logo-white

תוכן עניינים

הלכות מועדי אייר וספירת העומר

הלכות מועדי אייר וספירת העומר מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

הלכות מועדי אייר וספירת העומר - תוכן עניינים:

פרק א - מצוות ספירת העומר. פרק א - מצוות ספירת העומר

ספירה בברכה אחר ספירה ביום בלא ברכה

facebook email whatsapp

אדם ששכח לספור ספירת העומר בלילה, וספר למחרת ביום ללא ברכה, רשאי להמשיך ולספור את הימים הבאים בברכה1. ואף שלדעת בעל הלכות גדולות, אדם שהחסיר יום אחד אינו יכול להמשיך ולספור בברכה, וישנן דעות שספירה ביום איננה נחשבת ספירה (ולכן הסופר ביום אינו רשאי לברך על ספירתו), ונמצא שהוא החסיר יום אחד מהספירה, מכל מקום הוא רשאי לספור את הימים הבאים בברכה. הטעם לכך נגזר משתי סברות המאפשרות לו לספור בברכה. סברה אחת היא סברת התוספות, שלפיה אדם ששכח לספור יום אחד יכול להמשיך ולספור בברכה. סברה שנייה היא הדעה שאפשר לספור את ספירת העומר ביום, ונמצא שהוא לא הפסיד שום יום2

הכרעה הלכתית זו נקראת בלשון הפוסקים "ספק ספקא", ומובנה הוא שהשאלה מורכבת משני ספקות, וכדי להכריע שאדם זה יכול לברך, די שבאחד משני הספקות ההכרעה תהיה כדעה המקלה. הספק הראשון הוא אם הלכה כדעת בעל הלכות גדולות, שאדם שהחסיר יום אחד אינו יכול להמשיך ולספור בברכה, או שההלכה היא כדעת התוספות, שאדם שהחסיר יום אחד יכול להמשיך ולספור בברכה. והספק השני הוא אם ההלכה כדעה שלא ניתן לספור ספירת העומר ביום, או שההלכה היא שניתן לספור ספירת העומר ביום. אם ההלכה בספק הראשון היא כדעת התוספות, שאדם ששכח לספור יום אחד יכול להמשיך ולספור בברכה, ודאי שאדם זה יכול להמשיך ולספור בברכה. ואף אם ההלכה בספק הראשון היא כבעל הלכות גדולות, שאדם ששכח לספור יום אחד אינו רשאי להמשיך ולספור בברכה, אפשר שההלכה בספק השני היא כדעה שניתן לספור ספירת העומר ביום, ונמצא שאדם זה לא החסיר שום יום, והוא יכול להמשיך ולספור בברכה3.

כיוון שאדם ששכח לספור בלילה וספר למחרת ביום יכול להמשיך ולספור את שאר הימים בברכה, נוהגים רבים לומר בכל יום לאחר תפילת שחרית "היום כך וכך ימים לעומר", כדי שגם מי ששכח לספור בלילה יספור ביום ויוכל להמשיך לספור בלילות הבאים בברכה4.

 

4 הערות

1.
משנ"ב סימן תפט ס"ק לד וס"ק לח.
2.
שער הציון תפט מה.
3.
שער הציון תפט מה. ועיין שו"ע תפט ח, ומשנ"ב שם לח, שדין זה נכון גם כאשר ישנן ספקות אחרים, כגון שאדם מסופק אם הוא ספר באחד הימים. גם במקרה זה הוא יכול להמשיך ולספור בברכה מדין ספק ספקא, שמא הוא ספר ביום המסופק, ואף אם הוא לא ספר ביום המסופק, שמא ההלכה היא כדעת התוספות שאדם שלא ספר יום אחד רשאי להמשיך ולספור בשאר הימים בברכה. ועיין הליכות שלמה פרק יא הערה 24, שאף שבדרך כלל אין מברכים ברכה על סמך ספק ספקא, במקרה זה מברכים, כיוון שהעיקר להלכה כדעת התוספות שספירת כל יום מימי הספירה היא מצווה בפני עצמה שאינה תלויה בשאר הימים, ולכן בצירוף ספק נוסף מברכים. ועיין הליכות שלמה פרק יא סעיף ו, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק כ סעיף כב, ואשרי האיש פרק סד סעיף י, שאדם שנזכר לאחר השקיעה שהוא לא ספר את היום הקודם, יספור את היום הקודם בלא ברכה, ויוכל להמשיך ולספור את הימים הבאים בברכה, כיוון שזמן בין השמשות הוא ספק יום ספק לילה, ואפשר שהוא יצא בספירתו, ועיין כף החיים תפט פג, שחולק.
4.
כף החיים תפט פ, ילקוט יוסף (תשע"ט) עמ' רכא.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ