logo-white

תוכן עניינים

הלכות ימים נוראים

הלכות ימים נוראים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות ימים נוראים - תוכן עניינים:

פרק לב - שחרית

facebook email whatsapp

ברכת "שעשה לי כל צרכי" תוקנה להודאה על נעילת הנעליים, שכן בעזרת הנעליים אדם יכול להסתובב בחוץ ולדאוג לכל צרכיו1. כיוון שביום הכיפורים אסור לנעול נעלי עור, יש סוברים שביום זה אין לברך את ברכת "שעשה לי כל צרכי"2. ויש סוברים שיש לברך ברכה זו ביום הכיפורים, כיוון שהיא כוללת גם הודאה על נעליים שאין בהן עור3, וכן דעת המשנה ברורה4.

 

1.
אבודרהם סדר ברכות השחר ד"ה כששמע.
2.
עיין מעשה רב אות ט, בן איש חי שנה ראשונה פרשת וישב אות ט, כף החיים מו יז, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מו סעיף פא, אור לציון חלק ד פרק כ הערה ג. ועיין מעשה רב אות ט, שניתן לנעול נעלי עור במוצאי יום הכיפורים ולברך אז את ברכת "שעשה לי כל צרכי", ועיין כף החיים סימן עא ד, שחולק וסובר שלא ניתן לברך את ברכות השחר בלילה, ועיין משנ"ב נב י, שאין לברך ברכות השחר אחר חצות היום, אך הנוהג לברכן אחר חצות אין מוחים בידו.
3.
עיין לבוש תריד ד, ופרי מגדים תקנד משבצות זהב יא, ושו"ת מהר"ם שיק אורח חיים סימן כה, חזון עובדיה תעניות עמ' שסא.
4.
משנ"ב תקנד לא, ועיין שער הציון שם לט, שכן נוהגים.

יש המהדרים להתפלל את תפילת שחרית של יום הכיפורים עם הנץ החמה כוותיקין, מפני שהתפילה כוותיקין מהודרת יותר, וראוי להדר במצוות ביום הכיפורים1. ואף אלו שאינם מתפללים כוותיקין ישכימו קום ויתחילו להתפלל תפילת שחרית מוקדם מהרגיל2.

 

1.
עיין מטה אפרים תריט כט, וארחות רבנו (תשנ"ו) חלק ג עמ' קעה, ומקראי קודש לרב הררי פרק יא סעיף א.
2.
עיין טור סימן תרכ, וכף החיים תרכ א, ושערי תשובה תחילת סימן תרסד, ומקראי קודש לרב הררי פרק יא סעיף א.

אף מי שבדרך כלל אינו מקפיד לומר את פרשת העקדה לפני פסוקי דזמרה, ישתדל לאומרה ביום הכיפורים, כדי להזכיר את זכות העקדה1. וטוב לומר את פסוקי דזמרה במתינות ובנעימה לכבוד היום הקדוש2.

 

1.
מטה אפרים תריט לד.
2.
מטה אפרים תריט לז.

בדרך כלל אומרים בחגים הלל, אבל ביום הכיפורים אין אומרים הלל, כיוון שההלל צריך להיאמר מתוך שמחה יתרה, וביום הכיפורים איננו מצויים בשמחה יתרה, משום שהשמחה בו מהולה ביראה ופחד מאימת הדין1.

 

1.
עיין שו"ע תקפד א, ומשנ"ב שם, ורמב"ם מגילה וחנוכה ג ו.

ביום הכיפורים מוציאים שני ספרי תורה. בספר הראשון קוראים את הפרשה העוסקת בעבודת הכהן הגדול ביום הכיפורים, ובספר השני קוראים את קרבנות היום בפרשת פנחס1. מפטירים בישעיהו בפרקים נז-נח. פרקים אלו עוסקים בענייני תשובה ותענית, ונאמר בהם שתכלית הצום היא להתעורר על ידו להרבות בצדקה ובחסד ולתקן את המעשים, ובמיוחד לתקן את החטאים שבין אדם לחברו2.

בקריאת התורה ביום הכיפורים מעלים לתורה שישה אנשים (מלבד העולה למפטיר), בשונה מימים טובים אחרים, שמעלים בהם לתורה חמישה אנשים. זאת כיוון שקדושתו של יום הכיפורים גדולה יותר מקדושתם של ימים טובים אחרים3.

 

1.
שו"ע תרכא א. ועיין משנ"ב מו יד, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מו סעיף צו, שראוי להתכוון בברכות העולים לתורה ובברכות ההפטרה שהן תעלנה למניין מאה ברכות שצריך לברך בכל יום, ואז יחסרו רק שלוש ברכות להשלמת מאה הברכות, ואותן ניתן להשלים בברכות על בשמים או בברכות "אשר יצר".
2.
לבוש תרכא א. ועיין שם, שקוראים הפטרה זו גם משום שיום הכיפורים רמוז בפסוק "וְקָרָאתָ לַשַּׁבָּת עֹנֶג לִקְדוֹשׁ ה' מְכֻבָּד" (ישעיהו נח יג), ו"קדוש ה'" הוא יום הכיפורים. ועיין מטה אפרים תקפד כ, שיש להעלות למפטיר אדם חשוב, משום כבוד היום.
3.
משנ"ב תרכא א. ועיין משנ"ב שם, שאין מוסיפין על שישה עולים, ועיין ילקוט יוסף (תש"פ) עמ' תתכב, שאין לפקפק על מנהג יוצאי ספרד המוסיפים על ששת העולים, ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מו סעיף צב, שלכתחילה אין להוסיף על ששת העולים, אך אם הדבר נצרך כדי למנוע מחלוקת, אפשר להוסיף עולים כפי הצורך. ועיין משנ"ב תקפד ח, שראוי להשתדל לעלות לתורה בימים נוראים, ובמקומות שמוכרים את העליות, יתאמץ לקנות עלייה כפי יכולתו, ויש מעלה למצווה שאדם השקיע כסף כדי לקיימה על פני מצווה שאדם לא השקיע כסף כדי לקיימה. ועיין שמירת שבת כהלכתה פרק לט סעיף לט (בחלק מהדפוסים סעיף זה מצוין בטעות כסעיף לח), והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מו סעיף צה, שאדם שאינו צם מחמת חוליו יכול לעלות לתורה, ועיין וחזון עובדיה עמ' שמט, שכתב דין זה רק בחולה שאוכל לשיעורים. ועיין שו"ע תרכא א, שכאשר יום הכיפורים חל בשבת עולים לתורה שבעה עולים כבכל שבת.

לאחר קריאת התורה וההפטרה, נוהגים יוצאי אשכנז לומר את תפילת "יזכור", שבה נודבים צדקה לעילוי נשמת הנפטרים, ומתפללים עליהם שזכות זו תעמוד להם שייזכרו לטובה ויזכו לשהות במחיצת אבותינו ואימותינו הקדושים1.

נוהגים שהמתפללים שהוריהם בחיים יוצאים מבית הכנסת בזמן תפילת "יזכור"2, כיוון שלא ראוי שחלק מהאנשים יעסקו בתפילה וחלק ישתקו וימתינו3, ועוד שתפילת "יזכור" תוקנה בעיקרה לחגים, והזכרת הנפטרים והכאב המתלווה לה, עלולים לעורר את צערם של הסובבים, ואין לאדם לצער את חברו בחג4.

 

1.
עיין שו"ע תרכא ו, ומשנ"ב שם.
2.
קיצור שולחן ערוך (גאנצפריד) קלג כא, ושערי אפרים שער י פתחי שערים סוף ס"ק לה, שו"ת ציץ אליעזר חלק יב סימן לט, אשרי האיש פרק כז אות ה. ועיין שו"ת אבני דרך חלק ט סוף סימן עז, בשם הגר"א נבנצל שליט"א, שיש לקיים מנהג זה גם במניין של בחורים צעירים שרוב ככל הבחורים אינם צריכים לומר יזכור, וזאת גם אם היציאה מבית הכנסת גורמת לרעש ואי סדר.
3.
שערי אפרים שער י פתחי שערים סוף ס"ק לה.
4.
שו"ת ציץ אליעזר חלק יב סימן לט אות ז, בשם הגרמ"מ אפשטיין, ועיין שם אות ח, שאף שטעם זה שייך בעיקרו לחגים, לא חילקו בין יזכור ביום הכיפורים ליזכור בחגים, ועוד שכאשר יום הכיפורים חל בשבת, טעם זה שייך גם ליום הכיפורים. ועיין שם, לפירוט טעמים נוספים למנהג זה.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ