logo-white

תוכן עניינים

הלכות ימים נוראים

הלכות ימים נוראים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות ימים נוראים - תוכן עניינים:

פרק ח - ברכת השופר

facebook email whatsapp

תיקנו חכמים לברך את ה' לפני עשיית מצווה, כדי להודות לו על כך שזיכה אותנו לקיים את מצוותיו1, וכדי שהמצווה תיעשה מתוך תשומת לב ובכוונה, ולא כמצוות אנשים מלומדה2. וזהו נוסח הברכה שמברכים לפני התקיעות: "ברוך אתה ה' אלוקינו מלך העולם אשר קידשנו במצוותיו וציוונו לשמוע קול שופר". אנו מברכים "לשמוע קול שופר" ולא "לתקוע בשופר", כיון שהמצווה היא לשמוע את קולות השופר ולא לתקוע בו. לדוגמה, אדם חרש שתוקע בשופר אינו מקיים את המצווה, אף שהוא תוקע, כיוון שאינו שומע את התקיעות. מלבד הברכה "לשמוע קול שופר", מברכים לפני התקיעות גם את ברכת "שהחיינו וקיימנו והגיענו לזמן הזה", כפי שמברכים על כל מצווה המזדמנת פעם בשנה, כדי להודות לה' שזכינו להגיע שוב לראש השנה ולקיים את מצוות השופר3.

1.
ספר החינוך מצווה תל ד"ה ואחרי זאת.
2.
עיין ריטב"א פסחים ז ב ד"ה וכתב הרי"ט, ושפתי כהן לרבי מרדכי הכהן פרשת בא עמ' שלד (מהדורת תשס"ה) ד"ה ולזה תקנו.
3.
שו"ע תקפה ב, ומשנ"ב שם. ועיין משנ"ב שם ד, שאדם שבירך "לתקוע בשופר" יצא ידי חובה, ועיין שם שאם תוך כדי התקיעות, בעל התוקע החליף שופר, אין הוא צריך לברך שוב, גם אם השופר השני לא היה לפניו בזמן הברכה. ועיין שו"ע תקפה ג, ומשנ"ב שם, שאם בעל התוקע לא הצליח לתקוע ואדם אחר החליף אותו, אין הוא צריך לברך שוב, אלא אם כן הוא לא שמע את הברכות, ולא קיים עדיין את המצווה.

ברכת השופר צריכה להיות סמוכה לתקיעה, לכן אין לדבר בין הברכה לתקיעות. אדם שדיבר בין הברכה לתקיעות בדבר שאינו לצורך התקיעות, אפילו דיבר מילה אחת, צריך לחזור ולברך1.

1.
שו"ע תקצב ג, ומשנ"ב שם.

גם לאחר שהתוקע סיים לתקוע את 'תקיעות דמיושב' (סדר התקיעות שלפני מוסף), אין לדבר בדברים שאינם נוגעים לתפילה או לתקיעות, עד אחר 'תקיעות דמעומד' (סדר התקיעות בחזרת הש"ץ של מוסף). זאת כיוון שהמצווה עדיין לא הושלמה, ואין לדבר בין הברכה להשלמת המצווה1. אדם שנהג שלא כראוי ודיבר שלא מעניין התקיעות והתפילה בין 'תקיעות דמיושב' להשלמת ה'תקיעות דמעומד', אינו צריך לחזור ולברך, כיוון שבדיעבד, הפסק באמצע קיום המצווה אינו מעכב2.

1.
שו"ע תקצב ג, וט"ז שם ב, ועיין שם שאין זה דומה לאדם היושב בסוכה, שרשאי לדַבֵּר לאחר שהתחיל לאכול, אף שהמצווה מתמשכת, כיוון שבסוכה אין על האדם חובה להמשיך בקיום המצווה, והוא יכול להפסיק לאכול ולצאת מהסוכה בכל רגע, מה שאין כן בתקיעות, שישנה חובה לתקוע את כל סדר התקיעות. ועיין חיי אדם קמא ט, וכף החיים תקצב יז, שאין לדבר עד השלמת התקיעות שלאחר תפילת מוסף, ועיין קצה המטה תקצב ז, שזו חומרה יתרה, ועיין משנ"ב תקצב יא, שלא הביא את דברי החיי אדם. ועיין משנ"ב תקצב יב, וחזון עובדיה עמ' קלה, שאין לדבר ב'תקיעות דמיושב' בין סדר תשר"ת לסדר תש"ת ובין סדר תש"ת לסדר תר"ת, ולכן אין לומר את נוסח ה'יהי רצון' הכתוב במחזורים בין סדר לסדר, ועיין שער הציון שם יז, וקובץ תשובות לגרי"ש אלישיב חלק א סימן ס, שיש הנוהגים להקל בזה, ואין למחות בידם, ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק לט סעיף עד, שמנהג יוצאי ספרד לומר וידוי בין סדרי התקיעות, ומחזק מנהג זה. ועיין הליכות שלמה פרק ב סעיף טז, וחזון עובדיה עמ' קלח, שאדם שנצרך לנקביו, רשאי לברך "אשר יצר" בין 'תקיעות דמיושב' לסוף 'תקיעות דמעומד'. ועיין הליכות שלמה שם, שמותר לענות "ברוך הוא וברוך שמו", ולנגן עם החזן את ניגוני התפילה. ועיין חוט שני ראש השנה עמ' פג, שמותר גם לומר תהילים. ועיין אשי ישראל פרק מה הערה קעא, בשם הגר"ח קנייבסקי, שמותר גם לבקש בקשות פרטיות בין 'תקיעות דמיושב' לסוף 'תקיעות דמעומד'. ועיין שו"ת הר צבי אורח חיים חלק א סימן מב, שאסור ללמוד בדיבור בין 'תקיעות דמיושב' לסוף 'תקיעות דמעומד', אך מותר ללמוד בהרהור.
2.
רמ"א תקצב ג, ומשנ"ב שם. והגר"י אריאל שליט"א הוסיף טעם, שייתכן שכבר יצא ידי חובה ב'תקיעות דמיושב'.

בשעה שמברכים את ברכות השופר יש לעמוד, כדי לכבד את המצווה1, ויש מיוצאי ספרד שנוהגים לשבת בעת הברכות2.

1.
משנ"ב תקפה א, וישועות יעקב סימן ב ס"ק ח.
2.
בן איש חי שנה ראשונה פרשת נצבים אות טו: יש מקומות, קיצור שלחן ערוך (טולידאנו) סימן תקכט סעיף ג. ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק לט סעיף יז, וילקוט יוסף עמ' שמא, שנוהגים לעמוד בזמן הברכות.

נוהגים לכסות את השופר במפה בשעת הברכה1, זכר לחסידותו של אברהם אבינו, שהסתיר את יצחק בשעה שהוא בנה את המזבח לעקדה, מחשש שהשטן ירצה לעכב את העקדה ויגרום לכך שתוך כדי בניית המזבח יינתז חלקיק אבן מהמזבח ויעשה מום ביצחק, ויפסול אותו מלהיות קרבן2. ועוד טעם בדבר, כדי לרמוז שהמצווה היא בשמיעת קולות השופר, ולא בתקיעה3. בעל התוקע צריך לאחוז את השופר בידו, מתחת למפה המכסה אותו, כדין כל דבר שמברכים עליו, שיש לאחזו ביד ימין בשעת הברכה, כדי לרכז את המחשבה בברכה4.

1.
מטה אפרים תקפה ג, כף החיים תקפה יד, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק לט סעי כב. ועיין כף החיים שם, והלכות חגים לגר"מ אליהו שם, שיש לכסות את השופר לא רק בזמן הברכה אלא כל זמן שאין תוקעים בו, עד סוף התקיעות.
2.
אלף המגן תקפה ז, בשם הרד"ל. ועיין ציץ אליעזר חלק ז סימן כז אות ו, שהביא טעמים נוספים.
3.
הגר"י אריאל שליט"א, על פי אבני נזר או"ח סימן תלא.
4.
משנ"ב רו יז-יח, עיין בן איש חי שנה ראשונה פרשת נצבים אותיות טו-טז, עיין כף החיים תקפה יד.

כאמור, נשים פטורות ממצוות שופר, כיוון שזו מצווה התלויה בזמן, ואף על פי כן, אישה השומעת תקיעות שופר, מקיימת בכך מצווה ומקבלת על כך שכר, כמי ש'אינה מצוּוה ועושה'1. לדעת הרמב"ם ועוד ראשונים, אף שאישה השומעת תקיעות שופר מקיימת בכך מצווה, אין היא רשאית לברך לפני קיום המצווה, כיוון שנוסח הברכה הוא: "אשר קידשנו במצוותיו וציוונו", והיא אינה מצוּוה2. כדעה זו פסק מרן השלחן ערוך, וכן נוהגות יוצאות ספרד3. לדעת רבנו תם ועוד ראשונים, אישה המקיימת מצוות שופר צריכה לברך לפני קיום המצווה, והיא יכולה לומר "אשר קדשנו במצוותיו וציוונו", כיוון שעם ישראל הצטווה בכך, והנשים הן חלק מעם ישראל4. כדעה זו פסק הרמ"א, וכן נוהגות יוצאות אשכנז5. ויש מיוצאות ספרד הנוהגות כדעת הרמ"א, לברך לפני קיום מצוות שופר6, ואין למחות בידן7.

1.
שו"ע תקפט ו, ומשנ"ב שם.
2.
רמב"ם הלכות ציצית פרק ג הלכה ט, ותוספות ראש השנה לג א ד"ה הא.
3.
שו"ע תקפט ו, חזון עובדיה עמ' קלב, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק לט סעיף כט, אור לציון חלק ד פרק ה שאלה יז.
4.
תוספות קידושין לא א ד"ה דלא, ועיין ר"ן ראש השנה ט ב (בדפי הרי"ף) ד"ה ומ"מ.
5.
רמ"א תקפט ו. ועיין ירושלים במועדיה עמ' רטז, שאישה שלא שמעה 'תקיעות דמיושב' ובאה לבית הכנסת לתפילת מוסף, תברך לפני 'תקיעות דמעומד'.
6.
שדי חמד כרך ג מערכת המ"ם כלל קלו, עיין ציץ אליעזר חלק ט סימן ב אות ד, ובמקורות שצוינו שם.
7.
כף החיים תקפט לא. ועיין שו"ת שמ"ש ומגן חלק ב סימן נה אות ד וסימן עב אות ג. והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו: עיין שו"ת מן השמיים סימן א, והחיד"א (ברכי יוסף סימן תרנד אות ב ושו"ת יוסף אומץ סימן פב) הנהיג נשים יוצאות ספרד לברך על לולב, ומסתבר שהוא הדין על מצוות שופר.

כאשר אדם תוקע בשופר ומוציא ידי חובה כמה אנשים, עדיף שאחד יברך ויתכוון לפטור את כל השומעים, ולא שכל אחד יברך בעצמו. זאת משום שמעלת ברכה הנאמרת עבור כמה אנשים גדולה יותר, כמו שנאמר: "ברוב עם הדרת מלך"1.

1.
משלי יד כח. עיין שו"ע רצח יד, ולוח ארץ ישראל (טוקצינסקי) כללים לתקיעות אות י.

התוקע כדי להוציא את השומעים ידי חובה, והוא עצמו כבר קיים את המצווה, יכול לברך עבורם את הברכות ולהוציאם ידי חובה. ואף שכלל נקוט בידינו, שאדם הפטור ממצווה אינו יכול להוציא אחרים החייבים בה, ותוקע זה כבר קיים את המצווה ולכאורה הרי הוא פטור ממנה, אין הדבר כן. זאת כיוון ש"כל ישראל ערבים זה בזה", כלומר כל אחד מישראל צריך לדאוג שאחיו החייבים במצווה יקיימו אותה, ונמצא אפוא שחיוב המצווה עדיין חל עליו, והוא יכול להוציא אחרים ידי חובה1.

אף שאדם שקיים את המצווה יכול לברך ולהוציא את השומעים ידי חובה, טוב מזה שמי שעדיין לא קיים את המצווה יברך, כיוון שהוא זה שמקיים את המצווה2.

דין זה, שאדם שכבר קיים את המצווה יכול לברך ולהוציא אחרים, נאמר באדם התוקע לאנשים, אך התוקע לנשים יוצאות אשכנז, הנוהגות לברך לפני קיום מצוות שופר, והוא כבר יצא ידי חובה, אינו רשאי לברך עבורן. זאת כיוון שכאמור, היכולת לברך על מצווה לאחָר שאדם כבר קיים אותה מבוססת על דין 'ערבות', ואדם עָרֵב רק לאלו החייבים במצווה, אך אין הוא עָרֵב לנשים, הפטורות ממנה. לכן, התוקע להוציא נשים ידי חובתן, והוא כבר קיים את המצווה, לא יברך את הברכות, אלא אחת הנשים תברך ותכוון לפטור את שאר הנשים3.

 

1.
רמ"א תקפה ב, ור"ן ראש השנה ח א (בדפי הרי"ף) ד"ה תני.
2.
עיין משנ"ב תקפה ה, ופסקי תשובות תקפה ט, לוח ארץ ישראל (טוקצינסקי) כללים לתקיעות אות י.
3.
רמ"א תקפט ו, ועיין ריטב"א ראש השנה כט ב. ועיין שמירת שבת כהלכתה חלק ב פרק נא הערה כג, בשם הגרש"ז אוירבך, מדוע את התקיעות עצמן האיש יכול לתקוע עבור נשים, ועיין עוד משנ"ב מהדורת דרשו סימן תקפט הערה 16, בשם הגר"נ קופשיץ, ומשנה אחרונה סימן תקפט הערה כ.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ