logo-white

תוכן עניינים

הלכות מועדי אייר וספירת העומר

הלכות מועדי אייר וספירת העומר מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

הלכות מועדי אייר וספירת העומר - תוכן עניינים:

פרק ג - יום הזיכרון

facebook email whatsapp

ביום ד' באייר, ערב מלחמת השחרור, נפלו יישובי גוש עציון בידי הלגיון הירדני, ויום זה נקבע במדינת ישראל ליום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה. מטרת יום זה אינה לעורר עצב ודכדוך הנפש, אלא לייקר את גבורת הלוחמים ולהעלות על נס את מסירות נפשם למען תקומת עם ישראל בארצו, וללמוד מהם להתמסר לעניין נשגב זה בכל כוחות הגוף והנפש1.

 

1.
עיין תורה וגאולה עמ' 62.

המוסר נפשו למען עם ישראל וארצו, מעלתו גדולה מאוד, ואין לך דבר נעלה יותר מכך1. מסופר בגמרא שבִּתו של אחד ממלכי רומא נמצאה הרוגה, והרומאים הטילו את אשמת הריגתה על כל ישראל ורצו להיפרע מהם. כדי להציל את עם ישראל, באו פפוס ולולינוס - שני יהודים מהעיר לוד, ואמרו שהם הרגו את בת המלך, וכך המלך הרג אותם והניח לכל ישראל. על שני יהודים אלו אמרו חז"ל בגמרא שלרוב מעלתם, "אין כל בריה יכולה לעמוד במחיצתם"2. כך גם הלוחמים שמסרו את נפשם להצלת עם ישראל בדורותינו - אין כל ברייה יכולה לעמוד במחיצתם3

מסירות נפש להצלת ישראל אינה רק מסירות למען עם ישראל אלא גם מסירות למען כבוד ה' יתברך, שכן הקמים להילחם כנגד ישראל - קמים להילחם כנגד אלוקיו. זאת כפי שאמרה אביגיל לדוד המלך: "כִּי מִלְחֲמוֹת ה' אֲדֹנִי נִלְחָם"4, וכן אמרו חכמים: "כל מי שקם כנגד ישראל, כאילו קם כנגד הקדוש ברוך הוא"5

רגילים לכנות את חללי מערכות ישראל 'נופלים', אך חללים אלו לא נפלו אלא קמו, עלו ונתעלו. הם ניצבים ועומדים כלפידים בוערים ומאירים, כמקדשי השם בכל דורות ישראל, ההולכים לפני העם להנחותו הדרך ולהאיר לפניו6.

 

1.
תורת מנחם לאדמו"ר מלובביץ' שנת תשמ"ב חלק ד עמ' 1853.
2.
בבא בתרא י א, ורש"י שם ד"ה הרוגי לוד.
3.
ספר הזכרון לגר"ח שמואלביץ עמ' רט, בשם הגר"ח שמואלביץ. ועיין שם, שיש להכיר תודה לנופלים ללא גבול, כיוון שהם מסרו את נפשם להצלת עם ישראל. ועיין אורו של עולם (תשס"ג) עמ' 380, שכאשר הגרש"ז אוירבך הרגיש צורך להתפלל על קברי צדיקים, הוא היה הולך לבית העלמין הצבאי בהר הרצל ומתפלל על קברי החיילים שמסרו נפשם על קידוש השם, ועיין אוזר ישראל בגבורה (הירש) עמ' 140, שהגרש"ז אוירבך זצ"ל והגר"א נבנצל שליט"א נמנעו מלשבת בבית עלמין צבאי משום קדושת המקום. ועיין כי עין בעין יראו עמ' נד ואילך.
4.
שמואל א פרק כה פסוק כח.
5.
מכילתא דרבי ישמעאל פרשת בשלח מסכתא דשירה פרשה ו.
6.
מדברי הגרמ"צ נריה על חללי מערכות ישראל. ועיין זה היום עשה ה' עמ' מ.

יש המדליקים נר נשמה לזיכרון חללי מערכות ישראל1

בשעת הצפירה בערב יום הזיכרון ובבוקרו, ראוי לעמוד לכבוד הנופלים2. יש האומרים בלחש פרקי תהילים או משניות ומתפללים לעילוי נשמת הנופלים3, ויש המתייחדים עם זכרם בשתיקה יחד עם כל עם ישראל4

בתפילת שחרית אומרים את תפילת "א-ל מלא רחמים" לעילוי נשמת חללי מערכות ישראל5, ולאחר התפילה יש שנוהגים לומר את פרק ט בתהילים, הפותח במילים "לַמְנַצֵּחַ עַל מוּת לַבֵּן"6.

יש העולים לבתי הקברות הצבאיים, לפקוד את קברי הנופלים7.

בתפילת מנחה אין אומרים תחנון, כדין כל תפילת מנחה הסמוכה ליום שאין אומרים בו תחנון8.

 

1.
החלטת מועצת הרבנות הראשית בתוך הלכות יום העצמאות ויום ירושלים עמ' שפח.
2.
פסקי רבנו אורח חיים עמ' 184: מצווה קדושה, עיין הרבנות הראשית לישראל חלק ב עמ' 641 הערה 183, ופסקי שלמה חלק ו עמ' 62, בשם הגר"א שפירא, ועיין הרבנות הראשית לישראל שם עמ' 443, עיין שו"ת באהלה של תורה חלק א סימן כג. ועיין פסקי רבנו שם, והרבנות הראשית לישראל חלק ב עמ' 443, בשם הגר"א שפירא והגר"מ אליהו, ושו"ת באהלה של תורה שם, שאין בעמידה בצפירה איסור של הליכה בחוקות הגויים, כיוון שיש למנהג זה טעם הגיוני, ועיין שו"ת באהלה של תורה שם, שהוסיף שההימנעות מן העמידה בצפירה עלולה לגרום לשנאה וריחוק בין חלקים שונים בעם, ועוד, שלא ידוע לנו על גויים שנוהגים כן.
3.
עיין הרבנות הראשית לישראל חלק ב עמ' 443, בשם הגר"א שפירא והגר"מ אליהו, עיין שו"ת באהלה של תורה חלק א סוף סימן כג.
4.
אבן ישראל חלק ה עמ' קמט.
5.
החלטת הרבנות הראשית לישראל, מובא בספר הרבנות הראשית לישראל חלק ב עמ' 862 הערה 31, סידור בית מלוכה עמ' א, סידור גואל ישראל עמ' 148. ועיין הלכות יום העצמאות לגר"מ שטרנברג בתוך סידור יראו ישרים וישמחו, שכאשר יום הזיכרון חל ביום שני או ביום חמישי, אומרים "א-ל מלא רחמים" אחרי קריאת התורה, וכאשר יום הזיכרון חל בשאר הימים, אומרים "א-ל מלא רחמים" לאחר התפילה.
6.
החלטת הרבנות הראשית לישראל, מובא בספר הרבנות הראשית לישראל חלק ב עמ' 862 הערה 31, סידור בית מלוכה עמ' א.
7.
סידור בית מלוכה עמ' א.
8.
סידור גואל ישראל עמ' לב אות יא, בשם הגר"י אריאל שליט"א, דבר חברון מועדים עמ' קכה, הלכות יום העצמאות לגר"מ שטרנברג בתוך סידור יראו ישרים וישמחו, ועיין שחר אהללך חלק ב סימן יט, שכן המנהג. ועיין שיחות הרב צבי יהודה מועדים חלק ב (תשע"ג) עמ' 170, שצידד שיש לומר תחנון במנחה של יום הזיכרון, על אף שבדרך כלל אין אומרים תחנון במנחה הסמוכה ליום שאין אומרים בו תחנון, כיוון שיום הזיכרון הוא יום של אבל וכאב על מות הקדושים, ועיין שם שסיים: ועדיין יש מקום לדון על זה. ועיין הלכות יום העצמאות לגר"מ שטרנברג בתוך סידור יראו ישרים וישמחו, שכן הדין גם כאשר יום העצמאות מוקדם או נדחה.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ