logo-white

תוכן עניינים

הלכות ימים נוראים

הלכות ימים נוראים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות ימים נוראים - תוכן עניינים:

פרק יא - התקיעות בתפילת מוסף ולאחריה. פרק יא - התקיעות בתפילת מוסף ולאחריה

התקיעות שלאחר מוסף

facebook email whatsapp

כמבואר לעיל, נוהגים לתקוע אחרי חזרת הש"ץ של תפילת מוסף עוד קולות, להשלים את מספר קולות השופר למאה קולות. מספר הקולות שתוקעים הנוהגים לתקוע בתפילת לחש של מוסף, עד סוף חזרת הש"ץ, הוא תשעים (שלושים ב'תקיעות דמיושב', שלושים בתפילת הלחש של מוסף ושלושים ב'תקיעות דמעומד'), והם תוקעים לאחר חזרת הש"ץ עוד עשרה קולות. מספר הקולות שתוקעים עד סוף חזרת הש"ץ הנוהגים שלא לתקוע בתפילת לחש של מוסף, הוא שישים (שלושים ב'תקיעות דמיושב' ושלושים ב'תקיעות דמעומד'), והם תוקעים לאחר חזרת הש"ץ עוד ארבעים קולות. 

ישנם מנהגים שונים באיזה מקום בתפילה תוקעים את התקיעות שלאחר חזרת הש"ץ: יש הנוהגים לתקוע חלק מהתקיעות באמצע 'קדיש תתקבל', ויש הנוהגים לתקוע לאחר מכן. מבחינה הלכתית, אין הבדל בין מנהגים אלו, ואפשר לנהוג כפי כל אחד מהמנהגים הכתובים במחזורים1

יוצאי ספרד נוהגים להריע תרועה גדולה (תרועה ארוכה שיש בה הרבה קולות קצרים) בסוף התפילה2, כדי לעורר את הלבבות בשעה שיוצאים מבית הכנסת, לזכור את עניין השופר תמיד, ולהתנהג בכובד ראש וביראת שמים גם בשובם לביתם3

מנהג יוצאי אשכנז להאריך בתקיעה האחרונה בסדר 'תקיעות דמיושב', ובתקיעה האחרונה בסדר התקיעות שבסוף התפילה. קוראים לתקיעות אלו 'תקיעה גדולה', ועושים כן כדי לסמן את סיום סדר התקיעה4.

4 הערות

1.
לוח ההלכות והמנהגים (זלזניק) יום א של ראש השנה ד"ה מאה קולות.
2.
שו"ע תקצו א.
3.
אלף המגן תקצו א. ועיין ט"ז תקצו א, בשם הטור שם, שמטרת התרועה הגדולה שתוקעים בסוף התפילה היא לערבב את השטן, "שלא יקטרג עליהם אחר התפלה שהולכים ואוכלים ושותים ושמחים, לומר שאינם יראים מאימת יום הדין". ואפשר שערבוב השטן נעשה מהתעוררותם של ישראל.
4.
עיין מהרי"ל (מנהגים) הלכות שופר אות יג, ומשנ"ב תקצו א. ועיין מנחת אשר מועדים עמ' מו, שכתב טעם נוסף למנהג לתקוע תקיעה גדולה.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ