logo-white

תוכן עניינים

הלכות ימים נוראים

הלכות ימים נוראים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות ימים נוראים - תוכן עניינים:

פרק יא - התקיעות בתפילת מוסף ולאחריה

facebook email whatsapp

כמבואר לעיל, נוסף על התקיעות שתוקעים לפני תפילת מוסף, תוקעים עוד שלושים תקיעות תוך כדי חזרת הש"ץ של תפילת מוסף ('תקיעות דמעומד'): עשר תקיעות (תשר"ת, תש"ת, תר"ת) לאחר ברכת מלכויות, עשר תקיעות לאחר ברכת זיכרונות, ועשר תקיעות לאחר ברכת שופרות1. התקיעה במקומות אלו מבטאת את תוכנן של התקיעות, שכן קולות השופר נשמעים קולות סתמיים וחסרי פשר, ומשמעותם מתבררת על ידי הסמכת התקיעות לברכות אלו. יש מהתקיעות שתכליתן היא להמליך את ה' עלינו למלך, ועל כן הן נתקעות לאחר ברכת מלכויות; יש מהתקיעות שתכליתן לעורר את זיכרוננו לטובה לפני ה', ועל כן הן נתקעות לאחר ברכת זיכרונות; ויש מהתקיעות שתכליתן להזכיר את קול השופר שנשמע במעמד הר סיני ואת קול שופרו של משיח, ותקיעות אלו נתקעות לאחר ברכת שופרות2.

התַקנה לתקוע תוך כדי תפילת מוסף נאמרה רק כאשר מתפללים בציבור, אך אדם שמתפלל ביחידות אינו תוקע תוך כדי תפילתו. זאת כיוון שרק תפילה הנאמרת בציבור כוחה רב, ורק לה יש יכולת לרומם את תקיעות השופר ולברר את מהותן, אך אין בכוח תפילת היחיד לעשות כן3.

1.
שו"ע תקצב א, ועיין שם, שלאחר ברכת מלכויות תוקעים תשר"ת, לאחר ברכת זיכרונות תוקעים תש"ת, ולאחר ברכת שופרות תוקעים תר"ת, ועיין רמ"א שם, שתוקעים תשר"ת אחרי כל אחת מהברכות, ועיין משנ"ב תקצב ד, שהמנהג המובחר הוא כמו שכתב השל"ה, לתקוע אחר כל ברכה תשר"ת, תש"ת, תר"ת, ועיין חזון עובדיה עמ' קמב, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק לט סעיף לו, הלכות חג בחג פרק יג סעיף יט, שיש לנהוג כדעת השל"ה, וזהו המנהג המקובל.
2.
עיין ערוך השלחן תקצב א, ושיחות לראש השנה לגר"א נבנצל שליט"א עמ' קפז.
3.
עיין ערוך השלחן תקצב א.

יוצאי ספרד וחלק מיוצאי אשכנז נוהגים לתקוע גם בתפילת הלחש הנאמרת בציבור, כפי שתוקעים בחזרת הש"ץ1. כיוון שאסור לדבר בזמן התפילה, אין מקריאים לבעל התוקע את סדר התקיעות, אלא הוא תוקען כאשר הוא מגיע לסוף כל ברכה מברכות מלכויות, זיכרונות ושופרות, בכל פעם עשרה קולות (תשר"ת, תש"ת, תר"ת)2.

כדי לשמוע את התקיעות במקומן הראוי, כל מתפלל בהגיעו לסוף אחת משלוש הברכות שתוקעים בהן (מלכויות, זיכרונות ושופרות), צריך לעצור את תפילתו ולהמתין בשתיקה עד שבעל התוקע יתקע את התקיעות של אותה ברכה, ולאחר מכן להמשיך בתפילתו. אדם שקצב תפילתו איטי יותר מקצב תפילתו של בעל התוקע, אינו צריך להזדרז בתפילתו אלא יתפלל בקצב המתאים לו, ובשעת התקיעות יקשיב להן, ואחר כך ימשיך בתפילתו כרגיל3.

יש שהסתייגו מהמנהג לתקוע בתפילת לחש, כיוון שהדבר עלול לבלבל את המתפללים. לכן קהילה שלא נהגה לתקוע בתפילת לחש, לא תאמץ מנהג זה, אך קהילה שנהגה כן, תמשיך במנהגה4.

1.
חזון עובדיה עמ' קמ, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק לט סעיף לו, נטעי גבריאל פרק סד סעיף ג, ועיין שם שכן הוא מנהג החסידים והמקובלים.
2.
מטה אפרים תקצא יג. ועיין שם, שאם בעל התוקע לא תקע כראוי, אין להפסיק בתפילה ולתקנו, אלא אחר התפילה יתקעו שוב את התקיעות שטעה בהן. ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק לט סעיף פא, שטוב שבעל התוקע ידפוק בידו על עמוד התפילה לפני שהוא מתחיל לתקוע, כדי לסמן לציבור שהוא מתחיל לתקוע.
3.
מטה אפרים תקצא יג, כף החיים תקצב ב. ועיין שם ושם, שבקהילות שנוהגים בהן לתקוע בתפילת לחש, יש לומר בסוף כל אחת מהברכות שתוקעים בהן את קטע התפילה המתחיל במילים "היום הרת עולם".
4.
עיין משנ"ב תקצב א, והלכות חג בחג פרק יג סעיף יב.

כמבואר לעיל, נוהגים לתקוע אחרי חזרת הש"ץ של תפילת מוסף עוד קולות, להשלים את מספר קולות השופר למאה קולות. מספר הקולות שתוקעים הנוהגים לתקוע בתפילת לחש של מוסף, עד סוף חזרת הש"ץ, הוא תשעים (שלושים ב'תקיעות דמיושב', שלושים בתפילת הלחש של מוסף ושלושים ב'תקיעות דמעומד'), והם תוקעים לאחר חזרת הש"ץ עוד עשרה קולות. מספר הקולות שתוקעים עד סוף חזרת הש"ץ הנוהגים שלא לתקוע בתפילת לחש של מוסף, הוא שישים (שלושים ב'תקיעות דמיושב' ושלושים ב'תקיעות דמעומד'), והם תוקעים לאחר חזרת הש"ץ עוד ארבעים קולות. 

ישנם מנהגים שונים באיזה מקום בתפילה תוקעים את התקיעות שלאחר חזרת הש"ץ: יש הנוהגים לתקוע חלק מהתקיעות באמצע 'קדיש תתקבל', ויש הנוהגים לתקוע לאחר מכן. מבחינה הלכתית, אין הבדל בין מנהגים אלו, ואפשר לנהוג כפי כל אחד מהמנהגים הכתובים במחזורים1

יוצאי ספרד נוהגים להריע תרועה גדולה (תרועה ארוכה שיש בה הרבה קולות קצרים) בסוף התפילה2, כדי לעורר את הלבבות בשעה שיוצאים מבית הכנסת, לזכור את עניין השופר תמיד, ולהתנהג בכובד ראש וביראת שמים גם בשובם לביתם3

מנהג יוצאי אשכנז להאריך בתקיעה האחרונה בסדר 'תקיעות דמיושב', ובתקיעה האחרונה בסדר התקיעות שבסוף התפילה. קוראים לתקיעות אלו 'תקיעה גדולה', ועושים כן כדי לסמן את סיום סדר התקיעה4.

1.
לוח ההלכות והמנהגים (זלזניק) יום א של ראש השנה ד"ה מאה קולות.
2.
שו"ע תקצו א.
3.
אלף המגן תקצו א. ועיין ט"ז תקצו א, בשם הטור שם, שמטרת התרועה הגדולה שתוקעים בסוף התפילה היא לערבב את השטן, "שלא יקטרג עליהם אחר התפלה שהולכים ואוכלים ושותים ושמחים, לומר שאינם יראים מאימת יום הדין". ואפשר שערבוב השטן נעשה מהתעוררותם של ישראל.
4.
עיין מהרי"ל (מנהגים) הלכות שופר אות יג, ומשנ"ב תקצו א. ועיין מנחת אשר מועדים עמ' מו, שכתב טעם נוסף למנהג לתקוע תקיעה גדולה.

אסרו חכמים לתקוע בשופר בשבתות ובימים טובים, שמא יתקן אדם כלי שיר. את תקיעות המצווה בראש השנה לא אסרו חכמים, אך תקיעות שאינן של מצווה, אסורות. לכן, לאחר שתקעו את כל התקיעות הנצרכות, אסור לתקוע בשופר ללא צורך1

תקיעות המצווה המותרות אינן רק התקיעות שחייבים לתוקען, אלא כל תקיעה שיש בה מצווה. לדוגמה: מותר לתקוע לנשים, אף שהן אינן חייבות במצוות שופר, כיוון שנשים השומעות את תקיעות השופר נחשב להן הדבר למצווה והן מקבלות על כך שכר2; וכן מותר לתקוע עבור ילדים קטנים, כיוון שיש מצווה לחנכם3; וכן מותר לאדם לתקוע בשופר כדי לשמוע את התקיעות כפי מסורת אבותיו4, או כדי לצאת ידי חובת שיטות שונות שיש להן יסוד בהלכה5; וכן בעל תוקע הצריך להתאמן כדי לתקוע כראוי, רשאי לתקוע לשם כך6

ילדים שלא הגיעו לגיל מצוות, רשאים לתקוע בשופר אף לאחר ששמעו את תקיעות החובה, כיון שיש מצווה ללמדם לתקוע, כדי לחנכם למצוות7.

1.
רמ"א תקצו א, ומגן אברהם תקפח ד. ועיין שו"ע הרב תקצו ב, שחולק וסובר שהאיסור הוא משום עובדין דחול. ועיין משנ"ב תקצו ג, ששופר אינו נחשב מוקצה גם לאחר שתקעו בו את תקיעות החיוב, כיוון שהוא ראוי לתקוע בו עבור אנשים שלא קיימו את המצווה עדיין. והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו, שהמנהג לתקוע מאה קולות הוא רק לציבור, לכן אין לתקוע ליחיד יותר משלושים קולות, כיוון שתקיעות אלו אינן לצורך, ועיין פרק ו הערה 35.
2.
שו"ע תקפט ו, ומשנ"ב שם.
3.
חיי אדם כלל קמא סעיף ז.
4.
חוט שני ראש השנה עמ' פד.
5.
הלכות חג בחג פרק יג סעיף כט.
6.
משנ"ב תקצו ד, ועיין שם שאין להתאמן ביום הראשון של ראש השנה עבור התקיעות של היום השני של ראש השנה, כיוון שאסור לעשות מלאכה ביום הראשון עבור היום השני.
7.
רמ"א תקצו א, ומשנ"ב שם, ושו"ע הרב תקצו א.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ