logo-white

תוכן עניינים

הלכות ימים נוראים

הלכות ימים נוראים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות ימים נוראים - תוכן עניינים:

פרק ט - דיני השופר והתקיעות. פרק ט - דיני השופר והתקיעות

הקראת סדר התקיעות לבעל התוקע

facebook email whatsapp

נוהגים להקריא לבעל התוקע את סדר התקיעות, כדי שלא יטעה1. מלבד טעם זה, יש בכך גם טעם פנימי. על פי חכמי הסוד, התקיעות מביאות לתיקונים רוחניים בעולמות העליונים. כאשר התקיעות נתקעות מתוך מוּדעוּת וכוונה לתיקונים אלו, הם מתחזקים ומתעצמים. פעמים רבות, אין ביד התוקע לכוון כוונות אלו, משום שהוא טרוד בפעולת התקיעה או משום שהוא אינו בקי בהן. כאשר המקריא בקי בכוונות ומכוונן, והתוקע סומך על כוונותיו, כוונות המקריא מצטרפות לתקיעות, וכך התקיעות פועלות את פעולתן בעולמות העליונים. כאשר גם המקריא וגם בעל התוקע מכוונים את הכוונות הראויות, התקיעות פועלות את פעולתן ביתר שאת2. תיאור של תקיעות כאלו נמצא ביומניו של הרב הנזיר, שהיה מגדולי תלמידי מרן הרב קוק זצ"ל, והיה מקריא לפניו את התקיעות; וכך הוא כותב: "היום הקדוש עבר עלי באופן נורא. אתמול - הבכיות לאין קץ, והיום - ההשגות העליונות, ביחוד כשרבנו מרן הקדוש שליט"א [זצ"ל] גזר עלי להקריא לפניו את סדר התקיעות, והוא תקע בשופר גדול. אני הקראתי מילה מילה לפניו. הכוונות היו נוראות, מעין שופר של משיח. הוא העמיק חקר, וגם אני כיוונתי, ואימה גדולה נפלה עלי, ויש בזה סודות שאינני רוצה להעלותם על הגיליון"3. 

הקורא לתוקע צריך להיות בקי בהלכות התקיעות, כדי לוודא שהתקיעות נתקעות כראוי. כמו כן, אם התוקע תקע שלא כראוי, על הקורא להורות לו אם צריך לחזור ולתקוע, ומאיזו תקיעה עליו לחזור ולתקוע4.

יש מיוצאי ספרד שאינם נוהגים להקריא לבעל התוקע את סדר התקיעות5, ומהם שנוהגים להצביע לתוקע בסידור ולסמן לו איזו תקיעה עליו לתקוע6.

6 הערות

1.
רמ"א תקפה ד, בן איש חי שנה ראשונה פרשת נצבים אות טז, כף החיים תקפה מו, ילקוט יוסף (תש"פ) עמ' שנד: י מקומות שנוהגים, נר ציון לחודש אלול ועשרת ימי תשובה פרק ו סעיף קסו: יש נוהגים, לוח דינים ומנהגים אהבת שלום. ועיין שער הציון תקפה לא, וילקוט יוסף עמ' שנד, שטוב שלא להקריא לבעל התוקע את התקיעה הראשונה, כיוון שאין חשש שיטעה בתקיעה הראשונה, ויש בדבר הפסק בין הברכה לתקיעה, ועיין משנ"ב שם יח, שלדעת השל"ה, אין בכך חשש, וכן היא דעת הבן איש חי שנה ראשונה פרשת נצבים אות טז, ועיין חוט שני ראש השנה עמ' סא, שהמנהג הוא להקריא את התקיעה הראשונה, כדעת השל"ה, ועיין ארחות רבנו חלק ב עמ' רכו, שכן נהגו החזון איש והגרי"י קנייבסקי.
2.
של"ה ראש השנה נר מצוה אות יד, מטה אפרים תקפה ב. ועיין שם, שהתוקע והמקריא צריכים להיות בעלי תורה ומעשים טובים, ומידת חסידות שינהגו פרישות וטהרה שלושה ימים קודם ראש השנה, מכל דבר המביא לידי טומאות קרי.
3.
משנת הנזיר עמ' סה.
4.
מטה אפרים תקפה ב, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק לט סעיף י. עיין משנ"ב תקפה יח, שבמקום שיש רב, הרב מקריא לתוקע, ובמקום שאין רב, שליח הציבור של תפילת שחרית מקריא לתוקע.
5.
עיין מכתב מאליהו לרבי אליהו מני (מהדורת תש"פ) מכתב ו שאלה ד, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק לט סעיף יא, לוח דינים ומנהגים אהבת שלום: בכמה מקומות אין נוהגים להקריא לבעל התוקע את סדר התקיעות.
6.
עיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק לט סעיף יא.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ