logo-white

תוכן עניינים

הלכות ימים נוראים

הלכות ימים נוראים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות ימים נוראים - תוכן עניינים:

פרק יח - דיני התפילות בעשרת ימי תשובה. פרק יח - דיני התפילות בעשרת ימי תשובה

חתימת ברכת "אתה קדוש"

facebook email whatsapp

בתפילת עמידה, משנים את נוסח החתימה של ברכת "אתה קדוש", ובמקום לומר כפי שאומרים כל השנה: "ברוך אתה ה' הא-ל הקדוש", אומרים: "ברוך אתה ה' המלך הקדוש". זאת כיוון שבימים אלו ה' מנהיג את עולמו בתור מלך, שיושב ודן את העולם כולו, ומלכותו וממשלתו ניכרות לכול1.

אדם שטעה בחתימת הברכה

אדם שטעה ואמר "הא-ל הקדוש", יתקן מיד את טעותו ויאמר "המלך הקדוש". אך אם הוא שם לב לטעותו לאחר שכבר התחיל את הברכה הבאה, או לאחר שעבר משך זמן של "תוך כדי דיבור", שזהו משך הזמן שלוקח לומר "שלום עליך רבי"2 (כשתיים-שלוש שניות), אין הוא יכול יותר לתקן את מה שאמר, ועליו לחזור לתחילת התפילה3. אמנם בדרך כלל, הטועה באחת מברכות התפילה ושם לב לכך לפני שסיים את התפילה, אינו צריך לחזור לתחילת התפילה אלא רק לתחילת הברכה שטעה בה. אבל הטועה ב"המלך הקדוש" צריך לחזור לתחילת התפילה כיוון ששלוש הברכות הראשונות של התפילה נחשבות לברכה אחת, שכן שלושתן עוסקות בשבחו של ה'4.

שליח ציבור שטעה בחתימת הברכה

דינו של שליח ציבור שטעה בחזרת הש"ץ ואמר "הא-ל הקדוש", כדין יחיד שטעה בכך בתפילתו. ולכן אם הוא שם לב לטעותו לאחר שהתחיל בברכה הבאה או לאחר שעבר זמן "תוך כדי דיבור", עליו לחזור לתחילת התפילה, ולומר שוב את סדר הקדושה5. ויש מי שסובר ששליח ציבור שטעה ואמר "הא-ל הקדוש", אינו צריך לחזור לתחילת התפילה אלא לתחילת ברכת "אתה קדוש", כיוון שבחזרת הש"ץ אומרים קדושה בין ברכת "מחיה המתים" לברכת "אתה קדוש", ולדבריו, הקדושה מחלקת את שלוש הברכות לשתיים, והן אינן נחשבות לברכה אחת6.

אדם המסופק אם טעה בחתימת הברכה

אדם שהתעורר בליבו ספק אם אמר "הא-ל הקדוש" או "המלך הקדוש", צריך לחזור לתחילת התפילה, כיוון שיש להניח שאמר "הא-ל הקדוש", כהרגלו בכל השנה7. אך אם הוא מסופק בכך ביום הכיפורים, וזכוּר לו שאמר את התוספת שמוסיפים ביום הכיפורים ("ובכן תן פחדך וכו'"), אין הוא צריך לחזור, כיוון שרגילוּת הלשון לסיים את נוסח הברכה של יום הכיפורים ב"המלך הקדוש"8. וכן המתפלל מתוך מחזור, והתעורר ספק בליבו אם אמר "המלך הקדוש", אינו צריך לחזור ולהתפלל, כיוון שיש להניח שאמר כפי הכתוב לפניו במחזור9.

"המלך הקדוש" בברכת מעין שבע

בתפילת ערבית של שבת החלה בעשרת ימי תשובה, משנים את נוסח ברכת מעין שבע, ובמקום לומר "מגן אבות בדברו וכו', הא-ל הקדוש שאין כמוהו", אומרים "המלך הקדוש שאין כמוהו"10. אם שליח הציבור טעה ואמר "הא-ל הקדוש שאין כמוהו", ושם לב לכך לפני שסיים את הברכה, יחזור לומר שוב מ"המלך הקדוש שאין כמוהו"11. אך אם שליח הציבור שם לב לטעותו רק לאחר שסיים את ברכת מעין שבע, נחלקו הפוסקים אם עליו לחזור ולומר את ברכת מעין שבע. יש סוברים שעליו לחזור ולומר את ברכת מעין שבע, כדין הטועה בתפילה, שעליו לחזור ולהתפלל12. ויש סוברים שחז"ל לא תיקנו לחזור שנית על ברכת מעין שבע, אף אם טעו בה. זאת כיוון שבדרך כלל אין אומרים חזרת הש"ץ בתפילת ערבית, והטעם לאמירתה של ברכת מעין שבע בשבת הוא להאריך את תפילת ערבית, כדי שהמאחרים לתפילה לא יישארו לבדם ויצטרכו לחזור מבית הכנסת לבד; ולכן לא תיקנו חז"ל לחזור עליה במקרה של טעות13; וכן הלכה14.

14 הערות

1.
שו"ע תקפב א, ומשנ"ב שם.
2.
משנ"ב רו יב, ושער הציון שם י, ותשובות הגר"ח קנייבסקי בסוף ספר שער העין עמ' תמא תשובה לג.
3.
שו"ע תקפב ב, ומשנ"ב שם.
4.
משנ"ב סימן תקפב ס"ק ד וסימן קיד ס"ק לג.
5.
עיין רמ"א קיד ו, ומטה אפרים תקפב ח, ובן איש חי שנה ראשונה פרשת נצבים אות יח, וכף החיים תקפב ה, והליכות שלמה פרק א סעיף כב, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק לו סעיף י, ואור לציון חלק ד פרק ו שאלה ג. וכתב לנו הגר"י אריאל שליט"א, שחזן שטעה בראש השנה או ביום הכיפורים באופן שצריך לחזור לתחילת התפילה, אין הוא צריך לחזור ולומר שוב את הפיוטים ואת קטע התפילה המתחיל במילים "ובכן תן פחדך".
6.
חזון עובדיה עמ' קצט.
7.
שו"ע תקפב א.
8.
חיי אדם כח ח, משנ"ב תקפב ד, כף החיים תקפב ו.
9.
כף החיים תקפב ו, הלכות חג בחג עמ' מח.
10.
שו"ע תקפב ג.
11.
משנ"ב תקפב י.
12.
עיין משנ"ב תקפב י, וכנסת הגדולה הגהות בית יוסף תקפב ה, ומחזיק ברכה תקפב ג, ובן איש חי שנה ראשונה פרשת נצבים אות יח, וכף החיים תקפב יח, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק לו סעיף יג.
13.
עיין משנ"ב תקפב י, ופרי חדש תקפב ג, וחיי אדם לד יא, וקיצור שלחן ערוך (גאנצפריד) קכט ד, וחזון עובדיה עמ' פג.
14.
הגר"י אריאל שליט"א: אם כבר אמר את שם ה' שבסוף הברכה, עדיף שלא יחזור.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ