logo-white

תוכן עניינים

הלכות ימים נוראים

הלכות ימים נוראים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות ימים נוראים - תוכן עניינים:

פרק יד - יום טוב שני של ראש השנה. פרק יד - יום טוב שני של ראש השנה

ברכת "שהחיינו" ביום השני של ראש השנה

facebook email whatsapp

יש סוברים שיש לברך ברכת "שהחיינו" גם בלילה השני של ראש השנה, כפי שמקיימים את כל מצוות החג גם ביום השני1. ויש סוברים שאין לברך "שהחיינו" בלילה השני של ראש השנה, כיוון שלדבריהם, יש לראות בשני הימים של ראש השנה חג אחד ארוך, וברכת "שהחיינו" שנאמרה ביום הראשון עולה גם ליום השני2. להלכה, יש לברך "שהחיינו" ביום השני, אך כדי לצאת ידי חובת כל הדעות, ראוי להניח על השולחן פרי חדש או ללבוש בגד חדש, ולהתכוון בברכת "שהחיינו" גם עליהם3.

3 הערות

1.
טור סימן תר, בשם רש"י.
2.
טור סימן תר, בשם רבותיו של רש"י. כדי לבאר דעה זו כראוי, יש להוסיף שבמקומות שחוגגים בהם יום טוב שני של גלויות, מברכים ברכת "שהחיינו" גם ביום השני של כל חג. הטעם לכך שיש סוברים שהיום השני של ראש השנה שונה מיום טוב שני של גלויות, ואין לברך בו "שהחיינו", קשור לכך שבראש השנה יש סיבה נוספת שמחמתה חוגגים שני ימים, ולפי סיבה זו, אין לברך ברכת "שהחיינו" ביום השני. הסיבה שבגללה חוגגים יום טוב שני של גלויות היא משום שבחוץ לארץ לא ידעו מתי בית דין קידש את החודש, ולכן נהגו יום טוב יומיים, מחמת הספק. אך כפי שהתבאר לעיל, הסיבה שבזמן בית המקדש חגגו את ראש השנה יומיים איננה רק מחמת הספק, אלא גם משום תקנת רבן יוחנן בן זכאי (ולכן גם אנו חוגגים יומיים). כאשר נוהגים שני ימים טובים מחמת הספק, יש לברך "שהחיינו" בכל יום, שמא זהו היום הנכון (טעם זה נקרא בלשון הפוסקים "שתי קדושות", ומובנו שקדושתו של כל יום עומדת בפני עצמה ואינה קשורה ליום האחר). ולכן כאשר חגגו את ראש השנה יומיים מחמת הספק, היה צריך לברך "שהחיינו" גם ביום השני, אך כאשר חגגו את ראש השנה יומיים מחמת תקנת רבן יוחנן בן זכאי, שני הימים נחשבו לחג אחד ארוך ("קדושה אחת", בלשון הפוסקים), וברכת "שהחיינו" שבירכו ביום הראשון, פטרה את היום השני. לדעה זו, כיוון שאנו מחמירים ונוהגים שני ימים טובים משתי הסיבות, אין לברך "שהחיינו" ביום השני של ראש השנה (עיין משנ"ב תר ב, ושו"ע הרב תר ה).
3.
שו"ע תר ב. עיין הליכות שלמה פרק א סעיף כ, שיש להסב את תשומת לב הסועדים לכוון בברכת "שהחיינו" בעיקר על היום, ולא רק על הפרי החדש. עיין מטה אפרים סימן תר סעיף ו, שיש למקַדֵש לטעום מהפרי החדש מיד לאחר הקידוש, כדי שלא יהיה הפסק בין ברכת "שהחיינו" לאכילת הפרי. ועיין הלכות חג בחג פרק טז סעיף ט, בשם הגרי"ש אלישיב, שאין צורך להקפיד בזה, כיוון שמעיקר הדין, ברכת "שהחיינו" היא על השמחה בראיית הפרי ולא באכילתו, וכן המנהג המקובל.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ