logo-white

תוכן עניינים

הלכות ימים נוראים

הלכות ימים נוראים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות ימים נוראים - תוכן עניינים:

פרק לג - מוסף ומנחה. פרק לג - מוסף ומנחה

סדר העבודה

facebook email whatsapp

בחזרת הש"ץ של תפילת מוסף נוהגים לומר את סדר העבודה, שבו מתארים את עבודת הכהן הגדול ביום הכיפורים, ומתפללים שנזכה לבניין המקדש ולחידוש עבודה זו. בזמן שבית המקדש היה קיים, עיקר כפרת יום הכיפורים הייתה נעשית על ידי עבודת הכהן הגדול, ורבים היו באים לראותה, להשתתף בה ולהיטהר על ידה. הכהן הגדול מתוודה על חטאי כל ישראל על ראש השעיר המשתלח, נכנס לפני ולפנים אל קודש הקודשים ומקטיר את הקטורת, ולשון של זהורית הייתה מלבינה ומבשרת לאומה כולה שנמחלו עוונותיה והיא רצויה לפני ה'.

כיום, שלצערנו אנו חסרים עבודה זו, אמירת סדר העבודה משמשת לה מעין תחליף, כמו שנאמר: "וּנְשַׁלְּמָה פָרִים שְׂפָתֵינוּ"1, כלומר את הפרים שאין באפשרותנו להקריב, נשלם באמירת שפתינו2. טוב ללמוד מראש את סדר העבודה, כיוון שיש להבין את אשר אומרים, כדי שאמירת השפתיים תיחשב תחליף להקרבת הקרבן3.

 

 

3 הערות

1.
הושע יד ג.
2.
שו"ע תרכא ד, ומשנ"ב שם. ועיין מנחות קי א, שכל העוסק בתורת הקרבנות כאילו הקריבם. ועיין לבוש תרכא ד, שתיקנו לומר את סדר העבודה בתפילת מוסף, כיוון שעיקר עבודת יום הכיפורים הייתה בזמן הקרבת המוספים. עיין שו"ע תרכ א, ומשנ"ב שם, שטוב להתחיל את תפילת מוסף לפני שמגיע זמן תפילת מנחה גדולה, כיוון שכאשר מגיע זמן מנחה גדולה, ישנה מחלוקת אם יש להקדים את תפילת מוסף למנחה או להפך, ורצוי שלא להגיע למצב זה. ואם תפילת שחרית מתארכת, נכון לקצר בפיוטים ובסליחות כדי להספיק להתחיל את תפילת מוסף לפני זמן מנחה. ואם קרה והגיע כבר זמן מנחה גדולה, והציבור עדיין לא התפלל תפילת מוסף, יש להתפלל בסדר הרגיל, מוסף תחילה ולאחר מכן מנחה.
3.
עיין מטה אפרים תרכא י, ומשנ"ב מח א.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ