logo-white

תוכן עניינים

הלכות ימים נוראים

הלכות ימים נוראים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות ימים נוראים - תוכן עניינים:

פרק ט - דיני השופר והתקיעות. פרק ט - דיני השופר והתקיעות

שמיעת קולות השופר במכשיר שמיעה

facebook email whatsapp

עם המצאת מכשיר השמיעה, התעוררה השאלה אם אדם כבד שמיעה השומע את קול השופר על ידי מכשיר שמיעה, מקיים את המצווה. יש סוברים שהקול הנשמע על ידי מכשיר השמיעה נחשב קול שופר, מכיוון שהקול בא מכוח התקיעה ונשמע כקול תקיעת שופר1. אך דעת רוב הפוסקים היא שהקול היוצא ממכשיר השמיעה אינו נחשב קול שופר. זאת כיוון שגלי הקול היוצאים מהמכשיר אינם גלי הקול שיוצאים מהשופר, אלא הם גלי קול חדשים המתהווים על ידי אותות חשמליים, והופכים לקול הדומה לקול השופר, באמצעים מלאכותיים. לכן אדם כבד שמיעה הנעזר במכשיר שמיעה, יסיר את מכשיר השמיעה מאוזנו בזמן התקיעות, ויעמוד קרוב לתוקע, כדי שישמע את קול השופר ללא עזרת המכשיר, כפי יכולתו2.

2 הערות

1.
ילקוט יוסף עמ' שצז. ועיין אגרות משה אורח חיים חלק ב סימן קח, ושו"ת שבט הלוי חלק ה סימן פד, שנטו לדעה זו, אך נמנעו מלפסוק כך למעשה.
2.
הליכות שלמה פרק ב סעיף יח, שו"ת מנחת יצחק ח"ג סי' לח, אור לציון חלק ד פרק ה שאלה טז, וכן דעת הגר"י אריאל שליט"א. ועיין מנחת יצחק שם, בשם הגרצ"פ פרנק, שאף לסוברים שבדיני תורה אחרים, כקריאת התורה וקריאת מגילה, שמיעה על ידי מכשיר שמיעה נחשבת שמיעה, במצוות שופר יש להחמיר, כיוון שהשומע קול שופר מעורב בקול הד, אינו יוצא ידי חובה, ואפשר ששמיעה על ידי מכשיר שמיעה נחשבת כשמיעת תערובת של קול השופר וקול אחר.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ