logo-white

תוכן עניינים

הלכות ימים נוראים

הלכות ימים נוראים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות ימים נוראים - תוכן עניינים:

פרק יח - דיני התפילות בעשרת ימי תשובה. פרק יח - דיני התפילות בעשרת ימי תשובה

אמירת "שיר המעלות" אחרי "ישתבח"

facebook email whatsapp

יוצאי ספרד וחלק מיוצאי אשכנז נוהגים לומר את פרק התהלים "שִׁיר הַמַּעֲלוֹת מִמַּעֲמַקִּים קְרָאתִיךָ ה'" בתפילת שחרית, בין ברכת "ישתבח" שבסוף פסוקי דזמרה לקדיש שלאחריה1, כיוון שפרק זה עוסק בתפילה על מחילת העוונות2, ולפי הקבלה, יש באמירתו תיקון גדול3. ויש מיוצאי אשכנז הנוהגים שלא לומר פרק זה, כיוון שלדבריהם, אמירתו מהווה הפסק בין "ישתבח" לקדיש4.

4 הערות

1.
מטה אפרים תקפד ט, כף החיים נד ח, ילקוט יוסף (תשס"ד) סימן נד סעיף טו עמ' שמג, מאמר מרדכי לגר"מ אליהו הלכות תפילה פרק י סעיף קא. ועיין אלף למטה תקפד ב, שאדם הנמצא באמצע פסוקי דזמרה, יכול להפסיק בתפילתו ולומר עם הציבור "שיר המעלות", וכשיגיע ל"ישתבח", יוכל לומר פרק זה שוב במקום הראוי לו. יוצאי אשכנז נוהגים לפתוח את ארון הקודש בזמן אמירת "שיר המעלות", ועיין מאמר מרדכי לגר"מ אליהו הלכות תפילה פרק י סעיף קא, שיוצאי ספרד אינם נוהגים כן.
2.
מאמר מרדכי לגר"מ אליהו הלכות תפילה פרק י סעיף קא.
3.
עיין פרי עץ חיים שער ראש השנה פרק ז.
4.
מטה אפרים תריט לח: יש מקומות שלא נהגו לאומרו. ועיין משנ"ב נד ד. ועיין הלכות חג בחג עמ' רנז, שכך נוהגים יוצאי אשכנז המתפללים נוסח "אשכנז". וכתב לנו הגר"י אריאל שליט"א, שאדם הנוהג שלא לומר פרק זה, ונמצא במקום שנוהגים לאומרו, לא יפרוש מן הציבור, אך אם לא ניכר שהוא פורש מן הציבור, כגון שהוא מאריך באמירת "ישתבח", הוא יכול להימנע מלאומרו.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ