תוכן עניינים
הלכות מועדי אייר וספירת העומר מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א
בפסוקי דזמרה של תפילת שחרית, נוהגים להוסיף את הפרקים שאומרים בשבתות ובימים טובים, כדי להרבות בדברי שבח והודאה לה'; ולאחר שירת הים ממשיכים ב"ישתבח", כשאר ימות החול1. את שירת הים נוהגים לומר בשירה, או פסוק - פסוק על ידי שליח הציבור והקהל2.
לאחר חזרת הש"ץ אומרים הלל שלם3. יש סוברים שיש לומר הלל בברכה4, שכן אמרו חכמים: "נביאים שביניהם תקנו להן לישראל, שיהו אומרים הלל על כל צרה וצרה שלא תבא עליהם, ולכשנגאלים אומרים אותו על גאולתם"5, וכיוון שביום העצמאות נגאלנו ונושענו מצרה, יש לומר ביום זה הלל בברכה6. עוד אמרו חכמים שיש לקבוע סדר הודאה על הצלה ממוות לחיים, ודבר זה נלמד בדרך של 'קל וחומר' מגאולת מצרים: "ומה מעבדות לחירות (-גאולת מצרים) אמרינן שירה, ממיתה לחיים לא כל שכן?!" 7. לכן, כיוון שביום העצמאות חוגגים את הניצחון במלחמת השחרור, ועל ידו ניצלנו ממוות לחיים, יש לומר בו הלל בברכה8. ויש סוברים שאין לומר הלל בברכה ביום העצמאות9, כיוון שהניצחון לא התרחש ביום העצמאות, אלא בו רק התחילה מלחמת השחרור10.
לאחר אמירת ההלל, נוהגים לקרוא פסוקים מספר ישעיהו העוסקים בביאת המשיח ובגאולה השלישית11, ולאחר מכן אומרים תפילה לשלום המדינה ותפילה לשלום חיילי צה"ל12.
אין אומרים תחנון ביום העצמאות, וכן אין אומרים את הפרק "לַמְנַצֵּחַ וכו' יַעַנְךָ ה' בְּיוֹם צָרָה" שקודם "ובא לציון", כיוון שיום העצמאות אינו יום צרה13.