logo-white

תוכן עניינים

הלכות ימים נוראים

הלכות ימים נוראים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות ימים נוראים - תוכן עניינים:

פרק ו - מצוות שופר

facebook email whatsapp

"מצוות היום בשופר"- המצווה המרכזית בראש השנה היא מצוות שופר, ועל שמה נקרא ראש השנה בתורה "יום תרועה". המצווה מהתורה אינה לתקוע בשופר, אלא לשמוע את קולות השופר. בדרך כלל, כדי לקיים מצווה צריך לעשות פעולה כלשהי, אך מצוות שופר מיוחדת בכך שקיומה נעשה באופן פסיבי, על ידי שמיעה. בכך אנו מבטאים שהיסוד לכל המעשים הוא השמיעה לדבר ה'. כל השנה, אנו עסוקים בעשיית מצוות, לימוד תורה, תפילה, חסד ועוד. כל אלו חשובים מאוד, אך יש לזכור כי חשיבותם וערכם של כל אלו נובעים מהיותם ציוויים של ה', ומכוח זה יש בהם קדושה וערך עליון. על כן בראש השנה, בנקודת הראשית של ההוויה, אנו נדרשים לעצור את כל המעשים והמפעלים, להקשיב, ולשמוע לדבר ה'. וגדולה שמיעה זו שיש בה קבלת עול מלכות שמים והיא משפיעה עלינו יראת שמים לכל השנה2.

1.
משנה ראש השנה כו ב.
2.
שיחות הרב צבי יהודה מועדים חלק א עמ' 19. עיין דברי חלומות לר' צדוק הכהן מלובלין אות יד: "מצות שופר מביאה יראה בלב... ועל כן מצוה זו בראש השנה להכניס היראה בלב על כל ימות השנה".

טעמים רבים יש למצוות שופר, ונציין שניים מהם: המלכת ה', והתעוררות לתשובה. רבינו סעדיה גאון מבאר כיצד נעשית המלכת ה' בשופר. והוא כותב כי דרך המלכים היא שבתחילת מלכותם, תוקעים לפניהם בשופרות, להודיע מלכותם לכל, ולכן בראש השנה, ביום שבו ברא ה' את העולם ומלך עליו, אנו תוקעים בשופר, ובכך אנו ממליכים עלינו את ה' למלך ומקבלים את עול מלכותו עלינו1

השופר גם בא לעוררנו לתשובה. קול השופר בא להקיץ את האדם משקיעתו בהבלי הזמן, ולעוררו לזכור את בוראו, לבחון את מעשיו ודרכיו, להיטיבם ולחזור בתשובה, כדברי הרמב"ם בהלכותיו: "אף על פי שתקיעת שופר בראש השנה גזירת הכתוב היא, רמז יש בה: כלומר עורו ישנים משנתכם ונרדמים הקיצו מתרדמתכם, וחפשו במעשיכם וחזרו בתשובה וזכרו בוראכם. אלו השוכחים את האמת בהבלי הזמן, ושוגים כל שנתם בהבל וריק אשר לא יועיל ולא יציל, הביטו לנפשותיכם והטיבו דרכיכם ומעלליכם, ויעזוב כל אחד מכם דרכו הרעה ומחשבתו אשר לא טובה"2.

1.
אבודרהם סדר תפילת ראש השנה ד"ה כתב רבי סעדיה.
2.
רמב"ם תשובה ג ד. ועיין ריטב"א ראש השנה לד א ד"ה כתב הרי"ף.

מצוות שופר מתקיימת על ידי שמיעת שני סוגים של קולות. קול אחד הוא קול חלק ורצוף, הנקרא בתורה "תקיעה", וקול שני הוא קול קטוע ושבור, הנקרא בתורה "תרועה". מהתורה, צריך לשמוע בראש השנה שש תקיעות ושלוש תרועות. חכמים למדו זאת מכך ש"תרועה" נזכרת בתורה פעמיים בקשר לראש השנה: פעם אחת בפרשת המועדות שבספר ויקרא, שם נאמר "בַּחֹדֶשׁ הַשְּׁבִיעִי בְּאֶחָד לַחֹדֶשׁ יִהְיֶה לָכֶם שַׁבָּתוֹן זִכְרוֹן תְּרוּעָה מִקְרָא קֹדֶשׁ"1; ופעם שנייה בפרשת פנחס, ושם נאמר: "וּבַחֹדֶשׁ הַשְּׁבִיעִי בְּאֶחָד לַחֹדֶשׁ מִקְרָא קֹדֶשׁ יִהְיֶה לָכֶם כָּל מְלֶאכֶת עֲבֹדָה לֹא תַעֲשׂוּ יוֹם תְּרוּעָה יִהְיֶה לָכֶם"2. את התרועה השלישית, למדו חכמים מהפסוק שנאמר לגבי היובל: "וְהַעֲבַרְתָּ שׁוֹפַר תְּרוּעָה"3. זאת משום שקיבלו חכמים במסורת שיש לתקוע בשופר בראש השנה לפי מספר הפעמים שכתוב "תרועה", בראש השנה וביובל יחד4

את שש התקיעות הנוספות, למדו חכמים מפסוק שנאמר לגבי היובל: "וְהַעֲבַרְתָּ שׁוֹפַר תְּרוּעָה בַּחֹדֶשׁ הַשְּׁבִעִי בֶּעָשׂוֹר לַחֹדֶשׁ, בְּיוֹם הַכִּפֻּרִים תַּעֲבִירוּ שׁוֹפָר בְּכָל אַרְצְכֶם"5. לשון 'העברה' משמעותו תקיעה רציפה, שבה האוויר עובר בשופר ברצף6. מכך שהתורה כתבה לשון 'העברה' פעמיים, פעם אחת לפני המילה תרועה ("והעברת שופר תרועה") ופעם שנייה אחרי המילה תרועה ("ביום הכיפורים תעבירו"), למדו חכמים שהתרועה צריכה להיות מוקפת בתקיעות: תקיעה לפניה ותקיעה לאחריה. נמצא שמהתורה, יש לשמוע בראש השנה תשע תקיעות: תקיעה, תרועה ותקיעה; תקיעה, תרועה ותקיעה; ותקיעה, תרועה ותקיעה7.

1.
ויקרא כג כד.
2.
במדבר כט א.
3.
ויקרא כה ט.
4.
שו"ע תקצ א, ומשנ"ב שם.
5.
ויקרא כה ט.
6.
מלבי"ם ויקרא כג כד.
7.
שו"ע תקצ א, ומשנ"ב שם.

את המילים "יום תרועה", מתרגם אונקלוס "יום יבבה" (בכייה), ומכאן שהתרועה היא קול קטוע ושבור כבכי. ברבות השנים, התעורר ספק מהו הצליל המדויק של התרועה: האם כאדם הגונח מכאב, כדרך החולים שמאריכים בגניחותיהם, והוא קול השופר שאנו קוראים 'שברים'; או כאדם הבוכה ומיילל בקולות קצרים ותכופים, והוא הקול שאנו קוראים 'תרועה'; או כגניחה ויללה יחד, והוא הקול שאנו קוראים 'שברים-תרועה'. 

כדי לצאת ידי כל הספקות, תיקנו חכמים לתקוע את התרועה כפי כל אחת מהאפשרויות. כאמור, מהתורה צריך לתקוע תקיעה, תרועה ותקיעה, שלוש פעמים. וכיוון שישנן שלוש אפשרויות מהי התרועה הכתובה בתורה, נמצא שיש לתקוע כסדר הזה: שלוש פעמים תקיעה, שברים ותקיעה (תשע קולות); שלוש פעמים תקיעה, תרועה ותקיעה (תשע קולות); ושלוש פעמים תקיעה, שברים-תרועה ותקיעה, (שנים עשר קולות). סך הכול שלושים קולות1.

1.
שו"ע תקצ ב, ומשנ"ב שם. דברי השו"ע נסמכים על הרמב"ם, שכתב (שופר ג ב): "תרועה זו האמורה בתורה נסתפק לנו בה ספק לפי אורך השנים ורוב הגליות ואין אנו יודעין היאך היא...". לדעה זו, התרועה האמורה בתורה היא אחד משלושת הקולות שאנו עושים כתרועה (שברים, תרועה, שברים-תרועה), וכדי לקיים את המצווה מהתורה, חייבים לעשות את כל שלושת הקולות, אך עיין רא"ש ראש השנה פרק ד סימן י, בשם רבנו האי גאון, שמהתורה, יוצאים בכל קול של בכי, בין בשברים, בין בתרועה ובין בשברים-תרועה, וחכמים שתיקנו לתקוע כפי כל האפשרויות, לא תיקנו זאת כדי לצאת ידי כל הספקות, אלא כדי לאַחד את מנהג עַם ישראל, כיוון שהיו מקומות שבהם נהגו לתקוע תקיעה, שברים ותקיעה, היו מקומות שבהם נהגו לתקוע תקיעה, תרועה ותקיעה, והיו מקומות שבהם נהגו לתקוע תקיעה, שברים-תרועה ותקיעה. כדי לאַחד את המנהג, תיקנו חכמים שכולם יתקעו כפי כל המנהגים. לדעת רוב האחרונים, השלחן ערוך סובר כרמב"ם (עיין חזון עובדיה עמ' קלה הערה יב), אך עיין קצה המטה תקצ א, הסובר שאפשר שהשלחן ערוך סובר כרב האי גאון. ועיין משנ"ב סימן תקפו ס"ק כב וסימן תר ס"ק ז, שמשמע שנקט להלכה כשיטת רב האי גאון, שמהתורה יוצאים בכל אחד מקולות התרועה, ועיין חוט שני ראש השנה עמ' סה, שהקשה שבביאור הלכה תקצג ב ד"ה אם, משמע שהכרעת המשנה ברורה כרמב"ם, ועיין כף החיים סימן תקפו ס"ק מ וסימן תר ס"ק יג, ושונה הלכות תקפו ט, שצידדו בדעה שהמשנ"ב פסק כשיטת הרמב"ם, ודחקו את המקומות שמשמע מהם להפך, ועיין חוט שני שם, שפסק למעשה כרב האי גאון, ועיין חזון עובדיה עמ' קלה הערה יב, שפסק כרמב"ם. והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו, שבשעת הדחק כאשר אדם צריך לתקוע בזמן קצר בכמה מקומות, אפשר לסמוך על שיטת רב האי גאון ולהסתפק בתקיעת תשר"ת שלוש פעמים, עכ"ד, ועיין חוט שני ראש השנה עמ' סד, ואשרי האיש פרק טז אות כט, שכתבו כן, ועיין חוט שני שם, שבמצב זה אפשר לברך לפני התקיעות. ועיין משנ"ב תקצ ו, שלדעת הרמב"ם, לא די לתקוע תשר"ת שלוש פעמים, כיוון שאין להפסיק בין הקול האמצעי לבין התקיעה שלפניו והתקיעה שלאחריו, לכן אם התקיעה האמורה בתורה היא שברים, כשתוקעים תשר"ת, התרועה מפסיקה בין השברים לתקיעה האחרונה, ואם התקיעה האמורה בתורה היא תרועה, השברים מפסיקים בין התרועה לתקיעה הראשונה.

קולות השופר השונים רומזים למהלך התיקון של האדם והעולם. התקיעה הראשונה, שהיא קול פשוט וישר, רומזת לטבע הפנימי של האדם, שהוא טוב וישר, כמו שנאמר: "אֲשֶׁר עָשָׂה הָאֱלֹקִים אֶת הָאָדָם יָשָׁר"1. כאשר האדם אינו נאמן לטבעו הפנימי והולך בדרכים עקלקלות, הוא מביא על עצמו 'שברים ותרועות' - גניחות ויללות. גניחות אלו יכולות להפוך לכוח מצמיח, על ידי הפיכתם לבכי של תיקון ותשובה. או אז זוכה האדם לתקיעה פשוטה וישרה - לשיבה לטוב וליושר שבראשית הווייתו2

כך גם לגבי העולם בכללותו. שורש ההוויה בחסד פשוט, בעולם מתוקן ללא צער וללא מוות. אך בעקבות חטאי האדם, העולם נפל ממדרגתו ובא למצב של 'שברים-תרועה' - גניחות ויללות. אך בטוחים אנו שהשברים והתרועות, המשברים והנפילות הם זמניים, ותקיעה פשוטה וישרה תישמע אחריהם - "וְהָיָה ה' לְמֶלֶךְ עַל כָּל הָאָרֶץ בַּיּוֹם הַהוּא יִהְיֶה ה' אֶחָד וּשְׁמוֹ אֶחָד"3. על כך אנו אומרים: "אַשְׁרֵי הָעָם יוֹדְעֵי תְרוּעָה ה' בְּאוֹר פָּנֶיךָ יְהַלֵּכוּן"4, אשרי העם היודע להתגבר על כל המשברים, להתעלות מתוך כל תרועות המלחמה, הכוחנות והאלימות, ולהביא את העולם לתיקונו השלם - ללכת באור פני ה'5.

1.
קהלת ז כט.
2.
של"ה ראש השנה תורה אור אות נה.
3.
זכריה יד ט.
4.
תהלים פט טז.
5.
עיין מועדי הראי"ה (תשע"ה) עמ' 66.

כאשר ראש השנה חל בשבת, תיקנו חכמים שלא לתקוע בשופר, מחשש שמצוות שופר תגרום חלילה לחילול שבת, על ידי זה שאדם שאינו יודע לתקוע בשופר ילך לאדם אחר שילמדנו, ויעבור על איסור הוצאה מרשות היחיד לרשות הרבים1. כיוון שאין תוקעים בשופר כאשר ראש השנה חל בשבת, השופר נחשב מוקצה בשבת זו, ואסור לטלטל אותו2

הלכה זו, שאין לתקוע בשופר כאשר ראש השנה חל בשבת, מעוררת שאלה: הרי חז"ל הפליגו במעלת מצוות השופר - תקיעות השופר מעלות את זיכרוננו לטובה לפני הקב"ה, ובזכותן הקב"ה יורד מכיסא דין ויושב על כיסא של רחמים; ו"כל שנה שאין תוקעין לה בתחלתה - מריעין לה בסופה (יהיו פורענויות בסופה)". זאת ועוד, החשש מפני איסור הטלטול של השופר בשבת הוא חשש רחוק, שכן רוב האנשים מתפללים ושומעים את תקיעות השופר בבית הכנסת, ובעל התוקע בבית הכנסת ודאי בקי לתקוע כראוי; ואם כן, איך ביטלו חכמים את מצוות השופר בשבת, רק בגלל חשש רחוק כזה? 

רבי מאיר שמחה הכהן מדווינסק, בעל ה'משך חכמה', מסביר שאמנם מצוות שופר גדולה היא, שכן עניינה להזכיר את עקדת יצחק לפני ה', ולגלות מה נחלו ישראל מיצחק אבינו - "למסור עצמם לחרפה ולביזה עבור שם השם יתברך... ולעקוד כל תאותיהם והרגשותיהם על מוקד אהבת ה' ותורתו". על כן השופר הוא כמזור ורפואה הכרחית לחולה מסוכן, ובלעדיו עלול השטן לקטרג עלינו והסכנה גדולה. אבל אף על פי כן, מגודל אהבת ישראל לה' יתברך, הם מוסרים נפשם על מצוות השבת, אשר מעידה על חידוש העולם ועל קדושת שמו, ומבטלים את מצוות שופר בעבורה. מעדיפים הם כי תהיה רשות לשטן לקטרג עליהם, וכי לא ייכנס זיכרונם לפני אביהם שבשמים, ובלבד שלא יבולע לה לשבת אף במעט. אמנם מסירות נפש זו של ישראל על קדושת השבת, הרי היא כעין 'עקדה' רוחנית ומסירות נפש על ה' ועל מצוותיו, ועל כן היא עצמה מועילה להם כמצוות השופר, הבאה להזכיר את עקדת יצחק לפני ד'3.

1.
שו"ע תקפח ה, ומשנ"ב שם, ורש"י סוכה מג א ד"ה ויעבירנו.
2.
רמ"א תקפח ה.
3.
משך חכמה ויקרא כג כד.

מהתורה, אפשר לתקוע בשופר בכל שעה ביום, אך חכמים תיקנו שהמתפללים בציבור יתקעו בשופר בחזרת הש"ץ של תפילת מוסף: סדר אחד של תקיעות לאחר ברכת מלכויות, סדר אחד של תקיעות לאחר ברכת זיכרונות וסדר אחד של תקיעות לאחר ברכת שופרות1. התקיעה במקומות אלו מבטאת את תוכנן של התקיעות, שכן קולות השופר נשמעים קולות סתמיים וחסרי פשר, ומשמעותם מתבררת על ידי הסמכת התקיעות לברכות אלו. יש מהתקיעות שתכליתן היא להמליך את ה' עלינו למלך, ועל כן הן נתקעות לאחר ברכת המלכויות; יש מהתקיעות שתכליתן לעורר את זיכרוננו לטובה לפני ה', ועל כן הן נתקעות לאחר ברכת הזיכרונות; ויש מהתקיעות שתכליתן להזכיר את קול השופר שנשמע במעמד הר סיני ואת קול שופרו של משיח, ותקיעות אלו נתקעות לאחר ברכת שופרות2.

מעיקר הדין, ניתן לצאת ידי חובת מצוות שופר בשמיעת התקיעות שתוקעים תוך כדי תפילת מוסף, אך חכמים תיקנו לתקוע שלושים קולות נוספים לפני תפילת מוסף, כדי לערבב את השטן. כאשר השטן רואה שבני ישראל מחבבים את מצוות ה', ומהדרים לתקוע בשופר פעמיים, מסתתמות טענותיו, והוא אינו יכול לקטרג על עם ישראל3

התקיעות שלפני תפילת מוסף נקראות 'תקיעות דמיושב', מכיוון שמעיקר הדין, מותר לשבת בהן, והתקיעות שנתקעות תוך כדי חזרת הש"ץ של תפילת מוסף נקראות 'תקיעות דמעומד', מכיוון שיש לעמוד בהן4. הטעם שיש לעמוד ב'תקיעות דמעומד' הוא שתקיעות השופר הן לימוד זכות על עם ישראל, כדברי חכמים, שבשעה שהקב"ה שומע את תקיעות השופר הוא יורד מכיסא הדין ויושב על כיסא של רחמים5; וכשם שבעלי הדין העומדים לדין צריכים לעמוד בעת שהם טוענים טענות להגנתם, כך גם עלינו לעמוד בשעה שאנו תוקעים בשופר. ב'תקיעות דמיושב' אין חובה לעמוד, כיוון שהן אינן התקיעות העיקריות ומטרתן היא לערבב את השטן6

אף שמצד הדין, אין חובה לעמוד ב'תקיעות דמיושב', מנהג יוצאי אשכנז לעמוד בתקיעות אלו, לכבוד המצווה7. מנהג יוצאי ספרד לשבת ב'תקיעות דמיושב' כפי עיקר הדין, מלבד בעל התוקע, שהוא תוקע בעמידה משום כבוד הציבור8

אדם השומע 'תקיעות דמיושב' ואין בדעתו לשמוע 'תקיעות דמעומד', צריך לעמוד בשעת התקיעות, כיוון שתקיעות אלו הן התקיעות העיקריות עבורו9.

1.
שו"ע תקצב א, ועיין שם, שלאחר ברכת מלכויות תוקעים תשר"ת, לאחר ברכת זיכרונות תוקעים תש"ת, ולאחר ברכת שופרות תוקעים תר"ת, ועיין רמ"א שם, שתוקעים תשר"ת אחרי כל אחת מהברכות, ועיין משנ"ב תקצב ד, שהמנהג המובחר הוא כמו שכתב השל"ה, לתקוע אחר כל ברכה תשר"ת, תש"ת, תר"ת, ועיין חזון עובדיה עמ' קמב, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק לט סעיף לו, והלכות חג בחג פרק יג סעיף יט, שיש לנהוג כדעת השל"ה, וזהו המנהג המקובל.
2.
עיין ערוך השלחן תקצב א, ושיחות לראש השנה לגר"א נבנצל שליט"א עמ' קפז.
3.
רש"י ראש השנה טז ב ד"ה כדי.
4.
משנ"ב תקצב ב. והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו שהן נקראות 'תקיעות דמעומד', גם משום שהתוקעים בתפילת לחש עומדים בתפילת מוסף, וגם הנוהגים לתקוע רק בחזרת הש"ץ, שליח הציבור עומד, ויש מהציבור שגם עומדים.
5.
ויקרא רבה (וילנא) פרשת אמור פרשה כט אות ג.
6.
תניא רבתי סימן עה עניין התקיעות, שבלי הלקט סימן רפט. ועיין משנ"ב תקפה ב, שחכמים למדו שיש לקיים את מצוות שופר בעמידה מכך שנאמר "יום תרועה יהיה לכם", וקיבלו חכמים שהמילה "לכם" בפסוק זה, רומזת למילה "לכם" הכתובה בפסוק "וספרתם לכם ממחרת השבת", וכשם שספירת העומר צריכה להיאמר בעמידה, כך גם מצוות תקיעת שופר צריכה להיעשות בעמידה. ועיין משנ"ב שם, וחזון עובדיה עמ' קכב, שאדם שישב בזמן התקיעות שיש לעמוד בהן, יצא ידי חובה. ועיין משנ"ב שם, שבזמן התקיעות אין להשעין את הגוף על סטנדר או על שולחן, באופן שאם הסטנדר או השולחן יינטלו, האדם ייפול, כיוון שאין זו עמידה. ועיין משנ"ב תקצב ג, שלאחר שתיקנו חכמים את 'תקיעות דמיושב', מקיימים בהם את מצוות שופר מהתורה, ועיין משנ"ב תקצ לה, שהתקיעות העיקריות הן 'תקיעות דמעומד', וצריך באור איך הדברים מתיישבים עם מה שכתב שב'תקיעות דמיושב' מקיימים את המצווה מהתורה. ועיין ילקוט יוסף עמ' שמב, שיש לכוון לצאת ידי המצווה מהתורה ב'תקיעות דמיושב'.
7.
עיין משנ"ב תקפה ב.
8.
חזון עובדיה עמ' קכב ואילך, ועיין שם, שהביא טעמים נוספים בשם שבלי הלקט.
9.
שו"ע תקפה א, ומשנ"ב שם.

יוצאי ספרד וחלק מיוצאי אשכנז נוהגים לתקוע גם בתפילת לחש הנאמרת בציבור, כפי שתוקעים בחזרת הש"ץ1: עשרה קולות לאחר ברכת מלכויות, עשרה קולות לאחר ברכת זיכרונות, ועשרה קולות נוספים לאחר ברכת שופרות, סך הכול שלושים קולות2. פרטי מנהג זה יבוארו בפרק יא.

1.
חזון עובדיה ימים נוראים עמ' קמ, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק לט סעיף לו, נטעי גבריאל פרק סד סעיף ג, ועיין שם שכן הוא מנהג החסידים והמקובלים.
2.
מטה אפרים תקצא יג.

נוהגים לתקוע אחרי חזרת הש"ץ של תפילת מוסף עוד תקיעות, כדי להשלים למאה קולות1. מספר הקולות שתוקעים הנוהגים לתקוע בתפילת לחש של מוסף, עד סוף חזרת הש"ץ, הוא תשעים (שלושים ב'תקיעות דמיושב', שלושים בתפילת הלחש של מוסף ושלושים ב'תקיעות דמעומד'), ולכן הם תוקעים לאחר חזרת הש"ץ עוד עשרה קולות. ומספר התקיעות שתוקעים עד סוף חזרת הש"ץ הנוהגים שלא לתקוע בתפילת לחש של מוסף, הוא שישים (שלושים ב'תקיעות דמיושב' ושלושים ב'תקיעות דמעומד'), ולכן הם תוקעים לאחר חזרת הש"ץ עוד ארבעים קולות. 

המקור למנהג לתקוע בראש השנה מאה תקיעות הוא בדברי רבנו הערוך, שהיה אחד מגדולי הראשונים, ולדבריו עושים כן כנגד מאה בכיות שבכתה אימו של סיסרא2. סיסרא היה שר צבאו של יבין מלך כנען, ששעבד את עם ישראל בימי השופטים. אחרי עשרים שנות שעבוד, נלחם בו ברק בן אבינועם על פי ציוויה של דבורה הנביאה, ובעזר ה', ניצחוֹ. סיסרא עצמו נהרג על ידי יעל אשת חבר הקיני, כאשר הוא ברח מהקרב. כאשר סיסרא התעכב משובו, אימו דאגה לשלומו, ולרוב צערה התחילה לבכות, וכנגד מאה בכיות אלו, אנו תוקעים מאה תקיעות. 

מפליא הדבר שחכמים למדו את מספר התקיעות בראש השנה ממספר בכיותיה של אם סיסרא. יש בכך עניינים עמוקים ונסתרים, אך רמז יש כאן, שאין לאדם להרגיש עצמו בטוח ביום הדין, וזאת אפשר ללמוד בדרך של 'קל וחומר' מאם סיסרא. מצד דרך הטבע, לא היה לאם סיסרא לפחד, שהרי צבאו של סיסרא היה חזק עשרת מונים מצבאו של ברק בן אבינועם. אף על פי כן היא בכתה מאה בכיות, כיוון שהייתה חרדה לגורל בנה, ואכן, בסופו של דבר הוא נהרג על ידי יעל. מזה יש להתעורר ולהבין שגם מי שנדמה לו שהוא יכול לבטוח במצבו הגשמי היציב בעולם הזה, או אף בזכויותיו הרוחניות, צריך להיות חרד ביום הדין, ולהתעורר לתפילה ולתשובה3.

1.
משנ"ב תקצו ב, על פי השל"ה, חזון עובדיה עמ' קנט, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק לט סעיף לו. ועיין רמ"א תקצו א, שיש הנוהגים לתקוע שלושים קולות לאחר חזרת הש"ץ (בלא קשר למנהג לתקוע מאה קולות), ועיין ט"ז שם א, שתוקעים תקיעות אלו ליתר ביטחון, שמא אחת התקיעות לא נשמעה כהוגן.
2.
תוספות ראש השנה לג ב ד"ה שיעור, בשם הערוך.
3.
הערות רבינו הגרי"ש אלישיב ראש השנה לג ב.

המנהג לשמוע מאה קולות הוא רק למתפללים בציבור, אך יחיד המתפלל בביתו מחמת אונס, יכול להסתפק בשמיעת שלושים קולות. וכן נשים המקיימות מצוות שופר, יכולות להסתפק בשמיעת שלושים קולות1. ואין לתקוע במצבים אלו יותר משלושים קולות, כיוון שאסור לתקוע בשופר ביום טוב שלא לצורך, כפי שיבואר בפרק יא2.

1.
קיצור הלכות מועדים לגר"ש דבליצקי דינים לתקיעות סעיף לו (עמ' מד), קובץ הלכות לגר"ש קמינצקי פרק יד סעיף ג: "אין שום ענין להדר להשלים שמיעת מאה קולות", וכן כתב לנו הגר"י אריאל, שכן המנהג. ועיין נטעי גבריאל פרק נ סעיף ד, שחולק וסובר שנכון ליחיד להדר ולשמוע מאה קולות.
2.
הגר"י אריאל שליט"א.

זמן מצוות שופר הוא ביום ולא בלילה, שנאמר: "יוֹם תְּרוּעָה יִהְיֶה לָכֶם", וכל היום כשר לתקיעה1.

1.
שו"ע תקפח א, ומשנ"ב שם. ועיין שו"ע ומשנ"ב שם, שמן הדין היום מתחיל בעלות השחר, אך חכמים תיקנו שלא לקיים את מצוות שופר לפני הנץ החמה, כיוון שזמן עלות השחר אינו ניכר, ויש חשש שאנשים יטעו ויקיימו את המצווה לפני הזמן.

אסור לאכול לפני קיום מצוות שופר, שמא אדם יימשך בסעודתו, וישכח לקיים את המצווה1. יש סוברים שהאכילה האסורה היא אכילת לחם או עוגה בשיעור של יותר מכביצה, אך מותרת אכילה קלה של לחם או עוגה בשיעור כביצה (56 סמ"ק), או פירות וירקות ובשר ודגים, גם יותר משיעור כביצה. זאת כיוון שאין חשש שאכילה קלה תשכיח מהאדם את קיום המצווה2. ויש חולקים וסוברים שכל אכילה אסורה3, וכן ראוי לנהוג4.

אדם שאי האכילה לפני התקיעות תקשה עליו להתרכז בתפילת מוסף, ינהג כדעה המקלה ויאכל אכילה קלה לפני התקיעות, כדי שיוכל להתפלל כראוי5. וכן נוהגים במקומות רבים, לקדש ולאכול מעט לפני התקיעות, כיוון שתפילות ראש השנה הן ארוכות, וקשה לכוון בתפילה ללא אכילה מועטה6. ויש המקילים לאכול מזונות אף יותר מכביצה, כיוון שיש סוברים שכאשר קובעים זמן מוגדר למצווה, מותר לאכול לפני קיומה, ובדרך כלל קובעים זמן מוגדר לתקיעות בבית הכנסת7. ומן הראוי לנהוג כדעה הראשונה, ולאכול לפני התקיעות רק אכילה קלה8.

במקומות שנוהגים בהם לקדש ולאכול לפני התקיעות, נכון יותר שכל אחד יקדש בביתו, ולא לקיים קידוש מרכזי ברוב עם9, כיוון שכאשר רבים מתכנסים יחד לאכילה ושתייה, קשה לשמור על האווירה המתאימה ליום הדין. ובישיבות נהגו לקדש יחד10.

1.
משנ"ב תרצב טו, ועיין חיי אדם קמא ז, וקיצור שלחן ערוך קכט יט, ואשל אברהם (בוטשאטש) תקפט ד"ה אשה, שגם נשים לא תאכלנה לפני התקיעות, אף שהן פטורות מעיקר הדין ממצוות שופר, כיוון שהן קיבלו עליהן את מצוות שופר כחובה, אך נשים חלושות או נשים שקשה להן להמתין (עיין אשרי האיש פרק טז אות כח) רשאיות לאכול לפני התקיעות, והגר"י אריאל שליט"א כתב שגם נשים מעוברות ומניקות יכולות לאכול לפני התקיעות. ועיין חזון עובדיה עמ' קל, שמשמע שנשים יוצאות ספרד לא קיבלו עליהן את מצוות שופר כחובה, ולפי דבריו הן רשאיות לאכול לפני התקיעות, ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק לט סעיף ה, שמשמע שגם נשים יוצאות ספרד לא תאכלנה לפני התקיעות, ועיין שם סעיף כט, שמשמע שגם בארצות ספרד, הנשים קיבלו עליהן את מצוות שופר כחובה.
2.
ציץ אליעזר חלק ו סימן ז, וחלק ז סימן לב, מועדים וזמנים חלק א סימן ד, ילקוט יוסף עמ' רפד, תורת המועדים פרק ה סעיף כא, הלכות חג בחג פרק ח סעיף כה.
3.
מטה אפרים תקפח ב, וקצה המטה שם ס"ק ד, הליכות שלמה פרק ב דבר הלכה א, עיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק לט סעיף ה, ירושלים במועדיה עמ' רה. ועיין שבות יצחק (דרזי) חלק ב עמ' שיד, שאף שלפני קריאת שמע מותר לאכול אכילה קלה, זהו משום שקריאת שמע נוהגת כל יום וקשה להחמיר שלא לטעום לפניה, אך במצוות שאינן תדירות, החמירו לאסור כל אכילה.
4.
הגר"י אריאל שליט"א, וטעמו הוא כיוון שצריך לקדש לפני האכילה, והקידוש מחייב לאכול לפחות כזית פת הבאה בכיסנין כיוון שאין קידוש אלא במקום סעודה, ולא ראוי לעשות כן לפני תקיעת שופר.
5.
כף החיים תקפה כו, הליכות שלמה פרק ב הערה 4, ירושלים במועדיה עמ' רה.
6.
הליכות שלמה פרק ב דבר הלכה א.
7.
שמירת שבת כהלכתה תיקונים ומלואים פרק נב הערה נב, בשם הגרש"ז אוירבך. ועיין ציץ אליעזר חלק ו סימן ז וחלק ח סימן כא, ומועדים וזמנים חלק א סימן ד, שכתבו סברות נוספות להקל באכילה לפני התקיעות.
8.
הגר"י אריאל שליט"א.
9.
הליכות שלמה פרק ב דבר הלכה ב.
10.
הגר"י אריאל שליט"א.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ