logo-white

תוכן עניינים

הלכות מועדי אייר וספירת העומר

הלכות מועדי אייר וספירת העומר מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

הלכות מועדי אייר וספירת העומר - תוכן עניינים:

פרק א - מצוות ספירת העומר. פרק א - מצוות ספירת העומר

אכילה ומלאכה לפני ספירת העומר

facebook email whatsapp

חצי שעה לפני צאת הכוכבים, אסור לאדם לעשות דברים שעלולים להשכיח ממנו את קיום מצוות ספירת העומר, כגון ללכת לישון, לאכול או לעשות מלאכה שעשויה להתמשך1. האכילה האסורה היא אכילת לחם או עוגה בשיעור של יותר מכביצה (56 סמ"ק), אך אכילה קלה של לחם או עוגה בשיעור כביצה, או פירות וירקות ובשר ודגים גם יותר משיעור כביצה, מותרת. זאת כיוון שאין חשש שאכילה קלה תשכיח מהאדם את קיום המצווה2

אדם שרוצה ללמוד, לאכול או לעשות מלאכה בחצי השעה הסמוכה לצאת הכוכבים יכול לבקש מחברו (שאינו לומד, אינו עושה מלאכה ואינו אוכל אכילת קבע), שיזכיר לו לספור ספירת העומר, וכך יהיה מותר לו ללמוד, לאכול או לעשות מלאכה. וכן הוא יכול לכוון לעצמו שעון מעורר או לעשות תזכורת בטלפון הסלולרי, שיזכירו לו לספור ספירת העומר מאוחר יותר3.

אדם שנוהג להתפלל תפילת ערבית במניין בשעה קבועה, רשאי להתחיל במלאכה או בסעודה גם בחצי השעה הסמוכה לצאת הכוכבים, כיוון שיש להניח שבבוא השעה שהוא רגיל להתפלל בה הוא ייזכר בכך מחמת הרגלו4

יש שנוהגים לא לעשות מלאכה בימי ספירת העומר משקיעת החמה עד השעה שסופרים בה את ספירת העומר גם כאשר המלאכה אינה עלולה להשכיח מהאדם את קיום מצוות ספירת העומר5, ורבים אינם נוהגים כן6.

 

6 הערות

1.
רמ"א תפט ד, ומשנ"ב שם. ועיין ילקוט יוסף (תשע"ט) עמ' רפח, שמי שקיבל שבת מוקדם רשאי לאכול סעודת שבת בחצי השעה הסמוכה לצאת הכוכבים, כיוון שסעודת שבת היא סעודת מצווה, והאיסור לאכול לפני הספירה אינו כולל סעודת מצווה, ועיין משנ"ב רסז ו, שחולק וסובר שהאיסור לאכול לפני ספירת העומר כולל גם סעודת מצווה.
2.
כף החיים תפט סו, ועיין שו"ע רלב ג.
3.
עיין משנ"ב תפט כג, וחוט שני שבת חלק ד עמ' שעו, ושבות יצחק שבת חלק ב עמ' רצא, ואשרי האיש פרק סד סעיף ה, וילקוט יוסף (תשע"ט) עמ' רפב, ואשי ישראל (פויפר) פרק כז סעיף יט. ועיין הליכות שלמה פרק יא סעיף א, שהמדקדקים נוהגים להחמיר ואינם עושים דברים שעלולים להשכיח מהם לספור ספירת העומר על סמך העמדת 'שומר' שיזכיר להם לספור ספירת העומר.
4.
עיין אגרות משה אורח חיים חלק ד סימן צט ד"ה עכ"פ, אשרי האיש פרק סד סעיף ה, ילקוט יוסף (תשע"ט) עמ' רפב, נטעי גבריאל פסח חלק ג פרק כו סעיף ד.
5.
עיין שו"ע תצג ד, ומשנ"ב שם. ביתר הרחבה: עיין משנ"ב תצג יט, שישנם שני טעמים למנהג זה, טעם אחד - שתלמידי רבי עקיבא נקברו לאחר השקיעה, ובשעת קבורתם היו בטלים ממלאכה, וזכר לכך נוהגים להיבטל ממלאכה, וטעם שני - שנאמר בתורה בעניין ספירת העומר "שֶׁבַע שַׁבָּתוֹת תְּמִימֹת תִּהְיֶינָה", ויש בכך רמז שיש לשבות מעשיית מלאכה בזמן הספירה. ועיין משנ"ב שם, ושער הציון שם טז, שלטעם הראשון המנהג להימנע מלאכה הוא רק כשיעור זמן של כדי קבורה (עיין פסקי שמועות על ספירת העומר וחג השבועות עמ' מו, בשם הגרי"ש אלישיב, שמשך זמן זה הוא עשרים דקות, ועיין שם, בשם הגר"נ קרליץ, שהוא כשעה), ולפי הטעם השני המנהג להימנע מעשיית מלאכה הוא עד השעה שסופרים ספירת העומר, ועיין שונה הלכות תצג ח, שיש לסמוך על הטעם הראשון ולעשות מלאכה לאחר שעבר משך זמן של כדי קבורה. ועיין הלכות חג בחג ספירת העומר עמ' קג, שיש לסמוך גם על הטעם השני, ולספור ספירת העומר ולעשות מלאכה מייד לאחר מכן. ועיין שער הציון תצג טז, שלפי הטעם הראשון המנהג להימנע מעשיית מלאכה בימי ספירת העומר הוא רק עד ל"ג בעומר, ולפי הטעם השני המנהג הוא עד שבועות, ועיין חזון עובדיה יום טוב עמ' רעא, ואור לציון חלק ג פרק יז שאלה ז, שהכריעו שהמנהג הוא בכל ימי הספירה, וכן משמע משער הציון תצג טז, ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק כ סעיף נו, שחולק וסובר שהמנהג הוא רק עד אחרי ל"ג בעומר. ועיין כף החיים תצג נד, והליכות שלמה פרק יא סעיף יג, שהמלאכה שנהגו בה איסור היא מלאכה גמורה שאורכת זמן כתפירת בגדים, אך עבודות הבית כשטיפת כלים וקיפול כביסה מותרות. ועיין משנ"ב תצג יח, שהמנהג כולל גברים ונשים כאחד, ועיין חזון עובדיה יום טוב עמ' רעא-רעב, ואור לציון חלק ג פרק יז שאלה ז, שחולקים וסוברים שהמנהג כולל רק נשים, ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק כ סעיף נו, שטוב שגם הגברים ייזהרו בזה.
6.
חק יעקב תצג יב: לא ראיתי נזהרים בזה, בית דוד לרבי דוד יוסף משאלוניקי אורח חיים סימן רעא (מובא בכף החיים תצג נג), שו"ת דברי יציב אורח חיים סימן רטז: לא נהגו העולם, חזון עובדיה יום טוב עמ' רעא: נהגו מקצת נשים, שו"ת משנה הלכות חלק ח סימן רטו: לא ראינו נוהגים כן, רבבות אפרים חלק א סימן שכו: הרבה אין נוהגים כן. ועיין הליכות שלמה פרק יא הערה 50, שבבית הגרש"ז אוירבך לא נהגו כן.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ