logo-white

תוכן עניינים

הלכות ימים נוראים

הלכות ימים נוראים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות ימים נוראים - תוכן עניינים:

פרק כה - אכילה ושתייה

facebook email whatsapp

אסור לאכול ולשתות ביום הכיפורים, שנאמר: "וְהָיְתָה לָכֶם לְחֻקַּת עוֹלָם בַּחֹדֶשׁ הַשְּׁבִיעִי בֶּעָשׂוֹר לַחֹדֶשׁ תְּעַנּוּ אֶת נַפְשֹׁתֵיכֶם"1, ומניעת אכילה ושתייה נקראת עינוי, כמו שנאמר: "וַיְעַנְּךָ וַיַּרְעִבֶךָ"2.

1.
ויקרא טז כט.
2.
דברים ח ג. יומא עד ב.

מן התורה, איסור האכילה והשתייה הוא אפילו בכמות זעירה. ואף שעונש כרת חל רק על מי שאוכל או שותה כמות מסוימת (שתבואר להלן), האיסור מן התורה נאמר בכל כמות של אוכל ובכל כמות של משקה. זאת כיוון ש"חצי שיעור אסור מן התורה", כלומר גם במקום שהתורה אסרה לאכול או לשתות דבר בשיעור (כמות) מסוים, השיעור נאמר לעניין העונש, אך עצם האיסור נאמר גם באכילת חצי מהשיעור או כמות אחרת ממנו1.

 

1.
שו"ע תריב סעיף א וסעיף ה, ומשנ"ב שם ושם.

כמות האוכל שחייבים כרת באכילתו היא נפח של 'כותבת הגסה' (תמר גדול), וכמות המשקה שחייבים כרת בשתייתו היא נפח של 'מלוא לוגמיו' (כמלוא חצי פיו של אדם)1. אמנם בכל איסורי אכילה שבתורה, השיעור המחייב בעונש הוא 'כזית', ובכל איסורי השתייה, השיעור המחייב בעונש הוא 'רביעית', אבל ביום הכיפורים, השיעורים המחייבים בעונש שונים. זאת משום שאיסורי האכילה והשתייה האחרים שבתורה נאמרו בלשון 'אכילה' ובלשון 'שתייה', ואיסורים כאלו שיעורם ב'כזית' וב'רביעית'. אך איסור האכילה והשתייה ביום הכיפורים לא נאמר בלשון 'אכילה' ובלשון 'שתייה', אלא בלשון 'עינוי' ("בֶּעָשׂוֹר לַחֹדֶשׁ תְּעַנּוּ אֶת נַפְשֹׁתֵיכֶם"), לכן השיעור המחייב בעונש הוא שיעור שיש בו לבטל את העינוי. וקיבלו חז"ל שאוכל בשיעור של 'כותבת הגסה' ושתייה בשיעור של 'מלוא לוגמיו', הם המיישבים את דעתו של האדם ומבטלים ממנו את תחושת העינוי2

1.
שו"ע תריב סעיף א וסעיף ט. ועיין שו"ע שם א, ששיעור 'כותבת הגסה' הוא מעט פחות משיעור כביצה, ועיין שו"ע שם ט, ששיעור 'מלוא לוגמיו' באדם שמידותיו ממוצעות הוא פחות מרביעית.
2.
משנ"ב סימן תריב ס"ק א וס"ק כג.

חולה שאין בו סכנה חייב לצום ביום הכיפורים, ואסור לו לאכול או לשתות אפילו כמות מועטה של אוכל או משקה, כיוון שכאמור, גם אכילה או שתייה מועטות אסורות מהתורה, ואסור לעבור על איסור תורה כדי לרפא מחלה שאין בה סכנה1.

 

1.
עיין שו"ע תריח א.

מאכל או משקה שאינו ראוי לאכילה, כגון מאכל מר מאוד או תרופה שטעמה רע, מוּתרים באכילה מן התורה1, כיוון שאכילה כזו אינה משיבה את הנפש ואינה מבטלת את העינוי2, אך חכמים אסרו לאוכלם3. אמנם כיוון שאיסור אכילתם הוא מדברי חכמים, התירו חכמים את האיסור במקום חולי. לכן חולה שאין בו סכנה שצריך לבלוע תרופה שאינה ראויה לאכילה, רשאי לבולעה4. וכן חולה שאין בו סכנה הצריך לבלוע גלולה, ואין באפשרותו לבולעה ללא מים, רשאי לערב דבר מר במעט מים (כגון מעט סבון נוזלי), באופן שלא יהיו ראויים לשתייה, ויבלע את התרופה בעזרת מים אלו5.

 

1.
שו"ע סימן תריב סעיף ו וסעיף ט.
2.
רש"י יומא פ ב ד"ה כס.
3.
משנ"ב תריב ס"ק טו וס"ק כט. ועיין שער הציון שם יז, שהראבי"ה חולק על זה, ולדעתו מותר לאכול ביום הכיפורים דבר שאינו ראוי לאכילה.
4.
אגרות משה אורח חיים חלק ג סימן צא, שמירת שבת כהלכתה פרק לט סעיף ח. ועיין שו"ע סימן שכח סעיף א וסעיף לז, שאדם שיש לו כאב קל אינו רשאי לקחת בשבת תרופה כדי למנוע את הכאב, ודין זה חל גם ביום הכיפורים.
5.
אור לציון חלק ד פרק טו תשובה ח, שמירת שבת כהלכתה פרק לט סעיף ח, אשרי האיש פרק כג אות כג. ועיין אשרי האיש שם אות כ ואות כג, שדי לפגום את המים באופן שהשותה ירגיש את טעם המרירות, ולא צריך מרירות מרובה בשיעור שהשותה יקוץ במשקה או שהמשקה יגרום לו בחילה, ועיין שם שתֵה מרוכז מאוד, בשיעור של ארבע שקיות תה לכוס אחת, נחשב משקה שאינו ראוי לשתייה. ועיין שמירת שבת כהלכתה פרק לט סעיף ח, שכאשר יש צורך לאכול מעט או לשתות מעט קודם לקיחת התרופה, יש לפגום את המזון או המשקה.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ