logo-white

תוכן עניינים

הלכות ימים נוראים

הלכות ימים נוראים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות ימים נוראים - תוכן עניינים:

פרק ג - הוספות ושינויים בתפילות ראש השנה

facebook email whatsapp

 

תפילת ערבית של ליל ראש השנה היא התפילה הראשונה בעשרת ימי תשובה, ונוהגים בה דינים מיוחדים, הנוהגים בכל תפילות עשרת ימי התשובה.

חתימת ברכת "אתה קדוש"

בעשרת הימים שמראש השנה ועד יום הכיפורים, משנים את נוסח החתימה של ברכת "אתה קדוש", ובמקום לומר: "ברוך אתה ה' הא-ל הקדוש", אומרים: "ברוך אתה ה' המלך הקדוש". זאת כיוון שבימים אלו ה' מנהיג את עולמו בתור מלך, שיושב ודן את העולם כולו, ומלכותו וממשלתו ניכרות לכל1.

אדם שטעה בחתימת הברכה

אדם שטעה ואמר "הא-ל הקדוש", יתקן מיד את טעותו ויאמר "המלך הקדוש". אך אם הוא שם לב לטעותו לאחר שכבר התחיל את הברכה הבאה, או לאחר שעבר משך זמן של "תוך כדי דיבור", שזהו משך הזמן שלוקח לומר "שלום עליך רבי"2 (כשתיים-שלוש שניות), אין הוא יכול יותר לתקן את מה שאמר, ועליו לחזור לתחילת התפילה3. אמנם בדרך כלל, הטועה באחת מברכות התפילה ושם לב לכך לפני שסיים את התפילה, אינו צריך לחזור לתחילת התפילה אלא רק לתחילת הברכה שטעה בה. אבל הטועה ב"המלך הקדוש" צריך לחזור לתחילת התפילה, כיוון ששלוש הברכות הראשונות של התפילה נחשבות לברכה אחת, שכן שלושתן עוסקות בשבחו של ה'4.

שליח ציבור שטעה בחתימת הברכה

דינו של שליח ציבור שטעה בחזרת הש"ץ ואמר "הא-ל הקדוש", כדין יחיד שטעה בכך בתפילתו. ולכן אם הוא שם לב לטעותו לאחר שהתחיל בברכה הבאה או לאחר שעבר זמן "תוך כדי דיבור", עליו לחזור לתחילת התפילה, ולומר שוב את סדר הקדושה5. ויש מי שסובר ששליח ציבור שטעה ואמר "הא-ל הקדוש", אינו צריך לחזור לתחילת התפילה אלא לתחילת ברכת "אתה קדוש", כיוון שבחזרת הש"ץ אומרים קדושה בין ברכת "מחיה המתים" לברכת "אתה קדוש", ולדבריו, הקדושה מחלקת את שלוש הברכות לשתיים, והן אינן נחשבות לברכה אחת. 

אדם המסופק אם טעה בחתימת הברכה

אדם שהתעורר בליבו ספק אם אמר "הא-ל הקדוש" או "המלך הקדוש", צריך לחזור לתחילת התפילה, כיוון שיש להניח שאמר "הא-ל הקדוש", כהרגלו בכל השנה7. אך אם הוא יודע שאמר את התוספת שמוסיפים בראש השנה ("ובכן תן פחדך וכו'"), והוא מסופק אם חתם כראוי, אינו צריך לחזור, כיוון שרגילוּת הלשון לסיים את נוסח הברכה של ראש השנה ב"המלך הקדוש"8. וכן המתפלל מתוך מחזור, והתעורר ספק בליבו אם אמר "המלך הקדוש", אינו צריך לחזור ולהתפלל, כיוון שיש להניח שאמר כפי הכתוב לפניו במחזור9.

"המלך הקדוש" בברכת מעין שבע

כאשר ראש השנה חל בשבת, אומרים בתפילת ערבית את ברכת מעין שבע, כפי שאומרים בכל שבת, אלא שבמקום לומר "מגן אבות בדברו וכו', הא-ל הקדוש שאין כמוהו", אומרים "המלך הקדוש שאין כמוהו"10. אם שליח הציבור טעה ואמר "הא-ל הקדוש שאין כמוהו", ושם לב לכך לפני שסיים את הברכה, יחזור לומר שוב מ"המלך הקדוש שאין כמוהו"11. אך אם שליח הציבור שם לב לטעותו רק לאחר שסיים את ברכת מעין שבע, נחלקו הפוסקים אם עליו לחזור ולומר את ברכת מעין שבע. יש סוברים שעליו לחזור ולומר את ברכת מעין שבע, כדין הטועה בתפילה, שעליו לחזור ולהתפלל12. ויש סוברים שחז"ל לא תיקנו לחזור שנית על ברכת מעין שבע, אף אם טעו בה. זאת כיוון שבדרך כלל אין אומרים חזרת הש"ץ בתפילת ערבית, והטעם לאמירתה של ברכת מעין שבע בשבת הוא להאריך את תפילת ערבית, כדי שהמאחרים לתפילה לא יישארו לבדם ויצטרכו לחזור מבית הכנסת לבד; ולכן לא תיקנו חז"ל לחזור עליה במקרה של טעות13; וכן הלכה14.

1.
שו"ע תקפב א, ומשנ"ב שם.
2.
משנ"ב רו יב, ושער הציון שם י, ותשובות הגר"ח קנייבסקי בסוף ספר שער העין עמ' תמא תשובה לג.
3.
שו"ע תקפב ב, ומשנ"ב שם.
4.
משנ"ב סימן תקפב ס"ק ד וסימן קיד ס"ק לג.
5.
עיין רמ"א קיד ו, ומטה אפרים תקפב ח, ובן איש חי שנה ראשונה פרשת נצבים אות יח, וכף החיים תקפב ה, והליכות שלמה פרק א סעיף כב, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק לו סעיף י, ואור לציון חלק ד פרק ו שאלה ג.
6.
חזון עובדיה עמ' קצט.
7.
שו"ע תקפב א.
8.
חיי אדם כח ח, משנ"ב תקפב ד, כף החיים תקפב ו.
9.
כף החיים תקפב ו, הלכות חג בחג עמ' מח.
10.
שו"ע ורמ"א תקפב ג.
11.
משנ"ב תקפב י.
12.
עיין משנ"ב תקפב י, וכנסת הגדולה הגהות בית יוסף תקפב ה, ומחזיק ברכה תקפב ג, ובן איש חי שנה ראשונה פרשת נצבים אות יח, וכף החיים תקפב יח, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק לו סעיף יג.
13.
עיין משנ"ב תקפב י, ופרי חדש תקפב ג, וחיי אדם לד יא, וקיצור שלחן ערוך (גאנצפריד) קכט ד, וחזון עובדיה עמ' פג.
14.
הגר"י אריאל שליט"א: אם כבר אמר את שם ה' שבסוף הברכה, עדיף שלא יחזור.

הגאונים תיקנו להוסיף בתפילת עמידה בעשרת ימי תשובה בקשות שנִכָּתב לחיים טובים. בברכת אבות תיקנו לומר: "זכרנו לחיים מלך חפץ בחיים וכו'". בברכת "מחיה המתים" תיקנו לומר: "מי כמוך אב הרחמן (או: "הרחמים") וכו'". בברכת "מודים" תיקנו לומר: "וכתוב לחיים טובים כל בני בריתך"; ובברכת "שים שלום" תיקנו לומר: "בספר חיים וכו'". 

אדם ששכח לומר אחת מתוספות אלו, ושם לב לכך קודם שאמר את שם ה' שבחתימת הברכה ("ברוך אתה ה'"), יחזור למקום התוספת, ויאמר מהתוספת ואילך. אך אם הוא שם לב לכך אחרי שאמר את שם ה' שבחתימת הברכה, לא יחזור ויאמרן, כיוון שעל ידי זה הברכה שאמר תיחשב ברכה לבטלה; וכיוון שתוספות אלו לא נזכרו בתלמוד, אין הן מעכבות את התפילה1.

 

1.
שו"ע תקפב ה, ומשנ"ב שם. ועיין כף החיים תקפב כז, שראוי להשלים תוספות אלו בסוף התפילה, אחרי "אלוקי נצור", קודם הפסוק "יהיו לרצון אמרי פי", ועיין ירושלים במועדיה עמ' קפד, שחולק, כיוון שדבר זה לא נזכר בפוסקים הקדמונים.

בעשרת ימי תשובה גם משנים את החתימה של ברכת "השיבה שופטינו", ובמקום לומר: "ברוך אתה ה' מלך אוהב צדקה ומשפט", אומרים: "ברוך אתה ה' המלך המשפט", והדינים הנוגעים לזה מבוארים בפרק יח.

בתפילות עשרת ימי תשובה, בסוף תפילת עמידה נוהגים לשנות את משפט הסיום, ובמקום לומר "עושה שלום במרומיו", אומרים: "עושה השלום במרומיו"1 וזאת על פי הקבלה2. וכן נוהגים בסוף 'קדיש תתקבל' שאחרי חזרת הש"ץ3, כיוון ש"עושה שלום" שבסוף קדיש זה, נחשב לסיום חזרת הש"ץ4. ויש מיוצאי אשכנז הנוהגים כן באמירת כל תפילות הקדיש5.

1.
מטה אפרים תקפב כב, כף החיים תקפב טו, לוח לארץ ישראל (טוקצינסקי), חזון עובדיה עמ' פב, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק לו סעיף ל.
2.
כף החיים תקפב טו, חזון עובדיה עמ' פב.
3.
כף החיים נו לח, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק לו סעיף ל, ילקוט יוסף עמ' רז.
4.
כף החיים נו לח.
5.
מטה אפרים תקפב כב, לוח לארץ ישראל (טוקצינסקי). ועיין אלף המגן תקפב לז, בשם המקובלים, שאין לומר בקדיש "עושה השלום", ועיין תיקון תפילה (דבליצקי) חלק ב אות כה, שמקור מנהג זה בכתבי האר"י הקדוש, שכתב כן בנוגע ל"עושה שלום" שבסיום תפילת עמידה, ויש שהוסיפו את "עושה שלום" של 'קדיש תתקבל', כיוון שהוא כסיום של חזרת הש"ץ, ויש מיוצאי אשכנז שהוסיפו בכל תפילות הקדיש.

יוצאי אשכנז נוהגים לשנות את נוסח הקדיש בעשרת ימי תשובה, ובמקום לומר "יתברך וישתבח וכו' לעילא מן כל ברכתא (יותר מכל הברכות)", הם אומרים: "לעילא לעילא מכל ברכתא (יותר ויותר מכל הברכות)"1. הטעם לכך הוא שבימים אלו שמו של ה' מתעלה יותר מאשר בכל השנה, כיוון שהוא דן את העולם, ומתוך כך אנו מרבים להתפלל אליו, לשבח ולפאר אותו2.

1.
משנ"ב תקפב טז. ועיין משנ"ב נו ב, שכאשר אומרים "לעילא לעילא" יש לומר: "מכל ברכתא" (ולא: "מן כל ברכתא", כפי שרגילים לומר כל השנה), כדי שלא להוסיף על מספר המילים בקדיש, שהוא מכוון כנגד דברים עליונים. עיין מטה אפרים תקפב א, שבכל הנוסחאות הישנות, הנוסח הוא: "לעילא לעילא" (ללא האות וי"ו לפני ה"לעילא" השני), ועיין קצה המטה שם ס"ק ד, שיש הסוברים שיש לומר: "לעילא ולעילא" (עם האות וי"ו). ועיין חזון עובדיה עמ' פב, שמנהג יוצאי ספרד שלא לכפול את תיבת "לעילא" בעשרת ימי תשובה.
2.
משנ"ב תקפב טז, ולבוש תקפב ח.

בראש השנה, יש הנוהגים להתפלל את תפילת עמידה בכריעה (כפי שכורעים בתחילת ברכת אבות ובסופה), כדי להתפלל מתוך אימה ויראה, כראוי לאדם העומד בדין1

הנוהגים כך צריכים לשים לב לקיים את תקנת חכמים, ולכרוע בברכת אבות ובברכת "מודים". לשם כך, עליהם להזדקף מעט לפני שהם מגיעים למילים שצריך לכרוע בהן, כדי שבהגיעם למילים אלו יוכלו לכרוע, כתקנת חכמים2

עוד עליהם לשים לב, שלא יוסיפו על הכריעות שתיקנו חכמים. הטעם לכך שאסור להוסיף על הכריעות שתיקנו חכמים הוא שאם כל אחד יוסיף כריעות כרצונו, תישכח תקנת חכמים לכרוע בברכת אבות וב"מודים", משום שאנשים יסברו שכל אחד כורע כרצונו. כדי שלא להוסיף על הכריעות שתיקנו חכמים, על המתפללים בכריעה להקפיד שלא לכרוע בתחילתן של הברכות שאין חובה לכרוע בהן ובסופן, אלא רק באמצען. על ידי זה, ההבדל בין כריעות אלו לכריעות החובה יהיה ניכר, ולא יתעורר חשש שהמתפלל בכריעה מוסיף על הכריעות שתיקנו חכמים3

כאשר המאמץ להתפלל בכריעה פוגע ביכולת להתפלל בריכוז ובכוונת הלב, עדיף להתפלל זקוף, בהכנעת הלב ובכוונה, מאשר בגוף כפוף וללא כוונה4.

1.
שו"ע תקפב ד, ומשנ"ב שם.
2.
שו"ע קיג ב, ומשנ"ב שם.
3.
עיין שו"ע סימן קיג סעיף א וסימן תקפב סעיף ד, ומשנ"ב שם ושם.
4.
חיי אדם קלט א, קיצור שלחן ערוך (גאנצפריד) קכט ב, כף החיים תקפב כג, הלכות מועדים לגר"מ אליהו פרק לז סעיף ג, ילקוט יוסף עמ' רכה.

בתפילת עמידה של ראש השנה, מותר להגביה את הקול מעט, כיוון שתפילה בקול מסייעת לריכוז הכוונה. ואמנם בכל השנה אסור להתפלל בקול, כיוון שתפילה בקול עלולה לבלבל את המתפללים, אבל בראש השנה אין חוששים לבלבול המתפללים, כיוון שיש לכל מתפלל מחזור תפילה1. עם זאת, יש להיזהר שלא להגביה את הקול יותר מדי, כיוון שתפילה בקול רם מפריעה גם למי שיש בידו מחזור2. ויש סוברים שגם בראש השנה יש להתפלל בלחש, כיוון שעל פי הקבלה, תפילת עמידה הנאמרת בקול איננה מתקבלת בשמים. לכן מי שיכול להתפלל בלחש ולכוון, יתפלל בלחש ולא יגביה את קולו3. ומנהג יוצאי ספרד להתפלל בראש השנה בלחש, כבכל ימות השנה4.

1.
שו"ע תקפב ט, ומשנ"ב שם. ועיין חיי אדם קלט ב, שכוונת השו"ע להגבהת הקול מעט.
2.
שו"ע תקפב ט, ורמ"א קא ג, ומשנ"ב שם ושם.
3.
חיי אדם קלט ב, משנ"ב קא יא.
4.
כף החיים קא טו, ילקוט יוסף עמ' רכו.

יש סוברים שטוב ונכון שאדם יעורר את עצמו לבכות בתפילות ראש השנה, כיון שראש השנה הוא יום הדין, והבוכה בתפילתו, תפילתו מקובלת יותר1. ויש סוברים שאין לאדם לעורר את עצמו לבכות בראש השנה, כיוון שראש השנה הוא יום טוב, ונוהגת בו מצוות שמחה; וכן אמרו עזרא ונחמיה לשבי הגולה, שבכו בראש השנה על כך שלא קיימו את התורה כראוי: "הַיּוֹם קָדֹשׁ הוּא לַה' אֱלֹקֵיכֶם אַל תִּתְאַבְּלוּ וְאַל תִּבְכּוּ וכו' וְאַל תֵּעָצֵבוּ כִּי חֶדְוַת ה' הִיא מָעֻזְּכֶם"2.

אדם שמתעורר מאליו לבכות בראש השנה מתוך התלהבות של קדושה ודבקות בה', הרי זו מעלה, ולדעת כולם, אין הוא צריך למנוע את עצמו מכך3.

1.
מורה באצבע אותיות רנ, רנט, רסז, מטה אפרים תקפב כח, ואלף המגן שם מד, כף החיים תקפב ס. ועיין באר היטב תקפד ג, בשם האר"י הקדוש, שמי שאינו בוכה בימים אלו, סימן הוא שאין נשמתו שלמה. ועיין דבר העמק לנצי"ב על נחמיה ח ט, שמה שנאמר שם, שעזרא ונחמיה אמרו לשבי הגולה שישמחו בראש השנה ולא יבכו בו, הכוונה שלא ישקעו רק בבכייה, אך מעט בכייה ראויה היא לראש השנה.
2.
נחמיה ח ט-י. עיין מעשה רב (לגר"א) אות רז, חזון עובדיה עמ' פז.
3.
עיין כל הכתוב לחיים לגר"ח מוולוז'ין עמ' קפו, חזון עובדיה עמ' פט, הערות הגר"מ אליהו לקיצור שלחן ערוך (גאנצפריד) סימן קכט הערה ב. ועיין חזון עובדיה שם, שביאר בדרך זו את בכייתו של האר"י הקדוש בתפילות ראש השנה.

מותר לאדם להתפלל בראש השנה על צרכיו הפרטיים1, אך ראוי להקדיש את עיקר תשומת הלב והמאמץ לתפילות הקבועות, העוסקות בהמלכת ה', כיוון שזהו עיקר עניינו של ראש השנה2. כמו כן, העוסק בבקשת בקשות פרטיות מוציא את עצמו מן הכלל, ועיקר הזכייה בדין היא על ידי זה שאדם מבטל עצמו לכלל ישראל3.

1.
הליכות שלמה פרק א סעיף טו, אשי ישראל (פויפר) מהדורת תשס"ד עמ' תשפז שאלה שסג, בשם הגר"ח קנייבסקי, ירושלים במועדיה עמ' קצ.
2.
עיין הליכות שלמה פרק א הערה 58.
3.
עיין זוהר כרך ב (שמות) פרשת בשלח דף מד עמוד ב, וסידור אשי ישראל פתיחה לתפילות ראש השנה עמ' 388, ואור יחזקאל (מכתבים) עמ' פא, בשם הסבא מקלם. ועיין באר החיים ירח האיתנים (בידרמן) עמ' פח ואילך, שהמתפלל על צרכיו הפרטיים כדי שיוכל לעבוד את ה' ולגלות את מלכותו, אינו בכלל זה.

בראש השנה נוהגים לברך איש את חברו בברכת "לשנה טובה תכתב ותחתם"1, ויש המוסיפים ואומרים: "לאלתר לחיים טובים ולשלום"2.

1.
מטה אפרים תקפב כו, משנ"ב תקפב כה, בשם המגן אברהם, כף החיים תקפב סג. ועיין רמ"א תקפב ט, ומשנ"ב שם, בשם הגר"א ובשם ספר עשרה מאמרות, שאין לומר "ותחתם". ועיין אלף המגן תקפב מ, והליכות שלמה פרק א דבר הלכה כא, שהמנהג הוא לומר גם "ותחתם", וכן הוא במחזורים רבים.
2.
אלף המגן תקפב מ.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ