logo-white

תוכן עניינים

הלכות ימים נוראים

הלכות ימים נוראים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות ימים נוראים - תוכן עניינים:

פרק ט - דיני השופר והתקיעות. פרק ט - דיני השופר והתקיעות

התרועה והשברים

facebook email whatsapp

התרועה היא תשעה קולות קצרים מאוד ('טורמיטין' בלשון הפוסקים), הנתקעים ברצף בזה אחר זה1. אף שהתרועה מורכבת מקולות נפרדים, אין להפסיק בין הקולות כדי לקחת אוויר, ויש לתקוע את כולם בנשימה אחת2

השברים הם שלושה קולות קטועים, ארוכים מעט מהקולות הקצרים של התרועה, הנתקעים ברצף בזה אחר זה. אורך כל קול משלושת הקולות צריך להיות כשיעור שלושה קולות קצרים מאוד ('טורמיטין')3. גם את השברים יש לתקוע בנשימה אחת, ואין להפסיק באמצע כדי לקחת אוויר4.

4 הערות

1.
שו"ע תקצ ד, ומשנ"ב שם יב. עיין ב"י ושו"ע תקצ ג, שלדעת רש"י, תרועה היא שלושה קולות קצרים, ולדעת הריב"א ועוד ראשונים, תרועה היא תשעה קולות קצרים, ועיין משנ"ב תקצב יב, שלכתחילה נכון לעשות תשעה קולות, ובדיעבד יוצאים בשלושה קולות.
2.
חיי אדם קמב ח. ועיין שם, שאם תקע את התרועה בשתי נשימות לא יצא ידי חובה.
3.
משנ"ב תקצ יג, חזון עובדיה עמ' קלד, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק לט סעיף מז. ועיין קונטרס קיצור דיני תקיעות בסוף לוח ההלכות והמנהגים (תשע"ח) סעיף י, ובמקורות שצוינו שם, שיש הנוהגים לעשות את שלושת הקולות של השברים חלקים וישרים, ויש הנוהגים לשבור את הקולות: מהם שנוהגים לשבור את הקול בתחילתו, מהם שנוהגים לשבור את הקול בסופו, ומהם שנוהגים לשבור את הקול בתחילתו ובסופו. ועיין שו"ע תקצ ג, ומשנ"ב שם טו, שאין להאריך מדי בקולות המרכיבים את השברים, מכיוון שקול שהאריכו בו מדי (כשיעור תשעה טורמיטין), נחשב כתקיעה.
4.
שו"ע תקצ ד. ועיין משנ"ב תקצ טז, שאין יוצאים ידי חובה בשברים שנתקעו בשתי נשימות.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ