logo-white

תוכן עניינים

הלכות ימים נוראים

הלכות ימים נוראים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות ימים נוראים - תוכן עניינים:

פרק יז - תיקון עברות שבין אדם לחברו

facebook email whatsapp

עשרת ימי תשובה הם ימים שהתשובה מתקבלת בהם יותר, ויש לחזור בהם בתשובה על כל החטאים. תשומת לב מיוחדת יש להקדיש לעברות שבין אדם לחברו, שאפילו המיתה אינה מכפרת עליהן, עד שיפייס את חברו1. מלבד החשיבות והתועלת שיש בפיוס עצמו, התשובה על עברות אלה מחזקת את היכולת להיטהר ביום הכיפורים. זאת כיוון שטהרת יום הכיפורים מבוססת על היותנו בנים של הקב"ה, ומתוך כך הוא חפץ בטובתנו ובכפרת עוונותינו; כמו שאמר רבי עקיבא: "אשריכם ישראל, לפני מי אתם מטהרים ומי מטהר אתכם? אביכם שבשמים"2. וכיוון שהקב"ה הוא אבינו, הרי שכל ישראל אחים הם זה לזה, וראוי שתשרה ביניהם אהבה ואחווה, כדרך אחים, שאוהבים זה את זה. ואם יש בינינו פירוד ומחלוקת חלילה, בזה כביכול אנו מראים שאיננו בנים לקב"ה, ואיננו ראויים לכפרת יום הכיפורים. על כן, ככל שישראל אוהבים זה לזה, הרי הם ראויים יותר לכפרת יום הכיפורים3

בפרק זה נברר את חובת הפיוס הכללית המוטלת על אדם שפגע בחברו, ואת חובת הפיוס המיוחדת בערב יום הכיפורים.

1.
חיי אדם קמג א.
2.
יומא פה ב.
3.
עיין דרושי הצל"ח (תשס"ב) סוף דרוש יט.

אדם שפגע בחברו צריך לפייס אותו1, וכמה טעמים לכך. טעם אחד הוא שהפוגע בחברו צריך לתקן את הנזק שגרם, וכשם שהמזיק ממון חברו צריך לשלם את דמי הנזק, כך הגורם צער לחברו צריך להסיר מלב הנפגע את צער הפגיעה והעלבון2. טעם שני הוא שהפיוס הוא כתשובת המשקל לחטא, שכן הפוגע בחברו מתנשא ומחשיב עצמו יותר מחברו, ועל ידי הפיוס ובקשת המחילה, הוא מכניע עצמו בפני חברו3. ועוד, שהבושה והביזיון שבבקשת המחילה יכפרו לחוטא על חטאו4

אדם שפגע בחברו וחזר על כך בתשובה והתוודה, חטאו אינו מתכפר עד שיפייס את חברו. ואפילו הקריב החוטא אלף קורבנות משובחים, אין בהם כדי לכפר על חטאו5. גם יום הכיפורים אינו מכפר על עברות שבין אדם לחברו, כמו שאמרו חכמים: "עברות שבין אדם למקום יום הכפורים מכפר, עברות שבין אדם לחברו אין יום הכפורים מכפר, עד שירַצה את חברו"6

הטעם להיותה של כפרת החטא תלויה בפיוס נעוץ באחד מעיקרי התשובה - 'עזיבת החטא'. לאחר שאדם גרם צער לחברו, יש בידו לפייס את חברו ולהסיר מליבו את צערו, ואם הוא אינו עושה כן, נמצא שאינו עוזב את החטא. דומה הדבר לאדם הטובל במקווה ואוחז שרץ בידו, שאין הוא נטהר, כיוון שבכל רגע השרץ חוזר ומטמא אותו. כך גם החוזר בתשובה ואינו מפייס את חברו, הרי הוא ממשיך את החטא בכל רגע, ותשובתו אינה מקובלת7.

1.
רמב"ם תשובה ב ט.
2.
עיין שערי תשובה שער א אות מד, וחיי אדם קמג א.
3.
חוט שני יום כיפור עמ' ק, בשם החזון איש.
4.
עיין מטה משה סימן תתמח, בשם מהר"י בן חביב, ומועדים וזמנים חלק א סימן נד, בשם הגר"י בלזר.
5.
בבא קמא צב א, ושו"ע תרו א.
6.
יומא פה ב, שו"ע תרו א. ועיין פירוש הרי"ף על עין יעקב לר"י פינטו יומא פז א, שאדם שפגע בחברו ולא פייסו לפני יום הכיפורים, לא רק שעברה זו אינה מתכפרת לו, אלא גם עברות שבין אדם למקום אינן מתכפרות לו, ועיין ברכי יוסף תרו א, שדחה דעה זו.
7.
עיין חיי אדם קמג א.

פגיעה בחבר המחייבת פיוס אינה רק פגיעה חמורה, כגון שבייש את חברו או היכה אותו או גזל אותו; גם פגיעה קלה מחייבת פיוס, כגון ששאל את חברו שאלה, ביודעו שהוא אינו יודע את התשובה, או שהזכיר לו מעשים שליליים שעשה בעבר וגרם לו צער, או שאמר לו דברים אחרים שפגעו בו וגרמו לו להצטער1.

1.
עיין רמב"ם הלכות תשובה פרק ב הלכה ט והלכות מכירה פרק יד הלכה יב ואילך, ושו"ע תרו א, ומשנ"ב שם.

אדם שסיפר לשון הרע על חברו, ולא נגרם לחברו נזק או צער מכך, כגון שהשומעים דחו את דבריו ולא האמינו לו, אינו צריך לפייס את חברו. אך אם נגרם לחברו נזק או צער בעקבות דבריו, כגון שערכּוֹ של החבר ירד בעיני השומעים והוא מרגיש בכך ונגרם לו צער מזה, על המספר לפייס אותו1. ואם החבר אינו יודע שאותו אדם דיבר עליו לשון הרע, ואם יגלה לו את הדבר כדי לבקש ממנו מחילה - יצטער החבר, לא יבקש המספר מחברו מחילה, כי אין אדם רשאי לצער את חברו כדי שיתכפר לו2, ואם הדבר אפשרי, יבקש מהחבר בקשת מחילה כללית על הפגיעות שפגע בו3.

1.
חפץ חיים הלכות לשון הרע כלל ד סעיף יב, וחפץ חיים מהדורת דרשו שם הערה 87.
2.
הליכות שלמה פרק ג סעיף ו, חזון עובדיה עמ' רמד הערה כ, חוט שני ראש השנה עמ' קו, ירושלים במועדיה עמ' רלד. ועיין חפץ חיים הלכות לשון הרע כלל ד סעיף יב, שמצריך לספר לחברו, ועיין חוט שני שם, שדברי החפץ חיים אמורים על מקרה שבו לא יצטער כשיגלה זאת. ועיין חפץ חיים מהדורת דרשו כלל ד הערה 92, שהאריכו בזה. ועיין חפץ חיים כלל ד באר מים חיים יב, שאם המספר יכול לתקן את הרושם הרע שדבריו השאירו אצל השומעים, יעשה כן, ואז לא יצטרך לפייס את חברו.
3.
עיין ירושלים במועדיה עמ' רלד.

כאמור, אדם שפגע בחברו צריך לפייסו. אם עקב טרדות שונות, הפוגע התעכב ולא פייס את הנפגע, עליו לפייס אותו לפני יום הכיפורים, ואין הוא רשאי לדחות את הפיוס לאחר יום הכיפורים. זאת כיוון שהפיוס מעכב את כפרת החטא, ולקראת יום הכיפורים יש לעשות את כל הדרוש כדי שביום הקדוש ניטהר מכל עוונותינו, כמו שנאמר: "כִּי בַיּוֹם הַזֶּה יְכַפֵּר עֲלֵיכֶם לְטַהֵר אֶתְכֶם מִכֹּל חַטֹּאתֵיכֶם לִפְנֵי ה' תִּטְהָרוּ"1

טעם נוסף לחובת הפיוס לפני יום הכיפורים הוא שכאשר ישראל מגיעים ליום זה מתוך שלום ואחדות, לא זו בלבד שהשטן אינו מקטרג עליהם, אלא הוא מלמד עליהם זכות, ועוונותיהם מתכפרים; כפי שאמרו חכמים: "רואה השטן שלא נמצא חטא בישראל ביום הכפורים, ואומר רבון העולם יש לך עם אחד בארץ כמלאכי השרת, מה מלאכי השרת אין להם אכילה ושתיה, כך ישראל אין להם אכילה ושתיה ביום הכיפורים. מה מלאכי השרת נקיים מכל חטא, כך ישראל נקיים מכל חטא. מה מלאכי השרת שלום ביניהם, כך ישראל שלום ביניהם, והקב"ה שומע דבריו ומכפר עליהם"2

משום כך, ראוי שאדם יתפייס עם חברו גם אם לא חטא כלפיו, והחבר מקפיד עליו שלא בצדק3, כדי שישראל יגיעו ליום הכיפורים כאשר שלום ביניהם4, אך אין בכך חובה5

ראוי לכל אדם לבקש מחילה מהוריו ומרבותיו לפני יום הכיפורים, כיוון שהוא חייב בכבודם, ומצוי שפגע בהם מבלי משים6. וכן ראוי לבעל לבקש מחילה מאשתו, ולאישה - לבקש מחילה מבעלה, כיוון שמתוך קרבתם זה לזה מצוי שפגעו זה בזה בלי כוונה7.

1.
ויקרא טז ל. משנ"ב תרו א.
2.
פרקי דרבי אליעזר פרק מו, וטור סימן תרו.
3.
עטרת צבי תרו א, שפת אמת יומא פז ב: אי נמי, ירושלים במועדיה עמ' רלה.
4.
עטרת צבי תרו א.
5.
הגר"י אריאל שליט"א. ואם החבר אשם בעקיפין בהקפדת חברו, חובה עליו לפייסו, עכ"ד.
6.
בן איש חי שנה ראשונה פרשת וילך אות ו.
7.
הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מד סעיף סז. ועיין הלכות חג בחג עמ' שה, שראוי לבקש מחילה משכניו וחבריו המצויים בקרבתו, כיוון שייתכן ופגע בהם.

החובה לעשות את כל שביכולתנו כדי שניטהר מכל עוונותינו ביום הכיפורים, מחייבת גם להסדיר חובות כספיים שאדם חייב לאחרים. לכן אדם שיש בידו ממון גזול ישיב אותו לבעליו, וכן אדם שחייב לחברו כסף וכבר עבר זמן הפירעון, ישלם את חובותיו לפני יום הכיפורים. ואם יש חילוקי דעות בינו ובין חברו בעניינים הנוגעים לממון, או שהתעורר אצלו ספק מסוים בענייני ממון, לא יסמוך על הנראה בעיניו, כיוון שאדם קרוב אצל עצמו ואין הוא רואה חובה לעצמו, אלא יברר את הדבר לפני מורה הוראה הבקי בדינים אלו1.

1.
משנ"ב תרו א.

חובת הפיוס מחייבת את הפוגע להביא את הנפגע להסרת ההקפדה שיש לו בליבו על הפוגע1. לשם כך על הפוגע להביע חרטה על מעשיו2 וצער על עוגמת הנפש וכאב הלב שהוא הסב לנפגע, להתחרט על הריחוק שנוצר ביניהם בעקבות הפגיעה, ולהביע את רצונו בחידוש הקרבה והאהבה ביניהם.

כיצד מפייסים

דרך הפיוס הטובה ביותר היא שהפוגע ילך בעצמו אל הנפגע ויפייסנו3, כיוון שפיוס החבר ישירות כרוך בבושה ובאי נעימות, והן תכפרנה לחוטא על חטאו4. ואפשר שיש לכך טעם נוסף, שבדרך כלל הפיוס בדרך זו מתקבל יותר, כיוון שבזה ניכר שהפוגע מתחרט על מעשיו והפיוס חשוב לו, שכן הוא מוכן לבוא בפני הנפגע ולפייסו ישירות, אף שהדבר כרוך בבושה ובאי נעימות. אם קשה לפוגע לבקש מחילה פנים אל פנים, הוא יכול לפייס את החבר בכתב או בשיחת טלפון5. ואם הפוגע סבור שהנפגע יתפייס דווקא אם יפנה אליו בעקיפין, ישלח אדם אחר שידבר על ליבו שיתפייס עימו, והכול לפני העניין6.

פיוס עד שלוש פעמים ובצירוף שלושה אנשים

אדם שפייס את חברו, והלה לא התפייס, צריך לחזור ולפייס אותו, ואין הוא נפטר מחובת הפיוס עד שיפייס את חברו שלוש פעמים. ובכל פעם שבא לפייסו, ייקח עימו שלושה אנשים שיצטרפו אליו ויבקשו מהנפגע שיתפייס עימו7, ולא יחזור על אותם הדברים שאמר בפעם הקודמת, אלא ישתדל לפייס את הנפגע בכל פעם בדרך אחרת8. שני טעמים יש לצירוף שלושה אנשים: טעם אחד, שיסייעו לו לפייס את הנפגע, ואולי על ידי זה הנפגע יתפייס יותר9, וטעם שני, שבקשת פיוס בפני אנשים אחרים מכניעה את הלב, ועל ידי כך יתכפר לפוגע10

אם לאחר כל זאת הנפגע לא התפייס, לא רק שהפוגע אינו חייב לפייסו יותר, אלא שהעדר פיוסו של הנפגע אינו מעכב יותר את כפרת העוון, ותשובה ויום הכיפורים יכפרו לפוגע על חטאו11.

פיוס לרבו או להוריו

הגבלת חובת הפיוס לשלוש פעמים חלה על פגיעה באדם רגיל, אך אדם שפגע ברבו או בהוריו צריך לפייסם אפילו אלף פעמים, עד שיתפייסו12, כיוון שהוא חייב בכבודם13.

הזכרת החטא בבקשת המחילה

אדם שפגע בחברו פגיעה קלה, יכול לבקש ממנו מחילה כללית, מבלי לפרט בפניו את החטא שעליו הוא מבקש מחילה. לעומת זאת, אדם שפגע בחברו פגיעה ממשית, צריך לומר לחבר מהו החטא שהוא מבקש מחילה עליו. אמנם אם הזכרת החטא תגרום בושה או צער לחבר, עדיף שלא להזכיר את החטא, כדי שלא לצער את החבר14, ואם הדבר אפשרי, יבקש מהחבר בקשת מחילה כללית על הפגיעות שפגע בו15.

בקשת מחילה כאשר חברו כבר מחל

אדם שפגע בחברו, והוא יודע שחברו מחל לו, אינו צריך לבקש מחברו מחילה, כיוון שהלה כבר מחל לו16.

מחילה בפה ולא בלב

אדם שנפגע מחברו, ואמר לחברו שהוא מוחל לו, אך בליבו הוא עדיין מקפיד עליו, מחילתו נחשבת מחילה, כיוון שכלל בידינו "דברים שבלב אינם דברים", כלומר כאשר יש סתירה בין מעשה או אמירה של אדם לבין מחשבותיו, הולכים אחר המעשה או האמירה17.

1.
חוט שני יום כיפור עמ' ק ד"ה אמר מרן, עלי שור חלק ב עמ' רמ. ועיין שו"ת חיים ביד סוף סימן נז ד"ה וזהו נראה, שאין צריך שהנפגע יאמר בפירוש "מחול לך", אלא העיקר שיתפייס ויסיר את ההקפדה מליבו.
2.
עיין אשרי האיש מועדים פרק כ אות ט.
3.
משנ"ב תרו ב.
4.
מטה משה סימן תתמח, בשם מהר"י בן חביב. ועיין מועדים וזמנים חלק א סימן נד.
5.
הלכות מועדים לגר"מ אליהו פרק מג סעיף ט.
6.
משנ"ב תרו ב.
7.
רמב"ם תשובה ב ט, ושו"ע תרו א. ועיין אשרי האיש פרק כ אות ט ואות יא, שבקשת מחילה מן השפה ולחוץ או אמירת "אני מבקש מחילה" בלבד בלא מילות פיוס אינן נחשבות פיוס, ואין הן עולות לחשבון שלוש הבקשות הנצרכות.
8.
משנ"ב תרו ג.
9.
עיין רמב"ם תשובה ב ט.
10.
עיין שערי תשובה שער ד אות יט.
11.
פרי חדש תרו א, כף החיים תרו כב, ירושלים במועדיה עמ' רלה. ועיין אשרי האיש פרק כ אות ז, שחולק וסובר שהחטא אינו מתכפר. ועיין רמ"א תרו א, שלאחר שביקש ממנו שלוש פעמים מחילה, והנפגע לא מחל לו, יאמר בפני עשרה שביקש ממנו מחילה, כדי שלא יחשדו בו שהוא המעכב את החזרת מערכת היחסים ביניהם לתִקנה.
12.
רמב"ם תשובה ב ט, ושו"ע תרו א, וירושלים במועדיה עמ' רלו. ועיין משנ"ב תרו ז, שכל רב ששמע ממנו דברי תורה נחשב לעניין זה לרבו, ועיין פתחי תשובה לרב יואל שוורץ שליט"א עמ' 131 הערה יט, שדין זה הוא דווקא בתלמיד חכם שלִמדוֹ, אך אדם רגיל שלמדו איזה דבר, אינו נחשב לעניין זה לרבו.
13.
הערות הגרי"ש אלישיב יומא פז ב. ועיין משנה כסף על הלכות תשובה לרמב"ם פרק ב הלכה ט שכתב: דכיון דהתלמיד היתריס פניו נגד רבו, ראוי לקונסו שלא למחול אפילו עד אלף פעמים.
14.
משנ"ב תרו ג, והליכות שלמה פרק ג סעיף ה.
15.
עיין ירושלים במועדיה עמ' רלד.
16.
חוט שני יום הכיפורים עמ' ק, ירושלים במועדיה עמ' רלו. ועיין מועדים וזמנים חלק א סימן נד, בשם הגר"י בלזר, שחולק וסובר שעליו לבקש מחברו מחילה, כיוון שבעברות שבן אדם לחברו, כפרת העוון תלויה בזה שהפוגע יכניע עצמו בפני חברו ויתבייש במעשיו, והגר"י אריאל שליט"א הכריע כדעה הראשונה, ובלבד שהמחילה היא מחילה גמורה. ועיין חוט שני שם, שאדם שפגע בחברו, והוא יודע שחברו אמר ב"תפילה זכה" שהוא סולח לכל מי שפגע בו, חייב עדיין לפייס את חברו, כיוון שאנשים רגילים לאומרה, שכן הדבר כתוב במחזור, אך אין הם מוחלים ומסירים את ההקפדה מן הלב. ועיין אשרי האיש מועדים פרק כ אות ה, שחולק וסובר שאדם שקשה לו, והוא מתבייש מאוד לבקש מחברו מחילה, יכול לסמוך על אמירה זו. והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו שמי שקשה לו לפייס את חברו, יכול לשלוח לו מכתב, ובשעת צורך גדול אפשר לסמוך על המחילה הנאמרת ב"תפלה זכה".
17.
אורות אלים לבעל הפלא יועץ מגילה דף כח (דף ט, ב מדפי הספר), ספר הזכרון אבן ציון עמוד תקמב, בשם הסבא מקלם, אור לציון חלק ב פרק טו שאלה יג, ירושלים במועדיה עמ' רלז, בשם רבי ישראל סלנט. ועיין אשרי האיש מועדים פרק כ סעיף יב, עלי שור חלק ב עמ' רמ, חוט שני יום הכיפורים עמ' ק, בשם החזון איש, שחולקים וסוברים שאין בדברי המוחל כלום, שכן אין אומרים "דברים שבלב אינם דברים" על עניינים שעיקרם בלב, ועיקר הפיוס הוא בלב. והגר"י אריאל שליט"א הכריע כדעה הראשונה, והוסיף שאמנם הפוגע יצא ידי חובתו, אך הנפגע לא יצא ידי חובתו, ועליו למחול לפוגע מחילה שלמה.

אדם שפגע בחברו, וחברו נפטר לפני שהוא הספיק לפייסו, צריך לבקש מחילה מהנפטר על קברו. וכך יעשה: ייקח עימו עשרה אנשים לבית הקברות שחברו קבור בו, ויחלוץ את נעליו בפתח בית הקברות, וילך יחף עד לקברו של הנפגע, ויאמר: "שמעו נא רבותי, חטאתי לאלוקי ישראל ולפלוני זה הקבור פה, על כן אני מבקש מחילה וסליחה וכפרה מה' אלקי ישראל ומפלוני זה הקבור פה על כל מה שחטאתי כנגדו", והם יענו לו: "מחול לך, מחול לך, מחול לך"1.

הטעם בהליכה לקברו של הנפטר הוא שנשמת הנפטר מוּדעת לנעשה על יד קברו, ובקשת המחילה תועיל למחילת הנפטר לפוגע2. והטעם שהפוגע צריך לקחת איתו עשרה אנשים הוא שהשכינה מצויה במקום שבו נמצאים עשרה מישראל, ומשום כבוד השכינה הנפטר ימחל לפוגע3

אדם שביזה את חברו לאחר פטירתו, יבקש מחילה בפני האנשים שנכחו בשעה שביזה את הנפטר, ויאמר להם "חטאתי לאלקי ישראל ולפלוני שכך וכך דיברתי עליו", ואין הוא צריך ללכת לקברו4.

1.
שו"ע תרו ב, ומשנ"ב שם, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מג סעיף כה. ועיין משנ"ב תרו יד, שאם מקום קבורת הנפטר מרוחק כשנים עשר קילומטר, הפוגע רשאי לשלוח שליח שיבקש מחילה מהנפטר בשמו, ועיין הלכות חג בחג עמ' שח, שבזמננו שיש מכוניות, ניתן לשלוח שליח רק במרחק ניכר, ועיין לדופקי בתשובה (טיגר) פרק ב ס"ק ריא, שהגר"ח קנייבסקי חולק.
2.
עיין אשרי האיש פרק כ אות ד, וכאיל תערוג (עובדות והליכות על גדולי הדורות) עמ' תקנד, בשם הגראי"ל שטיינמן, ודרך שיחה חלק ב עמ' סז, בשם הגר"ח קנייבסקי. וכן משמע מערוך השלחן תרו ד. ועיין מועדי קודש (ריין) עשרת ימי תשובה עמ' קלב ואילך, שהביא הסברים נוספים לעניין זה.
3.
ערוך השלחן תרו ד. ועיין פרי חדש תרו ב, שכתב טעם אחר, שכיוון שהפוגע מזכיר את שם ה' ואומר "חטאתי לה' אלוקי ישראל", ראוי שיהיו שם עשרה אנשים לכבוד שם ה'.
4.
משנ"ב תרו יד, וכף החיים תרו מט.

אדם שמבקשים ממנו מחילה צריך למחול ברצון ובשמחה, ובזכות זו ימחלו לו על עוונותיו, שכן אמרו חכמים: "כל המעביר על מִדותיו (שנמנע מלמדוד מידה כנגד מידה למי שמצער אותו), מעבירין ממנו כל פשעיו"1. כך כותב הרמב"ם: "אסור לאדם להיות אכזרי ולהמנע מלהתפייס, אלא יהא נוח לרצות וקשה לכעוס, ובשעה שמבקש ממנו החוטא למחול, ימחל לו בלב שלם ובנפש חפצה. ואפילו הצר לו וחטא לו הרבה, לא יִקום ולא יִטור, וזהו דרכם של זרע ישראל ולבם הנכון, אבל הגויים ערלי הלב אינם כן, אלא 'ועברתן שמרה נצח', וכן הוא אומר על הגבעונים לפי שלא מחלו ולא נתפייסו 'וְהַגִּבְעֹנִים לֹא מִבְּנֵי יִשְׂרָאֵל הֵמָּה'"2

אם הנפגע חושש שמחילתו תגרום לפוגע להמשיך לפגוע בו, רשאי הנפגע שלא למחול לו, אך אם יש בליבו שנאה על חברו, יסיר את השנאה מליבו, כיוון שהפוגע ביקש ממנו מחילה3

אדם שהוציא שם רע על חברו, ובא לפייס את חברו, הנפגע אינו חייב למחול לו, כיוון שהפוגע אינו יכול לתקן את הנזק שעשה, שכן יש ששמעו את דברי הגנוּת שפרסם עליו, ולא ישמעו את חזרתו מדברי הגנוּת, ונמצא החבר מגונה בעיניהם לעולם. ומכל מקום, מידת ענווה למחול גם במצב זה4.

1.
מגילה כח א. משנ"ב תרו ח. ועיין משנ"ב שם, שהנמנע מלמחול לחברו, גם הקב"ה לא ימחל לו.
2.
שמואל ב פרק כא פסוק ב. רמב"ם תשובה ב י, ועיין רמ"א תרו א, ומשנ"ב שם.
3.
רמ"א תרו א, ומשנ"ב שם.
4.
רמ"א תרו, ומשנ"ב שם.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ