logo-white

תוכן עניינים

הלכות ימים נוראים

הלכות ימים נוראים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות ימים נוראים - תוכן עניינים:

פרק ב - ערב ראש השנה

facebook email whatsapp

ערב ראש השנה הוא היום האחרון בשנה, ויש לייחד אותו להכנה רוחנית לקראת ראש השנה, ולהרבות בו בתורה ובמעשים טובים1.

1.
חיי אדם קלח ה, כף החיים תקפא נט, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק לה סעיפים א-ב.

יש הנוהגים להתענות בערב ראש השנה1, כדי להיכנס לעשרת ימי תשובה מתוך הכנעה ושברון לב2. ועוד טעם יש לתענית זו, והוא שבכוחה לעורר את האדם לתשובה, וקיבלו חז"ל שהעושה תשובה בערב ראש השנה, שהוא היום האחרון של השנה, נחשבת לו תשובתו כאילו חזר בתשובה כל השנה3.

 

חכמים ביארו את ערכה של תענית זו במשל "למדינה שחייבת מס למלך ולא נתנו לו. בא אליה עם חייליו לגבות את חובו, כשהתקרב אל העיר, יצאו גדולי המדינה לקראתו ואמרו לו: אין לנו מה ליתן לך! הניח להם שליש. כיון שהתקרב לעיר יותר, יצאו בינונֵי העיר לקראתו. הניח להם שליש שני. כשהתקרב עוד יותר, יצאו כל בני העיר לקראתו, והניח להם הכול. המלך זה הקדוש ברוך הוא, בני המדינה אלו ישראל. ערב ראש השנה, הגדולים מתענים ומוותר להם שליש עונותיהם, בעשרת ימי תשובה, הבינונים מתענים ומוותר להם שני שלישים, ביום הכיפורים הכל מתענים, ומוותר להם הכל"4.

הנוהגים להתענות בערב ראש השנה אינם משלימים את התענית, כדי שלא להיכנס לראש השנה מעונים5. ונחלקו המנהגים עד מתי יש להתענות: יש שמתענים עד חצות היום6, ויש שמתענים עד זמן מנחה גדולה (חצי שעה אחר חצות היום), ומתפללים מנחה ואחר כך אוכלים7; ויש שמתענים עד זמן פלג המנחה (שעה ורבע זמנית לפני סוף היום)8

בזמננו, רבים אינם נוהגים להתענות בערב ראש השנה9, כיוון שירדה חולשה לעולם10. ומי שהתענית תגרום לו לביטול תורה או לחוסר כוונה בתפילה, עדיף שלא יתענה, וילמד ויתפלל כראוי11.

1.
עיין שו"ע תקפא ב. ועיין משנ"ב תקפא טז, שגם נשים מתענות, וילדים שלא הגיעו לגיל מצוות אינם מתענים. ועיין לקמן, שבזמננו, רבים אינם נוהגים להתענות בערב ראש השנה.
2.
בן איש חי שנה ראשונה פרשת נצבים סוף חלק הדרוש ד"ה ולכן תקנו.
3.
חיי אדם כלל קלח ה.
4.
עיין טור סימן תקפא בשם מדרש תנחומא.
5.
מטה אפרים תקפא לח, ומשנ"ב תקפא טז.
6.
שו"ת שאילת יעב"ץ חלק ב סימן קמז.
7.
מחצית השקל תקפא י: רבים נוהגים.
8.
מטה אפרים תקפא לה. ועיין משנ"ב תקסב י.
9.
מקראי קודש לרב הררי פרק ב הערה יא, בשם הגר"מ אליהו, הגר"י אריאל שליט"א, ילקוט יוסף עמ' קסה. ועיין מקראי קודש שם, בשם הגרי"ש אלישיב, שהיום אין מנהג כללי להתענות בערב ראש השנה, ויש מקומות שנוהגים בהם להתענות, ויש מקומות שאין נוהגים בהם להתענות.
10.
ילקוט יוסף עמ' קסה.
11.
עיין מקראי קודש לרב הררי פרק ב הערה יא, בשם הגר"ש ישראלי, וילקוט יוסף עמ' קסב. ועיין ליקוטי מהרי"ח סדר עשרת ימי תשובה (דף עט א) בשם ספר יערות דבש, שאין כל התענית כדאית, אם על ידי זה יאמר אפילו ברכה אחת בלי כוונה שלמה.

בערב ראש השנה, אין אומרים וידוי ותחנון בתפילות שחרית ומנחה, כיוון שרושם החג מתחיל להופיע כבר בערב החג1. אבל אומרים תחנון בסיום אמירת הסליחות2, כיוון שהזמן הראוי ביותר לאמירת הסליחות הוא בלילה, ובלילה ניתן לומר תחנון. ואומרים תחנון גם כאשר הסליחות נאמרות ביום, כיוון שנקבע הדבר לומר תחנון בסוף הסליחות3.

1.
עיין שו"ע תקפא ג, ומשנ"ב שם, ודרישה שם ב, ודביר הקודש (זוכובסקי) תפילה סימן כב אות ו. ועיין משנ"ב קלא לה, שאומרים את הפרק "למנצח וכו' יענך ה' ביום צרה" שקודם ל"ובא לציון", ועיין חזון עובדיה עמ' מו, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק לה סעיף ט, שיוצאי ספרד אינם אומרים פרק זה ואת הפרק "תפילה לדוד".
2.
משנ"ב תקפא כג.
3.
עיין משנ"ב שם, שיש לומר תחנון גם כאשר אמירת הסליחות נמשכה לתוך היום, כיוון שבדרך כלל מסיימים את אמירת הסליחות לפני עלות השחר, ועיין חזון עובדיה עמ' מו, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק לה סעיף ח, שאם מסיימים את הסליחות לאחר הנץ החמה, אין לומר תחנון, ועיין אשי ישראל (פויפר) תשובות הגר"ח קנייבסקי עמ' תתו תשובה קיב, ומקראי קודש לרב הררי פרק ב הערה ט, בשם הגר"א נבנצל שליט"א, שחולקים וסוברים שאומרים תחנון גם כאשר אומרים את הסליחות לאחר הנץ החמה.

בערב ראש השנה אין תוקעים בשופר, כדי להפסיק בין התקיעות של חודש אלול לתקיעות של ראש השנה. על ידי זה מובלטת מעלת התקיעות בראש השנה - שהתקיעות בראש השנה הן מצווה מן התורה ואילו התקיעות שתוקעים בחודש אלול הן תקיעות של רשות או תקיעות שיסודן במנהג1.

1.
רמ"א תקפא ג, ומשנ"ב שם. ועיין משנ"ב שם, שכתב טעם נוסף לכך שאין תוקעים בערב ראש השנה: כדי לערבב את השטן, ועיין שערי המועדים לאדמו"ר מלובביץ' ראש השנה עמ' נ, שביאר שמטרת התקיעות בחודש אלול הוא לעורר את עם ישראל לחזור בתשובה, ובכך שמפסיקים לתקוע לפני ראש השנה, אנו מבטאים את ביטחוננו בתשובת חודש אלול, שדי בה כדי לקבוע את דינם של ישראל לטובה, וביטחון זה בתשובתם של ישראל מערבב את השטן. ועיין משנ"ב שם, שלפי הטעם של ערבוב השטן, אין לתקוע גם אם מטרת התקיעות היא להתאמן לקראת ראש השנה, והרוצה להתאמן יעשה זאת בחדר סגור, ועיין ירחון האוצר גיליון מה עמ' עז, בשם הגר"ח קנייבסקי, שאף שהשטן שומע את הנעשה בחדר סגור, כאשר אדם עושה פעולה מעשית המבטאת את רצונו להישמר מקטרוג השטן, פעולה זו מחלישה את כוח השטן ואין בכוחו לקטרג. ועיין בן איש חי שנה ראשונה פרשת נצבים, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק לה סעיף יא, שכבר מהלילה אין תוקעים בשופר.

נוהגים לעשות התרת נדרים בערב ראש השנה1. התרת נדרים כוללת שני עניינים; ביטול הנדרים שנידרו בעבר, עד ערב ראש השנה, וביטול הנדרים שעתידים לידור מעתה והלאה. 

התרת נדרי העבר נעשית על ידי חרטת האדם על נדריו שנדר, בפני שלושה אנשים המשמשים כבית דין, ובקשתו מהם שיתירו לו את נדריו. חברי בית הדין נענים לבקשתו, ואומרים שלוש פעמים: "הכול יהיו מותרים לך, הכול יהיו שרויים לך", ובכך הם מתירים את הנדרים, ומשחררים את האדם מהחובה לקיימם. ביטול הנדרים שהמבקש עתיד לידור, נעשה על ידי מסירת מודעה (הצהרה), שהוא מבטל מראש את כל הנדרים שהוא עתיד לידור מכאן ולהבא, ואף אם הוא יידור במהלך השנה איזה נדר, לא יהיה לנדר זה שום תוקף2

הטעם להתרת הנדרים לפני ראש השנה הוא שתחילת השנה היא הזמן המתאים לבטל את כל הנדרים שאדם עתיד לידור במהלך השנה3; וכן לקראת ראש השנה, מתנקים מעוון נדרים, שהוא עוון חמור4.

יש מיוצאי ספרד הנוהגים לעשות את התרת הנדרים בפני עשרה, כדי שההתרה תכלול גם נדרים שנדרו בחלום, שכדי להתירם, צריך עשרה מתירים5. ויוצאי אשכנז אינם מדקדקים בזה.

אדם שנדר נדר, לא יסמוך על כך שנדרו בטל מחמת התרת נדרים שעשה בערב ראש השנה בלא להתייעץ עם תלמיד חכם הבקי בהלכות נדרים, כיוון שיש נדרים שהתרת נדרים זו אינה מתירה אותם6

מעיקר הדין, כמה אנשים יכולים לומר יחד את נוסח התרת הנדרים בפני בית הדין, ובית הדין יתיר את נדרי כולם יחד7. ויש הנוהגים שכל אחד אומר את נוסח ההתרה בנפרד8.

נשים אינן צריכות לעשות התרת נדרים בערב ראש השנה, והן יכולות לסמוך על התרת הנדרים הנעשית בתפילת "כל נדרי", בערב יום הכיפורים9.

1.
נוהגים לעשות התרת נדרים בערב ראש השנה . התרת נדרים כוללת שני עניינים; ביטול הנדרים שנידרו בעבר, עד ערב ראש השנה, וביטול הנדרים שעתידים לידור מעתה והלאה. התרת נדרי העבר נעשית על ידי חרטת האדם על נדריו שנדר, בפני שלושה אנשים המשמשים כבית דין, ובקשתו מהם שיתירו לו את נדריו. חברי בית הדין נענים לבקשתו, ואומרים שלוש פעמים: "הכול יהיו מותרים לך, הכול יהיו שרויים לך", ובכך הם מתירים את הנדרים, ומשחררים את האדם מהחובה לקיימם. ביטול הנדרים שהמבקש עתיד לידור, נעשה על ידי מסירת מודעה (הצהרה), שהוא מבטל מראש את כל הנדרים שהוא עתיד לידור מכאן ולהבא, ואף אם הוא יידור במהלך השנה איזה נדר, לא יהיה לנדר זה שום תוקף . הטעם להתרת הנדרים לפני ראש השנה הוא שתחילת השנה היא הזמן המתאים לבטל את כל הנדרים שאדם עתיד לידור במהלך השנה ; וכן לקראת ראש השנה, מתנקים מעוון נדרים, שהוא עוון חמור . יש מיוצאי ספרד הנוהגים לעשות את התרת הנדרים בפני עשרה, כדי שההתרה תכלול גם נדרים שנדרו בחלום, שכדי להתירם, צריך עשרה מתירים . ויוצאי אשכנז אינם מדקדקים בזה. אדם שנדר נדר, לא יסמוך על כך שנדרו בטל מחמת התרת נדרים שעשה בערב ראש השנה בלא להתייעץ עם תלמיד חכם הבקי בהלכות נדרים, כיוון שיש נדרים שהתרת נדרים זו אינה מתירה אותם . מעיקר הדין, כמה אנשים יכולים לומר יחד את נוסח התרת הנדרים בפני בית הדין, ובית הדין יתיר את נדרי כולם יחד . ויש הנוהגים שכל אחד אומר את נוסח ההתרה בנפרד . נשים אינן צריכות לעשות התרת נדרים בערב ראש השנה, והן יכולות לסמוך על התרת הנדרים הנעשית בתפילת "כל נדרי", בערב יום הכיפורים .
2.
אלף המגן תקפא קב. ועיין כל נדרי פרק עט ואילך. ועיין אלף המגן שם, שצריך שמבקש ההתרה יבין מה שאומר, ולא יחשוב שהתרת נדרים היא תפילה או סגולה. ועיין שונה הלכות עם הערות תורת המועדים סימן תקפא ס"ק כ אות ח, בשם הגרי"ש אלישיב, שילדים שלא הגיעו לגיל מצוות, לא יעשו התרת נדרים. ועיין שו"ת שבט הלוי חלק ד סימן נד אות ד, שהמתירים צריכים להיות אנשים גדולים שהתמלא זקנם, כלומר שהתחיל לגדול להם זקן בחלק ניכר מהפנים (עיין ביאור הלכה לט א ד"ה או קטן), ועיין שו"ת תשובות והנהגות חלק א סימן שלז, שעדיף לקחת מתירים שהתמלא זקנם, אך הדבר אינו מעכב. ועיין שו"ע יורה דעה רכח ג, שהמתירים יכולים להיות קרובי משפחה של מבקש ההתרה, ועיין שו"ת יפה נוף (מזיא) סימן קכא, שהמתירים יכולים להיות קרובים זה לזה.
3.
אלף המגן תקפא קב. ועיין כל נדרי פרק עט ואילך. ועיין אלף המגן שם, שצריך שמבקש ההתרה יבין מה שאומר, ולא יחשוב שהתרת נדרים היא תפילה או סגולה. ועיין שונה הלכות עם הערות תורת המועדים סימן תקפא ס"ק כ אות ח, בשם הגרי"ש אלישיב, שילדים שלא הגיעו לגיל מצוות, לא יעשו התרת נדרים. ועיין שו"ת שבט הלוי חלק ד סימן נד אות ד, שהמתירים צריכים להיות אנשים גדולים שהתמלא זקנם, כלומר שהתחיל לגדול להם זקן בחלק ניכר מהפנים (עיין ביאור הלכה לט א ד"ה או קטן), ועיין שו"ת תשובות והנהגות חלק א סימן שלז, שעדיף לקחת מתירים שהתמלא זקנם, אך הדבר אינו מעכב. ועיין שו"ע יורה דעה רכח ג, שהמתירים יכולים להיות קרובי משפחה של מבקש ההתרה, ועיין שו"ת יפה נוף (מזיא) סימן קכא, שהמתירים יכולים להיות קרובים זה לזה.
4.
חיי אדם קלח ח, מטה אפרים תקפא מט, כף החיים תקפא צט.
5.
כף החיים תקפא כ, חזון עובדיה עמ' מג, עיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק לג סעי ז.
6.
עיין רמ"א יורה דעה ריא א, שיש לסמוך על מסירת המודעה רק במקום צורך גדול, ועיין סידור דרך החיים הלכות התרת נדרים (דף לו ב), ואלף המגן תקפא קא, שהתרת נדרים מועילה להתיר רק נדרים שאדם שכח מהם, אך נדרים שאדם זוכר, אינם מותרים בהתרת הנדרים, ויש לפרט אותם לאחד המתירים, ועיין דרך החיים שם, שהתרת נדרים מועילה להתיר נדרים שאדם נדר בינו לבין עצמו, אך אין היא מתירה נדרים שאדם נדר לחברו. ועיין שו"ת מנחת שלמה חלק א סימן צא אות כ, שמסירת המודעה מועילה לכך שהנהגות טובות שאדם עשה כמה פעמים, לא ייחשבו כנדר, וכן היא מועילה לכך שאמירות כגון "אעשה מצווה פלונית" או "אתן סכום כסף לצדקה", לא תיחשבנה כנדר.
7.
שונה הלכות עם הערות תורת המועדים סימן תקפא ס"ק כ אות ה, בשם הגרי"ש אלישיב, עיין כל נדרי פרק עט סעיף ב, ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק לג סעיף ז, שכן הוא מנהג יוצאי ספרד.
8.
עיין מטה אפרים תקפא מט, וכל נדרי פרק עט סעיף ב.
9.
הליכות שלמה פרק א סעיף י, עיין קובץ מבית לוי גיליון ד עמ' טו הערה ה, בשם הגר"ש וואזנר. ועיין שו"ת תשובות והנהגות חלק א סימן שלח, שאישה הרוצה להתיר את נדריה, יכולה למנות את בעלה כשליח שיתיר את נדריה, ולאחר אמירת בקשת ההתרה, יאמר הבעל למתירים שהוא מבקש התרה גם עבור נדרי אשתו, והמתירים יאמרו את ההתרה בלשון רבים. ועיין נטעי גבריאל פרק יז הערה כא, שכתב טעם נוסף לכך שנשים אינן נוהגות לעשות התרת נדרים בערב ראש השנה.

יש הנוהגים ללכת בערב ראש השנה לבית הקברות, לתת צדקה ולהרבות שם בתפילה, כיוון שבבית הקברות קבורים צדיקים, והתפילה שם מקובלת יותר. כאשר אדם מתפלל בבית הקברות, לא יתפלל למתים, אלא יבקש מהקב"ה שירחם עליו בזכות הצדיקים הקבורים שם1.

1.
רמ"א תקפא ד, ומשנ"ב שם, וחזון עובדיה עמ' נב, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק לה סעיף כג. ועיין משנ"ב תקנט מא, שנכון להתרחק מהקברים ארבע אמות, כיוון שהנכנס לתוך ארבע אמות של קבר, מושפע לרעה מכוחות טומאה המצויים בסמיכות לקבר. הגר"י אריאל שליט"א כתב לנו שיש שאינם מקפידים ללכת לבית הקברות דווקא בערב ראש השנה, אלא הולכים ביום שמתאפשר להם.

בערב ראש השנה, מכבסים את הבגדים ומסתפרים לכבוד ראש השנה, להראות שאנו בטוחים בחסדו של הקב"ה, שיוציא לצדק משפטנו1. כך אמרו חכמים בתלמוד הירושלמי: "נאמר 'כִּי מִי גוֹי גָּדוֹל אֲשֶׁר לוֹ אֱלֹקִים קְרֹבִים אֵלָיו כַּה' אֱלֹקֵינוּ בְּכָל קָרְאֵנוּ אֵלָיו', רבי חנינא ורבי יהושע אומרים, מנהגו של עולם אדם שיש לו דין לובש שחורים ומתעטף שחורים ומגדל זקנו ואינו חותך את צפרניו, לפי שאינו יודע איך יצא דינו, אבל ישראל אינם כן, לובשים לבנים ומתעטפים לבנים ומגלחים זקנם ומחתכים צפרניהם, ואוכלים ושותים ושמחים בראש השנה, לפי שיודעים שהקב"ה יעשה להם נס"2.

דברים אלו מעוררים שאלה: הרי בכל ראש השנה ישנם אנשים הנידונים למיתה, לייסורים ולעוני, ואיך יכול אדם להיות בטוח שהקב"ה יוציאו זכאי בדינו? רבי ישראל מסלנט, מייסד תנועת המוסר, מסביר שבכל ראש השנה נידונים לא רק כל אדם ואדם, אלא גם כלל ישראל כולו. ואמנם איננו יודעים מה יעלה בדינו של האדם הפרטי, אך אנו יודעים בוודאות שכלל ישראל יצא זכאי בדינו - הבחירה האלוקית בעם ישראל לא תתבטל, וקיומו הפיזי יתמיד. הדין של כלל ישראל חשוב לאין ערוך מדינו של כל אדם פרטי, ולכן אנו מִתְנאים ולובשים בגדים חגיגיים, להראות את ביטחוננו בנצחיות של עם ישראל ובכך שכלל ישראל יצא זכאי בדין. וככל שאדם מתרכז בצד הכללי ומתבטל אל כלל ישראל, כך הוא מתרומם ומתעלה, וזכות זו עומדת לו להיות נידון גם הוא אישית לטובה ולברכה3.

1.
שו"ע תקפא ד, ומשנ"ב שם. ועיין בן איש חי שנה ראשונה פרשת נצבים אות ג, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק לה סעיף ג, שראוי להסתפר לפני חצות היום. ועיין כף החיים תקפא פא, שיש לגזוז את הציפורניים לקראת ראש השנה.
2.
ירושלמי ראש השנה פרק א הלכה ג.
3.
שפתי חיים לגר"ח פרידלנדר ספר דברים עמ' רטז, בשם הגר"י סלנט, אני לדודי (דבליצקי) עמ' קמג, ועיין חכמת שלמה על שו"ע תקפא ד, שכתב כעין זה.ש

נוהגים לטבול במקווה בערב ראש השנה, כדי להיטהר לקראת ראש השנה1. הזמן המתאים לטבילה זו הוא משעה לפני חצות היום2, כלומר בדרך כלל, סביב השעה אחת עשרה וחצי בבוקר (בשעון קיץ).

1.
רמ"א תקפא ד, ועיין שם שהטהרה היא מטומאת קרי. ועיין משנ"ב שם כו, שאדם שאינו יכול לטבול במקווה, יתקלח במקלחת וישפוך על עצמו ברצף תשעה קבין של מים (כ-12.5 ליטר), ועיין משנ"ב פח ב. ועיין משנ"ב נג פ, ששליח הציבור בימים נוראים צריך לטהר את עצמו מטומאת קרי. ועיין כף החיים תקפא פב, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק לה סעיף כ, שגם אדם שאינו טמא בטומאת קרי, יטבול לפני ראש השנה, כיוון שטהרת הגוף מביאה לידי קדושת הנפש. ועיין בן איש חי שנה ראשונה פרשת נצבים אות ג, שיש לטבול חמש פעמים, ועיין שם מה יש לכוון בכל טבילה. ועיין חזון עובדיה עמ' נט, ומקראי קודש לרב הררי פרק ב הערה טז, בשם הגר"מ פיינשטיין, שנשים אינן נוהגות מנהג זה של טבילה בערב ראש השנה.
2.
משנ"ב תקפא כו.

אדם שפגע בחברו במשך השנה, יקדים לפייס אותו ולבקש ממנו מחילה בערב ראש השנה, כדי להגיע ליום הדין נקי מעברות, ואפשר שעל ידי זה ירבו זכויותיו ויזכה להיכתב בספרם של צדיקים כבר בראש השנה1.

 

1.
חיי אדם קלח ה, וכף החיים תקפא נט, וישמח ישראל לבעל כף החיים פרשת נצבים עמ' שלו, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק לה סעיף ב.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ