצת הרבנות הראשית הכריעה שיש לברך על ההלל9, וכך יש לנהוג10.

נוהגים לקיים סעודה לכבוד יום ירושלים11 ועוסקים בה בעניינו של יום12, וסעודה זו נחשבת סעודת מצווה13.

 

1.
החלטת הרבנות הראשית (תשכ"ח), נדפסה בתוך המחזיר שכינתו לציון חלק א עמ' 39.
2.
החלטת הרבנות הראשית (תשכ"ח), נדפסה בתוך המחזיר שכינתו לציון חלק א עמ' 39.
3.
כן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א. עיין כף החיים תכט מ, שמנהג יוצאי ספרד שלא לומר "למנצח" בכל יום שאין אומרים בו תחנון, ועיין פרי מגדים סימן קלא משבצות זהב ס"ק טו ד"ה אכתוב, שביום הנחשב ליום טוב, גם יוצאי אשכנז אינם אומרים "למנצח".
4.
שו"ת דבר חברון אורח חיים סימן תקלא.
5.
עיין המחזיר שכינתו לציון חלק א עמ' 40.
6.
עיין שו"ת דבר חברון אורח חיים סימן תקלא, סידור בית מלוכה עמ' נז.
7.
שו"ת ישכיל עבדי חלק ח השמטות סימן ד שאלה ד אות ב עמ' קסט, הגר"ע יוסף בתוך הלכות יום העצמאות ויום ירושלים (תשמ"ה) עמ' שצב, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק א סעיף יב.
8.
שו"ת שבט מיהודה חלק ב סימן נט וסימן סב, ארץ חמדה חלק א עמ' עא, דת ומדינה לגרח"ד הלוי עמ' 88 ואילך, דבר חברון מועדים עמ' קכח.
9.
הלכות יום העצמאות ויום ירושלים (תשמ"ה) עמ' שפז.
10.
כן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א.
11.
החלטת הרבנות הראשית בנשיאות הגרא"י אונטרמן והגר"י ניסים בתוך הלכות יום העצמאות ויום ירושלים עמ' שנג, דבר חברון מועדים עמ' קכח.
12.
עיין דבר חברון מועדים עמ' קכח. ועיין שפת אמת לרבי משולם שרגא הלפרין פרשת בשלח ד"ה ויבואר עוד (מהדורת תשע"ד) עמ' שכג, בשם רבי אלימלך מליז'נסק, "שעל ידי שמספרים בטובות ובנפלאות שעשה ה' יתברך, נמשך וניתוסף נפלאות וטובות יותר גדולים".
13.
כן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א. ועיין חיי אדם כלל קנה סעיף מא: "מי שאירע לו נס, וכל שכן בני עיר, יכולין לתקן בהסכמה עליהם ועל הבאים אחריהם לעשות אותו יום לפורים וכו', ונראה לי דאותה סעודה שעושין בשביל הנס, היא סעודת מצוה". ועיין שחר אהללך חלק ג סימן לה, והמחזיר שכינתו לציון חלק א עמ' 188.

יום העצמאות ויום ירושלים חלים בחודש אייר, בין פסח לשבועות, והם מתאימים לזמנים אלו. חג הפסח הוא הזמן שבו נולד עם ישראל, וממנו סופרים את הימים לחג השבועות, שבו קיבלנו את התוכן והייעוד הרוחניים של חיינו. מתאים הדבר שכשבוע לאחר הפסח, המציין את לידת הגוף הלאומי, חל יום העצמאות, שבו אנו שמחים על תחיית הגוף הלאומי בדורותינו. וכשבוע לפני חג השבועות, שבו קיבלנו תורה, חל יום ירושלים, שבו אנו חוגגים את שחרור ירושלים ומקום המקדש, המציינים את הייעוד הרוחני והקדוש שלנו1.

1.
מדרכי הכרם מועדים עמ' 402, קמעא קמעא עמ' 228 ואילך.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ