logo-white

תוכן עניינים

הלכות ימים נוראים

הלכות ימים נוראים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות ימים נוראים - תוכן עניינים:

פרק יז - תיקון עברות שבין אדם לחברו. פרק יז - תיקון עברות שבין אדם לחברו

בקשת מחילה כשהנפגע אינו בחיים

facebook email whatsapp

אדם שפגע בחברו, וחברו נפטר לפני שהוא הספיק לפייסו, צריך לבקש מחילה מהנפטר על קברו. וכך יעשה: ייקח עימו עשרה אנשים לבית הקברות שחברו קבור בו, ויחלוץ את נעליו בפתח בית הקברות, וילך יחף עד לקברו של הנפגע, ויאמר: "שמעו נא רבותי, חטאתי לאלוקי ישראל ולפלוני זה הקבור פה, על כן אני מבקש מחילה וסליחה וכפרה מה' אלקי ישראל ומפלוני זה הקבור פה על כל מה שחטאתי כנגדו", והם יענו לו: "מחול לך, מחול לך, מחול לך"1.

הטעם בהליכה לקברו של הנפטר הוא שנשמת הנפטר מוּדעת לנעשה על יד קברו, ובקשת המחילה תועיל למחילת הנפטר לפוגע2. והטעם שהפוגע צריך לקחת איתו עשרה אנשים הוא שהשכינה מצויה במקום שבו נמצאים עשרה מישראל, ומשום כבוד השכינה הנפטר ימחל לפוגע3

אדם שביזה את חברו לאחר פטירתו, יבקש מחילה בפני האנשים שנכחו בשעה שביזה את הנפטר, ויאמר להם "חטאתי לאלקי ישראל ולפלוני שכך וכך דיברתי עליו", ואין הוא צריך ללכת לקברו4.

4 הערות

1.
שו"ע תרו ב, ומשנ"ב שם, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מג סעיף כה. ועיין משנ"ב תרו יד, שאם מקום קבורת הנפטר מרוחק כשנים עשר קילומטר, הפוגע רשאי לשלוח שליח שיבקש מחילה מהנפטר בשמו, ועיין הלכות חג בחג עמ' שח, שבזמננו שיש מכוניות, ניתן לשלוח שליח רק במרחק ניכר, ועיין לדופקי בתשובה (טיגר) פרק ב ס"ק ריא, שהגר"ח קנייבסקי חולק.
2.
עיין אשרי האיש פרק כ אות ד, וכאיל תערוג (עובדות והליכות על גדולי הדורות) עמ' תקנד, בשם הגראי"ל שטיינמן, ודרך שיחה חלק ב עמ' סז, בשם הגר"ח קנייבסקי. וכן משמע מערוך השלחן תרו ד. ועיין מועדי קודש (ריין) עשרת ימי תשובה עמ' קלב ואילך, שהביא הסברים נוספים לעניין זה.
3.
ערוך השלחן תרו ד. ועיין פרי חדש תרו ב, שכתב טעם אחר, שכיוון שהפוגע מזכיר את שם ה' ואומר "חטאתי לה' אלוקי ישראל", ראוי שיהיו שם עשרה אנשים לכבוד שם ה'.
4.
משנ"ב תרו יד, וכף החיים תרו מט.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ