logo-white

תוכן עניינים

הלכות ימים נוראים

הלכות ימים נוראים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות ימים נוראים - תוכן עניינים:

פרק יג - שינה ביום ראש השנה, ותשליך. פרק יג - שינה ביום ראש השנה, ותשליך

תשליך

facebook email whatsapp

ביום הראשון של ראש השנה, לאחר תפילת מנחה, נוהגים ללכת למקור מים ולומר שם פסוקי תפילה ובקשה, ובכללם את הפסוק: "יָשׁוּב יְרַחֲמֵנוּ יִכְבֹּשׁ עֲוֹנֹתֵינוּ וְתַשְׁלִיךְ בִּמְצֻלוֹת יָם כָּל חַטֹּאותָם"1. כמה טעמים למנהג זה. טעם אחד הוא להזכיר את עקדת יצחק, שכן אמרו חז"ל שבשעה שהלך אברהם לעקוד את יצחק בנו, רצה השטן לעכב בעדם, ונעשה לפניהם כנהר גדול, שלא יוכלו לעבור, ונכנסו לנהר והתחילו לעבור בו, עד שהגיעו להם המים עד צוואריהם, תלה אברהם את עיניו לשמים ואמר: "ריבון העולמים נגלית אלי ואמרת לי הודע שמי בכל העולם והעלה בנך לעולה, ולא הרהרתי אחר דבריך ולא עכבתי מאמריך, ועכשיו באו מים עד נפש, אם טובע יצחק בני, היאך יתייחד שמך?" מיד גער הקדוש ברוך הוא בשטן והלך לו2. ועוד טעם למנהג ה'תשליך' הוא שבראש השנה אנו ממליכים את ה' למלך, וכאשר ממליכים מלך, עושים זאת ליד מעיין, לרמוז שתימשך מלכותו כמעיין הנובע ללא הפסק; וכך גם אנו מייחלים שקבלת מלכות ה' עלינו תימשך ללא הפסק3

יש נוהגים לנער את שולי הבגדים בזמן אמירת הפסוק "וְתַשְׁלִיךְ בִּמְצֻלוֹת יָם כָּל חַטֹּאותָם"4, לרמוז שעלינו להשליך את החטאים, ולקבל על עצמנו שמעתה ואילך 'בגדינו יהיו לבנים', ונהיה נקיים מכל חטא5. ועוד טעם יש בזה, להראות שהצד הפנימי שבנו הוא קדוש וטהור, והעוונות הם חיצוניים לנו, כמו הבגדים שאינם חלק מהאדם אלא חיצוניים לו6

כאשר יום ראשון של ראש השנה חל בשבת, רבים מקיימים את מנהג ה'תשליך' ביום השני של ראש השנה, כיוון שפעמים רבות, הנהר או באר המים הם מחוץ לעירוב, ואנשים עלולים לטלטל חפצים בהליכתם, ולעבור בשוגג על איסור הוצאה מרשות לרשות7.

7 הערות

1.
מיכה ז יט. רמ"א תקפג ב, חזון עובדיה עמ' קפו, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מ סעיף טו. ועיין רמ"א תקפג ב, שיש לומר תשליך ליד נהר, ועיין כף החיים תקפג ל, בשם האר"י, שאפשר לומר תשליך גם ליד שפת הים או שפת באר, ועיין כף החיים שם, שבמקום שאין באר, אפשר גם לומר ליד בור מים, ואף אם אין בבור מים, אפשר לומר לידו תשליך, שכן ההליכה למקור מים היא רק לשם רמז. ועיין סדר תשליך ומנהגיו עמ' מג, מכתבי הגר"ח קנייבסקי והגר"א נבנצל, שמשמע שכאשר אין בור מים, אפשר לומר תשליך ליד ברז או כלי עם מים, ועיין תל תלפיות (מכון הוראה ומשפט) גיליון סב עמ' יב, בשם הגרי"ש אלישיב, שניתן לומר תשליך רק ליד מים המחוברים לקרקע. ועיין משנ"ב תקפג ח, שעדיף לומר תשליך ליד מקור מים שיש בו דגים, לסימן שנפרה ונרבה כדגים, ושלא תשלוט בנו עין הרע, כדגים, שאין עין הרע שולטת בהם.
2.
משנ"ב תקפג ח, על פי ילקוט שמעוני פרשת וירא רמז צט.
3.
מטה אפרים סימן תקצח הגהת המחבר בקצה המטה סוף ס"ק ח.
4.
עיין מטה אפרים תקצח ד, כף החיים תקפג ל.
5.
מטה אפרים שם. ועיין כף החיים שם.
6.
הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מ סעיף טז.
7.
משנ"ב תקפג ח. ועיין חזון עובדיה עמ' קפז, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מ סעיף כא ואילך, שכאשר אין חשש שיעברו על איסור הוצאה, כגון שמקור המים הוא בתוך השטח המוקף בעירוב, יש לעשות תשליך ביום הראשון אף כאשר הוא חל בשבת. ומנהג יוצאי אשכנז אינו כן.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ