logo-white

תוכן עניינים

הלכות ימים נוראים

הלכות ימים נוראים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות ימים נוראים - תוכן עניינים:

פרק א - חודש אלול ומנהגיו. פרק א - חודש אלול ומנהגיו

הראוי להיות שליח ציבור בסליחות ובימים נוראים

facebook email whatsapp

כדי שתפילת הציבור תתקבל ברצון, יש לבחור לאמירת הסליחות ולתפילות הימים הנוראים שליח ציבור הגון. שליח ציבור הגון הוא אדם עניו, נקי מעברות, הרגיל ללמוד תורה, נביאים וכתובים, וניגוניו נעימים, וקולו ערב, והוא רצוי לציבור1. כאשר יש כמה אנשים המתאימים להיות שליחי ציבור, יש לבחור את האדם הגדול ביותר בתורה ובמעשים טובים2.

 

עוד רצוי ששליח הציבור יהיה לפחות בן שלושים, ושיהיה נשוי3. החשיבות בהיות שליח הציבור בן שלושים היא משום שבגיל זה אדם כבר מכיר במורכבות החיים ובמגבלותיו שלו, ומתוך כך דעתו מיושבת עליו ולבו נשבר ונדכה4. והחשיבות בהיות שליח הציבור נשוי היא משום שאדם נשוי שמור יותר מהרהורי עברה5.

 

כאשר ישנם שני שליחי ציבור, האחד אדם פשוט, בן שלושים ונשוי, והשני בן תורה וירא חטא, אך אינו בן שלושים ואינו נשוי, בן התורה קודם. זאת כיוון שמעלת התורה ומעלת יראת החטא גדולות לאין ערוך ממעלת היות האדם מעל גיל שלושים ונשוי6.

 

אדם שקיבל חינוך ראוי, ואף על פי כן נכשל ועבר עברות במזיד פעמים רבות, אינו ראוי להיות שליח ציבור, אף אם הוא חזר בתשובה7, כיוון שרושם העברות טבוע בו8. במה דברים אמורים? כאשר תשובתו היא תשובה מיראה, אך אם תשובתו היא תשובה מאהבה, הרי הוא ראוי להיות שליח ציבור, כיוון שזדונותיו נעשו כזכויות9.

9 הערות

1.
עיין שו"ע נג ד, ומשנ"ב שם כב. ועיין משנ"ב נג יח, שהצורך ששליח הציבור יהיה רגיל בלימוד תנ"ך, הוא כדי שהפסוקים המוזכרים בתפילה יהיו שגורים בפיו, ועוד טעם לכך הוא שתפילתו של אדם שאינו רגיל בלימוד תורה היא תועבה, כפי שנאמר "מסיר אזנו משמוע תורה, גם תפילתו תועבה" (משלי כח ט). ועיין רמ"א נג כב, ומשנ"ב שם, שחזן שתפס את מִשְֹרתו בחוזקה, ללא רצון הציבור, ברכותיו הן כניאוץ (ביזוי), ואין עונים אחריהן אמן.
2.
רמ"א תקפא א.
3.
רמ"א תקפא א, חזון עובדיה עמ' לד. ועיין חזון עובדיה שם, ששליח ציבור נשוי שהתאלמן, רשאי להמשיך ולהיות שליח ציבור.
4.
עיין לבוש תקפא א, ומשנ"ב שם יב. ועיין משנ"ב שם, שכתב טעם נוסף, שהתפילה היא כנגד עבודת הקרבנות, ובני לוי היו כשרים לעבודת המקדש מגיל שלושים ומעלה.
5.
משנ"ב תקפא יג, ועיין שם טעם נוסף, שראוי ששליח הציבור ידמה בזה לכהן גדול ביום הכיפורים, שהוא כשר לעבודה רק אם הוא נשוי.
6.
עיין משנ"ב תקפא יג.
7.
שו"ע הרב נג ו, ומשנ"ב סימן נג ס"ק טז וס"ק כב, ותשובות והנהגות חלק א סימן צט, ועיין שם שאדם שגדל בבית שאינו שומר תורה ומצוות, וחזר בתשובה, הרי הוא צדיק גמור, ותפילתו מתקבלת יותר, והרי הוא ראוי להיות שליח ציבור ללא כל פקפוק.
8.
עיין הדרת מרדכי (וויצל) בראשית עמ' רלג.
9.
הדרת מרדכי שם.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ