ערב יום הכיפורים הוא יום טוב1, ואוכלים ושותים ושמחים בו על כך שיום כפרת עוונותינו קרב ובא2.
כיוון שערב יום הכיפורים הוא יום טוב, אין אומרים בו וידוי ותחנון, וכן אין אומרים בו את הפרק "למנצח וכו' יענך ה' ביום צרה" שקודם ל"ובא לציון", כיוון שיום זה אינו יום צרה3.
אמירת סליחות
יוצאי אשכנז נוהגים לקצר בסליחות בערב יום הכיפורים, כיוון שהוא יום טוב4; ויוצאי ספרד אומרים בו סליחות כרגיל5, כיוון שנוהגים בו כיום טוב רק משחרית, והזמן הראוי ביותר לאמירת סליחות הוא בסוף הלילה6.
אמירת "מזמור לתודה"
אמירת הפרק "מזמור לתודה" בפסוקי דזמרה היא כנגד קרבן תודה שהיו מקריבים בבית המקדש. בערב יום הכיפורים לא היו מקריבים קרבן זה, כיוון שזמן אכילתו ביום ההקרבה ובלילה שאחריו, ונמצא שהמקריב קרבן תודה בערב יום הכיפורים ממעט את זמן אכילתו, ואסור למעט את זמן אכילת הקרבנות. משום כך נהגו יוצאי אשכנז שלא לומר "מזמור לתודה" בערב יום הכיפורים7. יוצאי ספרד נוהגים לומר "מזמור לתודה"8, כיוון שאמירתו אינה רק כנגד קרבן תודה, אלא היא גם שבח והודאה לה'9.
אמירת "אבינו מלכנו"
יוצאי ספרד נוהגים לומר "אבינו מלכנו" בשחרית ובמנחה של ערב יום הכיפורים, כפי שנוהגים בכל עשרת ימי תשובה10, אך יוצאי אשכנז נוהגים שלא לומר "אבינו מלכנו" בערב יום הכיפורים11, כיוון שלדבריהם, אמירת "אבינו מלכנו" דומה לאמירת תחנון12. אמנם כאשר יום הכיפורים חל בשבת, גם יוצאי אשכנז אומרים "אבינו מלכנו" בשחרית של ערב יום הכיפורים, שכן למנהגם אין לומר "אבינו מלכנו" ביום הכיפורים שחל בשבת, ובכך הם משלימים את אי אמירתו ביום הכיפורים13.
יוצאי ספרד נוהגים לעשות התרת נדרים בערב יום הכיפורים לאחר תפילת שחרית או לאחר הסליחות1.
נוהגים לעשות כפרות בערב יום הכיפורים. לוקחים כסף, ומסובבים אותו מעל הראש ואומרים: "זה חליפתי, זה תמורתי, זה כפרתי. זה הכסף ילך לצדקה, ואני אכנס ואלך לחיים טובים ארוכים ולשלום"1, ונותנים את הכסף לצדקה לפני יום הכיפורים2. ורמז יש בדבר, שהגימטרייה של כסף במילוי האותיות (כ"ף סמ"ך פ"ה) היא שלוש מאות וחמש, כגימטרייה של המילה 'כפרה'3.
במקורו, מנהג הכפרות נעשה על ידי לקיחת תרנגול שעתידים לשחוט, סיבובו מעל הראש ואמירת: "זה חליפתי, זה תמורתי, זה כפרתי, זה התרנגול ילך למיתה ואני אכנס ואלך לחיים טובים ארוכים ולשלום", שלוש פעמים; ונתינת שווי התרנגול לעניים4. וגם כיום יש הנוהגים לקיים מנהג זה בתרנגול.
טעם מנהג הכפרות הוא לעורר את האדם למחשבה שבשל חטאיו, ראוי היה שיעשו לו מה שעתידים לעשות לתרנגול, ובזכות חזרתו בתשובה, ה' יסיר ממנו את הגזרות הרעות ובתמורה לזה הן תתקיימנה בתרנגול5. וכן יש בדבר טעם על פי הקבלה6.
מצווה מן התורה לאכול בערב יום הכיפורים, ולהרבות בו בסעודה1, שנאמר: "וְעִנִּיתֶם אֶת נַפְשֹׁתֵיכֶם בְּתִשְׁעָה לַחֹדֶשׁ בָּעֶרֶב"2, ודרשו חז"ל: "וכי בתשעה (שהוא ערב יום הכיפורים) מתענים? והלא בעשרה מתענים! אלא לומר לך שכל האוכל ושותה בתשיעי, מעלה עליו הכתוב כאילו מתענה תשיעי ועשירי"3. כלל בידינו, שכפי הקושי בקיום המצווה, כך גדול שכרה. אילו התורה הייתה כותבת 'בתשעה לחודש תאכלו', שכרה של מצוות האכילה בערב יום הכיפורים היה מועט, כמצווה שנעשית ללא קושי, לכן כתבה התורה את מצוות האכילה בערב יום הכיפורים בלשון עינוי ("וְעִנִּיתֶם אֶת נַפְשֹׁתֵיכֶם בְּתִשְׁעָה לַחֹדֶשׁ"), כדי ללמדנו ששכר האוכל בתשיעי גדול, כאילו קיים את המצווה מתוך עינוי וקושי4.
כמה טעמים למצווה זו. טעם אחד הוא שיום הכיפורים עצמו הוא יום טוב, והיה ראוי לעשות בו סעודה כשאר ימים טובים, אלא שהצטווינו להתענות בו, ולכן מקדימים את הסעודה לערב יום הכיפורים5. ועוד טעם הוא שבמצווה זו אנו מראים שמצטערים אנו בריחוק מה' שנגרם מחמת עוונותינו, ולהיפך - כאשר הוא מכפר לנו ואנו מתקרבים אליו מחדש, אנו שמחים. לכן לקראת בוא יום הכיפורים, אנו שמחים על הקִרבה המחודשת שנזכה לה על ידי כפרת עוונותינו, ומרבים בסעודה6. ועוד טעם, שמאהבת ה' אותנו ציוונו לאכול ולהתחזק לפני התענית, כדי שהתענית לא תגרום לנו נזק7.
נוהגים לאכול לפחות שתי סעודות בערב יום הכיפורים, סעודה אחת בשחרית, וסעודה נוספת אחר הצוהריים, לפני תחילת הצום (סעודה מפסקת)8.
נוהגים לאכול בסעודות ערב יום הכיפורים מאכלים חשובים לכבוד היום, כדגים ועופות, אך טוב להימנע מאכילה יתרה ומאכילת דברים הקשים לעיכול, כגון בשר בקר, כיוון שמאכלים אלו גורמים לתחושת שובע ומלאוּת המביאים לידי גאווה, וביום הכיפורים יש להתפלל מתוך ענווה ושפלות9.
נוהגים לטבול במקווה בערב יום הכיפורים1, ושני טעמים לטבילה זו. טעם ראשון, כדי להיות נקיים וטהורים ביום הכיפורים2. וטעם שני הוא שביום הכיפורים, כל אדם מישראל חוזר בתשובה על חטאיו, ונחשב כאדם חדש וכגר שמתגייר, וכשם שגר טובל כדי להתנתק מעברו ולהתחיל בחיים חדשים, כך גם בעל תשובה טובל כדי להתנתק מעברו ולהתחיל בחיים חדשים3.
אדם שאינו יכול לטבול במקווה, יתקלח במקלחת וישפוך על עצמו ברצף תשעה קבין של מים (כ-12.5 ליטר), שכן גם זה מטהר את האדם במידת מה4.
הזמן הראוי ביותר לטבילה זו הוא לאחר חצות, ובמקום הצורך אפשר להקדים ולטבול גם שעה קודם לחצות, כלומר בדרך כלל סביב השעה אחת עשרה וחצי בבוקר (בשעון קיץ)5.
נוהגים לטבול לפני תפילת מנחה, כיוון שבמנחה של ערב יום הכיפורים אומרים וידוי, ויש לאומרו בטהרה. ויש הנוהגים לטבול לאחר סעודה מפסקת, כדי שהטבילה תהיה סמוכה ליום הכיפורים6, אך לא ראוי להטריח את הבלנים בשעה זו7.
בערב יום הכיפורים מתפללים תפילת מנחה לפני סעודה מפסקת, ואומרים בתפילת הלחש וידוי. הטעם לחובה להתוודות לפני סעודה מפסקת קשור לחובת הווידוי ביום הכיפורים. כלל בידינו, שכפרה צריכה להיות מלווה בווידוי, שכן מצאנו בכל הקרבנות הבאים לכפר, שיש להתוודות בשעת הקרבתם; ולכן יש להתוודות ביום הכיפורים. הזמן העיקרי לווידוי הוא בליל יום הכיפורים, כיוון שבשעה זו מתחילה הכפרה, אך חכמים חששו שריבוי האכילה והשתייה בסעודה מפסקת יפגום באמירת הווידוי בליל יום הכיפורים. לכן תיקנו חכמים לומר את הווידוי כבר בערב יום הכיפורים, לפני סעודה מפסקת1.
יוצאי ספרד נוהגים לומר בתפילת מנחה של ערב יום הכיפורים "אבינו מלכנו", כפי שאומרים בכל תפילות עשרת ימי תשובה2, אך יוצאי אשכנז נוהגים שלא לומר תפילה זו, כיוון שערב יום הכיפורים נחשב כיום טוב, ואין אומרים "אבינו מלכנו" בימים טובים3.
לאחר תפילת מנחה אוכלים סעודה מפסקת, וגם בסעודה זו טוב להימנע מאכילה יתרה ומאכילת דברים הקשים לעיכול1. כמו כן טוב להימנע משתיית משקאות משכרים, ומכל דבר שעלול לגרום להפרעה בתפילה2.
אדם שסיים את הסעודה ובירך ברכת המזון, רשאי להמשיך לאכול ולשתות עד כניסת הצום. עם זאת, כדאי לומר בפירוש לפני סיום הסעודה, שאין בסיומה משום קבלה של הצום, כי יש סוברים שסיום הסעודה יש בו קבלה של הצום, ולדבריהם אסור לאכול ולשתות לאחר סיום הסעודה. ואף שאין הלכה כדבריהם, טוב לומר כן לפני סיום הסעודה ולצאת ידי כולם3.
בערב יום הכיפורים מותר ליטול גלולות או טיפות הגורמות להקלת הצום1, כשם שמותר לאכול ולשתות בערב יום הכיפורים כדי להקל על הצום2.
יש לסיים את הסעודה מבעוד יום, כיוון שנצטווינו מהתורה להוסיף מחוֹל על הקודש ולקבל את קדושת יום הכיפורים עוד ביום התשיעי1, כדי להראות את חביבות היום עלינו, את מעלתו ואת שמחתנו בבואו2. כדי לקיים את מצוות תוספת יום הכיפורים כדאי להקדים ולקבל את החג בזמן המפורסם בלוחות הזמנים כזמן הדלקת נרות (כעשרים דקות לפני השקיעה)3, ובשעת הצורך אפשר לקבל את החג זמן מועט קודם השקיעה4. בזמן התוספת, יש לפרוש לא רק מאכילה ושתייה אלא גם ממלאכה ומשאר הדברים האסורים ביום הכיפורים5.
מסדרים את הבית, פורסים מפה חגיגית על השולחן ולובשים בגדים נקיים ונאים לכבוד יום הכיפורים1. ויש שנוהגים ללבוש בגדים לבנים, להידמות למלאכי השרת2, שכאשר הם מתגלים לנביאים, הם נראים להם בלבוש לבן3. ויש מיוצאי אשכנז הנוהגים ללבוש בגד לבן מיוחד לכבוד יום הכיפורים ('קיטל'), כיוון שבגד זה דומה לתכריכי המת, ולבישתו מסייעת להכניע את הלב4. הנוהגים ללבוש קיטל רק בזמן התפילות, לא ייכנסו בקיטל לשירותים לעשיית צרכים גדולים, כיוון שיש לנהוג כבוד בבגד המיוחד לתפילה5.
הנשים נוהגות שלא להתקשט ביום הכיפורים בתכשיטים המיוחדים לשבתות וימים טובים, מפני אימת הדין6.