logo-white

תוכן עניינים

הלכות מועדי אייר וספירת העומר

הלכות מועדי אייר וספירת העומר מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

הלכות מועדי אייר וספירת העומר - תוכן עניינים:

פרק ה - דיני יום העצמאות. פרק ה - דיני יום העצמאות

יום העצמאות מוקדם או נדחה

facebook email whatsapp

כאשר יום העצמאות חל בימים שישי או שבת, מקדימים את יום העצמאות ליום חמישי, כדי למנוע חילול שבת בטקסים הממלכתיים של יום העצמאות. כמו כן, כאשר יום העצמאות חל ביום שני, מאחרים אותו ליום שלישי, כדי למנוע חילול שבת בטקסי יום הזיכרון1.

לומדים שיש לשנות את זמן אמירת ההלל ומנהגי החג של יום העצמאות כדי למנוע חילול שבת, ממצוות קריאת מגילה בפורים. כאשר פורים חל בשבת, אין קוראים את המגילה בשבת אלא מקדימים את קריאתה ליום שישי. הטעם לכך הוא חששם של חכמים שאדם שאינו יודע לקרוא את המגילה ייקח את המגילה בידו בשבת וילך לחברו שיודע לקוראהּ, כדי שילמד אותו לקרוא כראוי, ויעבור בכך על איסור הוצאה מרשות היחיד לרשות הרבים2. כך גם ביום העצמאות, כאשר קיומו ביום ה' אייר עלול לגרום לחילול שבת, מקדימים או מאחרים אותו3

בשנים שבהן מקדימים או מאחרים את יום העצמאות, נוהגים קצת שמחה ביום ה' באייר, ואין אומרים תחנון בו, וגם לא במנחה שלפניו4.

 

 

4 הערות

1.
עיין שו"ת באהלה של תורה חלק ב סימן עג אות א, שכך קבעה הכנסת על פי דרישת הרבנות הראשית לישראל, הלכות יום העצמאות לגר"מ שטרנברג בתוך סידור יראו ישרים וישמחו. ועיין שו"ת באהלה של תורה שם, ושחר אהללך חלק ב סימן כה, שבשנים אלו מקדימים או מאחרים בהתאם את אמירת ההלל ואת שאר מנהגי היום. ועיין קונטרס ויתבוננו חסדי ה' עמ' 6, בשם הגר"א שפירא, ושו"ת דבר חברון אורח חיים סימן תקלב.
2.
מגילה ד ב, ורש"י סוכה מג א ד"ה ויעבירנו.
3.
שו"ת באהלה של תורה חלק ב סימן עג. ועיין שם, שאף שאין חשש שאמירת ההלל תגרום לחילול שבת, יש להקדים או לאחר את ההלל, כיוון שאם לא יעשו כן, כל התקנה של הקדמת יום העצמאות עלולה להתערער, כי יתברר שהרבנות הראשית לישראל, שהיא שיזמה את הקדמת יום העצמאות או דחייתו, ממשיכה לחגוג את יום העצמאות בתאריך המקורי שלו, ועוד שההפרדה בין הציבור הדתי לציבור שאינו דתי בחגיגות היום, עלולה לפתוח פתח להפרדת הדת והמדינה, והדבר סותר את עיצומו של יום העצמאות.
4.
באהלה של תורה חלק ב סימן עג אות ה, הלכות יום העצמאות לגר"מ שטרנברג בתוך סידור יראו ישרים וישמחו, ועיין שו"ת הרב הראשי תשמ"ח עמ' 458 הערה 6, ותש"ן עמ' 307, שחולק וסובר שבשנים בהן מקדימים או מאחרים את יום העצמאות, אומרים תחנון ביום ה' באייר. וכתב לנו הגר"י אריאל שליט"א שבשנים אלו, גם מנהגי האבלות אינם נוהגים בה' באייר, ומותר להסתפר ולשמוע שירים ביום זה, ועיין הלכות יום העצמאות לגר"מ שטרנברג שם, שכתב כן, ועיין שחר אהללך חלק ג סימן מא. ועיין שו"ת באהלה של תורה חלק ב סימן עד, שבשנים בהם ה' באייר חל בשבת, יוצאי אשכנז יאמרו "אב הרחמים" בשבת, כיוון שבחודש אייר אומרים "אב הרחמים" גם בשבתות שיש בהן חגיגיות, כגון בשבת מברכים, ועיין הלכות יום העצמאות לגר"מ שטרנברג בתוך סידור יראו ישרים וישמחו, שחולק.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ