logo-white

תוכן עניינים

הלכות ימים נוראים

הלכות ימים נוראים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות ימים נוראים - תוכן עניינים:

פרק כא - כניסת היום הקדוש ו"כל נדרי"

facebook email whatsapp

נוהגים להתעטף בטלית בתפילות יום הכיפורים1, ושני טעמים לכך. טעם אחד, כדי להתפלל בכוונה ולעמוד לפני ה' מתוך אימה ויראה2. וטעם שני, כדי להידמות למלאכים, שכאשר הם נגלים לנביאים, הם נראים להם בלבוש לבן3. צבע לבן מסמל טהרה ואחדות, כיצד? מבחינה פיזיקלית, הלבן מורכב מכל גווני הקשת, אך מראהו אחיד ונקי. כך גם העולם שלנו מורכב וצבעוני, ובמבט שטחי נראה כאילו הוא מפורד, וכוחות שונים מניעים אותו חלילה, אך שורשו הוא באחדות האלוקית המחייה את הכול. המלאכים מכירים בכך, ולכן הם נראים בלבוש לבן. ביום הכיפורים גם אנחנו מתעלים למדרגה זו, ולכן אנו מתעטפים בטלית לבנה כמלאכים, ונדמים לכֹהן הגדול, שהיה לובש בגדי לבן בכניסתו לקודש הקודשים4

יש להתעטף בטלית מבעוד יום, כדי שניתן יהיה לברך עליה5. לאחר השקיעה כבר אי אפשר לברך על הטלית, כיוון שיש סוברים שמצוות ציצית אינה נוהגת בלילה6.

1.
רמ"א יח א, ומשנ"ב שם, עיין חזון עובדיה עמ' רסא, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מו סעיף לט. והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו שרווקים הנוהגים להתפלל ללא טלית בדרך כלל, אינם צריכים להתעטף בטלית.
2.
עיין שו"ת רדב"ז חלק ד סימן רמד, וחזון עובדיה עמ' רסא.
3.
עיין רמ"א יח א, ומשנ"ב שם, וספורנו ויקרא טז ד, ומשנ"ב תרי יז.
4.
עיין מהר"ל גבורות ה' פרק נא ד"ה ועוד תדע.
5.
עיין רמ"א יח א, ומשנ"ב שם, חזון עובדיה עמ' רסא, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מו סעיף לט.
6.
עיין מטה אפרים תריט ז, ומשנ"ב יח ז, ואשרי האיש פרק כא אות יג. ועיין משנ"ב יח ז, שאדם שיש לו ספק אם כבר שקעה השמש, יכול לברך על הטלית. ועיין קיצור הלכות המועדים (תשע"ח) פרק כ הערה א, שאחר קבלת קדושת יום הכיפורים אין לברך על הטלית, כיוון שבקבלת קדושת היום האדם מחשיב את הזמן שהוא נמצא בו ללילה, ואין לברך על טלית בלילה (עיין רמ"א יח א), ועיין ירושלים במועדיה עמ' רמח, שחולק, כיוון שקבלת קדושת יום הכיפורים מחייבת להימנע ממלאכה ולקיים את מצוות העינוי, אך אין היא מחשיבה את הזמן שהאדם נמצא בו ללילה; וכן הכריע הגר"י אריאל שליט"א.

לפני "כל נדרי" נוהגים לומר תפילות ופיוטים שיש בהם ווידוי, כיוון שיש פוסקים הסוברים שיש להתוודות סמוך לכניסת יום הכיפורים, כדי להיכנס אל היום הקדוש מתוך תשובה1. יוצאי ספרד אומרים את הפיוט "לך א-לי תשוקתי"2, ויוצאי אשכנז נוהגים לומר 'תפילה זכָּה'3.

1.
עיין רמב"ן יומא פז ב, ומשנ"ב תרז א, וכף החיים תרז ב, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מד סעיף מט, מקראי קודש לרב הררי פרק ג סעיף יב.
2.
חזון עובדיה עמ' רסב, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מד סעיף מט.
3.
משנ"ב תרז א, כף החיים תרז ב, קיצור הלכות המועדים (תשע"ח) פרק כ סעיף ה. ועיין מנחת ישראל (דרוק) ראש השנה ויום כיפור עמ' רסה, שהחפץ חיים תיקן שיקדימו לומר את החלק שבו אדם מוחל לכל מי שפגע בו בתחילת תפילה זכה, כיוון שלפי הנוסח המקובל, חלק זה נמצא באמצע התפילה, ורבים אינם מספיקים לאומרו. ועיין אשרי האיש פרק יז סעיף כג, וחוט שני יום הכיפורים עמ' קח, שיש לעמוד בחלקי הווידוי שבתפילה זכה, כיוון שיש לעמוד בשעת אמירת הווידוי, ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מו סעיף לו, וילקוט יוסף (תש"פ) עמ' תשעח, שנוהגים לשבת בעת אמירת הפיוט "לך א-לי תשוקתי", אף שווידוי צריך להיאמר בעמידה, ולפי דבריהם גם בחלקי הווידוי שבתפילה זכה, אין חובה לעמוד. ועיין ירושלים במועדיה עמ' רנב, שמי שלא אמר תפילה זכה לפני "כל נדרי", יכול לאומרה גם אחרי ערבית.

רבים מיוצאי ספרד נוהגים ששליח הציבור מכריז בליל יום הכיפורים לפני "כל נדרי": 'רבותי, תמחלו זה לזה', והקהל עונים: 'מחלנו'1. וכל המוחל לחברו, אף שחברו לא ביקש ממנו מחילה, גורם לכך שילמדו עליו זכות בשעה שידונו אותו, וימחלו לו על עוונותיו. זאת כיוון שהקב"ה נוהג עם האדם במידה שבה האדם נוהג עם אחרים, וכשם שהוא מוחל לחבריו כך הקב"ה ימחל לו2.

1.
בן איש חי שנה ראשונה פרשת וילך אות ה, חזון עובדיה עמ' רמד, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מג סעיף יא. והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו, שאין באמירה זו כדי לפטור את הפוגע מלפייס את חברו, ועליו לפייסו ולבקש ממנו מחילה באופן אישי.
2.
עיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מג סעיף יא, ומשנ"ב תרו ח, ושער הציון שם. יוצאי אשכנז מוחלים איש לחברו בתפילה זכה.

אמירת "כל נדרי", הפותחת את תפילות יום הכיפורים, מעוררת התרגשות, רוממות ושגב. גם אנשים שבדרך כלל אינם מגיעים לבית הכנסת, מגיעים אליו כדי להשתתף באמירה זו, והיא חלק משמעותי מהוויית יום הכיפורים. תכלית אמירת "כל נדרי" היא להתיר את נדרי האדם, אך יש בה רבדים פנימיים ועמוקים, כראוי לאמירה שפותחת את תפילות יום הכיפורים. 

בספרי חסידות מבואר שאמירת "כל נדרי" מכוונת לשחרור השכינה מכבלי גלוּתהּ, שהרי מיום שחרב המקדש ועם ישראל גלה מארצו, גם השכינה גלתה עמו, והיא אסורה וכבולה מבלי יכולת להתגלות בשלמות; כדברי בעל ה'תפארת שלמה': "והנה אנחנו עם קדושו, כשאנו רואים שבעוונותינו הרבים הגלות נמשכת זמן רב כל כך, והשכינה הקדושה עמנו בגלות, אנו מתפללים 'ואסרנא לא אסרי', היינו שהשכינה הקדושה תחזור במהרה למקומה ולא תהא במאסר עוד. ואף שמחמת עוונותינו הרבים, עוד אין אנו מוכנים לגאולה השלימה, על כל פנים, למה תהא השכינה בגלות? ואף שנשבע הקב"ה שלא יבֹא לירושלים של מעלה עד שיבנה ירושלים של מטה, הנה אנו מתירים השבועה זו. ואומרים 'ושבועתנא לא שבועות'"1

עוד רובד פנימי גנוז באמירת "כל נדרי", והוא שישנן גזרות רעות שקשה לבטל אותן, והן מכונות 'גזרות שיש עמהן שבועה'. ועל ידי ההתעוררות הרוחנית המלווה את אמירת "כל נדרי" נעשה עת רצון בשמיים, והתרתן בבית דין של מטה פועלת להתיר אותן גם בבית דין של מעלה2.

1.
תפארת שלמה (רדומסק) על המועדים יום כיפור ד"ה כל נדרי, ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מו סעיף נב. ורבים נוהגים לקרוא את מאמר הזוהר הנדפס במחזורים לפני "כל נדרי", ובו מבוארים דברים הקשורים לעניין זה.
2.
עיין כתר שם טוב לבעל שם טוב חלק ב מהדורת מעיינותיך עמ' 299, ובאר החיים (בידרמן) ימים נוראים עמ' ריג, על פי זוהר חלק ג דף רנה א.

הפוסקים נחלקו מהי המשמעות ההלכתית של אמירת "כל נדרי". יש ראשונים שסוברים שבאמירת "כל נדרי" אנו מתירים את הנדרים שנדרנו בעבר, על ידי חרטה על כך שנדרנו אותם1. ויש ראשונים שסוברים שבאמירת "כל נדרי" אנו מבטלים מראש את הנדרים שאנו עתידים לידור, על ידי הצהרה מראש שאם נידור במהלך השנה איזה נדר, לא יהיה לו שום תוקף2. ברוב הקהילות נוהגים לומר נוסח שכולל את שתי השיטות, וכך אנו גם מתירים את נדרי העבר, וגם מבטלים את הנדרים שאנו עתידים לידור3

הטעם לפתיחת תפילות יום הכיפורים בהתרת הנדרים הוא שיש לפתוח את היום בחזרה בתשובה, ועיקר התשובה אינו רק במחשבה ובדיבור עליה, ברצון ובכוונה לעשותה, אלא עיקרה במעשה של תשובה - בתיקון מעשינו בפועל. עוון הנדרים הוא עוון שניתן לתקן אותו מיד בכניסת היום בעודנו בבית הכנסת, לכן פותחים בו, ובכך אנו מתחילים את היום בתיקון מעשי של תשובה4

מלבד המשמעות ההלכתית של התרת הנדרים, יש באמירת "כל נדרי" רמז לשחרור מחטאים והרגלים רעים. מטבעו נוטה האדם להשתעבד לדחפים ויצרים, הנעשים אדונים לו, כובלים אותו ומטילים עליו "נדרים וקונמות" - מעשים שהוא מרגיש כי הוא מוכרח לעשותם, מתוך השעבוד לדחפיו ויצריו. ברגעי כניסת יום הכיפורים אנו מכריזים כי כל אלו "בטלין ומבוטלין לא שרירין ולא קיימין". הננו בני חורין ועצמאיים, בלתי תלויים בדחפים, ביצרים ובשעבודים, וחופשיים לתקן את מעשינו ולעשות רק את הטוב והישר בעיני ה'5.

1.
טור סימן תריט, בשם הרא"ש.
2.
טור סימן תריט, בשם ר"ת.
3.
עיין שו"ת רדב"ז חלק ד סימן לג, חזון עובדיה עמ' רסה, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מו סעיף נ, לוח ארץ ישראל (טוקצינסקי), קיצור הלכות המועדים (תשע"ח) פרק כ סעיף טו. ועיין משנ"ב תריט ב, שיש לנהוג כשיטה ש"כל נדרי" היא התרת הנדרים שעתידים לידור, ועיין שם, שההבדל בין שתי השיטות הוא שלפי השיטה שמתירים את הנדרים שנדרו בעבר אומרים: "מיום כיפורים שעבר עד יום כיפורים זה", ולפי השיטה שמתירים את הנדרים שעתידים לידור אומרים: "מיום כיפורים זה עד יום כיפורים הבא עלינו לטובה". כאמור, כיום נוהגים ברוב המקומות לומר את שני הנוסחים. ועיין רמ"א יו"ד ריא א, שאדם שנדר נדר, לכתחילה לא יסמוך על כך שנִדרו בטל מחמת אמירת "כל נדרי". עיין לבוש תריט א, שנוסח "כל נדרי" תוקן בארמית, כיוון שתקנוהו בבבל שבה דברו בארמית, ורצו שהוא יהיה מובן לכל. ועיין חיי אדם קלח ח, וקצה המטה תריט כו, וירושלים במועדיה עמ' רנא, שצריך להבין את המשמעות ההלכתית של "כל נדרי", ומי שסובר ש"כל נדרי" היא תפילה, אין משמעות הלכתית למעשיו. ועיין תוספות נדרים כג ב ד"ה תנא סתומי, ושו"ת רדב"ז חלק ד סימן לג, ושו"ת משנה הלכות חלק ג סימן קפח, ומנחת שלמה נדרים כג ב אות י, שאין לפרש את ענין "כל נדרי" לעמי ארצות שהדבר עלול לגרום להם לזלזל בענייני נדרים.
4.
מנחת שלמה נדרים כג ב עמ' קמה ד"ה ויש להרגיש. והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו על פי הרוקח סימן רטו, שהטעם הוא שזהו הזמן היחיד שכל הציבור מתכנס בבית הכנסת, ואפשר להתיר את נדרי כל הציבור (עיין זה השלחן חלק ב סימן תריט ד"ה שוב מצאתי).
5.
עיין על התשובה לגרי"ד סולובייצ'יק עמ' 143-145. ועיין ליקוטי תורה לאדמו"ר הזקן פרשת מטות סוף ד"ה ושמע אביה, וחשוקי חמד הקדמה למסכת נדרים, בשם הגרי"ש אלישיב, דברים קרובים לזה.

מנהג יוצאי אשכנז להוציא שני ספרי תורה לפני אמירת "כל נדרי", ונותנים אותם לשני אנשים מזקני הקהל ונכבדיו, והם עומדים מימינו ומשמאלו של שליח הציבור, כדוגמת אהרון וחור שעמדו משני צדדיו של משה רבנו בעת שהתפלל על עם ישראל במלחמת עמלק1. בקרב יוצאי ספרד ישנם מנהגים שונים בהוצאת ספרי התורה, וכל קהילה תעשה כמנהגה2. הטעם שמוציאים את ספרי התורה הוא להראות שכל בקשותינו ותפילותינו ביום הכיפורים הם לכבוד התורה הקדושה ולכבוד ה' שנתן לנו את תורתו3, ויש בזה גם טעם על פי הקבלה4

לפי הקבלה, ישנה מעלה גדולה בהחזקת ספר התורה בזמן אמירת "כל נדרי". מסופר שפעם אמר האר"י הקדוש לאחד מתלמידיו שיקנה מצווה זו בכל סכום שידרשו ממנו. על סמך זה, רבים נוהגים למכור את החזקת ספר התורה בזמן אמירת "כל נדרי", ומצווה להשתדל לקנותה. המעלה הגדולה ביותר היא בהוצאת הספר הראשון מארון הקודש ובהחזקתו, אך יש מעלה גם בהוצאת שאר הספרים ובהחזקתם5.

1.
שו"ע תריט ד, ומשנ"ב שם, וקיצור שולחן ערוך (גאנצפריד) קלב א, וקיצור הלכות המועדים (תשע"ח) פרק כ סעיף ו.
2.
הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מו סעיף מ, ועיין שם שמנהג ירושלים להוציא את כל ספרי התורה, ויש הנוהגים להוציא שבעה ספרי תורה, ויש הנוהגים להוציא שלושה ספרים, ויש הנוהגים להוציא ספר אחד.
3.
שו"ת דברי יציב חלק אורח חיים סימן רנא ד"ה ולזה ג"כ. ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מו סעיף מ, שמוציאים את ספרי התורה כדי לצרף את זכות התורה עמנו בהתרת התפילה עם העבריינים.
4.
כף החיים תריט טו.
5.
כף החיים תריט טו, אלף המגן תריט יח, חזון עובדיה עמ' רסה, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מו סעיף מח.

לפני שמתחילים לומר את "כל נדרי", שליח הציבור אומר: "על דעת המקום ועל דעת הקהל וכו' אנו מתירים להתפלל עם העבריינים (או: את העבריינים)"1. משמעותה ההלכתית של אמירה זו היא שאנו מתירים לצרף למניין המתפללים גם אנשים שבית דין נידה אותם מחמת עברות חמורות שעברו. ואף על פי שבשאר ימות השנה אין לצרפם למניין, ובמקרים מסוימים אף אין להתפלל עמהם בבית הכנסת, ביום הכיפורים אנו מצרפים אותם לתפילותינו2

הסיבה לכך שאנו מתירים להתפלל עם העבריינים היא שהתפילה רצויה יותר כאשר מצטרפים אליה גם הפושעים ועוברי העברות, כיוון שהם חלק מכלל ישראל, וכאשר הם מתאגדים איתנו לחזור בתשובה, שם ה' מתקדש יותר. דבר זה נלמד מן הסממנים המרכיבים את הקטורת בבית המקדש - מתוך אחד עשר סממני הקטורת, היה סם ושמו חלבנה, וריחו לא היה טוב, ורק על ידי צירופו לעשרת הסממנים האחרים, הייתה הקטורת כשרה ורצויה3. כך גם בצירוף העבריינים לתפילת יום הכיפורים, נעשית התפילה מקובלת ורצויה יותר. ואמנם בשאר ימות השנה, אנו מתרחקים מן העבריינים כדי שלא נושפע מהם לרעה. אבל ביום הכיפורים מאיר אור הנשמה גם אצל פושעי ישראל, והם באים לבית הכנסת ומתעוררים בתשובה, ומתגלה שגם בליבם שוכנת נשמה טהורה החפצה להתקרב אל ה'. זאת כפי שאמרו חכמים על הפסוק "שְׁחוֹרָה אֲנִי וְנָאוָה"4 - "שחורה אני כל ימות השנה, ונאוה אני ביום הכיפורים"5. ולכן ביום הכיפורים אפשר להתפלל עם העבריינים בלי שהדבר יגרום לנו נזק, אלא אדרבה, על ידי צירופם, תפילותינו מתקבלות6.

1.
שו"ע תריט א. ועיין ילקוט יוסף (תש"פ) עמ' תשפא, שיש אומרים "עם העבריינים" ויש אומרים "את העבריינים". ועיין משנ"ב תריט א, ששני האנשים שעומדים לצידו אומרים זאת עמו, כדי שיהיו יחד כבית דין של שלושה, ועיין חזון עובדיה עמ' רסג, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מו סעיף מב, ששליח הציבור אומר זאת לבד.
2.
שו"ע תריט א, ומשנ"ב שם.
3.
עיין טור תריט, ופרישה תריט א, שער הציון תריט ד.
4.
שיר השירים א ה.
5.
שיר השירים רבה פרשה א אות ב.
6.
עיין אמת ואמונה (קופולוביץ) עמ' רסו.

נוהגים ששליח הציבור אומר את "כל נדרי" שלוש פעמים, כדי לחזק את הדבר1. מנהג יוצאי אשכנז לומר את "כל נדרי" בפעם הראשונה בקול נמוך, ובכל פעם נוספת להגביה את הקול מעט, כאדם שנכנס להיכל המלך, ובתחילה פונה אל המלך בקול נמוך מחמת יראתו, ולאט לאט מסתגל למעמד, ומגביה את קולו2. ושליח הציבור צריך להקפיד שלא לשנות מהנוסח הנהוג ומהמנגינות הנהוגות, כיוון ששינוי הנוסח והניגונים מבלבל את דעת הקהל3

גם הציבור צריך לומר את נוסח "כל נדרי"4, ושני טעמים לכך. טעם אחד הוא שב"כל נדרי" אנו מבטלים את הנדרים שאנו עתידים לידור, על ידי מסירת מודעה (הצהרה) שלא יהיה כל תוקף לנדרים אלו, ושליח הציבור אינו יכול למסור מודעה זו בשם הציבור, אלא כל אחד צריך לאומרה בפני עצמו. וטעם שני הוא שבאמירת "כל נדרי", כל אחד מהקהל מצטרף להתרת נדרי שאר המתפללים5

אדם שנדר נדר, צריך להתייעץ עם תלמיד חכם הבקי בהלכות נדרים כיצד להתירו, ואין לו לסמוך על כך שנִדרו בטל מחמת אמירת "כל נדרי", כיוון שיש נדרים שהתרת נדרים זו אינה מתירה אותם.

1.
עי' רא"ש יומא פרק ח סימן כח, וחזון עובדיה פורים עמ' צה סוף הערה עו.
2.
רמ"א תריט א, ומחזור ויטרי סימן שנא ד"ה ליל. ועיין דרכי משה תריט ב, ומטה אפרים תריט יא, שאמירת "כל נדרי" בדרך זו יוצרת אווירה של כובד ראש ויראה.
3.
רמ"א תריט א, ומשנ"ב שם. ועיין מטה אפרים תריט יא, שהניגון של "כל נדרי" הוא מתוקן ומקובל מימי קדם.
4.
משנ"ב תריט ב.
5.
עיין רא"ש יומא פרק ח סימן כח, ומטה משה (מת) סימן תתסה. ועיין ירושלים במועדיה עמ' רנא, שנשים אינן שותפות להתרת נדרי שאר המתפללים, כיוון שהן אינן כשרות להתרת נדרים, והן צריכות לומר את נוסח "כל נדרי" רק מהטעם הראשון. ועיין כל נדרי (שטסמן) עמ' תתלו, שאישה שאינה נמצאת בבית הכנסת באמירת "כל נדרי" ראוי שתעשה התרת נדרים, או שתמנה את בעלה כשליח שיתיר את נדריה בהתרת נדרים של ערב ראש השנה, ואת מסירת המודעה היא יכולה לעשות בביתה ביחידות.

לכתחילה יש לומר את "כל נדרי" לפני השקיעה, כיוון שאין מתירים נדרים בשבתות ובימים טובים1. אמנם אם התאחרו, אומרים את "כל נדרי" גם בלילה2, כיוון שמותר להתיר נדרים ביום טוב לצורך היום, והצורך להיכנס ליום הכיפורים נקיים מעוון נדרים נחשב צורך היום3. ורבים מיוצאי ספרד אינם מקפידים לומר את "כל נדרי" לפני השקיעה4.

1.
רמ"א תריט א, ומשנ"ב שם. ועיין קיצור הלכות המועדים (תשע"ח) פרק כ סעיף י, שדי להתחיל בשעה כזו שיספיקו לומר את "כל נדרי" פעם אחת לפני השקיעה, ועיין שונה הלכות עם הערות תורת המועדים סימן תריט הערה ה, בשם הגר"ח קנייבסקי, שבמקומות שמסיימים את האמירה השלישית לאחר השקיעה, ראוי לקבל 'תוספת יום הכיפורים' לאחר הפעם הראשונה.
2.
רוח חיים לגר"ח פלאג'י סימן שמא סעיף ג, זה השלחן לגר"ש דבליצקי חלק ב סימן תריט סעיף א, ירושלים במועדיה עמ' רנ.
3.
רוח חיים שם. ועיין זה השלחן שם, שכתב טעמים נוספים לכך.
4.
ילקוט יוסף (תש"פ) עמ' תשפא.

לאחר אמירת "כל נדרי", שליח הציבור מברך ברכת "שהחיינו" בשמחה, על שזכינו להגיע ליום הכיפורים, ויש בידינו לקיים את המצוות המיוחדות ליום זה, ולזכות בכפרת עוונותינו1. ואף על פי שבשאר החגים אנו מברכים את ברכת "שהחיינו" על כוס יין בקידוש, ביום הכיפורים, שבו אין אומרים קידוש, אומרים ברכה זו ללא כוס בכניסת היום2

רבים מיוצאי ספרד נוהגים לצאת ידי חובה בברכת שליח הציבור, כיוון שמעלת ברכה הנאמרת עבור כמה אנשים גדולה יותר, כמו שנאמר: "ברוב עם הדרת מלך"3. אך אם אין שומעים את ברכתו היטב, או שישנו חשש ששליח הציבור אינו מכוון להוציא את הציבור ידי חובתם, עדיף שכל אחד יברך בעצמו4. יוצאי אשכנז נוהגים שכל אחד מהציבור מברך את ברכת "שהחיינו" בעצמו5, מחשש ששליח הציבור לא יכוון להוציא את הציבור ידי חובה6. ומי שמברך את ברכת "שהחיינו" בעצמו, טוב שיסיים את הברכה מעט קודם לשליח הציבור, כדי שיוכל לענות אמן על ברכת שליח הציבור7

נשים שבירכו "שהחיינו" בהדלקת נרות, לא תברכנה "שהחיינו" עם הציבור, כיוון שהן כבר יצאו ידי חובה בברכה שבירכו בעצמן8.

יש מיוצאי ספרד הנוהגים לעשות אזכרה לנפטרים לאחר "כל נדרי", וקרובי הנפטרים מקבלים על עצמם לתת צדקה לעילוי נשמתם, כיוון שגם המתים נידונים ביום הכיפורים, וזכות הצדקה שנותנים לעילוי נשמתם עומדת להם9.

 

1.
שו"ע תריט א, ויסוד ושורש העבודה שער אחד עשר (האיתון) פרק ו, ונטעי גבריאל פרק כט הערה ז.
2.
שו"ע תריט א, ומשנ"ב שם.
3.
משלי יד כח. עיין בן איש חי שנה ראשונה פרשת וילך אות יא, ושלחן ערוך הרב תריט ח, חזון עובדיה עמ' רסו.
4.
חזון עובדיה עמ' רסו, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מו סעיף נז.
5.
משנ"ב תריט ג. ועיין משנ"ב שם, ששליח הציבור יכוון להוציא את כל מי שרוצה לצאת בברכתו, כיוון שאפשר שיש אנשים שמתכוונים לצאת בברכתו. והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו שמנהג יוצאי אשכנז לומר את ברכת "שהחיינו" עם החזן מילה במילה, ולקראת סוף הברכה מקדימים לומר "והגיענו לזמן הזה" לפני החזן, כדי לענות אמן על ברכתו.
6.
שו"ע הרב תריט ח.
7.
משנ"ב תריט ג.
8.
שער הציון תריט ז.
9.
עיין שו"ע ורמ"א תרכא ו, ומשנ"ב שם, וראשון לציון יו"ד סימן רמט סעיף טז, וחזון עובדיה עמ' רסח, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מו סעיף נז. ועיין חכמת אדם צא ב, וקיצור שולחן ערוך (גאנצפריד) סז ג, שכאשר אדם נודב צדקה, יאמר שיעשה כן "בלי נדר".

אחר ברכת "שהחיינו", נוהגים להקיף את הבימה עם ספרי התורה, כדי שהציבור יוכל לנשק את ספרי התורה. וטוב להאריך את הדרך ולעבור בין הקהל, כדי שכולם יוכלו לזכות במצווה זו. ובחיבה זו שנוהגים בספרי התורה אפשר לתקן כמה פגמים. וראוי לכל אחד להרהר בשעה זו בתשובה על מה שפגם בכבוד התורה, ולקבל על עצמו ללכת בדרכה1.

1.
עיין מטה אפרים תריט י, וקיצור שולחן ערוך (גאנצפריד) קלב א, וכף החיים תריט טו, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מו סעיפים נה-נו, וירושלים במועדיה עמ' רנ.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ