logo-white

תוכן עניינים

הלכות ימים נוראים

הלכות ימים נוראים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות ימים נוראים - תוכן עניינים:

פרק יב - טעות בתקיעות. פרק יב - טעות בתקיעות

מתי יש לחזור ולתקוע מתחילת יחידת הקולות

facebook email whatsapp

אם כן, כאשר אירעה טעות בתקיעות, השאלה שעולה היא האם יש להמשיך ממקום הטעות, או שיש לחזור לתקיעה הראשונה בתחילת היחידה. לדוגמה: אדם שתקע את התקיעה כראוי בתחילת יחידת תר"ת, אך כאשר הוא תקע את התרועה, אירעה תקלה, האם די שיתקע שוב את התרועה, או שעליו לחזור לתקיעה הראשונה ולהתחיל את היחידה מחדש? התשובה לשאלה זו תלויה בסוג התקלה שאירעה, כפי שיבואר. 

ההלכה שלפיה נקבע אם צריך לחזור לתקיעה הראשונה ביחידה או שדי לתקוע ממקום הטעות, היא ההלכה שאסור שיהיה הפסק בין התקיעה הראשונה לבין הקול האמצעי ביחידה, ובין הקול האמצעי ביחידה לתקיעה האחרונה ביחידה. לדוגמה: בסדר תר"ת, התרועה צריכה להיות סמוכה לתקיעה שלפניה, ואסור שיהיה קול שיפסיק ביניהם, וכן היא צריכה להיות סמוכה לתקיעה שלאחריה, ואסור שיהיה קול שיפסיק ביניהם; וכן הוא בסדר תש"ת ובסדר תשר"ת. כאשר אירעה טעות, ואדם תקע תקיעה שאינה שייכת לאותה יחידה, תקיעה זו מהווה הפסק בין התקיעה הראשונה או האחרונה לקול האמצעי, וצריך לחזור ולתקוע את כל היחידה מחדש. 

לדוגמה: אדם שתקע שברים במקום תרועה בסדר תר"ת, צריך לחזור ולתקוע מחדש את סדר תר"ת: תקיעה, תרועה ותקיעה, ואינו יכול רק לתקן ולתקוע תרועה במקום שברים. זאת כיוון שהשברים היוו הפסק בין התקיעה הראשונה לתרועה שאחריה1. וכן אדם הנמצא בסדר תר"ת, ולאחר שתקע תקיעה ותרועה, התבלבל ותקע שברים במקום לתקוע את התקיעה האחרונה, צריך לחזור ולתקוע מחדש את סדר תר"ת, ואינו יכול רק לתקן ולתקוע את התקיעה האחרונה, כיוון שהשברים הפסיקו בין התרועה לתקיעה האחרונה2

יתרה מכך, אדם הנמצא בסדר תר"ת, ותקע תקיעה ותרועה, ולאחר מכן התבלבל ובמקום לתקוע את התקיעה האחרונה, הוא תקע שוב תרועה, גם הוא צריך להתחיל את יחידת התר"ת מחדש, ולתקוע תקיעה, תרועה ותקיעה, ולא יוכל להסתפק רק בתקיעת התקיעה האחרונה. זאת כיוון שהתרועה השנייה, (שנתקעה שלא כדין) מהווה הפסק בין התרועה הראשונה (שנתקעה כדין) לבין התקיעה האחרונה3

כיוון שתקיעת הקול האמצעי פעמיים מצריכה לחזור לתקיעה הראשונה ביחידה, לכן בכל המצבים שבהם ישנו ספק אם התקיעה האמצעית נתקעה כראוי, יש לחזור לתקיעה הראשונה ביחידה. לא ניתן לתקוע שוב את התקיעה האמצעית, כיוון שאם התקיעה האמצעית נתקעה בפעם הראשונה כראוי, נמצא שהיא נתקעה פעמיים, והדבר פוסל את כל היחידה. גם לא ניתן להמשיך לתקיעה האחרונה ביחידה, שמא התקיעה האמצעית לא נתקעה כראוי. לכן במצבים אלו יש לחזור לתחילת היחידה, ולתקוע את כל היחידה מחדש4.

4 הערות

1.
שו"ע תקצ ז, ומשנ"ב שם ס"ק כט.
2.
שו"ע תקצ ז, ומשנ"ב שם ס"ק כט. ועיין לוח ארץ ישראל (טוקצינסקי) כללים לתקיעות אות ו, שיישום נוסף של הלכה זו הוא כאשר צריך לתקוע את תקיעת שברים-תרועה, ובמקום לתקוע שברים-תרועה ברצף, בעל התוקע שהה יותר משיעור של כדי נשימה בין השברים לתרועה. שהייה זו מנתקת את התרועה מהשברים שלפניה. נמצא שבמקום תקיעת שברים-תרועה, בעל תוקע תקע שברים, ולאחר מכן תרועה. וכך התרועה נחשבת קול שאינו שייך ליחידה, ויש לחזור לתחילת היחידה, ולתקוע מחדש תשר"ת. עיין משנ"ב תקצ ל, שיישום נוסף של דין זה הוא כאשר במקום לתקוע שברים-תרועה, בעל התוקע הקדים את התרועה לשברים. במקרה זה התרועה נחשבת קול שאינו שייך ליחידה, ויש לחזור לתקיעה הראשונה, ולתקוע מחדש את יחידה זו, ועיין משנ"ב שם, שיש חולקים וסוברים שהתרועה אינו נחשבת קול שאינו שייך ליחידה, כיוון שעתידים לתקוע אותה אחרי השברים, ואין צורך לחזור לתקיעה הראשונה, אלא יש לתקוע שוב שברים-תרועה.
3.
שו"ע תקצ ח.
4.
לוח ארץ ישראל (טוקצינסקי) כללים לתקיעות אות ד. ועיין שם אות ז, שכאשר ישנו ספק האם התקיעה האחרונה נתקעה כראוי, די לתקוע אותה שוב, ואין צורך לחזור לתחילת היחידה, מכיוון שבכל אופן אין בכך בעיה: אם התקיעה שנתקעה בפעם הראשונה נתקעה כראוי, היחידה כבר הסתיימה ויצאו בה ידי חובה, ואם היא נתקעה שלא כראוי, היא אינה מהווה הפסק בין הקול האמצעי לתקיעה הנוספת. ועיין חיי אדם קמב יב, ולוח ארץ ישראל (טוקצינסקי) כללים לתקיעות אות ד, שיישום של דין זה הוא כאשר בעל התוקע היה צריך לתקוע תרועה, ולאחר תקיעת שלושה קולות קצרים נפסק קול התרועה. במקרה זה, עליו לחזור לתקיעה הראשונה, ולתקוע שוב: תקיעה, תרועה ותקיעה. הטעם לכך הוא שכמבואר לעיל, הראשונים נחלקו אם קול התרועה מורכב משלושה קולות קצרים או מתשעה קולות קצרים. לפי ריב"א, קול התרועה מורכב מתשעה קולות קצרים, ולפי רש"י, קול התרועה מורכב משלושה קולות קצרים. נמצא שלפי ריב"א, אדם זה לא תקע את התרועה כראוי, ועליו לתקוע שוב תרועה. אך לפי רש"י, התרועה נתקעה כראוי, ועליו להמשיך בתקיעות ולתקוע את התקיעה שלאחר התרועה. לדעת רש"י, אם הוא יתקע שוב תרועה, הרי הוא תוקע: תקיעה, תרועה, תרועה, תקיעה, וכבר התבאר לעיל, שאדם שתקע שתי תרועות, אינו יוצא ידי חובה. ומאחר שאנו חוששים לשתי הדעות, יש להתחיל את היחידה מחדש ולתקוע: תקיעה, תרועה ותקיעה. ועיין פסקי תשובות סימן תקצ הערה 60, שיש חולקים על זה. והכרעת הגר"י אריאל שליט"א, כדעה הראשונה.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ