logo-white

תוכן עניינים

הלכות ימים נוראים

הלכות ימים נוראים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות ימים נוראים - תוכן עניינים:

פרק לג - מוסף ומנחה. פרק לג - מוסף ומנחה

כריעה בסדר העבודה

facebook email whatsapp

ביום הכיפורים בזמן שבית המקדש היה קיים, היה הכהן גדול מזכיר את השם המפורש כמה פעמים. בכל פעם שהוא היה מזכיר את השם המפורש, היו כהנים והעם שבעזרה כורעים ומשתחווים. זכר לכך, גם אנחנו נוהגים לכרוע כאשר אנו מזכירים את אמירת השם המפורש מפי הכהן הגדול1.

בשעה שכורעים על הקרקע, יש ליצור הפסק בין הפָּנים לבין הקרקע בהנחת בד או דבר אחר, כיוון שאסור להשתחוות על גבי רצפת אבנים מחוץ לבית המקדש; כמו שנאמר: "וְאֶבֶן מַשְׂכִּית (אבן המכסה את הקרקע) לֹא תִתְּנוּ בְּאַרְצְכֶם לְהִשְׁתַּחֲוֹת עָלֶיהָ"2. יש להפריד בין הפָּנים לבין הקרקע גם כאשר מתפללים במקום שרצפתו אינה עשויה אבנים, כיוון שלא חילקו בין מקומות המרוצפים אבנים למקומות שאינם כאלו, שמא יבואו אנשים לידי טעות3.

 

3 הערות

1.
עיין רמ"א תרכא ד, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מו סעיף קג, ושערי הימים הנוראים (טשזנר) עמ' תרל. ועיין שערי הימים הנוראים שם, שיוצאי ספרד כורעים ארבע פעמים בסדר העבודה, בכל מקום שמזכירים שהכהן הגדול היה אומר את השם המפורש, ויוצאי אשכנז כורעים פעם אחת ב"עלינו לשבח" ושלוש פעמים בסדר העבודה, כאשר מזכירים את השם המפורש שנאמר בווידויים של הכהן הגדול, אך אין הם כורעים כשמזכירים את השם המפורש שנאמר מפי הכהן הגדול כאשר הוא ערך את הגורל על השעירים, ועיין שו"ת ישועת משה חלק ג סימן נא, שכתב כמה טעמים לכך. ועיין משנ"ב תרכא טז, ושער הציון שם, שהמנהג שגם שליח הציבור כורע, ומזיזים את עמוד התפילה מלפניו כדי שיוכל להשתחוות מבלי לעקור את רגליו, ועיין חזון עובדיה עמ' שנד, שגם יוצאי ספרד נוהגים כן, ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מו סעיף קה, שחולק.
2.
ויקרא כו א. רמ"א קלא ח, ומשנ"ב שם. ועיין משנ"ב שם מ, שהאיסור מהתורה הוא רק בשכיבה גמורה על הקרקע כאשר הפנים כבושות בקרקע והידיים והרגליים פשוטות ('פישוט ידיים ורגליים'), אבל כריעה על הקרקע, כפי שאנו כורעים בסדר העבודה, אסורה רק מדרבנן. ועיין ארחות רבנו חלק ב עמ' רלא, וירושלים במועדיה עמ' רפו, שדי להפסיק בין הפנים לקרקע, ואין צורך להפסיק גם בין הברכיים לקרקע. ועיין שו"ת שבט הקהתי חלק ב אורח חיים סימן סא, שגוף האדם או בגדיו אינם מהווים הפסק, ועיין פסקי תשובות קלא כז, שכאשר אין לאדם אפשרות אחרת, אפשר להפסיק בטלית, כיוון שהטלית אינה צמודה לגוף האדם כשאר בגדיו.
3.
מטה אפרים תרכא יב, וקצה המטה שם כא.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ