logo-white

תוכן עניינים

הלכות ימים נוראים

הלכות ימים נוראים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות ימים נוראים - תוכן עניינים:

פרק כט - חולה שיש בו סכנה

facebook email whatsapp

חולה שיש חשש שהתענית תסכן את חייו, ואפילו אם חשש זה הוא חשש רחוק, צריך לאכול ולשתות ביום הכיפורים כפי הצורך; שנאמר: "וּשְׁמַרְתֶּם אֶת חֻקֹּתַי וְאֶת מִשְׁפָּטַי אֲשֶׁר יַעֲשֶׂה אֹתָם הָאָדָם וָחַי בָּהֶם"1, ודרשו חכמים: "וחי בהם - ולא שימות בהם"2

חולה שהותר לו לאכול ביום הכיפורים אינו רשאי להימנע מלאכול, ואין בידו שום עוון בכך שהוא אוכל ביום הכיפורים, אדרבה, הוא מקיים בכך מצווה; שנאמר: "וְנִשְׁמַרְתֶּם מְאֹד לְנַפְשֹׁתֵיכֶם"3

פעמים שקדושתו היתרה של יום הכיפורים והיחס המיוחד של עם ישראל למצוות העינוי, יוצרים קושי נפשי אצל מי שנצרך לאכול ביום זה. אך יש לזכור שמי שציווה להתענות ביום הכיפורים, הוא זה שציווה להימנע מן התענית כאשר יש בכך סכנה, ותפקידנו לעשות את רצון ה' בכל מצב כפי עניינו. וכך כתב בעל ה'שם משמואל' לחתנו שנזקק לאכול ביום הכיפורים: "ובטח זכור תזכור מה שכבר שמעת ממני הרבה פעמים, שעיקר היהדות להיות האדם בטל לדעת התורה וחכמיה, וזה שאדם מבטל דעתו לדעת התורה ומטה אוזנו לשמוע דברי חכמים הוא שווה יותר מהכל, ועל כן אין לך להצטער אם לא תצום ביום הכיפורים, כי במה שתשמע לדעת חכמי התורה שציוו שלא לצום הוא שווה יותר מעיקר הצום. ובכן 'אֱכֹל בְּשִׂמְחָה לַחְמֶךָ, וּשֲׁתֵה בְלֶב טוֹב יֵינֶךָ, כִּי כְבָר רָצָה הָאֱלֹקִים אֶת מַעֲשֶׂיךָ'"4. ומסופר על אחד מגדולי החסידות, האדמו"ר ה'שר שלום' מבלז זצ"ל, שהיה צריך לאכול ביום הכיפורים "ובגודל צדקתו היה זריז בדבר, ותיכף אחרי כל נדרי מיהר וציווה ליתן לו לאכול כפי שהיה צריך, ואמר: 'הריני מוכן ומזומן לקיים מצות בוראי כפי שאמרו חז"ל', ואכל בשמחה יתירה, כמעט לא ראינו שמחה כזאת, רק בעת אכילת מצה ונטילת לולב"5

 

חולה שצריך לאכול כדי למנוע מעצמו סכנה ואינו רוצה לאכול, יש לדבר על ליבו, ולהסביר לו שמצווה עליו לאכול, והימנעות מאכילה במצב כזה היא חסידות של שטות6.

 

1.
ויקרא יח ה.
2.
שו"ע תריח א, ומשנ"ב סימן שכח ס"ק ד וס"ק ה.
3.
דברים ד טו. עיין מור וקציעה סימן קצו ד"ה ואף, שו"ת בנין ציון החדשות סימן כה. ועיין שמירת שבת כהלכתה פרק לב סעיף ז, שאף אם התברר לאחר מעשה שהרופא טעה, והחולה לא היה צריך לאכול ביום הכיפורים, החולה עשה מצווה בכך שאכל, ויש לו שכר טוב מאת ה' יתברך.
4.
קהלת ט ז. שם משמואל דברים-מועדים, עמ' רסב.
5.
לקט אמרי קודש חלק ה עמ' קפא. ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מה סעיף סד, שחולה שצריך לאכול ביום הכיפורים יאמר לפני אכילתו: לשם יחוד וכו', הריני בא לקיים מצוות עשה מהתורה של ונשמרתם מאוד לנפשותיכם, וכמו שפירשו חז"ל על הגוף, והריני אוכל ביום הכיפורים לפי השיעורים שתקנו חז"ל, לעשות נחת רוח ליוצרנו וכו'.
6.
עיין משנ"ב שכח ו, וערוך השלחן תריח ד. ועיין ערוך השלחן שם, שחולה שהיה צריך לאכול, ונהג שלא כראוי ולא אכל, וכתוצאה מכך מת, דינו כמאבד עצמו לדעת ואין לו חלק לעולם הבא.

חולה שהותר לו לאכול, רשאי לאכול רק כפי הצורך כדי למנוע מעצמו את הסכנה. לדוגמה: כאשר המצב הרפואי מצריך לשתות אך אינו מצריך לאכול, מותר לחולה לשתות, אך אסור לו לאכול. וכן כאשר המצב הרפואי מצריך לשתות ליטר נוזלים, אסור לחולה לשתות יותר מכמות זו1. עם זאת, אין צריך לדייק בכך דיוק מרבי, אלא יש לשער זאת כפי אומד הדעת2.

 

1.
משנ"ב תריז ז, וביאור הלכה תריח ח ד"ה ואם אמדוהו, ושמירת שבת כהלכתה פרק לט סעיף ו. ועיין הליכות שלמה פרק ו סעיף ו ודבר הלכה יב, שחולה הצריך לאכול, אינו צריך לדקדק לבחור מאכלים שערך תזונתם גבוה כדי למעט באכילה או בשתייה, אך תבוא עליו ברכה אם יעשה כן.
2.
אשרי האיש פרק כג סעיף יח, וטעמו שקשה מאוד לדייק דיוק מרבי מהו צורך החולה, ולכן לעניין זה יש לסמוך על הסוברים שמותר לעבור על איסור כדי לדאוג לצורכי חולה שיש בו סכנה, אף שאין באותו צורך פיקוח נפש.ש

כדי לדעת אם החולה צריך לאכול או לשתות ביום הכיפורים, יש לפנות לרופא ולברר עימו אם יש חשש שהתענית תסכן את החולה. כאשר יש חשש שהתענית תסכן את החולה, יש לברר אם החולה זקוק גם לאכילה וגם לשתייה או שדי באחת מהן; וכן מהי כמות האוכל או השתייה שעליו לאכול ולשתות; ואם יש צורך רפואי לאכול או לשתות את האוכל תוך זמן מועט, או שאפשר לאכול ולשתות לשיעורים (להלן יבואר מהי אכילה לשיעורים). לאחר קבלת המידע מהרופא, יש להיוועץ ברב, כדי שיורה לחולה כיצד לנהוג למעשה, מכיוון שרופא אינו בהכרח בקי בפרטי ההלכה, גם אם הוא ירא שמיים1

כאשר אין אפשרות לשאול רופא, סומכים על הסובבים את החולה, ואם נראה להם שמצב החולה מסוכן ועליו לאכול, מאכילים את החולה על סמך דבריהם2.

כאשר רופא או הסובבים את החולה סבורים שהתענית אינה מסכנת את החולה, אך החולה סבור שהתענית עלולה לסכן אותו, מותר לחולה לאכול ולשתות, ועל זה נאמר: "לֵב יוֹדֵעַ מָרַּת נַפְשׁוֹ"3, כלומר ליבו של החולה יודע ומכיר את מצבו, יותר מהסובבים אותו4.

 

1.
שמירת שבת כהלכתה פרק לט סעיף ה.
2.
שו"ע תריח ו.
3.
משלי יד י.
4.
משנ"ב תריח ה. ועיין שם, שיש לוודא שהחולה לא שכח שהיום הוא יום הכיפורים.ש

חולה שיש בו סכנה ומותר לו לשתות ביום הכיפורים, אין צורך לחברו בערב יום הכיפורים לעירוי של נוזלים (אינפוזיה) כדי שעל ידי זה יוכל לצום1. כמה טעמים לכך, ונציין שלושה מהם: טעם אחד הוא שהחדרת מחט העירוי נחשבת חבלה, ואין לאדם לחבול בעצמו כדי להימנע מלשתות ביום הכיפורים לצורך מניעת פיקוח נפש2. טעם שני, שיש לחשוש שאנשים יטעו לחשוב שיש לעשות כן מן הדין, וכאשר לא יתאפשר לעשות כן, יסברו בטעות שאסור לשתות כדי למנוע סכנה, ויבואו לידי סכנה3. ועוד, שאין לחפש דרכים שאינן טבעיות למנוע את השתייה, במקום שהשתייה מותרת4.

 

1.
אגרות משה אורח חיים חלק ג סימן צ, ציץ אליעזר חלק יד סימן נז, שבט הלוי חלק י סימן צא, הליכות שלמה פרק ו דבר הלכה יב והערה 33, חזון עובדיה עמ' רצח. ועיין הליכות שלמה שם, ומועדים וזמנים חלק א סוף סימן ס, שחולה שהותר לו לאכול ולשתות, אינו צריך לפגום את האוכל והשתייה, אף שעל ידי זה אכילתם ושתייתם תהיה אסורה רק מדרבנן.
2.
אגרות משה אורח חיים חלק ג סימן צ.
3.
הליכות שלמה פרק ו דבר הלכה יב.
4.
הליכות שלמה פרק ו הערה 33.

חולה שיש בו סכנה ומותר לו לאכול ביום הכיפורים, אינו צריך לעשות קידוש, אפילו כאשר יום הכיפורים חל בשבת, מכיוון שחכמים לא תיקנו לקדש ביום שאסור באכילה ושתייה1.

חולה שיש בו סכנה שאכל לחם, צריך לומר בברכת המזון "יעלה ויבוא", כבכל חג ומועד. וכן המברך ברכת מעין שלוש ביום הכיפורים, יזכיר בברכה את יום הכיפורים ויאמר: "וזכרנו לטובה ביום הכיפורים הזה"2

 

1.
משנ"ב תריח כט, וכף החיים תריח ס. ועיין מטה אפרים תריח יז, וכף החיים שם, שאם החולה אוכל לחם, אין הוא צריך לברך על לחם משנה, אך אם יש לפניו לחם משנה, טוב שיברך עליו.
2.
שו"ע תריח י, ומשנ"ב שם כט, ושמירת שבת כהלכתה פרק לט סוף סעיף לג. ועיין משנ"ב שם, שאם שכח לומר יעלה ויבוא, אינו צריך לחזור ולברך.

חולה שהליכתו לבית הכנסת תחליש אותו, ותצריך אותו לאכול או לשתות יותר מכפי שהיה צריך לאכול או לשתות אילו לא היה הולך לבית הכנסת, יישאר בביתו ויתפלל ביחידות, ולא ילך להתפלל בבית הכנסת. זאת כיוון שהמצווה להתענות ביום הכיפורים חיובה מן התורה, והעובר עליה במזיד חייב כרת, ולכן היא חשובה יותר ממצוות התפילה במניין ביום זה, שחיובה מדברי חכמים; ופגיעה שאינה מוצדקת במצוות התענית פוגמת בהתקדשות, בהתעלות ובכפרת העוונות של יום הכיפורים, הרבה יותר מחסרון התפילה במניין. וכן אישה בהיריון בסיכון שהתירו לה לאכול ביום הכיפורים, והליכתה לבית הכנסת תזקיק אותה לאכול יותר מכפי שהייתה צריכה אילו לא הייתה הולכת לבית הכנסת, תישאר בביתה ולא תלך לבית הכנסת1. וכן אישה שיש חשש שהטיפול בילדים בבית יגרום לכך שתזדקק לאכול או לשתות, על בעלה להישאר בבית ולעזור בטיפולם, כדי שהאישה תוכל להתענות2.

 

1.
הליכות שלמה פרק ד סעיף ו, שמירת שבת כהלכתה פרק לט סעיף יא, ירושלים במועדיה עמ' רסג.
2.
הליכות שלמה פרק ד סעיף ו, אשרי האיש פרק כא אות יד, שמירת שבת כהלכתה פרק לט סעיף יא.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ