logo-white

תוכן עניינים

הלכות ימים נוראים

הלכות ימים נוראים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות ימים נוראים - תוכן עניינים:

פרק כא - כניסת היום הקדוש ו"כל נדרי". פרק כא - כניסת היום הקדוש ו"כל נדרי"

ברכת "שהחיינו"

facebook email whatsapp

לאחר אמירת "כל נדרי", שליח הציבור מברך ברכת "שהחיינו" בשמחה, על שזכינו להגיע ליום הכיפורים, ויש בידינו לקיים את המצוות המיוחדות ליום זה, ולזכות בכפרת עוונותינו1. ואף על פי שבשאר החגים אנו מברכים את ברכת "שהחיינו" על כוס יין בקידוש, ביום הכיפורים, שבו אין אומרים קידוש, אומרים ברכה זו ללא כוס בכניסת היום2

רבים מיוצאי ספרד נוהגים לצאת ידי חובה בברכת שליח הציבור, כיוון שמעלת ברכה הנאמרת עבור כמה אנשים גדולה יותר, כמו שנאמר: "ברוב עם הדרת מלך"3. אך אם אין שומעים את ברכתו היטב, או שישנו חשש ששליח הציבור אינו מכוון להוציא את הציבור ידי חובתם, עדיף שכל אחד יברך בעצמו4. יוצאי אשכנז נוהגים שכל אחד מהציבור מברך את ברכת "שהחיינו" בעצמו5, מחשש ששליח הציבור לא יכוון להוציא את הציבור ידי חובה6. ומי שמברך את ברכת "שהחיינו" בעצמו, טוב שיסיים את הברכה מעט קודם לשליח הציבור, כדי שיוכל לענות אמן על ברכת שליח הציבור7

נשים שבירכו "שהחיינו" בהדלקת נרות, לא תברכנה "שהחיינו" עם הציבור, כיוון שהן כבר יצאו ידי חובה בברכה שבירכו בעצמן8.

יש מיוצאי ספרד הנוהגים לעשות אזכרה לנפטרים לאחר "כל נדרי", וקרובי הנפטרים מקבלים על עצמם לתת צדקה לעילוי נשמתם, כיוון שגם המתים נידונים ביום הכיפורים, וזכות הצדקה שנותנים לעילוי נשמתם עומדת להם9.

 

9 הערות

1.
שו"ע תריט א, ויסוד ושורש העבודה שער אחד עשר (האיתון) פרק ו, ונטעי גבריאל פרק כט הערה ז.
2.
שו"ע תריט א, ומשנ"ב שם.
3.
משלי יד כח. עיין בן איש חי שנה ראשונה פרשת וילך אות יא, ושלחן ערוך הרב תריט ח, חזון עובדיה עמ' רסו.
4.
חזון עובדיה עמ' רסו, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מו סעיף נז.
5.
משנ"ב תריט ג. ועיין משנ"ב שם, ששליח הציבור יכוון להוציא את כל מי שרוצה לצאת בברכתו, כיוון שאפשר שיש אנשים שמתכוונים לצאת בברכתו. והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו שמנהג יוצאי אשכנז לומר את ברכת "שהחיינו" עם החזן מילה במילה, ולקראת סוף הברכה מקדימים לומר "והגיענו לזמן הזה" לפני החזן, כדי לענות אמן על ברכתו.
6.
שו"ע הרב תריט ח.
7.
משנ"ב תריט ג.
8.
שער הציון תריט ז.
9.
עיין שו"ע ורמ"א תרכא ו, ומשנ"ב שם, וראשון לציון יו"ד סימן רמט סעיף טז, וחזון עובדיה עמ' רסח, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מו סעיף נז. ועיין חכמת אדם צא ב, וקיצור שולחן ערוך (גאנצפריד) סז ג, שכאשר אדם נודב צדקה, יאמר שיעשה כן "בלי נדר".

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ