logo-white

תוכן עניינים

הלכות ימים נוראים

הלכות ימים נוראים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות ימים נוראים - תוכן עניינים:

פרק יט - דיני ערב יום הכיפורים

facebook email whatsapp

ערב יום הכיפורים הוא יום טוב1, ואוכלים ושותים ושמחים בו על כך שיום כפרת עוונותינו קרב ובא2

כיוון שערב יום הכיפורים הוא יום טוב, אין אומרים בו וידוי ותחנון, וכן אין אומרים בו את הפרק "למנצח וכו' יענך ה' ביום צרה" שקודם ל"ובא לציון", כיוון שיום זה אינו יום צרה3.

אמירת סליחות

יוצאי אשכנז נוהגים לקצר בסליחות בערב יום הכיפורים, כיוון שהוא יום טוב4; ויוצאי ספרד אומרים בו סליחות כרגיל5, כיוון שנוהגים בו כיום טוב רק משחרית, והזמן הראוי ביותר לאמירת סליחות הוא בסוף הלילה6.

אמירת "מזמור לתודה"

אמירת הפרק "מזמור לתודה" בפסוקי דזמרה היא כנגד קרבן תודה שהיו מקריבים בבית המקדש. בערב יום הכיפורים לא היו מקריבים קרבן זה, כיוון שזמן אכילתו ביום ההקרבה ובלילה שאחריו, ונמצא שהמקריב קרבן תודה בערב יום הכיפורים ממעט את זמן אכילתו, ואסור למעט את זמן אכילת הקרבנות. משום כך נהגו יוצאי אשכנז שלא לומר "מזמור לתודה" בערב יום הכיפורים7. יוצאי ספרד נוהגים לומר "מזמור לתודה"8, כיוון שאמירתו אינה רק כנגד קרבן תודה, אלא היא גם שבח והודאה לה'9.

אמירת "אבינו מלכנו"

יוצאי ספרד נוהגים לומר "אבינו מלכנו" בשחרית ובמנחה של ערב יום הכיפורים, כפי שנוהגים בכל עשרת ימי תשובה10, אך יוצאי אשכנז נוהגים שלא לומר "אבינו מלכנו" בערב יום הכיפורים11, כיוון שלדבריהם, אמירת "אבינו מלכנו" דומה לאמירת תחנון12. אמנם כאשר יום הכיפורים חל בשבת, גם יוצאי אשכנז אומרים "אבינו מלכנו" בשחרית של ערב יום הכיפורים, שכן למנהגם אין לומר "אבינו מלכנו" ביום הכיפורים שחל בשבת, ובכך הם משלימים את אי אמירתו ביום הכיפורים13.

1.
דרישה סוף סימן תקפא, משנ"ב תרב ז.
2.
ערוך השלחן תרד ה. ועיין ר"י מלוניל חולין פג א: "מנהגם להרבות בשמחה... מפני שהוא ערב יום כפור וסליחה".
3.
שו"ע ורמ"א תרד ב.
4.
רמ"א תרד ב, ולוח ארץ ישראל (טוקצינסקי).
5.
עיין רמ"א תרד ב: ויש מקומות, מקראי קודש לרב הררי פרק ג סעיף א.
6.
עיין ברכי יוסף תרד ב, ושער הציון תרג יא, ועיין מקראי קודש לרב הררי פרק ג הערה א, בשם הגר"א נבנצל שליט"א. ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מד סעיף ד, שאם התחילו לומר את הסליחות לפני עלות השחר ואמירתן נמשכה עד לאחר עלות השחר יאמרו וידוי ולא יאמרו תחנון, ואם התחילו לומר את הסליחות לאחר עלות השחר לא יאמרו וידוי ולא יאמרו תחנון.
7.
רמ"א תרד א, ומשנ"ב שם.
8.
חזון עובדיה עמ' רכט, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מד סעיף ה.
9.
הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מד סעיף ה. ועיין שו"ת תורה לשמה סימן תכ.
10.
חזון עובדיה עמ' רכט ועמ' רמט, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מד סעיף ח וסעיף מד. ועיין כף החיים סימן תקפד ס"ק ח, וסימן תרז ס"ק לח, שיש שאינם אומרים "אבינו מלכנו" בערב יום הכיפורים.
11.
רמ"א תרד ב, מטה אפרים תרד יג, לוח ארץ ישראל (טוקצינסקי).
12.
עיין מחצית השקל על מגן אברהם תקפד ג ד"ה שהוא. ועיין בית מלא חלק ב עמ' קצה ואילך, שאף שאמירת "אבינו מלכנו" היא כאמירת תחנון, אומרים "אבינו מלכנו" בעשרת ימי תשובה כשיש ברית מילה בבית הכנסת, כיוון שברית מילה אינה סיבה חזקה דיה לבטל אמירת "אבינו מלכנו" בעשרת ימי תשובה.
13.
רמ"א תרד ב.

יוצאי ספרד נוהגים לעשות התרת נדרים בערב יום הכיפורים לאחר תפילת שחרית או לאחר הסליחות1.

1.
הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מד סעיף ז, ילקוט יוסף (תש"פ) עמ' תקפב.

נוהגים לעשות כפרות בערב יום הכיפורים. לוקחים כסף, ומסובבים אותו מעל הראש ואומרים: "זה חליפתי, זה תמורתי, זה כפרתי. זה הכסף ילך לצדקה, ואני אכנס ואלך לחיים טובים ארוכים ולשלום"1, ונותנים את הכסף לצדקה לפני יום הכיפורים2. ורמז יש בדבר, שהגימטרייה של כסף במילוי האותיות (כ"ף סמ"ך פ"ה) היא שלוש מאות וחמש, כגימטרייה של המילה 'כפרה'3

במקורו, מנהג הכפרות נעשה על ידי לקיחת תרנגול שעתידים לשחוט, סיבובו מעל הראש ואמירת: "זה חליפתי, זה תמורתי, זה כפרתי, זה התרנגול ילך למיתה ואני אכנס ואלך לחיים טובים ארוכים ולשלום", שלוש פעמים; ונתינת שווי התרנגול לעניים4. וגם כיום יש הנוהגים לקיים מנהג זה בתרנגול. 

טעם מנהג הכפרות הוא לעורר את האדם למחשבה שבשל חטאיו, ראוי היה שיעשו לו מה שעתידים לעשות לתרנגול, ובזכות חזרתו בתשובה, ה' יסיר ממנו את הגזרות הרעות ובתמורה לזה הן תתקיימנה בתרנגול5. וכן יש בדבר טעם על פי הקבלה6.

1.
עיין משנ"ב תרה ב. ועיין כף החיים תרה טז, שכדאי שאדם שמסובב את הכפרות מעל ראשי בני ביתו, יעשה כפרות קודם לעצמו, כדי ש'יבוא זכאי ויכפר על החייב'. ויש המהדרים לעשות כפרות על כסף כפי שווי תרנגול, כיוון שהמנהג במקורו הוא לעשות כפרות על תרנגול, כפי שיבואר להלן (עיין נטעי גבריאל פרק י סעיף יז). ועיין משנ"ב תרה ב, שכאשר יש צורך, אפשר לעשות כפרות בכל עשרת ימי תשובה. הקדמת המנהג לעשות כפרות עם כסף למנהג לעשות כפרות עם תרנגול בדברינו, נעשתה על פי הדרכת הגר"י אריאל שליט"א.
2.
עיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מב סעיף יא, ירושלים במועדיה עמ' רלח.
3.
יפה ללב חלק ב סימן תרה אות ב.
4.
רמ"א תרה א, ומשנ"ב שם. ועיין שו"ע שם, שהסתייג ממנהג הכפרות, כיוון שלדעתו יש במנהג זה חשש איסור של הליכה בדרכי האמורי. 'דרכי האמורי' הם מנהגי גויים שאין בהם טעם או תועלת גלויים. ועיין כף החיים תרה ח, ובן איש חי שנה ראשונה פרשת וילך אות ב, וחזון עובדיה עמ' רכב, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מב, ושו"ת אור לציון חלק ד פרק ח, וקיצור שלחן ערוך (טולידאנו) תקמח א, שיוצאי ספרד נוהגים את מנהג הכפרות, ועיין אור לציון שם הערה א, שסומכים הם בזה על הטעמים שגדולי ישראל נתנו למנהג זה, ועל האר"י הקדוש, שהקפיד לקיים את מנהג הכפרות. ועיין רמ"א תרה א, ומשנ"ב שם, שיש הלוקחים תרנגול לבן, כלשון הכתוב "אִם יִהְיוּ חֲטָאֵיכֶם כַּשָּׁנִים כַּשֶּׁלֶג יַלְבִּינוּ" (ישעיהו א יח). ועיין משנ"ב תרה ג, שכאשר יש קושי כלכלי, כמה אנשים יכולים לעשות כפרות על תרנגול אחד. והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו, שאין לחזור ולהשתמש באותו תרנגול פעמים רבות לאנשים שונים, משום צער בעלי חיים. ועיין רמ"א תרה א, שלוקחים תרנגול ממין זכר לזכר, ותרנגולת לנקבה. ועיין רמ"א תרה א, ומשנ"ב שם, שלוקחים שני תרנגולים בשביל אישה מעוברת: תרנגולת בשביל האישה עצמה, ותרנגול זכר, שמא העובָּר ממין זכר. ואם ידוע שהעובָּר ממין נקבה, די בתרנגולת אחת, ועיין קובץ הלכות פסקי הגר"ש קמנצקי פרק כג הערה ח, שבזמננו רבים נוהגים לקחת תרנגול אחד לכל בני המשפחה, אף שבכל משפחה יש גם זכרים וגם נקבות, כיוון שהתכלית העיקרית של המנהג היא לעורר את האדם לתשובה, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א, שדי בתרנגול אחד לכל בני המשפחה.
5.
משנ"ב תרה ב.
6.
פרי עץ חיים שער יום הכיפורים פרק א.

מצווה מן התורה לאכול בערב יום הכיפורים, ולהרבות בו בסעודה1, שנאמר: "וְעִנִּיתֶם אֶת נַפְשֹׁתֵיכֶם בְּתִשְׁעָה לַחֹדֶשׁ בָּעֶרֶב"2, ודרשו חז"ל: "וכי בתשעה (שהוא ערב יום הכיפורים) מתענים? והלא בעשרה מתענים! אלא לומר לך שכל האוכל ושותה בתשיעי, מעלה עליו הכתוב כאילו מתענה תשיעי ועשירי"3. כלל בידינו, שכפי הקושי בקיום המצווה, כך גדול שכרה. אילו התורה הייתה כותבת 'בתשעה לחודש תאכלו', שכרה של מצוות האכילה בערב יום הכיפורים היה מועט, כמצווה שנעשית ללא קושי, לכן כתבה התורה את מצוות האכילה בערב יום הכיפורים בלשון עינוי ("וְעִנִּיתֶם אֶת נַפְשֹׁתֵיכֶם בְּתִשְׁעָה לַחֹדֶשׁ"), כדי ללמדנו ששכר האוכל בתשיעי גדול, כאילו קיים את המצווה מתוך עינוי וקושי4

כמה טעמים למצווה זו. טעם אחד הוא שיום הכיפורים עצמו הוא יום טוב, והיה ראוי לעשות בו סעודה כשאר ימים טובים, אלא שהצטווינו להתענות בו, ולכן מקדימים את הסעודה לערב יום הכיפורים5. ועוד טעם הוא שבמצווה זו אנו מראים שמצטערים אנו בריחוק מה' שנגרם מחמת עוונותינו, ולהיפך - כאשר הוא מכפר לנו ואנו מתקרבים אליו מחדש, אנו שמחים. לכן לקראת בוא יום הכיפורים, אנו שמחים על הקִרבה המחודשת שנזכה לה על ידי כפרת עוונותינו, ומרבים בסעודה6. ועוד טעם, שמאהבת ה' אותנו ציוונו לאכול ולהתחזק לפני התענית, כדי שהתענית לא תגרום לנו נזק7

נוהגים לאכול לפחות שתי סעודות בערב יום הכיפורים, סעודה אחת בשחרית, וסעודה נוספת אחר הצוהריים, לפני תחילת הצום (סעודה מפסקת)8.

נוהגים לאכול בסעודות ערב יום הכיפורים מאכלים חשובים לכבוד היום, כדגים ועופות, אך טוב להימנע מאכילה יתרה ומאכילת דברים הקשים לעיכול, כגון בשר בקר, כיוון שמאכלים אלו גורמים לתחושת שובע ומלאוּת המביאים לידי גאווה, וביום הכיפורים יש להתפלל מתוך ענווה ושפלות9.

1.
שו"ע תרד א, ומשנ"ב שם. ועיין מנחת חינוך שיג טז, שכדי לקיים את המצווה מהתורה לא די לאכול כמות של כזית, אלא כמות של ככותבת הגסה (תמר גדול), שהוא שיעור הקרוב לשיעור כביצה, ועיין מנחת פתים סימן תרד סעיף א, שחולק וסובר שדי באכילה בכמות של כזית. ועיין ארחות רבנו חלק ב עמ' רמט, שהמהרי"ל דיסקין נהג לאכול צימוקים במהלך היום כדי להרבות במצווה, ועיין שם בשם החזון איש, שחולק וסובר שאין בכך מצווה. ועיין חזון עובדיה עמ' רל, שלדעת רוב הפוסקים המצווה היא ביום ולא בלילה, ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מד סעיף יג, שטוב להרבות גם בלילה. ועיין חזון עובדיה עמ' רלה, שיש לאכול בסעודה פת, ועיין שבט הלוי חלק ד תשובה נד אות ב, שחולק. ועיין שו"ת רע"א קמא סימן טז, שהסתפק אם נשים פטורות ממצווה זו כיוון שזו מצווה התלויה בזמן, או שחייבות בה כיוון שמצווה זו נכתבה בתורה בלשון עינוי, ואמרו חכמים שהאוכל כאילו התענה תשיעי ועשירי, ואפשר שכל החייב בתענית חייב במצווה זו, ועיין חזון עובדיה עמ' רלא, שנשים חייבות במצווה זו, וכן דעת הרבה אחרונים. ועיין העמק שאלה שאילתא קסז ס"ק יב, שהפטור מהתענית פטור ממצוות האכילה בערב יום הכיפורים, כיוון שעיקר המצווה הוא כדי שיוכל להתענות, ועיין שו"ת כתב סופר או"ח סימן קיב, שחולק, ועיין כף החיים תרד ה, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מד סעיף טז, שהכריעו כדעת הכתב סופר.
2.
ויקרא כג לב.
3.
ברכות ח ב.
4.
משנ"ב תרד א.
5.
שערי תשובה לרבנו יונה שער ד אות ט, ובית יוסף סימן תרד.
6.
שערי תשובה שם אות ח, ובית יוסף סימן תרד.
7.
טור סימן תרד.
8.
פסקי תשובות תרד ב, מקראי קודש לרב הררי פרק ד סעיף ד. ועיין יסוד ושורש העבודה שער יא (שער האיתון) פרק ה, בשם האר"י הקדוש, שבאכילת הסעודה בקדושה ולשם שמיים, אפשר לתקן את אכילות האיסור ואת ריבוי האכילות שנכשל בהם במשך השנה. ועיין נטעי גבריאל פרק סעיף א, שיש נוהגים ללבוש בגדי שבת לכבוד סעודה זו.
9.
שו"ע תרח ד, ומשנ"ב שם, ומטה אפרים תרד יח. ועיין כף החיים תרח כט, ומקראי קודש לרב הררי פרק ד הערה י, בשם הגר"א נבנצל שליט"א, שדבר זה אינו אסור מן הדין, אלא ממידת חסידות.

נוהגים לטבול במקווה בערב יום הכיפורים1, ושני טעמים לטבילה זו. טעם ראשון, כדי להיות נקיים וטהורים ביום הכיפורים2. וטעם שני הוא שביום הכיפורים, כל אדם מישראל חוזר בתשובה על חטאיו, ונחשב כאדם חדש וכגר שמתגייר, וכשם שגר טובל כדי להתנתק מעברו ולהתחיל בחיים חדשים, כך גם בעל תשובה טובל כדי להתנתק מעברו ולהתחיל בחיים חדשים3

אדם שאינו יכול לטבול במקווה, יתקלח במקלחת וישפוך על עצמו ברצף תשעה קבין של מים (כ-12.5 ליטר), שכן גם זה מטהר את האדם במידת מה4

הזמן הראוי ביותר לטבילה זו הוא לאחר חצות, ובמקום הצורך אפשר להקדים ולטבול גם שעה קודם לחצות, כלומר בדרך כלל סביב השעה אחת עשרה וחצי בבוקר (בשעון קיץ)5

נוהגים לטבול לפני תפילת מנחה, כיוון שבמנחה של ערב יום הכיפורים אומרים וידוי, ויש לאומרו בטהרה. ויש הנוהגים לטבול לאחר סעודה מפסקת, כדי שהטבילה תהיה סמוכה ליום הכיפורים6, אך לא ראוי להטריח את הבלנים בשעה זו7.

1.
שו"ע תרו ד. ועיין רמ"א תרו ד, שסובר שתכלית הטבילה להיטהר מטומאת קרי, ולכן די בטבילה אחת, ועיין משנ"ב שם כא, שלפי הדעה המובאת להלן שהטבילה היא חלק מתהליך התשובה, יש לטבול שלוש פעמים, ועיין מהרי"ל הלכות ערב יום כיפור אות ד, שיש לטבול שלוש פעמים, כיוון שהביטוי "מקוה ישראל" נאמר בתנ"ך שלוש פעמים, ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מד סעיף לז, שיש לטבול חמש פעמים (עיין שם איזו כוונה יש לכוון בכל טבילה). ועיין משנ"ב תרו כו, ובן איש חי שנה ראשונה פרשת וילך אות ח, וחזון עובדיה עמ' רמז, שטוב לגזור ציפורניים לפני הטבילה, לנקות את הגוף ולהסיר כל דבר שחוצץ בין הגוף למים. ועיין משנ"ב תרו יז, שילדים שעוד לא הגיעו למצוות אינם צריכים לטבול. ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מד סעיף לד, וקיצור הלכות המועדים (תשע"ח) פרק יט סעיף כ הערה מה, מקראי קודש לרב הררי פרק ב הערה סו, שנשים אינן נוהגות בטבילה זו. ועיין קיצור הלכות המועדים שם, שכשאין מקווה ניתן לטבול טבילה זו בבריכה, אף שהמים שבה אינם מי גשמים אלא מים שאובים, ובלבד שאין בה חורים או סדקים שהמים יוצאים מהם.
2.
רמ"א תרו ד, וחיי אדם קמד ז. עיין רמ"א שם שהטהרה היא מטומאת קרי, ועיין חיי אדם שם, שאף אדם שהוא טהור מטומאת קרי יטבול "כדי שיהיה נקי וטהור ביום הקדוש". ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מד סעיף לד, שעל ידי הטבילה אדם ראוי לקבל את קדושת יום הכיפורים.
3.
עיין דרכי משה תרו ג, בשם מהרי"ל.
4.
עיין רמ"א תרו ד, ומשנ"ב שם, וחזון עובדיה עמ' רמה, ופסקי תשובות פח ה.
5.
חיי אדם קמד ז, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מד סעיף לג, ילקוט יוסף (תש"פ) עמ' תרלג. ועיין ילקוט יוסף שם, והלכות חג בחג עמ' רפח, שכשלא ניתן לטבול סמוך לחצות, אפשר לטבול מעלות השחר.
6.
משנ"ב תרו יח, וב"ח תרו ד"ה ואמר רב.
7.
הגר"י אריאל שליט"א.

בערב יום הכיפורים מתפללים תפילת מנחה לפני סעודה מפסקת, ואומרים בתפילת הלחש וידוי. הטעם לחובה להתוודות לפני סעודה מפסקת קשור לחובת הווידוי ביום הכיפורים. כלל בידינו, שכפרה צריכה להיות מלווה בווידוי, שכן מצאנו בכל הקרבנות הבאים לכפר, שיש להתוודות בשעת הקרבתם; ולכן יש להתוודות ביום הכיפורים. הזמן העיקרי לווידוי הוא בליל יום הכיפורים, כיוון שבשעה זו מתחילה הכפרה, אך חכמים חששו שריבוי האכילה והשתייה בסעודה מפסקת יפגום באמירת הווידוי בליל יום הכיפורים. לכן תיקנו חכמים לומר את הווידוי כבר בערב יום הכיפורים, לפני סעודה מפסקת1.

יוצאי ספרד נוהגים לומר בתפילת מנחה של ערב יום הכיפורים "אבינו מלכנו", כפי שאומרים בכל תפילות עשרת ימי תשובה2, אך יוצאי אשכנז נוהגים שלא לומר תפילה זו, כיוון שערב יום הכיפורים נחשב כיום טוב, ואין אומרים "אבינו מלכנו" בימים טובים3.

1.
מאירי יומא פז ב, ושו"ע תרז א, ומשנ"ב שם, ולבוש תרז א, ושלחן ערוך הרב תרז א. ועיין בית יוסף סימן תרז ד"ה וגם כי, שכיוון שאין זה זמנו העיקרי של הווידוי, אומרים אותו רק בתפילת לחש ולא בחזרת הש"ץ. עיין משנ"ב תרז יא, שאין להפסיק באמצע הווידוי, אך יש לענות באמצע הווידוי לקדיש וקדושה, ועיין משנ"ב סימן קכב ס"ק ד וסימן סו ס"ק יז, שבקדיש יש לענות רק "אמן יהא שמיה רבא וכו'", ואמן שלאחר "דאמירן בעלמא", ובקדושה יש לענות רק "קדוש קדוש וכו'" ו"ברוך כבוד ה' ממקומו", ועיין בן איש חי שנה ראשונה פרשת בשלח אות כב, וכף החיים תרז כה, וחזון עובדיה עמ' רנא, ומאמר מרדכי לגר"מ אליהו הלכות לימות החול פרק טו סעיף צז, שחולקים וסוברים שיש לענות את כל חמשת האמנים הראשונים בקדיש, וכן יש לענות אמן על כל הברכות.
2.
חזון עובדיה עמ' רמט, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מד סעיף מד. ועיין קיצור שולחן ערוך (טולידאנו) תקנ טז, שיש הנוהגים לאומרו ויש הנוהגים שלא לאומרו, וכל אחד יעשה כמנהגו.
3.
עיין רמ"א תרז ה, ומשנ"ב תרד ג. עיין שו"ע תרז ו, שאחרי תפילת מנחה נוהגים ללקות מעין ל"ט מלקות קלות ברצועה קלה, כדי לעורר את הלבבות לשוב בתשובה, ועיין מקראי קודש לרב הררי פרק ב הערה ע, בשם הגר"מ אליהו זצ"ל והגר"א נבנצל שליט"א, שהיום רק מעטים נוהגים כן.

לאחר תפילת מנחה אוכלים סעודה מפסקת, וגם בסעודה זו טוב להימנע מאכילה יתרה ומאכילת דברים הקשים לעיכול1. כמו כן טוב להימנע משתיית משקאות משכרים, ומכל דבר שעלול לגרום להפרעה בתפילה2

אדם שסיים את הסעודה ובירך ברכת המזון, רשאי להמשיך לאכול ולשתות עד כניסת הצום. עם זאת, כדאי לומר בפירוש לפני סיום הסעודה, שאין בסיומה משום קבלה של הצום, כי יש סוברים שסיום הסעודה יש בו קבלה של הצום, ולדבריהם אסור לאכול ולשתות לאחר סיום הסעודה. ואף שאין הלכה כדבריהם, טוב לומר כן לפני סיום הסעודה ולצאת ידי כולם3.

1.
שו"ע תרח ד, ומשנ"ב שם, ומטה אפרים תרד יח. ועיין כף החיים תרח כט, ומקראי קודש לרב הררי פרק ד הערה י, בשם הגר"א נבנצל שליט"א, שדבר זה אינו אסור מן הדין, אלא ממידת חסידות.
2.
משנ"ב תרח יח.
3.
שו"ע תרח ג, ומשנ"ב שם. ועיין רמ"א תרח ג, שאדם שקיבל עליו את התענית בלב, אין קבלתו קבלה, ועיין משנ"ב סימן תרח ס"ק טו וסימן תקנג ס"ק ב, בשם הב"ח והגר"א, שקבלתו קבלה.

בערב יום הכיפורים מותר ליטול גלולות או טיפות הגורמות להקלת הצום1, כשם שמותר לאכול ולשתות בערב יום הכיפורים כדי להקל על הצום2.

1.
הליכות שלמה פרק ו דבר הלכה טז, יביע אומר חלק ט אורח חיים סימן נד, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מד סעיף כ. ועיין הליכות שלמה שם, שאין ראוי לאדם בריא לעשות כן.
2.
יביע אומר שם.

יש לסיים את הסעודה מבעוד יום, כיוון שנצטווינו מהתורה להוסיף מחוֹל על הקודש ולקבל את קדושת יום הכיפורים עוד ביום התשיעי1, כדי להראות את חביבות היום עלינו, את מעלתו ואת שמחתנו בבואו2. כדי לקיים את מצוות תוספת יום הכיפורים כדאי להקדים ולקבל את החג בזמן המפורסם בלוחות הזמנים כזמן הדלקת נרות (כעשרים דקות לפני השקיעה)3, ובשעת הצורך אפשר לקבל את החג זמן מועט קודם השקיעה4. בזמן התוספת, יש לפרוש לא רק מאכילה ושתייה אלא גם ממלאכה ומשאר הדברים האסורים ביום הכיפורים5.

1.
שו"ע תרח א, ומשנ"ב שם.
2.
עיין פסחים קה ב.
3.
הגר"י אריאל שליט"א. ועיין משנ"ב סימן רסא ס"ק כב וסימן תרח ס"ק ב.
4.
חזון עובדיה עמ' רנג, שמירת שבת כהלכתה חלק ב פרק מו סעיף ד. ועיין שו"ת אבני נזר חלק אורח חיים סימן תצח אות ג, שזמן התוספת אינו פחות מארבע דקות, ועיין אגרות משה אורח חיים חלק א סימן צו, שזמן התוספת הוא לא פחות משתי דקות.
5.
משנ"ב תרח יג.

מסדרים את הבית, פורסים מפה חגיגית על השולחן ולובשים בגדים נקיים ונאים לכבוד יום הכיפורים1. ויש שנוהגים ללבוש בגדים לבנים, להידמות למלאכי השרת2, שכאשר הם מתגלים לנביאים, הם נראים להם בלבוש לבן3. ויש מיוצאי אשכנז הנוהגים ללבוש בגד לבן מיוחד לכבוד יום הכיפורים ('קיטל'), כיוון שבגד זה דומה לתכריכי המת, ולבישתו מסייעת להכניע את הלב4. הנוהגים ללבוש קיטל רק בזמן התפילות, לא ייכנסו בקיטל לשירותים לעשיית צרכים גדולים, כיוון שיש לנהוג כבוד בבגד המיוחד לתפילה5

הנשים נוהגות שלא להתקשט ביום הכיפורים בתכשיטים המיוחדים לשבתות וימים טובים, מפני אימת הדין6.

1.
רמ"א תרי ד, ומשנ"ב שם ט, וכף החיים תרי לג, וחזון עובדיה עמ' רס, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מד סעיף נד. ועיין כף החיים שם, וחזון עובדיה שם, והלכות חגים לגר"מ אליהו שם, שיש שנוהגים להניח על השולחן ספרי קודש, במקום הפת.
2.
רמ"א תרי ד, ועיין משנ"ב שם, שגם הנשים לובשות בגדים לבנים.
3.
ספורנו ויקרא טז ד, ומשנ"ב תרי יז.
4.
רמ"א תרי ד.
5.
מטה אפרים תרי יב, משנ"ב תרי יח, הלכות חג בחג עמ' שכט. ועיין אשרי האיש פרק כא אות ז, שהנוהגים ללבוש קיטל גם שלא בזמן התפילה, רשאים להיכנס עם קיטל לשירותים.
6.
משנ"ב תרי טז, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מד סעיף נג.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ