logo-white

תוכן עניינים

הלכות ימים נוראים

הלכות ימים נוראים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות ימים נוראים - תוכן עניינים:

פרק ט - דיני השופר והתקיעות. פרק ט - דיני השופר והתקיעות

תקיעת "שברים-תרועה"

facebook email whatsapp

הראשונים נחלקו אם יש לתקוע "שברים-תרועה" בנשימה אחת או בשתי נשימות. לדעת הרמב"ן, יש לתקוע "שברים-תרועה" בנשימה אחת, כיוון שתוקעים את תקיעת "שברים-תרועה" מחשש שזוהי התרועה האמורה בתורה, ואין להפסיק בנשימה באמצע התרועה1. לדעת רבנו תם, יש לתקוע את תקיעת "שברים-תרועה" בשתי נשימות, כיוון שתוקעים את תקיעת "שברים-תרועה" מחשש שהתרועה האמורה בתורה היא גניחה ולאחריה יללה, ודרך הגונח ומיילל לעשות זאת בשתי נשימות2. להלכה, אנו חוששים לשתי השיטות, וב'תקיעות דמיושב' (התקיעות שלפני תפילת מוסף) תוקעים את תקיעת "שברים-תרועה" בנשימה אחת, וב'תקיעות דמעומד' (התקיעות בחזרת הש"ץ של מוסף), תוקעים את תקיעת "שברים-תרועה" בשתי נשימות3.

3 הערות

1.
רמב"ן ראש השנה לד א ד"ה ושוב. ועיין משנ"ב תקצ יח, שגם לדעה זו יש להפסיק מעט בין השברים לבין התרועה, אך הפסקה זו צריכה להיות פחותה מכדי נשימה. ועיין משנ"ב שם, שלדעה זו, אם תקע את תקיעת שברים-תרועה בשתי נשימות, לא יצא ידי חובה. ועיין שונה הלכות תקצ ו, שלחזון איש ישנה שיטה מיוחדת בהגדרת 'נשימה אחת', ועיין קונטרס יעננו בקול לגר"ש דבליצקי, שהאריך בעניין זה.
2.
טור סימן תקצ, בשם ר"ת. ועיין משנ"ב תקצ יז, שלדעה זו, אם תקע את תקיעת שברים-תרועה בנשימה אחת, יצא ידי חובה. ועיין שו"ע הרב תקצ ח, שלדעה זו צריך לנשום בפועל בין השברים לתרועה, ועיין קיצור הלכות המועדים לגר"ש דבליצקי דיני התקיעות הערה מ, ש'לנשום בפועל' היינו להכניס אוויר לָריאות, והוצאת האוויר היא כבר התרועה, ועיין אשרי האיש פרק טז אות לג, וחוט שני ראש השנה עמ' עב, שחולקים וסוברים שאין צריך לנשום בפועל, אלא די בשהייה כדי שיעור נשימה.
3.
שו"ע תקצ ד, ושער הציון שם יח, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק לט סעיף נד, ועיין שם, שלמעשה בין אם תקע את תקיעת תשר"ת בנשימה אחת ובין אם תקע אותה בשתי נשימות, יצא ידי חובה. ועיין אלף המגן תקצ כב, שבתקיעות דמיושב, הקורא לתוקע יקריא את תקיעת שברים-תרועה בנשימה אחת, ובתקיעות דמעומד - בשתי נשימות, כדי לרמוז לתוקע כיצד לתקוע.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ