logo-white

תוכן עניינים

הלכות ימים נוראים

הלכות ימים נוראים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות ימים נוראים - תוכן עניינים:

פרק כו - רחצה וסיכה

facebook email whatsapp

ביום הכיפורים אסור לרחוץ את הגוף או לסוך אותו בשמן, כיוון שרחיצת הגוף וסיכתו מענגות את הגוף, ומצוות העינוי מחייבת שלא להתענג ביום הכיפורים. לא רק את הגוף אסור לרחוץ, אלא גם אברים יחידים, ואפילו אבר קטן כאחת האצבעות1.

 

1.
שו"ע תריג א.

הרחצה האסורה היא רחצה לשם תענוג, אבל רחצה שאינה לשם תענוג מותרת. לכן אדם שידיו התלכלכו רשאי לרחוץ את ידיו ולהסיר את הלכלוך, אך יקפיד לשטוף רק את האזור המלוכלך, ולא את כל ידו1. אדם שבקוּמוֹ בבוקר הבחין בהצטברות הפרשות סביב עיניו ודרכו לרוחצן, רשאי להרטיב את אצבעו2 במים ולרחוץ מעט את ההפרשות. כמו כן מותר לאדם להדיח כלים מלוכלכים כדי לתת לילדים לאכול בהם, אף שתוך כדי השטיפה ידיו תירטבנה3.

1.
שו"ע תריג א, ומשנ"ב שם א. ועיין משנ"ב שם ב, שאדם שהזיע הרבה עד שגופו מלוכלך מחמת הזיעה, והדבר מפריע לו מאוד, רשאי לרחוץ את עצמו, ועיין שו"ת דברי יציב אורח חיים סימן רלז, וחוט שני יום כיפור עמ' קלג, שאין הכוונה לזיעה הגורמת חוסר נוחות, אלא למצב שהאדם מלוכלך ממש מחמת הזיעה. ועיין משנ"ב שם לא, שלצורך הפסק טהרה יכולה אישה לרחוץ עצמה מעט.
2.
משנ"ב תריג ט.
3.
עיין פסקי תשובות תריג ב.

כאשר קמים משנת הלילה, אסור לשטוף את הפה במים ולפלוט אותם החוצה. ואף שהשטיפה אינה לשם תענוג אלא לשם ניקיון וסילוק ריח לא נעים מהפה, היא נאסרה, שמא אדם יבלע מעט מן המים תוך כדי שטיפת הפה1.

 

1.
רמ"א תריג ד. ועיין משנ"ב תקסז יא, שהדבר אסור גם כשיש לאדם צער גדול מכך. ועיין חוט שני עמ' קלג, שאף על ידי מי פה, שאינם ראויים לשתייה, אסור.

מותר ליטול ידיים לצורך מצווה, כיוון שרחצה זו אינה לשם תענוג. לכן חולה הנצרך לאכול לחם ביום הכיפורים, ייטול את ידיו לפני האכילה כרגיל. גם כהנים המברכים ברכת כהנים, ייטלו את ידיהם לפני ברכת כהנים כרגיל1.

 

1.
משנ"ב תריג ז, והליכות שלמה פרק ו סעיף י, וחזון עובדיה עמ' שח. ועיין כף החיים תריג טו, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מה סעיף כח, שחולקים וסוברים שכהן העולה לדוכן ייטול רק את אצבעות הידיים עד חיבורן לכף היד. ועיין הלכות חגים שם סעיף כג, שהנוהגים ליטול ידיים כל השנה על אכילת פת בשיעור של פחות מכזית (עיין שו"ע קנח ג, ומשנ"ב שם, שהפוסקים נחלקו בזה) ייטלו ידיהם גם ביום הכיפורים. ועיין שו"ע תריג יב, שאישה שליל טבילתה חל ביום הכיפורים לא תטבול, כיוון שביום הכיפורים אסורים בתשמיש המיטה.

נטילת הידיים בהשכמת הבוקר מותרת גם היא, כיוון שמטרתה להסיר את הרוח הרעה השורה על הידיים, והסרת רוח רעה דומה להסרת לכלוך, המותרת1. אומנם בנטילת הבוקר אין נוטלים את כל כף היד, אלא רק את אצבעות הידיים עד מקום חיבורן לכף היד, ודי בנטילה זו כדי להסיר את הרוח הרעה2.

 

1.
שו"ע תריג ב. ועיין שם שמברכים על נטילה זו. ועיין ארחות רבנו חלק ב עמ' רסא, שהנוהגים ליטול כל יד ארבע פעמים, יכולים לנהוג כן גם ביום הכיפורים.
2.
שו"ע תריג ב. ועיין בן איש חי שנה ראשונה פרשת תולדות אות ב, שדי בנטילת אצבעות הידיים כדי להסיר את הרוח הרעה, כיוון שמרוב קדושתו של יום הכיפורים, אחיזת הרוח הרעה בגוף האדם חלושה.

אדם שהתפנה, וידיו נשארו נקיות, נחלקו הפוסקים אם עליו ליטול ידיים. וכדי שלא להיכנס לספק, הטוב ביותר במצב זה הוא לגעת בידיו באחד המקומות המכוסים שבגוף, ואז ניתן ליטול ידיים לדעת כולם1. בנטילה זו, אין נוטלים את כל כף היד אלא רק את אצבעות הידיים עד מקום חיבורן לכף היד2, כיוון שיש הסוברים שאין חובה ליטול את כל כף היד בנטילות אלו גם בכל השנה. ואף שבכל השנה יש להחמיר וליטול את כל כף היד, ביום הכיפורים אסור לרחוץ את הידיים ללא צורך. לכן מחמירים בנטילות אלו, שתוקף חיובן פחוּת מתוקף חיובה של נטילת ידיים ללחם, ונוטלים רק את אצבעות הידיים, כפי עיקר ההלכה3.

 

1.
משנ"ב תריג ד, ואשי ישראל (פויפר) עמ' תשפט (מהדורת תשס"ד), בשם הגר"ח קנייבסקי. ועיין משנ"ב שם, ושער הציון שם ז, שאדם שהתפנה ולאחר מכן ניגש להתפלל תפילת עמידה, רשאי ליטול ידיו, מבלי ללכלך אותן קודם לכן. ועיין חזון עובדיה עמ' שיא, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מה סעיף כה, ואור לציון חלק ד פרק יב שאלה ה, ומקראי קודש לרב הררי פרק ז הערה כה, בשם הגר"ש ישראלי, שפסקו שהמתפנה בשירותים ייטול ידיו, ולא כתבו שיש צורך לגעת קודם לכן באחד המקומות המכוסים בגוף. ועיין מטה אפרים תריג ה, והליכות שלמה פרק ה סעיף יג, שהנוהג ליטול ידיו שלוש פעמים לאחר עשיית צרכים, יכול לנהוג כן גם ביום הכיפורים, ועיין אשרי האיש פרק כב אות ב, שחולק. ועיין ביאור הלכה תריג ג ד"ה ואם, שאדם שנכנס לשירותים ולא התפנה, לא ייטול את ידיו לאחר מכן. ועיין משנ"ב תריג ה, שביום הכיפורים אין ליטול ידיים לפני התפילה (מלבד תפילת שחרית), אלא אם כן ידוע לאדם שהוא נגע בדבר מטונף או שעשה צרכיו.
2.
שו"ע תריג ג.
3.
עיין ישועות יעקב סימן קכח ס"ק ז, ועיין תשובות יד סופר הערות והארות בסוף הספר עמ' רלד.

אסור לרחוץ את הגוף בעזרת בד רטוב הספוג במים, הן משום איסור רחצה והן מחשש שאדם יסחט את הבד הרטוב, ויעבור על איסור סחיטה. אף כאשר הבד רטוב במידה מועטה, כך שידו של הנוגע בבד נרטבת רק מעט, והיא אינה מרטיבה חפצים אחרים שהיא נוגעת בהם ('טופח שלא על מנת להטפיח'), אין להעביר אותו על הגוף כדי להתרענן ולקרר את הגוף, שמא יבוא אדם להשתמש בבד רטוב יותר, ויעבור על איסור סחיטה1.

 

1.
שו"ע ורמ"א תריג ט. ועיין שו"ת מנחת אשר חלק א סימן טז, שהאיסור להשתמש בבד הרטוב במידה מועטה ('טופח שלא על מנת להטפיח') הוא רק כאשר מטרת השימוש היא להתרענן ולקרר את הגוף, אך מותר לנקות את הגוף בעזרת בד הרטוב במידה מועטה, ואין חוששים שמא ישתמש בבד רטוב ויסחט אותו. וטעם החילוק הוא שכאשר מטרת השימוש היא להתרענן ולקרר את הגוף, נוח לאדם שיהיו מים על גופו, ולכן חוששים שיסחט את הבד, אך כאשר מטרת השימוש היא לנקות את הגוף, אין לאדם צורך שיהיו מים על גופו.

ביום הכיפורים אסור לסוך את הגוף, ואפילו מקצת מהגוף. לכן אסור למרוח על הגוף קרם ידיים, קרם פנים ושאר משחות ושמנים שמעדנים את העור. האיסור לסוך את הגוף נאמר גם כשהסיכה מיועדת לניקיון ולא לעידון העור. לכן אסור לנקות לכלוך מהגוף בעזרת סבון או שמפו המעדנים את העור1. הסיבה שחכמים החמירו באיסור סיכה ואסרו גם סיכה שמטרתה לנקות את הגוף, היא משום שהנאת הסיכה מרובה2.

 

1.
שו"ע תריד א. עיין אשרי האיש פרק עא אות ט, וקיצור הלכות מועדים לגר"ש דבליצקי דיני רחיצה וסיכה סעיף יד, ונטעי גבריאל פרק מו סעיף ב, שאסור להשתמש בתכשיר העשוי למנוע ריח זיעה (דאודורנט), כיוון שהתזתו על הגוף נחשבת סיכה, וכן משמע משו"ת שמ"ש ומגן חלק ג סימן נו אות ב, ועיין מקראי קודש לרב הררי פרק ו הערה ס, בשם הגר"מ אליהו, שחולק ומתיר להשתמש בתכשיר נוזלי העשוי למניעת ריח, ועיין תורת המועדים סימן יג סוף הערה ט, שמתיר זאת רק לאיסטניס שמצטער הרבה מהזיעה.
2.
לבוש תריד א, שו"ע הרב תריד א.

אף שסיכה לצורך ניקיון אסורה, סיכה לצורך רפואה מותרת1, כיוון שחכמים לא גזרו שלא לסוך את הגוף, במקום שהסיכה נצרכת לבריאותו של האדם2. לדוגמה: אדם שיש לו פצע דלקתי רשאי להניח על הפצע משחה אנטיביוטית. אמנם יש לשים לב שלא למרוח את המשחה על הפצע, כיוון שמריחת משחה על הגוף אסורה משום מלאכת ממחק; אלא יש לסחוט את המשחה מהשפופרת היישר על הפצע3

ההיתר לסוך לצורך רפואה נאמר רק בעבור חולה, או כדי למנוע סבל רב, אבל אדם שיש לו פצע הגורם לכאב קל, אינו רשאי להניח על הפצע משחה. זאת כיוון שחכמים אסרו לטפל בכאבים קלים ביום הכיפורים (כפי שהדבר אסור בשבת), מחשש שאדם יכין תרופה להפגת הכאב, ויעבור על איסור טוחן4.

 

1.
שו"ע תריד א.
2.
כף החיים תריד ג.
3.
עיין שמירת שבת כהלכתה פרק לה סעיף ט ופרק לו סעיף כג.
4.
עיין משנ"ב תריד ב, ושמירת שבת כהלכתה פרק לד.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ