logo-white

תוכן עניינים

הלכות ימים נוראים

הלכות ימים נוראים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות ימים נוראים - תוכן עניינים:

פרק ה - שחרית וקריאת התורה

facebook email whatsapp

יש המדקדקים לקום משנתם בעלות השחר, כדי שלא לישון ביום ראש השנה, שכן אמרו חכמים שהישן בראש השנה, מזלו ישן כל השנה; ועוד, שבשעות אלו הקב"ה דן את העולם ואין ראוי לישון בזמן זה1. אך רוב האנשים אינם מדקדקים בזה, וסומכים על הסוברים שמאמר חז"ל שהישן בראש השנה מזלו ישן כל השנה, נאמר במי שהולך לישון ביום, אך לא נאמר במי שישן כדרכו וממשיך את שינת הלילה לתוך היום2.

1.
מטה יהודה לר"י עייאש תקפג ז סוף ד"ה ואיכא, מטה אפרים תקפד א, ואלף המגן שם א, עיין בן איש חי שנה ראשונה פרשת נצבים אות יא, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק מ סעיף ח. פרטי המנהג שלא לישון ביום ראש השנה יבוארו בפרק יג.
2.
הליכות שלמה פרק א סעיף כג.

יש המהדרים להתפלל את תפילת שחרית עם הנץ החמה כוותיקין, מפני שהתפילה כוותיקין מהודרת יותר, וראוי להדר במצוות בראש השנה1.

1.
הליכות שלמה פרק א הערה 109, ועיין שם, שתפילה במתינות ובכוונה יתרה כנהוג בישיבות, עדיפה מתפילה כוותיקין. והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו, שאף אלו שאינם מתפללים כוותיקין, נוהגים להשכים קום ולהתחיל את תפילת שחרית מוקדם יותר מהרגיל, עכ"ד, וכן מבואר בשערי תשובה תחילת סימן תרסד.

בתפילת ראש השנה, נוהגים לומר פיוטים שונים שיש בהם דברי שבח לה' וביטוי למעלת היום. יוצאי אשכנז נוהגים לפתוח את ארון הקודש בזמן אמירת רבים מהפיוטים, כדי לעורר את הכוונה, וכדי שזכות התורה תעמוד לנו שתפילותינו תתקבלנה1. מן הדין, אין חובה לעמוד בזמן שארון הקודש פתוח, כיוון שספר התורה מונח במקומו, אך נהגו ישראל להדר ולעמוד לכבוד התורה2. אדם שקשה לו לעמוד, כגון זקן או חלוש, רשאי לשבת, כיוון שלא נהגו להחמיר ולעמוד אם הדבר קשה3.

1.
עיין שו"ת צמח צדק הקדמון סימן נ ד"ה ועוד נראה.
2.
שער הציון קמו יח, חוט שני ראש השנה עמ' פו.
3.
עיין שו"ת תורת יקותיאל לגרי"י רוזנברג מהדורה קמא אורח חיים סוף סימן מא, משיב הלכה לגרח"פ לוריא חלק ב תשובה רמח.

כאמור, בדרך כלל אומרים בחגים הלל, אבל בראש השנה אין אומרים הלל, כיוון שההלל צריך להיאמר מתוך שמחה יתרה, ובראש השנה איננו מצויים בשמחה יתרה, כיוון ששמחת החג מהולה ביראה ופחד מאימת הדין1.

1.
עיין שו"ע תקפד א, ורמב"ם מגילה וחנוכה ג ו. ועיין משנ"ב תקפד א, ושפתי חיים לגר"ח פרידלנדר דברים עמ' רטז.

ביום הראשון של ראש השנה מוציאים שני ספרי תורה. בספר הראשון קוראים את הפרשה העוסקת בלידת יצחק, כיוון שבראש השנה בא זיכרון שרה לפני ה' לטובה, ונגזר עליה שתהרה ותלד את יצחק אבינו. בספר השני קוראים את קרבנות היום, בפרשת פנחס. מפטירים בספר שמואל, בפרק המספר על תפילת חנה והולדת שמואל הנביא, כיוון שגם חנה נפקדה בהיריון בראש השנה1.

גם ביום השני של ראש השנה, מוציאים שני ספרי תורה. בראשון, קוראים את פרשת העקדה, כדי להזכיר את זכות עקדת יצחק, ובשני קוראים את קרבנות היום, בפרשת פנחס. מפטירים בפרק לא בספר ירמיה, שנאמר בו: "הֲבֵן יַקִּיר לִי אֶפְרַיִם אִם יֶלֶד שַׁעֲשֻׁעִים כִּי מִדֵּי דַבְּרִי בּוֹ זָכֹר אֶזְכְּרֶנּוּ עוֹד עַל כֵּן הָמוּ מֵעַי לוֹ רַחֵם אֲרַחֲמֶנּוּ נְאֻם ה'"2. פסוק זה מתאים לראש השנה, שבו אנו מזכירים את עצמנו לטובה לפני ה'3.

1.
שו"ע תקפד ב, ומשנ"ב שם. ועיין משנ"ב תקפד ח, שראוי להשתדל לעלות לתורה בימים נוראים, ובמקומות שמוכרים את העליות, יתאמץ לקנות עלייה כפי יכולתו, ויש מעלה למצווה שאדם השקיע כסף כדי לקיימה, על פני מצווה שאדם לא השקיע כסף כדי לקיימה.
2.
ירמיהו לא יט.
3.
שו"ע תרא א, ומשנ"ב שם.

יש הנוהגים להעלות לתורה את בעל התוקע ואת שליח הציבור של תפילת מוסף1, כיוון שהתורה משמחת לב, ומתוך שמחת התורה, יתחזק כוחם של בעל התוקע ושל שליח הציבור לתקוע ולהתפלל כראוי2.

 

1.
רמ"א תקפד ב, ומשנ"ב שם.
2.
עיין לבוש תקפד ב.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ