logo-white

תוכן עניינים

הלכות ימים נוראים

הלכות ימים נוראים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות ימים נוראים - תוכן עניינים:

פרק ל - אכילה ושתייה לשיעורים. פרק ל - אכילה ושתייה לשיעורים

שיעור 'כותבת הגסה'

facebook email whatsapp

הפוסקים נחלקו מהו השיעור של כותבת הגסה, וההוראה המקובלת היא שזהו נפח של כ-30 סמ"ק1. יש לשים לב שמידת כותבת הגסה היא מידת נפח ולא מידת משקל, ולכן לא ניתן לשקול את המאכל ולסמוך על כך שמשקלו פחות מ-30 גרם, כיוון שישנם מאכלים קלים שנפח 30 גרם מהם הוא הרבה יותר מ-30 סמ"ק2

כדי לדעת מהו שיעור זה בפועל, ניתן לקחת כוס, לתת בה 30 סמ"ק מים, ולסמן את גובה המים. נפח זה הוא השיעור של כותבת הגסה, וכל מאכל שנכנס לחלל זה, גודלו הוא ככותבת הגסה. אף אם המאכל נכנס לחלק המסומן רק על ידי מעיכה, נפחו הוא ככותבת הגסה, כיוון שבחישוב נפח המאכל אין מחשיבים את חלקי האוויר3.

3 הערות

1.
עיין שמירת שבת כהלכתה פרק לט סעיף יט.
2.
אשרי האיש פרק כג סעיף ו, עיין ירושלים במועדיה עמ' רנח, והגהות איש מצליח למשנ"ב סימן תריב הערה 2. ועיין חזון עובדיה עמ' רצז, שכתב את השיעור במשקל, ועיין פסקי תשובות תריח הערה 54.
3.
שמירת שבת כהלכתה פרק לט סעיפים יט-כ. ועיין תשובות והנהגות חלק ו סימן כב, שחולק וסובר שיש לשער את המאכל כמות שהוא, מבלי למעוך אותו, ועיין פסקי תשובות תריח סוף הערה 58, שהמנהג הפשוט להקל בזה. ועיין משנ"ב תריח כא, וכף החיים תריח מ, שראוי למדוד מהו שיעור 'כותבת הגסה' לפני יום הכיפורים.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ