תוכן עניינים
הלכות ימים נוראים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א
מדליקים נרות לכבוד יום הכיפורים, כפי שמדליקים נרות בערבי שבת וימים טובים1. נוסח הברכה על הדלקת הנרות הוא: "ברוך אתה ה' אלוקינו מלך העולם אשר קידשנו במצוותיו וציוונו להדליק נר של יום הכיפורים", ואם יום הכיפורים חל בשבת, מברכים: "ברוך אתה ה' אלוקינו מלך העולם אשר קידשנו במצוותיו וציוונו להדליק נר של שבת ושל יום הכיפורים"2.
נשים הנוהגות בערבי שבתות לברך על הנרות אחרי הדלקתם, תברכנה אחר ההדלקה גם בערב יום הכיפורים3, ונשים הנוהגות בערבי שבתות לברך על הנרות לפני הדלקתם, תברכנה לפני ההדלקה גם בערב יום הכיפורים4.
כבכל חג ומועד, גם ביום הכיפורים מברכים את ברכת "שהחיינו", להודות לה' על שזכינו להגיע ליום קדוש זה. גברים וכן נערות שאינן מדליקות נרות, מברכים ברכה זו בבית הכנסת, לאחר "כל נדרי". נשים המדליקות נרות, יש מהן שמברכות ברכה זו בבית הכנסת עם כל הציבור5, ויש מהן שמברכות ברכה זו לאחר הדלקת הנרות6, וכן מנהג נשים רבות יוצאות אשכנז7. על הנשים הנוהגות כן לשים לב שלא לחזור ולברך את ברכת "שהחיינו" בבית הכנסת עם כל הציבור, כיוון שהן כבר בירכו ברכה זו8.
נשים הנוהגות לקבל שבת בזמן הדלקת נרות השבת9, צריכות לחלוץ את נעלי העור לפני הדלקת הנרות, כיוון שבהדלקת הנרות הן מקבלות על עצמן את קדושת יום הכיפורים, ומשעה זו חלים עליהן כל איסורי יום הכיפורים10. נשים הנוהגות שלא לקבל עליהן את השבת בשעת הדלקת נרות11, אינן צריכות לחלוץ את נעלי העור לפני הדלקת הנרות, אך אם הן מברכות "שהחיינו" מיד לאחר הדלקת הנרות, ברכה זו נחשבת לקבלת קדושת היום, ועליהן לחלוץ את נעלי העור קודם לכן12.