logo-white

תוכן עניינים

הלכות ימים נוראים

הלכות ימים נוראים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות ימים נוראים - תוכן עניינים:

פרק לג - מוסף ומנחה

facebook email whatsapp

בחזרת הש"ץ של תפילת מוסף נוהגים לומר את סדר העבודה, שבו מתארים את עבודת הכהן הגדול ביום הכיפורים, ומתפללים שנזכה לבניין המקדש ולחידוש עבודה זו. בזמן שבית המקדש היה קיים, עיקר כפרת יום הכיפורים הייתה נעשית על ידי עבודת הכהן הגדול, ורבים היו באים לראותה, להשתתף בה ולהיטהר על ידה. הכהן הגדול מתוודה על חטאי כל ישראל על ראש השעיר המשתלח, נכנס לפני ולפנים אל קודש הקודשים ומקטיר את הקטורת, ולשון של זהורית הייתה מלבינה ומבשרת לאומה כולה שנמחלו עוונותיה והיא רצויה לפני ה'.

כיום, שלצערנו אנו חסרים עבודה זו, אמירת סדר העבודה משמשת לה מעין תחליף, כמו שנאמר: "וּנְשַׁלְּמָה פָרִים שְׂפָתֵינוּ"1, כלומר את הפרים שאין באפשרותנו להקריב, נשלם באמירת שפתינו2. טוב ללמוד מראש את סדר העבודה, כיוון שיש להבין את אשר אומרים, כדי שאמירת השפתיים תיחשב תחליף להקרבת הקרבן3.

 

 

1.
הושע יד ג.
2.
שו"ע תרכא ד, ומשנ"ב שם. ועיין מנחות קי א, שכל העוסק בתורת הקרבנות כאילו הקריבם. ועיין לבוש תרכא ד, שתיקנו לומר את סדר העבודה בתפילת מוסף, כיוון שעיקר עבודת יום הכיפורים הייתה בזמן הקרבת המוספים. עיין שו"ע תרכ א, ומשנ"ב שם, שטוב להתחיל את תפילת מוסף לפני שמגיע זמן תפילת מנחה גדולה, כיוון שכאשר מגיע זמן מנחה גדולה, ישנה מחלוקת אם יש להקדים את תפילת מוסף למנחה או להפך, ורצוי שלא להגיע למצב זה. ואם תפילת שחרית מתארכת, נכון לקצר בפיוטים ובסליחות כדי להספיק להתחיל את תפילת מוסף לפני זמן מנחה. ואם קרה והגיע כבר זמן מנחה גדולה, והציבור עדיין לא התפלל תפילת מוסף, יש להתפלל בסדר הרגיל, מוסף תחילה ולאחר מכן מנחה.
3.
עיין מטה אפרים תרכא י, ומשנ"ב מח א.

ביום הכיפורים בזמן שבית המקדש היה קיים, היה הכהן גדול מזכיר את השם המפורש כמה פעמים. בכל פעם שהוא היה מזכיר את השם המפורש, היו כהנים והעם שבעזרה כורעים ומשתחווים. זכר לכך, גם אנחנו נוהגים לכרוע כאשר אנו מזכירים את אמירת השם המפורש מפי הכהן הגדול1.

בשעה שכורעים על הקרקע, יש ליצור הפסק בין הפָּנים לבין הקרקע בהנחת בד או דבר אחר, כיוון שאסור להשתחוות על גבי רצפת אבנים מחוץ לבית המקדש; כמו שנאמר: "וְאֶבֶן מַשְׂכִּית (אבן המכסה את הקרקע) לֹא תִתְּנוּ בְּאַרְצְכֶם לְהִשְׁתַּחֲוֹת עָלֶיהָ"2. יש להפריד בין הפָּנים לבין הקרקע גם כאשר מתפללים במקום שרצפתו אינה עשויה אבנים, כיוון שלא חילקו בין מקומות המרוצפים אבנים למקומות שאינם כאלו, שמא יבואו אנשים לידי טעות3.

 

1.
עיין רמ"א תרכא ד, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מו סעיף קג, ושערי הימים הנוראים (טשזנר) עמ' תרל. ועיין שערי הימים הנוראים שם, שיוצאי ספרד כורעים ארבע פעמים בסדר העבודה, בכל מקום שמזכירים שהכהן הגדול היה אומר את השם המפורש, ויוצאי אשכנז כורעים פעם אחת ב"עלינו לשבח" ושלוש פעמים בסדר העבודה, כאשר מזכירים את השם המפורש שנאמר בווידויים של הכהן הגדול, אך אין הם כורעים כשמזכירים את השם המפורש שנאמר מפי הכהן הגדול כאשר הוא ערך את הגורל על השעירים, ועיין שו"ת ישועת משה חלק ג סימן נא, שכתב כמה טעמים לכך. ועיין משנ"ב תרכא טז, ושער הציון שם, שהמנהג שגם שליח הציבור כורע, ומזיזים את עמוד התפילה מלפניו כדי שיוכל להשתחוות מבלי לעקור את רגליו, ועיין חזון עובדיה עמ' שנד, שגם יוצאי ספרד נוהגים כן, ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מו סעיף קה, שחולק.
2.
ויקרא כו א. רמ"א קלא ח, ומשנ"ב שם. ועיין משנ"ב שם מ, שהאיסור מהתורה הוא רק בשכיבה גמורה על הקרקע כאשר הפנים כבושות בקרקע והידיים והרגליים פשוטות ('פישוט ידיים ורגליים'), אבל כריעה על הקרקע, כפי שאנו כורעים בסדר העבודה, אסורה רק מדרבנן. ועיין ארחות רבנו חלק ב עמ' רלא, וירושלים במועדיה עמ' רפו, שדי להפסיק בין הפנים לקרקע, ואין צורך להפסיק גם בין הברכיים לקרקע. ועיין שו"ת שבט הקהתי חלק ב אורח חיים סימן סא, שגוף האדם או בגדיו אינם מהווים הפסק, ועיין פסקי תשובות קלא כז, שכאשר אין לאדם אפשרות אחרת, אפשר להפסיק בטלית, כיוון שהטלית אינה צמודה לגוף האדם כשאר בגדיו.
3.
מטה אפרים תרכא יב, וקצה המטה שם כא.

יוצאי ספרד נוהגים לומר לאחר תפילת מוסף את השבח "אין כאלקינו" ואת סדר פיטום הקטורת, כפי שנוהגים בשאר ימות השנה1, אך יוצאי אשכנז נוהגים שלא לאומרם. הטעם שאין אומרים "אין כאלקינו" הוא ששבח זה תוקן לאומרו בשבת, כדי להוסיף בשבחי ה' תחת ברכות שמונה עשרה שאינן נאמרות בשבת, וביום הכיפורים אין צריך לאומרו, כיוון שאנו מרבים בשבחי ה' בפיוטים הנאמרים תוך כדי התפילה2. והטעם שאין אומרים את סדר פיטום הקטורת הוא שכבר הוזכרה הקטורת בסדר העבודה3. ואולם טוב שגם יוצאי אשכנז יאמרו את סדר פיטום הקטורת ביחידות4, כיוון שיש סוברים שלא יוצאים ידי אמירתו בהזכרת הקטורת בסדר העבודה, משום שלא נזכרו שם אחד עשר סממני הקטורת5

לאחר תפילת מוסף מצווה לעסוק בתורה בענייני עבודת יום הכיפורים ובדברים המעוררים את הלב לתשובה. ומי שזקוק למנוחה כדי שיוכל להתפלל מנחה ונעילה בכוונה, ינוח כפי צורכו6.

 

1.
חזון עובדיה עמ' שנד.
2.
שו"ע הרב תרכב א, ועיין משנ"ב תרכב ה. ועיין שערי תשובה סימן קלב ס"ק ו, שאומרים "אין כאלקינו" בימות החול, אף שמתפללים בימות החול תפילת שמונה עשרה, כיוון שהקטורת גורמת לעשירות, ואדם עלול לייחס את השגת העשירות לעצמו, ומשום כך אומרים קודם לכן "אין כאלוקינו".
3.
לבוש תרכא ו.
4.
משנ"ב תרכב ה, על פי מגן אברהם ט"ז ושו"ע הרב.
5.
עיין מגן אברהם תרכב א, ט"ז תרכב ג, שו"ע הרב תרכב א.
6.
הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מו סעיף קי.

כאמור לעיל, נוהגים להתעטף בטלית בכל תפילות יום הכיפורים, ולכן יש להתעטף בטלית לקראת תפילת מנחה1. ואין לחזור ולברך על הטלית, כיוון שיום הכיפורים הוא יום תפילה ארוך, וההפסקה בין תפילת מוסף לתפילת מנחה אינה נחשבת היסח הדעת2

במנחה, קוראים בתורה את הפרשה העוסקת בחובה להתרחק מאיסורי עריות3. זאת כדי לחזק את הזהירות מאיסורים אלו שנפש האדם חומדת אותם, ומתוך כך קשה להישמר מהם ורבים נכשלים בהם4; וכדי לעורר את הלבבות לשוב בתשובה על איסורים אלו5

מפטירים בספר יונה, המתאר את סיפור בריחתו של יונה מלפני ה' ואת תשובתם של תושבי נִינְוֵה. קוראים הפטרה זו, להורות שאי אפשר לברוח מלפני ה', ושהקב"ה הוא רב חסד וחפץ בתשובת רשעים. ואף שתושבי נינוה הרבו לפשוע, הוא שלח אליהם את יונה שיעורר אותם לחזור בתשובה, וכאשר הם חזרו בתשובה, הוא קיבל את תשובתם. ואם את תשובת הגויים ה' קיבל, על אחת כמה וכמה שיקבל את תשובתנו, שאנו בניו, ורחמיו עלינו כרחם אב על בנו6.

 

1.
משנ"ב יח ו, חזון עובדיה עמ' שנד.
2.
הגר"י אריאל שליט"א, אלא אם כן הייתה הפסקה מאוד גדולה, כגון מתפללי ותיקין שסיימו את תפילת מוסף לפני הצהריים וחוזרים להתפלל מנחה אחר הצהריים, עכ"ד. ועיין חזון עובדיה עמ' שנד, שחולק וסובר שאם עברה חצי שעה בין פשיטת הטלית ללבישתה שנית יש לברך עליה שוב, ועיין קיצור הלכות המועדים (תשע"ח) פרק כז סעיף א, שסובר שרק אם עברו שעתיים יברך, ועיין הליכות שלמה פרק ד הערה 25, שסובר שגם לאחר שלוש שעות אין לחזור ולברך, ומסיים שם: והכל לפי העניין.
3.
שו"ע תרכב ב. עיין שו"ת רע"א מהדורה קמא סימן כד, שהסתפק אם חולה שאינו מתענה בשל מצבו הרפואי ביום הכיפורים רשאי לעלות לתורה במנחה, ושורש הספק הוא אם קריאת התורה במנחה היא מחמת התענית, כפי שקוראים בתורה בתעניות ציבור במנחה, או שהיא מחמת קדושת היום, כפי שקוראים בתורה בשבת במנחה: אם הקריאה היא מחמת התענית, אדם שאינו מתענה אינו יכול לעלות לתורה, אך אם הקריאה היא משום קדושת היום, אדם שאינו מתענה יכול לעלות לתורה. ועיין מרחשת חלק א סימן יד שהאריך בזה. ועיין שמירת שבת כהלכתה פרק לט הערה קכב, והליכות שלמה פרק ד סעיף ז, וחזון עובדיה עמ' שנ, שחולה האוכל לשיעורים יכול לעלות לתורה במנחה.
4.
עיין ט"ז תרכב ד.
5.
משנ"ב תרכב ז. ועיין מגילה לא א תוספות ד"ה במנחה, טעמים נוספים.
6.
עיין דרשות ר"י אבן שועיב דרשה ליום כפורים ד"ה והיודע סוד וד"ה ובהמה רבה, ומשנ"ב תרכב ז. ועיין שער הציון תרכב ו. ועיין משנ"ב תרכב יג, שכאשר הזמן קצר, ואם יאמרו את כל הסליחות והפיוטים בתפילת מנחה לא יישאר די זמן לתפילת נעילה, יש לדלג עליהם.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ