logo-white

תוכן עניינים

הלכות חנוכה

הלכות חנוכה מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

הלכות חנוכה - תוכן עניינים:

פרק יב - שימוש בנרות

facebook email whatsapp

אסור להשתמש באור הנרות, כדי שיהיה ניכר שהנרות הודלקו לשם מצווה, ולא לשימוש כלשהו. סיבה נוספת לכך היא שאסור היה להשתמש בנרות המקדש, ומכיוון שנרות החנוכה הם זכר לנס שנעשה במנורה, דינם שווה1. ולכן נוהגים להדליק סמוך לכל חנוכייה נר נוסף שנקרא שַמָש, כדי שאם בטעות ישתמשו לאור הנרות, יהיה זה לאור השַמש. ומניחים את השַמש גבוה יותר מכל הנרות או מרוחק מעט מהם, כדי שלא יחשבו שהוא מנרות החובה, ויטעו במספר הנרות2

כאשר אור החשמל דולק במקום שדולקים בו הנרות, אין חייבים להניח שַמש, כיוון שניכר שהנרות הודלקו לשם מצווה, וגם אין חשש שישתמשו באורם3. אף על פי כן, נוהגים להדליק שַמש גם כשאור החשמל דולק4, שמא מישהו יכבה את אור החשמל בטעות5, וגם משום שלפי הקבלה יש חשיבות בהדלקת השַמש6

כאשר כבה השַמש, יש להדליקו בגפרורים ולא מנרות החובה, הואיל ונר השַמש הוא נר רשות, ואין להשתמש בנרות המצווה כדי להדליקו7.

מותר להשתמש בנרות אחר שעברה חצי שעה להדלקתם, מכיוון שכבר התקיימה המצווה8. ויש מחמירים שלא להשתמש בנרות כל עוד הם דולקים, כי לא ניכר על הנרות שעברה חצי שעה, והרואים יסברו שהשימוש בהם נעשה בתוך זמן החיוב, ויחשבו שמותר להשתמש בנרות9. וראוי להחמיר כדעה זו, כיוון שבימינו חצי שעה לאחר צאת הכוכבים עדיין לא כלתה רגל מן השוק10.

 

1.
שו"ע תרעג א, ומשנ"ב שם.
2.
שו"ע תרעג א, ומשנ"ב שם. ועיין ירושלים במועדיה עמ' רכ, שכאשר כמה אנשים מדליקים נרות סמוך זה לזה, מעיקר הדין מספיק שַמש אחד, ועיין שם, והליכות שלמה פרק יד הערה 1, שהמנהג הוא להדליק שַמש לכל אחד.
3.
הליכות שלמה פרק טז סעיף יג, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נח סעיף פב, ירושלים במועדיה עמ' רכ, קובץ הלכות לגר"ש קמינצקי פרק יד סעיף ב, דבר חברון מועדים עמ' שכב. ועיין מנחת יצחק ליקוטי תשובות סימן מח, שחולק וסובר שחובה להניח שַמש גם כשאור החשמל דולק.
4.
עיין הליכות שלמה פרק טז הערה 59, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נח סעיף פב, שונה הלכות עם הערות תורת המועדים תרעג ס"ק ה.
5.
עיין הליכות שלמה שם, ושונה הלכות שם.
6.
עיין ילקוט יוסף (תש"פ) עמ' שלח, נר חנוכה (ספטימוס) פרק ה הערה מה.
7.
משנ"ב תרעד ז.
8.
שו"ע תרעב ב.
9.
משנ"ב תרעב ח.
10.
כן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א.

שמן שנשאר בבזיכי החנוכייה או פתילות שהשתמשו בהן, אסורים בשימוש של חול, מכיוון שהוקצו למצווה. אמנם לא כל השמן שנמצא בבזיך הוקצה למצווה, אלא רק השמן הדרוש לכך שהנר ידלק חצי שעה. ולכן אם דלק הנר חצי שעה וכבה לאחר מכן, מותר להשתמש בשמן שנשאר לכל צורך, שכן שמן זה לא הוקדש למצווה1. ויש מחמירים שלא להשתמש בשמן שנותר בבזיך, שכן לדבריהם כל השמן שבבזיך הוקצה למצווה2. ולכן הרוצה להשתמש בשמן שנשאר בבזיכי החנוכייה, טוב שיחשוב בליבו שהוא מקצה למצווה רק את השמן הדרוש להדלקת הנר למשך חצי שעה, ואז יוכל להשתמש בשמן שנשאר ללא פקפוק3

השמן שנשאר בבקבוק אינו מוקצה למצווה, ולדעת הכול הוא מותר בשימוש4

השימוש האסור בשמן שהוקצה למצווה הוא שימוש של חול, אבל מותר להשתמש בשמן למצווה5. ולכן, שמן שנשאר בבזיך יכול לשמש להדלקת הנרות של היום הבא6. ואת השמן שנשאר ביום השמיני שורפים יחד עם הפתילות, כדי שלא ייכשלו וישתמשו בו שימוש אסור7. ויש שנוהגים לשרוף את השמנים והפתילות ברוב עם, לחיבוב מצווה8. ואפשר גם לשפוך את השמן לכיור או לזרוק אותו ואת הפתילות בשקית לאשפה9.

 

 

1.
שו"ע תרעז ד.
2.
משנ"ב תרעז יח.
3.
משנ"ב סימן תרעב ס"ק ז וסימן תרעז ס"ק יח.
4.
חזון עובדיה עמ' קסז.
5.
חכמת שלמה סימן תרעז סעיף ד ד"ה והנה מותר.
6.
משנ"ב תרעז יז. ועיין פסקי שמועות חנוכה עמ' קלד, בשם הגר"נ קרליץ, שמותר להשתמש בשמן שנותר מנר החובה להדלקת נרות ההידור.
7.
שו"ע תרעז ד, ומשנ"ב שם.
8.
עיין מנהגי פרנקפורט חודש כסליו אות ו, ונטעי גבריאל פרק נז אות ב.
9.
פניני חנוכה עמ' קמח, בשם הגרי"ש אלישיב, פסקי שמועות חנוכה עמ' קלה, בשם הגר"ח קנייבסקי. ועיין פניני חנוכה עמ' קמט, בשם הגרי"ש אלישיב, שעדיף לשרוף את השמן מאשר לשופכו לכיור או לזורקו לאשפה.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ