logo-white

תוכן עניינים

הלכות ימים נוראים

הלכות ימים נוראים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות ימים נוראים - תוכן עניינים:

פרק א - חודש אלול ומנהגיו. פרק א - חודש אלול ומנהגיו

תקיעת שופר

facebook email whatsapp

יוצאי אשכנז נוהגים לתקוע בשופר בחודש אלול, בכל יום אחרי תפילת שחרית. מתחילים לתקוע בשופר בראש חודש, כיוון שביום זה עלה משה רבנו להר סיני לקבל את הלוחות השניים, ותקעו ביום זה בשופר כדי לציין את יום עלייתו. ציון יום עלייתו של משה רבנו היה חשוב, כיוון שחטא העגל נגרם מחמת טעותו של עם ישראל בחישוב מספר הימים שבהם משה שהה בהר סיני, בקבלת הלוחות הראשונים. כאשר משה לא הגיע ביום שעם ישראל סבור היה שהוא יגיע, עם ישראל איבד את שיווי משקלו הרוחני, ונכשל בחטא העגל. כדי שדבר זה לא ישנה, פרסמו את יום עלייתו של משה בתקיעת שופר. זכר לאותה תקיעה שבאה למנוע את עם ישראל מן החטא, גם אנו תוקעים בשופר בראש חודש אלול, כדי שנתעורר להימנע מן החטא. מלבד זאת, תוקעים בשופר בחודש אלול כדי שנתעורר לחזור בתשובה ולהתחזק בקיום המצוות לקראת יום הדין1, כיוון שתקיעת השופר מעוררת את הלב לשוב בתשובה ולעשות את מצוות ה', כמו שנאמר "אִם יִתָּקַע שׁוֹפָר בְּעִיר וְעָם לֹא יֶחֱרָדוּ"2.

יוצאי ספרד אינם תוקעים בשופר לאחר תפילת שחרית. ויש מהם שנוהגים לתקוע בשופר תוך כדי אמירת הסליחות3.

3 הערות

1.
עיין טור סימן תקפא, ורמ"א שם א, ולבוש שם א, חיי אדם קמג א. ועיין של"ה מסכת ראש השנה תורה אור אות נה, שבשעת התקיעות יש לעמוד באימה ולהרהר בתשובה. ועיין משנ"ב תקפא ג, שיש הנוהגים להתחיל לתקוע ביום הראשון של ראש חודש (ל אב), ויש הנוהגים לתקוע ביום השני של ראש חודש (א אלול). ועיין לוח ארץ ישראל (טוקצינסקי), שמנהגנו להתחיל לתקוע ביום השני של ראש חודש. ועיין שו"ת ציץ אליעזר חלק יב סימן מח, שהמנהג לתקוע בשופר בחודש אלול הוא רק אחר תפילת הציבור, ואדם שמתפלל ביחידות, אינו צריך לתקוע בשופר בסיום התפילה.
2.
עמוס ג ו.
3.
חזון עובדיה עמ' כד, עיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק לג סעיף לח, ועיין שם שיש התוקעים בעת אמירת שלוש עשרה מידות הרחמים, ויש התוקעים בקדיש שלאחר התקיעות, לפני אמירת "תענו ותעתרו". ועיין חזון עובדיה שם, שאין לתקוע בשופר כאשר יש בכך הפרעה לשכנים. וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א, שיש להימנע מתפילה בקול רם באופן שמפריע לשכנים.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ