logo-white

תוכן עניינים

הלכות ימים נוראים

הלכות ימים נוראים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות ימים נוראים - תוכן עניינים:

פרק כב - מצוות הווידוי. פרק כב - מצוות הווידוי

וידוי בתפילות היום

facebook email whatsapp

אף שאדם התוודה בתפילת מנחה בערב יום הכיפורים, מצווה עליו לחזור ולהתוודות בתפילת ערבית של יום הכיפורים, כיוון שעיקר זמן הווידוי הוא בשעה שבה מתחילה הכפרה1. וחוזרים ומתוודים בכל תפילות היום - בשחרית, במוסף, במנחה ובנעילה - כיוון שמתפילה לתפילה אדם מתרומם, ותשובתו עמוקה ונעלה יותר2.

גם בחזרת הש"ץ אומר שליח הציבור את הווידוי, כדי להוציא ידי חובה את אלו שאינם יודעים להתפלל בעצמם. בתפילת לחש אומרים את הווידוי בסוף התפילה, כדי שלא להפסיק באמצע התפילה, אך בחזרת הש"ץ אומר שליח הציבור את הווידוי באמצע התפילה, מחשש שאם יאמר את הווידוי בסוף התפילה, אלו שיוצאים בתפילתו לא ידעו שהווידוי הוא חלק מהתפילה, ולא יתכוונו לצאת בו3

אף שהווידוי בחזרת הש"ץ נועד להוציא את מי שאינו בקי בתפילה, נוהגים שכל הציבור אומר את הווידוי יחד עם שליח הציבור4, כיוון שכשם שתפילת הציבור מקובלת יותר מתפילת היחיד, כך גם תשובת הציבור מקובלת יותר5. נמצא שכל אדם אומר עשרה ווידויים בתפילה (אחד במנחה של ערב יום הכיפורים, אחד בערבית, שניים בשחרית, שניים במוסף, שניים במנחה ושניים בנעילה), וזאת כדי להזכיר את זכותו של אברהם אבינו, שהתנסה בעשרה ניסיונות ועמד בכולם6.

6 הערות

1.
שו"ע הרב תרז א.
2.
תורת מנחם (יין מלכות) לאדמו"ר מלובביץ' חלק ג עמ' רכו-רכז. ועיין שו"ע הרב תרז א, שכתב טעם אחר, שאפשר שאדם יחטא במהלך יום הכיפורים.
3.
רמ"א תרז א, ותוספת יום הכיפורים יומא פז ב ד"ה והיכן אומרה.
4.
רמ"א תרז ג, כף החיים תרז כו, חזון עובדיה עמ' רנ.
5.
ספר התשובה חלק ב סוף עמ' תמה, על פי רמב"ם תשובה ב ו.
6.
כלבו סימן ע. ועיין משנ"ב תרכ ב, שעשרת הווידויים הם כנגד עשר הפעמים שבהן הכהן הגדול היה מזכיר את השם המפורש ביום הכיפורים. ועיין שער הציון תרכ ג, שהווידוי שאומרים בסליחות של תפילת ערבית אינו נספר, כיוון שווידוי זה אינו נאמר תוך כדי התפילה.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ