logo-white

תוכן עניינים

הלכות ימים נוראים

הלכות ימים נוראים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות ימים נוראים - תוכן עניינים:

פרק א - חודש אלול ומנהגיו. פרק א - חודש אלול ומנהגיו

הזמן ביממה לאמירת הסליחות

facebook email whatsapp

הזמן המתאים ביותר לאמירת הסליחות הוא בשלוש השעות האחרונות של הלילה, כיוון שזמן זה הוא עת רצון, והתפילות מתקבלות בו יותר מאשר בזמנים אחרים1. גם חצות הלילה הוא זמן מתאים לאמירת סליחות, כיוון שגם הוא עת רצון2. המנהג הרווח היום הוא לומר סליחות זמן מה לפני תפילת שחרית3. אם לא אמרו סליחות בזמנים אלו, אפשר לומר סליחות בכל שעות היום4, מלבד בחצי הראשון של הלילה (מתחילת הלילה עד חצות הלילה), שאין אומרים בו סליחות, וזאת על פי הקבלה5. ויש סוברים שבשעת הדחק, אפשר לומר סליחות בתחילת השליש השני של הלילה, כלומר בדרך כלל, סביב השעה רבע לאחת עשרה בלילה (בשעון קיץ), שגם זמן זה הוא עת רצון. ומנהג זה רווח מאוד בארץ, כיוון שאמירת סליחות בחצות מקשה על ניהול החיים התקינים; ומכיוון שרווח הנוהג ללכת לישון מאוחר, קימה לפנות בוקר קשה לרבים6

רבים מיוצאי אשכנז נוהגים לומר את הסליחות של היום הראשון בחצות הלילה, כדי להסמיך את אמירתן לצאת השבת, כיוון שבסליחות אלו ישנו פיוט הפותח במילים "במוצאי מנוחה קִדמנוך תחילה"7.

7 הערות

1.
עיין ב"ח סימן תקפא ד"ה לעמוד, והקדמת המשנ"ב לסימן תקפא.
2.
עיין שו"ת אגרות משה אורח חיים חלק ב סימן קה, וחזון עובדיה עמ' ב-ג, ועיין שם שזמן חצות הלילה הוא שתיים עשרה שעות אחר חצות היום. ועיין הליכות שלמה פרק א הערה 6, שעדיף לומר סליחות בהשכמת הבוקר (אף לאחר שהאיר היום), מאשר בחצות, ועיין משמרת שלום (קוידנוב) סימן מא אות ד, ואשי ישראל (פפויפר) פרק מה הערה יב, בשם הגר"ח קנייבסקי, שחולקים.
3.
עיין ערוך השלחן תקפא ד. ועיין הליכות שלמה פרק א הערה 13, שגם המאחרים קצת לקום בכל ימות השנה, בימים אלו יזדרזו להשכים בבוקר לאמירת הסליחות.
4.
אלף המגן על מטה אפרים סימן תקפא ס"ק כד, חזון עובדיה עמ' ו, ועיין שם שאפשר לומר סליחות לפני תפילת מנחה.
5.
ברכי יוסף סימן תקפא אות א: מקומות שנוהגים לומר סליחות בערבית הוא מנהג רע ומר, ישתקע ולא יאמר, משנ"ב תקסה יב, חזון עובדיה עמ' ב, ושו"ת יחוה דעת חלק א סימן מו. ועיין שו"ת הרמ"ז סימן ל, שהטעם לכך שאין לומר סליחות בחצי הראשון של הלילה הוא משום שבזמן זה מתגברים הדינים, וכשאומרים סליחות ושלוש עשרה מידות רחמים בזמן הזה, אנו נראים כבאים בגבולם של כוחות הדין, ומבקשים למנוע פעולתם, ובזה אנו מעוררים את כוחות הדין נגדנו. ועיין הליכות שלמה פרק א דבר הלכה ד, שמותר לומר לפני חצות את קטעי התפילה והתחינה הקודמים לשלוש עשרה מידות הרחמים, וכן דעת הגר"י אריאל שליט"א, ועיין אשרי האיש פרק יג סעיף ז, שחולק.
6.
הגר"י אריאל שליט"א, על פי אגרות משה אורח חיים חלק ב סימן קה. ועיין הליכות שלמה פרק א הערה 9, שיש לסמוך קצת להקל כדעה זו. ועיין חזון עובדיה עמודים ג, ח, שחולק וסובר שאין לומר סליחות לפני חצות בשום אופן, כיוון שאמירתם בשעה זו גורמת נזק, ומי שנמצא במקום שאומרים בו סליחות לפני חצות הלילה, לא יאמר עמהם סליחות. עוד כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א, שאת קטעי הסליחות שאומרים לפני י"ג מידות רחמים, אפשר לומר לפני תחילת השליש השני של הלילה.
7.
עיין ספר המנהגים (מנהגי חב"ד) עמ' 54 הערה 1.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ