logo-white

תוכן עניינים

הלכות ימים נוראים

הלכות ימים נוראים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות ימים נוראים - תוכן עניינים:

פרק ו - מצוות שופר. פרק ו - מצוות שופר

'תקיעות דמעומד' ו'תקיעות דמיושב'

facebook email whatsapp

מהתורה, אפשר לתקוע בשופר בכל שעה ביום, אך חכמים תיקנו שהמתפללים בציבור יתקעו בשופר בחזרת הש"ץ של תפילת מוסף: סדר אחד של תקיעות לאחר ברכת מלכויות, סדר אחד של תקיעות לאחר ברכת זיכרונות וסדר אחד של תקיעות לאחר ברכת שופרות1. התקיעה במקומות אלו מבטאת את תוכנן של התקיעות, שכן קולות השופר נשמעים קולות סתמיים וחסרי פשר, ומשמעותם מתבררת על ידי הסמכת התקיעות לברכות אלו. יש מהתקיעות שתכליתן היא להמליך את ה' עלינו למלך, ועל כן הן נתקעות לאחר ברכת המלכויות; יש מהתקיעות שתכליתן לעורר את זיכרוננו לטובה לפני ה', ועל כן הן נתקעות לאחר ברכת הזיכרונות; ויש מהתקיעות שתכליתן להזכיר את קול השופר שנשמע במעמד הר סיני ואת קול שופרו של משיח, ותקיעות אלו נתקעות לאחר ברכת שופרות2.

מעיקר הדין, ניתן לצאת ידי חובת מצוות שופר בשמיעת התקיעות שתוקעים תוך כדי תפילת מוסף, אך חכמים תיקנו לתקוע שלושים קולות נוספים לפני תפילת מוסף, כדי לערבב את השטן. כאשר השטן רואה שבני ישראל מחבבים את מצוות ה', ומהדרים לתקוע בשופר פעמיים, מסתתמות טענותיו, והוא אינו יכול לקטרג על עם ישראל3

התקיעות שלפני תפילת מוסף נקראות 'תקיעות דמיושב', מכיוון שמעיקר הדין, מותר לשבת בהן, והתקיעות שנתקעות תוך כדי חזרת הש"ץ של תפילת מוסף נקראות 'תקיעות דמעומד', מכיוון שיש לעמוד בהן4. הטעם שיש לעמוד ב'תקיעות דמעומד' הוא שתקיעות השופר הן לימוד זכות על עם ישראל, כדברי חכמים, שבשעה שהקב"ה שומע את תקיעות השופר הוא יורד מכיסא הדין ויושב על כיסא של רחמים5; וכשם שבעלי הדין העומדים לדין צריכים לעמוד בעת שהם טוענים טענות להגנתם, כך גם עלינו לעמוד בשעה שאנו תוקעים בשופר. ב'תקיעות דמיושב' אין חובה לעמוד, כיוון שהן אינן התקיעות העיקריות ומטרתן היא לערבב את השטן6

אף שמצד הדין, אין חובה לעמוד ב'תקיעות דמיושב', מנהג יוצאי אשכנז לעמוד בתקיעות אלו, לכבוד המצווה7. מנהג יוצאי ספרד לשבת ב'תקיעות דמיושב' כפי עיקר הדין, מלבד בעל התוקע, שהוא תוקע בעמידה משום כבוד הציבור8

אדם השומע 'תקיעות דמיושב' ואין בדעתו לשמוע 'תקיעות דמעומד', צריך לעמוד בשעת התקיעות, כיוון שתקיעות אלו הן התקיעות העיקריות עבורו9.

9 הערות

1.
שו"ע תקצב א, ועיין שם, שלאחר ברכת מלכויות תוקעים תשר"ת, לאחר ברכת זיכרונות תוקעים תש"ת, ולאחר ברכת שופרות תוקעים תר"ת, ועיין רמ"א שם, שתוקעים תשר"ת אחרי כל אחת מהברכות, ועיין משנ"ב תקצב ד, שהמנהג המובחר הוא כמו שכתב השל"ה, לתקוע אחר כל ברכה תשר"ת, תש"ת, תר"ת, ועיין חזון עובדיה עמ' קמב, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק לט סעיף לו, והלכות חג בחג פרק יג סעיף יט, שיש לנהוג כדעת השל"ה, וזהו המנהג המקובל.
2.
עיין ערוך השלחן תקצב א, ושיחות לראש השנה לגר"א נבנצל שליט"א עמ' קפז.
3.
רש"י ראש השנה טז ב ד"ה כדי.
4.
משנ"ב תקצב ב. והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו שהן נקראות 'תקיעות דמעומד', גם משום שהתוקעים בתפילת לחש עומדים בתפילת מוסף, וגם הנוהגים לתקוע רק בחזרת הש"ץ, שליח הציבור עומד, ויש מהציבור שגם עומדים.
5.
ויקרא רבה (וילנא) פרשת אמור פרשה כט אות ג.
6.
תניא רבתי סימן עה עניין התקיעות, שבלי הלקט סימן רפט. ועיין משנ"ב תקפה ב, שחכמים למדו שיש לקיים את מצוות שופר בעמידה מכך שנאמר "יום תרועה יהיה לכם", וקיבלו חכמים שהמילה "לכם" בפסוק זה, רומזת למילה "לכם" הכתובה בפסוק "וספרתם לכם ממחרת השבת", וכשם שספירת העומר צריכה להיאמר בעמידה, כך גם מצוות תקיעת שופר צריכה להיעשות בעמידה. ועיין משנ"ב שם, וחזון עובדיה עמ' קכב, שאדם שישב בזמן התקיעות שיש לעמוד בהן, יצא ידי חובה. ועיין משנ"ב שם, שבזמן התקיעות אין להשעין את הגוף על סטנדר או על שולחן, באופן שאם הסטנדר או השולחן יינטלו, האדם ייפול, כיוון שאין זו עמידה. ועיין משנ"ב תקצב ג, שלאחר שתיקנו חכמים את 'תקיעות דמיושב', מקיימים בהם את מצוות שופר מהתורה, ועיין משנ"ב תקצ לה, שהתקיעות העיקריות הן 'תקיעות דמעומד', וצריך באור איך הדברים מתיישבים עם מה שכתב שב'תקיעות דמיושב' מקיימים את המצווה מהתורה. ועיין ילקוט יוסף עמ' שמב, שיש לכוון לצאת ידי המצווה מהתורה ב'תקיעות דמיושב'.
7.
עיין משנ"ב תקפה ב.
8.
חזון עובדיה עמ' קכב ואילך, ועיין שם, שהביא טעמים נוספים בשם שבלי הלקט.
9.
שו"ע תקפה א, ומשנ"ב שם.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ