logo-white

תוכן עניינים

הלכות ימים נוראים

הלכות ימים נוראים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות ימים נוראים - תוכן עניינים:

פרק כא - כניסת היום הקדוש ו"כל נדרי". פרק כא - כניסת היום הקדוש ו"כל נדרי"

הוצאת ספרי התורה

facebook email whatsapp

מנהג יוצאי אשכנז להוציא שני ספרי תורה לפני אמירת "כל נדרי", ונותנים אותם לשני אנשים מזקני הקהל ונכבדיו, והם עומדים מימינו ומשמאלו של שליח הציבור, כדוגמת אהרון וחור שעמדו משני צדדיו של משה רבנו בעת שהתפלל על עם ישראל במלחמת עמלק1. בקרב יוצאי ספרד ישנם מנהגים שונים בהוצאת ספרי התורה, וכל קהילה תעשה כמנהגה2. הטעם שמוציאים את ספרי התורה הוא להראות שכל בקשותינו ותפילותינו ביום הכיפורים הם לכבוד התורה הקדושה ולכבוד ה' שנתן לנו את תורתו3, ויש בזה גם טעם על פי הקבלה4

לפי הקבלה, ישנה מעלה גדולה בהחזקת ספר התורה בזמן אמירת "כל נדרי". מסופר שפעם אמר האר"י הקדוש לאחד מתלמידיו שיקנה מצווה זו בכל סכום שידרשו ממנו. על סמך זה, רבים נוהגים למכור את החזקת ספר התורה בזמן אמירת "כל נדרי", ומצווה להשתדל לקנותה. המעלה הגדולה ביותר היא בהוצאת הספר הראשון מארון הקודש ובהחזקתו, אך יש מעלה גם בהוצאת שאר הספרים ובהחזקתם5.

5 הערות

1.
שו"ע תריט ד, ומשנ"ב שם, וקיצור שולחן ערוך (גאנצפריד) קלב א, וקיצור הלכות המועדים (תשע"ח) פרק כ סעיף ו.
2.
הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מו סעיף מ, ועיין שם שמנהג ירושלים להוציא את כל ספרי התורה, ויש הנוהגים להוציא שבעה ספרי תורה, ויש הנוהגים להוציא שלושה ספרים, ויש הנוהגים להוציא ספר אחד.
3.
שו"ת דברי יציב חלק אורח חיים סימן רנא ד"ה ולזה ג"כ. ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מו סעיף מ, שמוציאים את ספרי התורה כדי לצרף את זכות התורה עמנו בהתרת התפילה עם העבריינים.
4.
כף החיים תריט טו.
5.
כף החיים תריט טו, אלף המגן תריט יח, חזון עובדיה עמ' רסה, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מו סעיף מח.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ