logo-white

תוכן עניינים

הלכות ימים נוראים

הלכות ימים נוראים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות ימים נוראים - תוכן עניינים:

פרק יד - יום טוב שני של ראש השנה. פרק יד - יום טוב שני של ראש השנה

קביעת ראש השנה יומיים

facebook email whatsapp

כל החגים חלים בתאריכים שונים באמצע החודש, לכן אפשר היה לדעת מראש מתי הם יחולו. אבל ראש השנה מיוחד בכך שהוא חל ביום הראשון של חודש תשרי, ולכן אי אפשר היה לדעת מראש באיזה יום הוא יחול. בהגיע יום השלושים של חודש אלול, בית הדין ישב בירושלים וחיכה שיבואו עדים ויעידו שראו את חידוש הלבנה. אם באו עדים והעידו על כך, בית הדין קידש את החודש, וקבע את יום השלושים של חודש אלול ליום הראשון של חודש תשרי, וביום זה היו חוגגים את ראש השנה ומקריבים את הקרבנות המיוחדים לראש השנה. ואם ביום השלושים לא באו עדים, יום זה היה נחשב ליום האחרון של חודש אלול, וראש השנה היה חל ביום למחרת. 

לכן, בהגיע יום שלושים של חודש אלול, נמנעו בכל מקום מעשיית מלאכה, מחשש שבית הדין יקדש את החודש ויקבע שיום זה הוא ראש השנה. בירושלים ובסביבתה הקרובה, אפשר היה לדעת אם בית הדין קידש את החודש ביום השלושים, ואם אכן קידשוהו, במקומות אלו נהגו ביום השלושים ואחד (היום למחרת ראש השנה) כביום חול. אך במקומות הרחוקים מירושלים נמנעו מעשיית מלאכה גם ביום למחרת (היום השלושים ואחד), כיוון שלא ידעו אם באו עדים ביום השלושים ובית הדין קידש יום זה וקבע אותו לראש השנה או שמא לא באו עדים ביום השלושים, וראש השנה נקבע ביום למחרת. 

מכיוון שבזמן המקדש נהגו ברוב המקומות לחגוג את ראש השנה יומיים, אנו ממשיכים במנהגם וחוגגים את ראש השנה יומיים1.

1 הערות

1.
עיין שו"ע הרב תר א. יש להוסיף שבזמן המקדש חגגו את ראש השנה יומיים, לא רק מחמת הספק באיזה יום חל ראש השנה, אלא מסיבה נוספת. מצד הדין, ניתן לקבל את העדים הבאים להעיד על חידוש הלבנה במשך כל היום. בדרך כלל העדים היו מקדימים ובאים בתחילת היום, אך אירע פעם אחת שהעדים התאחרו, ובית דין קידש את חודש תשרי לאחר שהכוהנים כבר הקריבו את קרבן התמיד של בין הערביים, ואמרו לאחר הקרבתו שיר של יום חול, במקום לומר את השיר שאומרים בראש השנה. כדי שתקלה זו לא תִשנה, רבן יוחנן בן זכאי תיקן שלא לקבל עדים אחרי שהקריבו את קרבן התמיד של בין הערביים. לפי שורת הדין, לאחר תקנת רבן יוחנן בן זכאי, אם לא הגיעו עדים עד הקרבת התמיד של בין הערביים, ניתן היה לעשות מלאכה באותו יום, כיוון שמשעה זו ניתן היה לדעת בוודאות שיום זה אינו עתיד להיקבע לראש השנה. אך כדי שבשנה שלאחר מכן, לא יבואו לזלזל ביום השלושים ולעשות בו מלאכה, רבן יוחנן בן זכאי תיקן שיש לנהוג קדושה ביום השלושים של חודש אלול ולהימנע בו מעשיית מלאכה, גם כאשר ידוע בוודאות שיום זה אינו עתיד להיות ראש השנה. נמצא שבשנה שבה לא באו עדים ביום השלושים, נהגו יום טוב יומיים לא רק מצד הספק (שמא יקדשו את היום השלושים), אלא מחמת התקנה של רבן יוחנן בן זכאי (שו"ע הרב תר ד). לסיבה זו של חגיגת ראש השנה יומיים יש משמעות הלכתית, כפי שיבואר בהמשך.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ