logo-white

תוכן עניינים

הלכות ימים נוראים

הלכות ימים נוראים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

הלכות ימים נוראים - תוכן עניינים:

פרק א - חודש אלול ומנהגיו

facebook email whatsapp

ארבעים הימים שמראש חודש אלול ועד יום הכיפורים הם ימי רחמים ורצון, שבהם סלח ה' לעם ישראל על חטא העגל. בימים אלו, עלה משה רבנו למרום, והתפלל לה' שיסלח לעם ישראל, ובסיומם נתן ה' למשה את הלוחות השְנִיים, ואמר לו: "סלחתי כדבריך". לכן ימים אלו נקבעו לימי תפילה ותשובה1.

 

שמו של חודש אלול רומז לתוכן המיוחד שלו. מובא בשם האר"י הקדוש, ש'אלול' הוא ראשי התיבות של הפסוק משיר השירים: "אני לדודי ודודי לי"2. פסוק זה מבטא את האהבה שבין הדוֹד (-האיש) לרעיה (-אשתו), שהם הקב"ה וכנסת ישראל. אהבה זו מתגלה ביתר שאת בחודש אלול, ולכן בחודש זה, תשובתו של האדם ותפילתו מקובלות יותר.

 

רבי שניאור זלמן מלאדי, בעל ה'תניא', המשיל את הארת חודש אלול למצב שבו מלך נמצא בשדה. כאשר המלך נמצא בארמון, רק יחידי סגולה יכולים להיכנס אליו, וגם הם יכולים לעשות זאת רק בקבלת רשות מיוחדת. אבל כאשר מלך יוצא לבקר בעיר מערי ממלכתו, יוצאים אנשי העיר לקראתו, ומקבלים את פניו בשדה. ואז, כאשר המלך בשדה, הוא מקבל את כולם בסבר פנים יפות ומראה להם פנים שוחקות, וכל אחד יכול לגשת אל המלך, ולזכות בהארת פנים ממנו. כך גם בחודש אלול, כל אדם יכול להתקרב אל ה', והתקרבות זו נענית במאור פנים אלוקי ובפנים שוחקות, המסייעים לאדם לחזור בתשובה ולהתקרב אל ה'3.

 

חודש אלול הוא גם חודש של הכנה לימים הנוראים, שבהם נכתב ונחתם דינו של כל אדם4. כשם שאדם שיש לו משפט, מתכונן מבעוד מועד למשפטו ועושה כל שביכולתו כדי לצאת זכאי, כך לפני ימי הדין, על כל אדם להתבונן בדרכיו, לשוב בתשובה על מעשיו השליליים ולהתחזק בעשיית הטוב והישר בעיני ה', כדי שיזכה להיכתב ולהיחתם לחיים טובים5. שמו של חודש אלול רומז גם לכך שתעודתו היא בחינת המעשים ותיקונם6 , שכן פירוש המילה 'אלול' בארמית הוא חיפוש ובדיקה, כפי שמובא בתרגום אונקלוס לפסוק "וְיָתֻרוּ אֶת אֶרֶץ כְּנַעַן" - "ויאללון ית ארעא"7. יש להרבות בימים אלו גם בתפילה ובצדקה, שבסגולתן לבטל גזרות רעות8.

1.
עיין חיי אדם קלח א, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק לג סעי לג.
2.
שיר השירים ו ג. פרי עץ חיים שער ראש השנה פרק א.
3.
עיין ליקוטי תורה פרשת ראה ד"ה אני לדודי.
4.
ספר היראה לרבנו יונה סוף הספר ד"ה במוצאי שבת, קב הישר פרק מח, חיי אדם כלל קלח סעיף א וכלל קמג סעיף א, אלף המגן תקפא א. ועיין בספר אני לדודי (הייזלר), שליקט מקורות רבים המבארים את עניינו ומעלתו של חודש אלול.
5.
קב הישר פרק מח, חיי אדם כלל קלח סעיף א וכלל קמג סעיף א, אלף המגן תקפא א.
6.
הליכות שלמה פרק א הערה 3.
7.
במדבר יג ב.
8.
קב הישר פרק מח, חיי אדם כלל קלח סעיף א, עיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק לג סעיף מב.

כיוון שימי אלול הם ימי רצון, מרבים בהם בסליחות ובתחנונים. יוצאי ספרד נוהגים לומר סליחות בכל חודש אלול, מלבד בראש חודש ובשבתות1, ויוצאי אשכנז נוהגים לומר סליחות מיום ראשון הסמוך לראש השנה. אך כאשר ראש השנה חל ביום שני או ביום שלישי בשבוע, יוצאי אשכנז מקדימים לומר סליחות מיום ראשון בשבוע שלפני כן. הטעם למנהג יוצאי אשכנז מבוסס על שני כללים. כלל אחד הוא שצריך לומר סליחות לפחות ארבעה ימים לפני ראש השנה, וכלל שני הוא שהיום שבו יש להתחיל לומר סליחות הוא יום ראשון. לכן, כאשר ראש השנה חל ביום חמישי או בשבת (ראש השנה אינו יכול לחול ביום שישי), מתחילים לומר סליחות ביום ראשון הסמוך לראש השנה. אך כאשר ראש השנה חל בימים שני או שלישי (ראש השנה אינו יכול לחול בימים ראשון ורביעי), מתחילים לומר סליחות ביום ראשון בשבוע שלפני כן; משום שאם יתחילו לומר סליחות ביום ראשון הסמוך לראש השנה, לא יספיקו לומר סליחות ארבעה ימים לפני ראש השנה2

הטעם לאמירת הסליחות לפחות ארבעה ימים לפני ראש השנה נעוץ במנהג שהתקיים בעבר, שבו נהגו רבים להתענות עשרה ימים, בתור חלק מסדר התשובה של הימים הנוראים. עיקר ימי התענית היו בעשרת ימי תשובה, אך יש ארבעה ימים שאסור להתענות בהם, מתוך עשרת ימי התשובה. הימים האסורים בתענית הם שני ימי ראש השנה, שבת תשובה וערב יום כיפור. כדי להשלים את עשרת ימי התענית, נהגו להתענות ארבעה ימים לפני ראש השנה, ומכיוון שבימי התענית נהגו לומר סליחות, השתרש המנהג לומר סליחות ארבעה ימים לפני ראש השנה. טעם נוסף לכך שאומרים סליחות ארבעה ימים לפני ראש השנה קשור בהשוואה שבין תשובת האדם להקרבת קרבן. בראש השנה עלינו להרגיש כאילו אנו מקריבים את עצמנו כקרבן לפני ה', שכן ביום זה אנו ממליכים את ה' למלך, ומבטלים את כל רצונותינו האישיים. כשם שארבעה ימים לפני הקרבת קרבן על המזבח, יש לוודא שאין בו מום, כך ארבעה ימים לפני ראש השנה, עלינו לוודא שאנו נקיים מכל מום רוחני, ואמירת הסליחות מעוררת את האדם לשוב בתשובה ולתקן את נגעי לבבו3

הטעם לכך שמתחילים לומר סליחות ביום ראשון בשבוע הוא שיום זה הוא היום הראשון לבריאת העולם4. ביום הראשון לבריאה, קיום העולם היה בחסד גמור, כיוון שהאדם העובד את ה' וזוכה לשפע בזכות מעשיו, עדיין לא נברא. לכן מתאים לומר סליחות ולעורר את חסד ה' עלינו ביום זה5. ועוד, שרצו להתחיל את אמירת הסליחות מתוך שמחה של מצווה; ולכן הסמיכו את אמירת הסליחות לשבת, כיוון שבשבת אנשים פנויים ממלאכתם ועוסקים בתורה המשמחת לב6.

1.
שו"ע תקפא א, חזון עובדיה עמ' א, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק לג סעיף לז.
2.
עיין שו"ע תקפא א, ורמ"א שם, ומשנ"ב שם.
3.
משנ"ב תקפא ו.
4.
ביאור הגר"א סימן תקפא ס"ק ח.
5.
דרכי שמואל (אוירבך) פרשת נצבים עמ' רצח.
6.
לקט יושר חלק א (אורח חיים) עמוד קיח ענין א.

הזמן המתאים ביותר לאמירת הסליחות הוא בשלוש השעות האחרונות של הלילה, כיוון שזמן זה הוא עת רצון, והתפילות מתקבלות בו יותר מאשר בזמנים אחרים1. גם חצות הלילה הוא זמן מתאים לאמירת סליחות, כיוון שגם הוא עת רצון2. המנהג הרווח היום הוא לומר סליחות זמן מה לפני תפילת שחרית3. אם לא אמרו סליחות בזמנים אלו, אפשר לומר סליחות בכל שעות היום4, מלבד בחצי הראשון של הלילה (מתחילת הלילה עד חצות הלילה), שאין אומרים בו סליחות, וזאת על פי הקבלה5. ויש סוברים שבשעת הדחק, אפשר לומר סליחות בתחילת השליש השני של הלילה, כלומר בדרך כלל, סביב השעה רבע לאחת עשרה בלילה (בשעון קיץ), שגם זמן זה הוא עת רצון. ומנהג זה רווח מאוד בארץ, כיוון שאמירת סליחות בחצות מקשה על ניהול החיים התקינים; ומכיוון שרווח הנוהג ללכת לישון מאוחר, קימה לפנות בוקר קשה לרבים6

רבים מיוצאי אשכנז נוהגים לומר את הסליחות של היום הראשון בחצות הלילה, כדי להסמיך את אמירתן לצאת השבת, כיוון שבסליחות אלו ישנו פיוט הפותח במילים "במוצאי מנוחה קִדמנוך תחילה"7.

1.
עיין ב"ח סימן תקפא ד"ה לעמוד, והקדמת המשנ"ב לסימן תקפא.
2.
עיין שו"ת אגרות משה אורח חיים חלק ב סימן קה, וחזון עובדיה עמ' ב-ג, ועיין שם שזמן חצות הלילה הוא שתיים עשרה שעות אחר חצות היום. ועיין הליכות שלמה פרק א הערה 6, שעדיף לומר סליחות בהשכמת הבוקר (אף לאחר שהאיר היום), מאשר בחצות, ועיין משמרת שלום (קוידנוב) סימן מא אות ד, ואשי ישראל (פפויפר) פרק מה הערה יב, בשם הגר"ח קנייבסקי, שחולקים.
3.
עיין ערוך השלחן תקפא ד. ועיין הליכות שלמה פרק א הערה 13, שגם המאחרים קצת לקום בכל ימות השנה, בימים אלו יזדרזו להשכים בבוקר לאמירת הסליחות.
4.
אלף המגן על מטה אפרים סימן תקפא ס"ק כד, חזון עובדיה עמ' ו, ועיין שם שאפשר לומר סליחות לפני תפילת מנחה.
5.
ברכי יוסף סימן תקפא אות א: מקומות שנוהגים לומר סליחות בערבית הוא מנהג רע ומר, ישתקע ולא יאמר, משנ"ב תקסה יב, חזון עובדיה עמ' ב, ושו"ת יחוה דעת חלק א סימן מו. ועיין שו"ת הרמ"ז סימן ל, שהטעם לכך שאין לומר סליחות בחצי הראשון של הלילה הוא משום שבזמן זה מתגברים הדינים, וכשאומרים סליחות ושלוש עשרה מידות רחמים בזמן הזה, אנו נראים כבאים בגבולם של כוחות הדין, ומבקשים למנוע פעולתם, ובזה אנו מעוררים את כוחות הדין נגדנו. ועיין הליכות שלמה פרק א דבר הלכה ד, שמותר לומר לפני חצות את קטעי התפילה והתחינה הקודמים לשלוש עשרה מידות הרחמים, וכן דעת הגר"י אריאל שליט"א, ועיין אשרי האיש פרק יג סעיף ז, שחולק.
6.
הגר"י אריאל שליט"א, על פי אגרות משה אורח חיים חלק ב סימן קה. ועיין הליכות שלמה פרק א הערה 9, שיש לסמוך קצת להקל כדעה זו. ועיין חזון עובדיה עמודים ג, ח, שחולק וסובר שאין לומר סליחות לפני חצות בשום אופן, כיוון שאמירתם בשעה זו גורמת נזק, ומי שנמצא במקום שאומרים בו סליחות לפני חצות הלילה, לא יאמר עמהם סליחות. עוד כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א, שאת קטעי הסליחות שאומרים לפני י"ג מידות רחמים, אפשר לומר לפני תחילת השליש השני של הלילה.
7.
עיין ספר המנהגים (מנהגי חב"ד) עמ' 54 הערה 1.

לכתחילה, יש לומר את הסליחות בציבור, כיוון שתפילת הציבור נשמעת יותר1. אם אי אפשר לומר את הסליחות בציבור, אפשר לאומרן ביחיד, אך במקרה זה אין לומר את שלוש עשרה מידות הרחמים ("ה' ה' אל רחום וחנון וכו'"). זאת כיוון שכאשר שלוש עשרה מידות הרחמים נאמרות בדרך תפילה ובקשת רחמים, הן נחשבות דבר שבקדושה, שאפשר לאומרו רק במניין2

האיסור לומר את שלוש עשרה מידות הרחמים ביחיד הוא רק כשאומרים אותן בדרך תפילה, אך מותר לאומרן בדרך לימוד. לכן אדם האומר סליחות ביחיד, יכול לקרוא את שלוש עשרה מידות הרחמים בטעמי המקרא, שכן אז ניכר שהן נאמרות בדרך לימוד ולא בדרך תפילה3

כאשר מתפללים ביחידות, גם אין אומרים את חלקי הסליחות שתוקנו בארמית4. זאת כיוון שאדם המתפלל ביחידות זקוק לעזרת מלאכי השרת כדי שתפילתו תתקבל, ומלאכי השרת אינם מסייעים למתפלל בשפה זרה, כדי שאנשים יקפידו להתפלל בעברית, שהיא לשון הקודש, וכדי שלא ירבו עמי ארצות שאינם יודעים עברית5. ויש מיוצאי ספרד הנוהגים לומר את חלקי הסליחות שתוקנו בארמית, גם בתפילה ביחידות6.

1.
עיין שו"ת תורה לשמה סימן מט.
2.
שו"ע תקסה ה, ומשנ"ב שם ס"ק יג וסימן תקפא ס"ק ד, ושער הציון תקסה י. ועיין רמ"א תקסה ה, שאין לומר ביחיד גם את הפסוק "ויעבור ה' על פניו ויקרא". ועיין אשרי האיש פרק יג סעיף יז, שאדם שמתפלל במתינות, והציבור מקדים אותו באמירת שלוש עשרה מידות הרחמים, יפסיק באמצע הסליחה שבה הוא נמצא, ויאמר את שלוש עשרה מידות הרחמים עם הציבור, ולאחר מכן יחזור למקום שהפסיק. ועיין משנ"ב תקפא ד, שאם התחילו את אמירת הסליחות ללא מניין, ולאחר מכן הושלם המניין, יש לומר שלושה פסוקים ולאחריהם קדיש, כדי להשלים את הקדיש שהיה צריך להיאמר בתחילת הסליחות. ועיין משנ"ב שם, שאם היה מניין בתחילת הסליחות, ותוך כדי הסליחות חלק מהמתפללים הלכו, ולא נשאר מניין בסוף הסליחות, יש לומר את הקדיש שלאחר הסליחות אף בלא מניין, ובלבד שנשארו לפחות ששה מתפללים, ועיין משנ"ב מהדורת איש מצליח שם, ותורת המועדים סימן א סעיף יד, שדברי המשנ"ב נאמרו ליוצאי אשכנז, הפוסקים כרמ"א באורח חיים סימן נה סעיף ג, שיש לומר 'קדיש תתקבל' ללא מניין, אם היה מניין בחזרת הש"ץ; אך יוצאי ספרד, הפוסקים כדעת השלחן ערוך שם, שאין לומר 'קדיש תתקבל' במצב זה, אינם אומרים את הקדיש שלאחר הסליחות ללא מניין.
3.
שו"ע תקסה ה.
4.
משנ"ב תקפא ד, חזון עובדיה עמ' יא, לוח דינים ומנהגים אהבת שלום. ועיין הליכות שלמה פרק א סעיף ד, שהמתפלל במתינות, ובהגיעו לחלקי הסליחות שתוקנו בארמית, הציבור כבר סיים לאומרן, רשאי לאומרן כל עוד הציבור עסוק באמירת הסליחות שלאחריהן, אך אם הציבור סיים לגמרי את הסליחות, לא יאמרן.
5.
תמים דעים סימן קפד, בשם ר"י בר יקר.
6.
כף החיים תקפא כו, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק לד סעיף לה, אור לציון חלק ד פרק א שאלה ב, עיין קיצור שלחן ערוך (טולידאנו) סימן תקכה סעיף טז, הגר"מ מזוז שליט"א באור תורה אלול תשנ"ד סוף סימן קלג (עמ' תתצט), ועיין שם שכן הוא מנהג מרוקו ותוניס, נחלת אבות (מנהגי לוב) מנהגי הסליחות אות כ. ועיין שו"ת תורה לשמה סימן מט.

יש לעמוד בזמן אמירת "אל מלך יושב על כסא רחמים", שלוש עשרה מידות הרחמים והווידוי ("אשמנו, בגדנו וכו'")1. הטעם שיש לעמוד בזמן אמירת שלוש עשרה המידות הוא שאמירתן נחשבת דבר שבקדושה, ויש לעמוד בזמן אמירת דבר שבקדושה2. אמירת "אל מלך וכו'" היא הכנה לאמירת שלוש עשרה המידות והיא טפלה לה, ולכן גם בה יש לעמוד. ובזמן אמירת הווידוי יש לעמוד, כדי שהווידוי ייאמר בדרך הכנעה3.

 

בכל שאר הסליחות, נחלקו המנהגים. לפי מנהג יוצאי אשכנז, אין חובה לעמוד במשך אמירת שאר הסליחות, אך טוב לעמוד בהן4. ולפי מנהג יוצאי ספרד, אין צורך לעמוד באמירת שאר הסליחות, ואדרבה, נהגו לאומרן בישיבה, ולעמוד רק בחלק הסליחות שמתחיל בפיוט "שבט יהודה", עד "אחד הוא אלוקינו"5.

1.
מטה אפרים תקפא יח, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק לד סעיף יח.
2.
אבני דרך חלק יב סימן קי.
3.
עיין שו"ע תרז ג, ומשנ"ב שם.
4.
מטה אפרים תקפא יח.
5.
הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק לד סעיף יז.

כאשר הסליחות נאמרות לפני תפילת שחרית, יש לומר לפניהן את ברכות התורה, כיוון שבסליחות ישנם פסוקים רבים, ואין לומר פסוקים לפני ברכות התורה1.

1.
עיין שו"ע מו ט: ונכון לחוש לסברה ראשונה, ומשנ"ב שם, חזון עובדיה עמ' ה. ועיין שו"ע שם, שיש הסוברים שמותר לומר פסוקים בדרך תחנונים לפני ברכת התורה.

ראוי ששליח הציבור יתעטף בטלית בזמן אמירת הסליחות, מפני כבוד הציבור1. ויש מיוצאי ספרד הנוהגים ששליח הציבור אינו מתעטף בטלית בזמן אמירת הסליחות2.

1.
משנ"ב תקפא ו. ועיין משנ"ב שם, שכאשר אומרים את הסליחות בלילה, יש ספק אם צריך לברך על הטלית, וכדי לצאת מהספק, כדאי ששליח הציבור ייקח טלית מאדם אחר, ויתכוון שלא לזכות בה, וכך לא יצטרך לברך על הטלית, לדעת כולם, כיוון שאין מברכים על טלית שאולה.
2.
עיין משנ"ב מהדורת איש מצליח סימן תקפא ס"ק ו הערה 6. ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק לד סעיף יט, שכאשר אומרים סליחות בלילה, אין להתעטף בטלית, וכאשר אומרים סליחות ביום, יש להתעטף בטלית, וכן משמע מחזון עובדיה עמ' ו. ועיין נר ציון פרק ג סעיף יב, שיש לשליח הציבור להתעטף בטלית בין ביום ובין בלילה.

תלמידי חכמים ובחורי ישיבות הרגילים לעסוק בתורה בלילה, ואם ישכימו לומר סליחות, יהיו עייפים במשך היום ואיכות לימודם תיפגע - אם הם מיוצאי ספרד, הנוהגים לומר סליחות מתחילת חודש אלול, הרשות בידם למעט באמירת הסליחות בחודש אלול, אך יקפידו לומר סליחות לפחות פעמיים בשבוע, בימי שני וחמישי. ואם הם מיוצאי אשכנז, המתחילים לומר סליחות רק מספר ימים לפני ראש השנה, יאמרו סליחות בכל הימים, ככל אדם1.

1.
הגר"י אריאל שליט"א, ועיין חזון עובדיה עמ' ח, שכתב כעין זה. ועיין מקראי קודש לרב הררי פרק א סעיף כא, ובהערות שם, שהביא דעות נוספות בעניין זה. ועיין חזון עובדיה עמ' ח, שפועלים שכירים, שאם ישכימו לסליחות לא יוכלו לעשות את עבודתם כראוי, רשאים להימנע מקימה לסליחות בכל יום, אבל ישכימו לאמירת הסליחות לפרקים, ומה טוב אם בימים שאין הם משכימים לאמירת הסליחות, יאמרו את הסליחות במשך היום.

באמירת הסליחות, יש לשים לב שלא לומר דברים שאינם נכונים. לדוגמה: אדם האומר את הסליחות בשעה מאוחרת ביום, לא יאמר "קמתי באשמורת לבקש על עווני", או "שחר קמתי להודות לך אלוקי תהילתי"1.

1.
עיין אליה רבה תקפא ט, עיין מטה אפרים תקפא יא ואלף למטה שם יג, ערוך השלחן תקפא ד. ועיין הליכות שלמה פרק א דבר הלכה ה, שאדם הקם בשעה מוקדמת מהרגלו, יכול לומר "שחר קמתי" אף אם הוא קם אחר עלות השחר, כיוון שבלשון בני אדם, משמעות הביטוי "שחר קמתי" היא קימה מוקדמת מכפי הרגיל. ועיין שם, שגם אדם שאינו בוכה רשאי לומר פיוטים שמוזכרים בהם בכי ודמעה, כגון "יהי רצון מלפניך שומע קול בכיות שתשים דמעותינו בנאדך וכו'", ויתכוון לדמעות הציבור או לדמעות כלל ישראל. ועיין חזון עובדיה עמ' יט, שאדם הבוכה בשעת הווידוי ביום כיפור, יכול להתכוון לבכיו ביום כיפור, באמירת הסליחות שמוזכר בהן בכי.

כאשר בין אומרי הסליחות ישנו חתן או אחד מבעלי הברית, שהם אבי הילד, המוהל והסנדק, מקצרים באמירת הסליחות1. יוצאי אשכנז מסיימים את הסליחות לפני הווידוי2, ויוצאי ספרד מדלגים על הווידוי ועל נפילת אפיים3.

1.
הליכות שלמה פרק א סעיף ה, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א. ועיין שו"ת שבט הלוי חלק ד סימן נד אות ה, ובית חתנים (פנירי) פרק כא סעיף טז, בשם הגרב"צ אבא שאול, שחולקים וסוברים שגם כאשר בין אומרי הסליחות ישנו חתן או אחד מבעלי הברית, יש לומר את הסליחות כרגיל. ועיין הליכות שלמה שם, שמקצרים באמירת הסליחות מחמת אחד מבעלי הברית, רק כאשר התחילו לומר את הסליחות אחרי עלות השחר.
2.
הגר"י אריאל שליט"א, וכעיין זה בהליכות שלמה שם.
3.
ילקוט יוסף עמ' ע: ויש אומרים.

יוצאי אשכנז נוהגים לתקוע בשופר בחודש אלול, בכל יום אחרי תפילת שחרית. מתחילים לתקוע בשופר בראש חודש, כיוון שביום זה עלה משה רבנו להר סיני לקבל את הלוחות השניים, ותקעו ביום זה בשופר כדי לציין את יום עלייתו. ציון יום עלייתו של משה רבנו היה חשוב, כיוון שחטא העגל נגרם מחמת טעותו של עם ישראל בחישוב מספר הימים שבהם משה שהה בהר סיני, בקבלת הלוחות הראשונים. כאשר משה לא הגיע ביום שעם ישראל סבור היה שהוא יגיע, עם ישראל איבד את שיווי משקלו הרוחני, ונכשל בחטא העגל. כדי שדבר זה לא ישנה, פרסמו את יום עלייתו של משה בתקיעת שופר. זכר לאותה תקיעה שבאה למנוע את עם ישראל מן החטא, גם אנו תוקעים בשופר בראש חודש אלול, כדי שנתעורר להימנע מן החטא. מלבד זאת, תוקעים בשופר בחודש אלול כדי שנתעורר לחזור בתשובה ולהתחזק בקיום המצוות לקראת יום הדין1, כיוון שתקיעת השופר מעוררת את הלב לשוב בתשובה ולעשות את מצוות ה', כמו שנאמר "אִם יִתָּקַע שׁוֹפָר בְּעִיר וְעָם לֹא יֶחֱרָדוּ"2.

יוצאי ספרד אינם תוקעים בשופר לאחר תפילת שחרית. ויש מהם שנוהגים לתקוע בשופר תוך כדי אמירת הסליחות3.

1.
עיין טור סימן תקפא, ורמ"א שם א, ולבוש שם א, חיי אדם קמג א. ועיין של"ה מסכת ראש השנה תורה אור אות נה, שבשעת התקיעות יש לעמוד באימה ולהרהר בתשובה. ועיין משנ"ב תקפא ג, שיש הנוהגים להתחיל לתקוע ביום הראשון של ראש חודש (ל אב), ויש הנוהגים לתקוע ביום השני של ראש חודש (א אלול). ועיין לוח ארץ ישראל (טוקצינסקי), שמנהגנו להתחיל לתקוע ביום השני של ראש חודש. ועיין שו"ת ציץ אליעזר חלק יב סימן מח, שהמנהג לתקוע בשופר בחודש אלול הוא רק אחר תפילת הציבור, ואדם שמתפלל ביחידות, אינו צריך לתקוע בשופר בסיום התפילה.
2.
עמוס ג ו.
3.
חזון עובדיה עמ' כד, עיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק לג סעיף לח, ועיין שם שיש התוקעים בעת אמירת שלוש עשרה מידות הרחמים, ויש התוקעים בקדיש שלאחר התקיעות, לפני אמירת "תענו ותעתרו". ועיין חזון עובדיה שם, שאין לתקוע בשופר כאשר יש בכך הפרעה לשכנים. וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א, שיש להימנע מתפילה בקול רם באופן שמפריע לשכנים.

מראש חודש אלול ועד הושענא רבה, יוצאי אשכנז נוהגים לומר את פרק כז בתהילים, הפותח בפסוק "לדוד ה' אורי וישעי", בבוקר ובערב1. בבוקר אומרים פרק זה בסוף תפילת שחרית, ובערב, יש שנוהגים לומר פרק זה לאחר תפילת מנחה2, ויש שנוהגים לאומרו לאחר תפילת ערבית3.

 

אומרים פרק זה בחודש אלול, על סמך דרשת חז"ל לפסוק "לדוד ה' אורי וישעי". לפי דרשתם, המילה "אורי" רומזת לראש השנה, כיוון שהוא היום שבו אנו מקווים שה' יוציא כאור צדקנו; והמילה "ישעי" רומזת ליום הכיפורים, שהוא היום שבו אנו מקווים לישועת ה' ולמחילה על עוונותינו. הפסוק "כִּי יִצְפְּנֵנִי בְּסֻכֹּה", שבהמשך הפרק, רומז לחג הסוכות4. אמנם כדי שראש השנה ויום הכיפורים יהיו ימים של אור וישועה, יש להתכונן להם מבעוד מועד, ולכן מתחילים לומר פרק זה כבר בראש חודש אלול5.

1.
מטה אפרים תקפא ו, ומשנ"ב תקפא ב, ושו"ת שבט הלוי חלק י סימן פז, חזון עובדיה עמ' כד: מנהג יפה. ועיין קיצור שלחן ערוך (גאנצפריד) קכח ב, שמתחילים לומר פרק זה ביום השני של ראש חודש (א אלול).
2.
מטה אפרים תקפא ו.
3.
אלף המגן תקפא י.
4.
מדרש שוחר טוב תהילים פרק כז. אלף למטה תקפא ו, קיצור שלחן ערוך (גאנצפריד) קכח ב.
5.
עיין אורי וישעי לגרי"מ חרל"פ פרק טו.

בחודש אלול ובעשרת ימי תשובה, נכון מאוד להתפלל בברכת "השיבנו אבינו לתורתך" שבתפילת עמידה, על אנשים שנטו מדרכי ה' ותורתו ויצאו לתרבות רעה, למגינת לב. במיוחד ראוי להתפלל על קרובי משפחה וחברים1. אך ראשית כל יש לאדם להתפלל על עצמו, שיזכה לחזור בתשובה שלמה לפני ה'2.

1.
עיין חזון עובדיה עמ' כה, בשם האר"י הקדוש. ועיין שם שרצוי לומר: "יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו שתחתור חתירה מתחת כסא כבודך להחזיר בתשובה שלימה כל פושעי ישראל, ובכללם תחזיר בתשובה שלמה את פלוני בן פלוני, כי ימינך פשוטה לקבל שבים".
2.
הגר"י אריאל שליט"א.

כדי שתפילת הציבור תתקבל ברצון, יש לבחור לאמירת הסליחות ולתפילות הימים הנוראים שליח ציבור הגון. שליח ציבור הגון הוא אדם עניו, נקי מעברות, הרגיל ללמוד תורה, נביאים וכתובים, וניגוניו נעימים, וקולו ערב, והוא רצוי לציבור1. כאשר יש כמה אנשים המתאימים להיות שליחי ציבור, יש לבחור את האדם הגדול ביותר בתורה ובמעשים טובים2.

 

עוד רצוי ששליח הציבור יהיה לפחות בן שלושים, ושיהיה נשוי3. החשיבות בהיות שליח הציבור בן שלושים היא משום שבגיל זה אדם כבר מכיר במורכבות החיים ובמגבלותיו שלו, ומתוך כך דעתו מיושבת עליו ולבו נשבר ונדכה4. והחשיבות בהיות שליח הציבור נשוי היא משום שאדם נשוי שמור יותר מהרהורי עברה5.

 

כאשר ישנם שני שליחי ציבור, האחד אדם פשוט, בן שלושים ונשוי, והשני בן תורה וירא חטא, אך אינו בן שלושים ואינו נשוי, בן התורה קודם. זאת כיוון שמעלת התורה ומעלת יראת החטא גדולות לאין ערוך ממעלת היות האדם מעל גיל שלושים ונשוי6.

 

אדם שקיבל חינוך ראוי, ואף על פי כן נכשל ועבר עברות במזיד פעמים רבות, אינו ראוי להיות שליח ציבור, אף אם הוא חזר בתשובה7, כיוון שרושם העברות טבוע בו8. במה דברים אמורים? כאשר תשובתו היא תשובה מיראה, אך אם תשובתו היא תשובה מאהבה, הרי הוא ראוי להיות שליח ציבור, כיוון שזדונותיו נעשו כזכויות9.

1.
עיין שו"ע נג ד, ומשנ"ב שם כב. ועיין משנ"ב נג יח, שהצורך ששליח הציבור יהיה רגיל בלימוד תנ"ך, הוא כדי שהפסוקים המוזכרים בתפילה יהיו שגורים בפיו, ועוד טעם לכך הוא שתפילתו של אדם שאינו רגיל בלימוד תורה היא תועבה, כפי שנאמר "מסיר אזנו משמוע תורה, גם תפילתו תועבה" (משלי כח ט). ועיין רמ"א נג כב, ומשנ"ב שם, שחזן שתפס את מִשְֹרתו בחוזקה, ללא רצון הציבור, ברכותיו הן כניאוץ (ביזוי), ואין עונים אחריהן אמן.
2.
רמ"א תקפא א.
3.
רמ"א תקפא א, חזון עובדיה עמ' לד. ועיין חזון עובדיה שם, ששליח ציבור נשוי שהתאלמן, רשאי להמשיך ולהיות שליח ציבור.
4.
עיין לבוש תקפא א, ומשנ"ב שם יב. ועיין משנ"ב שם, שכתב טעם נוסף, שהתפילה היא כנגד עבודת הקרבנות, ובני לוי היו כשרים לעבודת המקדש מגיל שלושים ומעלה.
5.
משנ"ב תקפא יג, ועיין שם טעם נוסף, שראוי ששליח הציבור ידמה בזה לכהן גדול ביום הכיפורים, שהוא כשר לעבודה רק אם הוא נשוי.
6.
עיין משנ"ב תקפא יג.
7.
שו"ע הרב נג ו, ומשנ"ב סימן נג ס"ק טז וס"ק כב, ותשובות והנהגות חלק א סימן צט, ועיין שם שאדם שגדל בבית שאינו שומר תורה ומצוות, וחזר בתשובה, הרי הוא צדיק גמור, ותפילתו מתקבלת יותר, והרי הוא ראוי להיות שליח ציבור ללא כל פקפוק.
8.
עיין הדרת מרדכי (וויצל) בראשית עמ' רלג.
9.
הדרת מרדכי שם.

מנהג יוצאי אשכנז שאָבֵל הנמצא בתוך שנת האֵבֶל על אחד מהוריו, או בתוך השלושים לפטירת אחד מקרוביו, לא יהיה שליח ציבור בראש השנה וביום כיפור, כיוון שמידת הדין מתוחה עליו, ותפילתו פחות מקובלת. אמנם אם אין שליח ציבור הגון כמוהו, כגון שאין שליח ציבור אחר גדול בתורה ובמעשים טובים כמוהו, או שאין שליח ציבור אחר שקולו ערב כמוהו, האָבֵל רשאי להיות שליח ציבור1.

1.
עיין מטה אפרים תקפא כג-כד, ומשנ"ב תקפא ז, ודברי יציב יו"ד סימן רלה. ועיין קיצור שלחן ערוך עם הערות הגר"מ אליהו סימן קכח הערה י, וילקוט יוסף () עמ' 125 הערה כד, שיוצאי ספרד נוהגים שאָבֵל הנמצא בתוך שנת האֵבֶל על אחד מהוריו, או בתוך השלושים לפטירת אחד מקרוביו, רשאי להיות שליח ציבור. ועיין פסקי תשובות תקפא הערה 103, שבשנה מעוברת, מותר לאָבֵל להיות שליח ציבור לאחר שעברו שנים-עשר חודש, אף שלא נשלמה שנה לפטירת אביו או אימו. ועיין מטה אפרים תקפה ז, שאָבֵל גם לא יהיה בעל תוקע.

נוהגים שהכותב מכתב לחברו מראש חודש אלול עד יום כיפור, מברך אותו שייכתב וייחתם לשנה טובה1, כיוון שברכה של אדם מישראל פועלת ומשפיעה, בפרט בחודש אלול2. ועוד טעם למנהג זה, כדי לקבוע בלבנו שההכנה הראויה לימי הדין היא לדאוג לסובבים אותנו, ולא רק לעצמנו, ולהרבות אהבה ואחווה בעם ישראל3.

 

1.
מטה אפרים תקפא ט, כף החיים תקפא יח, חזון עובדיה עמ' כו.
2.
אוצר מנהגי חב"ד, חודש אלול עמ' ט, בשם האדמו"ר מלובביץ'.
3.
עיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק לג סעיף מו. עיין משנ"ב תקפא ג, שיש נוהגים לומר את ספר התהלים שלוש פעמים, בימים שבין ראש חודש אלול ליום כיפור. בחודש אלול אומרים את ספר התהלים פעמיים, כל יום עשרה פרקים, ובעשרת ימי תשובה אומרים כחמישה עשר פרקים בכל יום, כדי לסיים את ספר התהלים פעם נוספת, עד ערב יום כיפור, ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק לג סעיף מד, שכתב כעין זה. עיין מטה אפרים תקפא י, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק לג סעיף מז, שיש אנשי מעשה הנוהגים לבדוק בחודש אלול את התפילין והמזוזות שלהם, וכן כתב בחזון עובדיה עמ' כו, לעניין תפילין. ועיין הליכות שלמה תפילה פרק ד דבר הלכה נב, שבזמננו התפילין עשויים בהידור, ואינן נפסלות מחמת זיעה וכיוצא בזה, ולכן אין צריך לבודקן, וכן מזוזה הנתונה בתוך זכוכית ואינה נוגעת בכותל, אינה צריכה בדיקה.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ