logo-white

תוכן עניינים

הלכות ימים נוראים

הלכות ימים נוראים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות ימים נוראים - תוכן עניינים:

פרק כא - כניסת היום הקדוש ו"כל נדרי". פרק כא - כניסת היום הקדוש ו"כל נדרי"

המשמעות ההלכתית של "כל נדרי"

facebook email whatsapp

הפוסקים נחלקו מהי המשמעות ההלכתית של אמירת "כל נדרי". יש ראשונים שסוברים שבאמירת "כל נדרי" אנו מתירים את הנדרים שנדרנו בעבר, על ידי חרטה על כך שנדרנו אותם1. ויש ראשונים שסוברים שבאמירת "כל נדרי" אנו מבטלים מראש את הנדרים שאנו עתידים לידור, על ידי הצהרה מראש שאם נידור במהלך השנה איזה נדר, לא יהיה לו שום תוקף2. ברוב הקהילות נוהגים לומר נוסח שכולל את שתי השיטות, וכך אנו גם מתירים את נדרי העבר, וגם מבטלים את הנדרים שאנו עתידים לידור3

הטעם לפתיחת תפילות יום הכיפורים בהתרת הנדרים הוא שיש לפתוח את היום בחזרה בתשובה, ועיקר התשובה אינו רק במחשבה ובדיבור עליה, ברצון ובכוונה לעשותה, אלא עיקרה במעשה של תשובה - בתיקון מעשינו בפועל. עוון הנדרים הוא עוון שניתן לתקן אותו מיד בכניסת היום בעודנו בבית הכנסת, לכן פותחים בו, ובכך אנו מתחילים את היום בתיקון מעשי של תשובה4

מלבד המשמעות ההלכתית של התרת הנדרים, יש באמירת "כל נדרי" רמז לשחרור מחטאים והרגלים רעים. מטבעו נוטה האדם להשתעבד לדחפים ויצרים, הנעשים אדונים לו, כובלים אותו ומטילים עליו "נדרים וקונמות" - מעשים שהוא מרגיש כי הוא מוכרח לעשותם, מתוך השעבוד לדחפיו ויצריו. ברגעי כניסת יום הכיפורים אנו מכריזים כי כל אלו "בטלין ומבוטלין לא שרירין ולא קיימין". הננו בני חורין ועצמאיים, בלתי תלויים בדחפים, ביצרים ובשעבודים, וחופשיים לתקן את מעשינו ולעשות רק את הטוב והישר בעיני ה'5.

5 הערות

1.
טור סימן תריט, בשם הרא"ש.
2.
טור סימן תריט, בשם ר"ת.
3.
עיין שו"ת רדב"ז חלק ד סימן לג, חזון עובדיה עמ' רסה, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מו סעיף נ, לוח ארץ ישראל (טוקצינסקי), קיצור הלכות המועדים (תשע"ח) פרק כ סעיף טו. ועיין משנ"ב תריט ב, שיש לנהוג כשיטה ש"כל נדרי" היא התרת הנדרים שעתידים לידור, ועיין שם, שההבדל בין שתי השיטות הוא שלפי השיטה שמתירים את הנדרים שנדרו בעבר אומרים: "מיום כיפורים שעבר עד יום כיפורים זה", ולפי השיטה שמתירים את הנדרים שעתידים לידור אומרים: "מיום כיפורים זה עד יום כיפורים הבא עלינו לטובה". כאמור, כיום נוהגים ברוב המקומות לומר את שני הנוסחים. ועיין רמ"א יו"ד ריא א, שאדם שנדר נדר, לכתחילה לא יסמוך על כך שנִדרו בטל מחמת אמירת "כל נדרי". עיין לבוש תריט א, שנוסח "כל נדרי" תוקן בארמית, כיוון שתקנוהו בבבל שבה דברו בארמית, ורצו שהוא יהיה מובן לכל. ועיין חיי אדם קלח ח, וקצה המטה תריט כו, וירושלים במועדיה עמ' רנא, שצריך להבין את המשמעות ההלכתית של "כל נדרי", ומי שסובר ש"כל נדרי" היא תפילה, אין משמעות הלכתית למעשיו. ועיין תוספות נדרים כג ב ד"ה תנא סתומי, ושו"ת רדב"ז חלק ד סימן לג, ושו"ת משנה הלכות חלק ג סימן קפח, ומנחת שלמה נדרים כג ב אות י, שאין לפרש את ענין "כל נדרי" לעמי ארצות שהדבר עלול לגרום להם לזלזל בענייני נדרים.
4.
מנחת שלמה נדרים כג ב עמ' קמה ד"ה ויש להרגיש. והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו על פי הרוקח סימן רטו, שהטעם הוא שזהו הזמן היחיד שכל הציבור מתכנס בבית הכנסת, ואפשר להתיר את נדרי כל הציבור (עיין זה השלחן חלק ב סימן תריט ד"ה שוב מצאתי).
5.
עיין על התשובה לגרי"ד סולובייצ'יק עמ' 143-145. ועיין ליקוטי תורה לאדמו"ר הזקן פרשת מטות סוף ד"ה ושמע אביה, וחשוקי חמד הקדמה למסכת נדרים, בשם הגרי"ש אלישיב, דברים קרובים לזה.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ