logo-white

תוכן עניינים

הלכות ימים נוראים

הלכות ימים נוראים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות ימים נוראים - תוכן עניינים:

פרק לה - צאת היום הקדוש והבדלה. פרק לה - צאת היום הקדוש והבדלה

ברכה על האש

facebook email whatsapp

בהבדלה של מוצאי חג, אין מברכים על האש, כיוון שהשימוש בה מותר בחגים, אבל בהבדלה של מוצאי יום הכיפורים מברכים על האש, כיוון שביום זה אסור להשתמש באש, ונמצא שהאש במוצאי יום הכיפורים היא כדבר חדש, ויש להודות עליה. ברכה זו מדגישה את קדושתו המיוחדת של יום הכיפורים1

את ברכת האש מברכים רק על אש שהייתה דלוקה ביום הכיפורים ('נר ששבת') או על אש שהודלקה מאש כזו, וזאת שלא כמו במוצאי שבת, שאז מברכים את ברכת האש על אש שהודלקה לאחר צאת השבת. ומדוע? במוצאי שבת מברכים על האש, כיוון שהיא נבראה במוצאי שבת: האדם הראשון הקיש אבנים זו בזו, והוציא מהן אש. לפיכך ניתן לברך את הברכה על כל אש, כיוון שהעיקר הוא להזכיר את בריאת האש. לעומת זאת במוצאי יום הכיפורים, הברכה היא על חידוש השימוש באש, שכן ביום זה נאסר להשתמש בה, ובמוצאי היום השימוש באש מותר, לכן מברכים את הברכה על אש ששינוי זה ניכר בה, דהיינו אש שדלקה כבר ביום הכיפורים ואסור היה להשתמש בה, ובמוצאי היום השימוש בה הותר2

כאשר יום הכיפורים חל בשבת, מוצאי יום הכיפורים הוא גם מוצאי שבת, ולכן מותר מעיקר הדין לברך את ברכת האש על אש שהודלקה במוצאי שבת, כפי שנוהגים בכל מוצאי שבת. אך נהגו להחמיר ולברך את ברכת האש על אש שהייתה דלוקה ביום הכיפורים3, כדי להדגיש את קדושתו המיוחדת של יום הכיפורים4.

 

4 הערות

1.
שו"ע תרכד ד, ומשנ"ב שם ס"ק ו-ז. ועיין שלחן שלמה סימן רצח ס"ק ג אות א, שבשונה ממוצאי שבת שאז יש לברך את ברכת האש על אבוקה (נר שיש בו שתי פתילות), במוצאי יום הכיפורים אין צריך לברך את ברכת האש על אבוקה, כיוון שרק במוצאי שבת - שהברכה אז היא זכר לבריאת האש - צריך לברך על ריבוי אור, ועיין קיצור הלכות המועדים דיני מוצאי יום כיפור סעיף י, שחולק.
2.
שו"ע תרכד ד, ומשנ"ב שם. ועיין שו"ע שם, בשם יש אומרים, שאפשר לברך על נר שהודלק מנר שלא שבת, ועיין ביאור הלכה תרכד ד ד"ה ויש אומרים, ושו"ת אגרות משה אורח חיים חלק ד סימן קכב, וחזון עובדיה עמ' שעח, ואור לציון חלק ד פרק כ שאלה ד, שאין לסמוך על דעה זו, ועיין חיי אדם קמה מ, וערוך השלחן תרכד ו, וכף החיים תרכד יז, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מז סעיף יב, שחולקים וסוברים שבשעת הדחק אפשר לברך על נר שהודלק מנר שלא שבת.
3.
משנ"ב תרכז ז, ושער הציון שם ט, כף החיים תרכד יב, חזון עובדיה עמ' שפג.
4.
מגן אברהם תרכד ז.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ