logo-white

תוכן עניינים

הלכות חנוכה

הלכות חנוכה מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

הלכות חנוכה - תוכן עניינים:

פרק ט - הדלקת נרות למי שאינו שוהה בביתו

facebook email whatsapp

בחנוכה, רבים נוסעים לבקר בני משפחה, ויש ערך חיובי לכך שבני משפחה מתקבצים יחד לחגוג את החג ולהודות לה' על הניסים שעשה לנו1. בעקבות זאת פעמים רבות מתעוררת השאלה היכן להדליק את הנרות. בפרק זה יבוארו תחילה עקרונות הדין, ולאחר מכן יִישוּמוֹ במצבים שונים

את נרות החנוכה יש להדליק דווקא סמוך לביתו של המדליק, לא במרחב ציבורי, ולא בבית של אדם אחר2. לכאורה נראה כי עדיף היה להדליק את הנרות במקום ציבורי, באמצע הרחוב או בכיכר העיר, שהרי עיקר המטרה בהדלקה היא לפרסם את הנס, וכשמדליקים את הנרות במקום ציבורי, הנס מתפרסם הרבה יותר. למרות זאת, חכמים תיקנו להדליק את הנרות דווקא סמוך לבית. ורמז יש בדבר, שהפצת האור למעגלים סביבנו צריכה לבוא מתוך עולם פנימי מבוסס ויציב. אדם שינסה להפיץ אור סביבו כשעולמו הפנימי רעוע, ריק ומדולדל, לא יצליח. הבית מסמל חוזק ויציבות, והדלקה דווקא סמוך אליו מלמדת שראשית על האדם להתמלא באור ולבנות בעצמו עולם רוחני עשיר ויציב, ורק מתוך כך הוא יוכל להפיץ אור סביבו3. ועוד טעם להדלקת הנרות סמוך לבית, שהיוונים רצו לטמא את הבית היהודי הטהור, ולכן מדליקים נרות בפתח הבית, לחזק את קדושת הבית היהודי4.

 

1.
עיין רבנו בחיי שמות יב כא ד"ה למשפחותיכם.
2.
ט"ז תרעז ב.
3.
עיין מאורות נריה חנוכה עמ' 58.
4.
כן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א.

כיוון שצריך להדליק את נרות החנוכה דווקא בַּבַּיִת, בני משפחה שנמצאים אצל קרובים או חברים בזמן ההדלקה, ומתכננים לחזור לישון בביתם, צריכים להדליק נרות בביתם, ולא בבית קרוביהם או חבריהם1. ולכן לכתחילה יתכננו את נסיעתם באופן כזה שיוכלו להדליק את הנרות בביתם בזמן. ואם יש קושי בדבר, ידליקו נרות מזמן פלג המנחה (כארבעים וחמש דקות לפני השקיעה), שכן כפי שכבר למדנו, בשעת הדחק אפשר להדליק נרות מזמן פלג המנחה ואילך2. ואם גם זה אינו אפשרי, ידליקו נרות בשעה שיחזרו הביתה3. וטוב יותר שיבקשו מאחד השכנים שידליק עבורם את הנרות בזמן4, וישתדלו לשמוע את הברכות בבית שהם מתארחים בו, ויצאו בזה ידי חובת הסוברים שכל אדם שאינו מדליק נר בעצמו, צריך לברך ברכת "שעשה ניסים" כאשר הוא רואה את נרות החנוכה5.

 

1.
משנ"ב תרעז יב.
2.
עיין פרק ד.
3.
עיין פרק ד. ועיין שם הערה 39, שהדלקה בפלג המנחה עדיפה על הדלקה בשעה מאוחרת בלילה.
4.
עיין פרק ד. ועיין שם הערה 39, אם השליח צריך לברך במצב כזה.
5.
עיין משנ"ב סימן תרעב ס"ק י וסימן תרעו ס"ק ו וסימן תרעז ס"ק ד, ומקראי קודש לגרצ"פ פרנק סימן לב הגהות הררי קודש, ומשנה אחרונה על משנ"ב תרעה ט, וילקוט יוסף (תש"פ) עמ תקד.

בני משפחה שמתארחים אצל קרובים או ידידים, ומתכננים לישון אצלם בלילה, הרי שבית קרוביהם או ידידיהם נחשב ביתם לאותו יום1. אם הם מיוצאי אשכנז, ידליקו נרות בעצמם, כדין המהדרין מן המהדרין2, ואם הם מיוצאי ספרד (הנוהגים שרק בעל הבית מדליק נרות), בעל הבית יזַכֶּה להם חלק בשמן, ועל ידי זה ייעשו שותפים בהדלקתו, ויצאו בה ידי חובה3. ולכתחילה ישתדלו לשמוע את הברכות מבעל הבית4

וכן דינם של ילדים נשואים המתארחים אצל הוריהם וישנים אצלם. אם הם מיוצאי אשכנז ידליקו נרות בעצמם, כמנהג המהדרין מן המהדרין. ואם הם מיוצאי ספרד, יצאו בהדלקת בעל הבית. ולכתחילה ישתדלו לשמוע את הברכות מבעל הבית.

 

1.
הליכות שלמה פרק יד דבר הלכה לג, קובץ מבית לוי גיליון י עמ' י, בשם הגר"ש ווזנר, חובת הדר הלכות חנוכה פרק א הערה נו, תורת היולדת (תשע"ו) פרק נז הערה ג, בשם הגר"ב זילבר, חוט שני עמ' שי, תשובות והנהגות חלק ג סימן רטו אות ח. ועיין פניני חנוכה עמ' קב, בשם הגרי"ש אלישיב, שחולק וסובר שהמתארח באיזה מקום יום או יומיים, אותו מקום אינו נחשב ביתו, ועליו למנות שליח שידליק עבורו בביתו הקבוע, ורק אם מתארח באותו מקום רוב ימי החנוכה, נחשב המקום כביתו, ויכול להדליק בו נרות.
2.
משנ"ב סימן תרעז א.
3.
שו"ע תרעז א, והליכות שלמה פרק יג סעיף ז. ועיין שו"ע תרעז א, שכדי להשתתף בהדלקת בעל הבית, יש לקנות חלק מהשמן בפרוטה, ועיין משנ"ב תרעז ג, ושער הציון שם ט, שאפשר שבעל הבית ייתן לאורח חלק מהשמן במתנה, והוא יגביה את השמן ויקנה בכך חלק ממנו. ועיין כף החיים תרעז ג, בשם ספר גן המלך, וחזון עובדיה עמ' קמה, ואור לציון חלק ד פרק מז שאלה ג, וירושלים במועדיה עמ' רלז, בשם הגרש"ז אוירבך, שאורח הסמוך על שולחן בעל הבית, אינו צריך להשתתף במעות, כיוון שבוודאי בעל הבית מזכה לו חלק בנרות, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א, ועיין הגרש"א אלפאנדרי בקובץ המועדים חנוכה (תשס"ב) עמ' עה, שחולק על זה, ועיין כף החיים שם, ותורת המועדים סימן ב הערה יא, בשם הגר"ע יוסף, שטוב שאורח הסמוך על שולחן בעל הבית יחמיר, וייתן פרוטה לבעל הבית, או שיבקש מבעל הבית שייתן לו חלק מהשמן במתנה, ויגביה את השמן, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א. ועיין הליכות שלמה שם, שבאופן זה, שאבי המשפחה אינו מדליק נרות בעצמו אלא משתתף בנרות של אדם אחר, רק בני הבית שנמצאים אתו יוצאים בכך, אבל בני הבית שאינם אתו, אינם מצטרפים אליו, וצריכים להדליק בעצמם. ועיין תורת המועדים סימן ב סעיף יב, שאורח שאינו סמוך על שולחן בעל הבית יכול להדליק נרות בעצמו, גם לפי מנהג יוצאי ספרד. ועיין שו"ע תרעז א, שאורח שמתארח בחדר שיש לו פתח לרשות הרבים, צריך להדליק נרות בפתח החדר, כדי שלא יחשדו בו שאינו מדליק נרות, ועיין חזון עובדיה עמ' קמד, ומשנ"ב עם הערות איש מצליח על שו"ע תרעז א, ונר ציון פרק ו סעיפים יב-יג, שבזמן הזה, שרבים מדליקים נרות בתוך הבית, העדר נר בפתח הבית אינו מעורר חשד, ואין צורך להדליק בפתח החדר.
4.
עיין משנ"ב סימן תרעב ס"ק י וסימן תרעו ס"ק ו וסימן תרעז ס"ק ד, ומקראי קודש לגרצ"פ פרנק סימן לב הגהות הררי קודש, ומשנה אחרונה על משנ"ב תרעה ט, וילקוט יוסף (תש"פ) עמ תקד.

רווק המתארח אצל אחרים וישן אצלם, אם הוא מיוצאי אשכנז ידליק נרות בעצמו, כדין מהדרין מן המהדרין1. ואם הוא מיוצאי ספרד, אם הוא סמוך על שולחן אביו, כגון שהוא נער צעיר, הרי הוא יוצא בנרות שאביו מדליק בבית2; ואם הוא אינו סמוך על שולחן אביו, כגון שהוא גר כל השנה בדירה משל עצמו, ישתתף עם בעל הבית בהדלקה3, ולכתחילה ישמע ממנו את הברכות.

 

1.
משנ"ב תרעז א. בחורה רווקה יוצאת אשכנז המתארחת אצל אחרים, תשתתף עם בעל הבית, כיוון שנשים אינן מקפידות להדליק בעצמן, ואם היא רוצה להדליק בעצמה, רשאית להדליק ולברך כמבואר לעיל פרק ג הערה 16.
2.
חזון עובדיה עמ' קנו, אור לציון חלק ד פרק מז שאלה א. ועיין הליכות שלמה פרק יג דבר הלכה יג, שבן הסמוך על שולחן אביו יוצא בהדלקתו, רק אם האב מדליק נרות בעצמו, אך אם האב מתארח במקום אחר ומשתתף במעות עם בעל הבית, והבן נמצא במקום אחר, אין הוא יוצא בהדלקת אביו.
3.
שו"ע תרעז א. ועיין הערה 12.

לפעמים כשמתארחים אצל אחרים, אוכלים בבית המארחים וישנים בבית אחר. במקרה זה מתעוררת השאלה היכן להדליק את הנרות - במקום האכילה או במקום השינה. ההלכה היא שיש להדליק את הנרות במקום האכילה, שכן האכילה עיקר1

אדם שמתארח בחנוכה בבית מלון, ידליק נרות בחדר שהוא ישן בו ולא בחדר האוכל, כי החדר שהוא ישן בו שכור ומיוחד לו, ובעלותו ניכרת בו יותר2. ואם אין מתאפשר לו להדליק בחדר שבו הוא ישן, ידליק בחדר האוכל3 או בלובי המלון4.

 

1.
עיין רמ"א תרעז א, ונר חנוכה (ספטימוס) פרק ד הערה מג, בשם החזון איש, ושו"ת אז נדברו חלק ז סימן סט, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א. ועיין ארחות רבנו (תשע"ד) חלק ג עמ' קנד, בשם הגרי"י קנייבסקי, ושבות יצחק חנוכה פרק ז עמ' יד (בעמודים שבסוף הספר), בשם הגרי"ש אלישיב, וקובץ מבית לוי גיליון י עמ' י, ונר חנוכה (ספטימוס) פרק ד הערה מג, בשם הגר"נ קרליץ, שחולקים וסוברים שיש להעדיף את מקום השינה שהוא מיוחד לו, ודברי הרמ"א שהובאו לעיל, שיש להעדיף את מקום האכילה, אמורים כשמקום האכילה מיוחד לו, ולא כשאוכל אצל אחרים. ועיין חזון עובדיה עמ' קמד, ומשנ"ב עם הערות איש מצליח על שו"ע תרעז א, ונר ציון פרק ו סעיפים יב-יג, שאף שהשו"ע שם חולק וסובר שידליק במקום שישן בו משום חשד, בזמן הזה, שרבים מדליקים בפנים, לא שייך חשד.
2.
אור לציון חלק ד פרק מז שאלה ח, תשובות והנהגות חלק ג סימן רטו אות יד, וכעין זה באגרות משה אורח חיים חלק ד סימן ע אות ג. ועיין ימי החנוכה (שכטר) עמ' קנה, בשם הגר"נ קרליץ, ומשנ"ב עם הערות איש מצליח על משנ"ב תרעז יא, בשם הגר"מ מזוז שליט"א, שחולקים וסוברים שיש להדליק בחדר האוכל. ועיין תשובות אביגדר הלוי עמ' תמב, שיש להדליק בפתח בית המלון.
3.
עיין תשובות והנהגות חלק ג סימן רטו אות יד. ועיין אור לציון חלק ד פרק מז שאלה ח, שחולק וסובר שאין יוצאים ידי חובה בהדלקה בחדר האוכל, כיוון שחדר האוכל של המלון אינו מושאל לו.
4.
שו"ת משנת יוסף חלק יג סימן רכח, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א. ועיין שו"ת משנת יוסף שם, שכאשר לא ניתן להדליק בחדר השינה, עדיף להדליק בלובי מאשר בחדר האוכל, כיוון שהלובי עומד לשימוש דיירי המלון בכל עת, מה שאין כן חדר האוכל.

בני משפחה שהתארחו בשבת אצל קרובים או חברים, ובדעתם לחזור לביתם במוצאי שבת, נחלקו הפוסקים איפה עליהם להדליק נרות במוצאי שבת. יש סוברים שעליהם להמתין ולהדליק נרות בביתם הקבוע, ואין הם יכולים להדליק במקום שהתארחו בו, כיוון שמקום זה אינו ביתם, מאחר שהם עתידים לעזוב אותו ולישון בביתם הקבוע1. ויש סוברים שעליהם להדליק נרות במוצאי שבת בבית שהתארחו בו, כיוון שכל עוד לא יצאו חזרה לביתם, המקום שהתארחו בו נחשב עדיין ביתם, ואין להם להתעכב ולדחות את קיום המצווה2, ויקפידו לשהות שם חצי שעה לאחר ההדלקה3. להלכה, יש להדליק נרות בבית שהתארחו בו, ויאכלו שם משהו, וכשיגיעו לביתם שוב ידליקו נרות ללא ברכה, כדי לצאת ידי כולם4.

 

1.
שלמי תודה חנוכה סימן כג אות ב, בשם החזון איש, חזון עובדיה עמ' קנה. ועיין תשובות והנהגות חלק א סימן שצא, שאם האורחים עתידים לחזור לביתם לפני שתכלה רגל מן השוק, ידליקו בביתם, ואם יחזרו לביתם לאחר שתכלה רגל מן השוק, ידליקו בבית שבו התארחו, ועיין חוט שני עמ' שי אות ג, וחובת הדר פרק ב הערה סה, שכתבו כעין זה.
2.
הליכות שלמה פרק יד סעיף יט, פניני חנוכה עמ' קיא, בשם הגרי"ש אלישיב, ירושלים במועדיה עמ' רסג.
3.
הליכות שלמה שם, ירושלים במועדיה שם.
4.
כן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א.

אדם נשוי שאינו נמצא בביתו, כגון חייל בשירות מילואים, או אדם שיצא לעסקיו וישן במלון, יוצא ידי חובת הדלקת נרות בהדלקת אשתו1. ואפילו אם הוא רוצה להדליק נרות בעצמו, אינו רשאי לברך על הדלקתו, משום שהוא נפטר בהדלקת אשתו בעל כורחו; זוהי דעת מרן השלחן ערוך, וכך נוהגים יוצאי ספרד2. אבל לדעת הרמ, אדם נשוי יכול להחליט שאינו רוצה לצאת בהדלקת אשתו, ולהדליק ולברך בעצמו3. ויוצא אשכנז הסומך בזה על הרמ, אין למחות בידו. וכדי להימנע מחשש ברכה לבטלה, יקפיד להדליק את הנרות לפני שאשתו מדליקה4.

 

1.
שו"ע תרעז א, ומשנ"ב שם.
2.
בית יוסף סימן תרעז ד"ה כתוב בתרומת הדשן, חזון עובדיה עמ' קמט-קנ, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נח סעיף יד, אור לציון חלק ד פרק מז הערה א ד"ה ובחור הפטור, משנ"ב עם הערות איש מצליח על רמ"א תרעז ג, בשם הגר"מ מזוז שליט"א.
3.
רמ"א תרעז ג.
4.
משנ"ב תרעז טז.

בחורי ישיבה יוצאי אשכנז המתגוררים בפנימייה בישיבה, ידליקו נרות בברכה בישיבה, כדין מהדרין מן המהדרין. ולגבי בחורי ישיבה יוצאי ספרד, התעוררה מחלוקת: יש סוברים שבחור ישיבה נחשב בן הסמוך על שולחן אביו, ויוצא בהדלקתו1. זאת כיוון שגם בתקופת הלימודים הוא מבקר מדי פעם בבית ההורים, ובימי 'בין הזמנים' הוא חוזר הביתה, וכן כאשר הוא אינו מרגיש בטוב, הוא נוסע להתחזק בבית הוריו2. ואף אם אינו נחשב סמוך על שולחן אביו, יש מקום לומר שהוא יוצא ידי חובה בנרות שמדליקים בבית המדרש3. ויש חולקים וסוברים שבחור ישיבה אינו נחשב בן הסמוך על שולחן אביו, ואינו יוצא בהדלקת אביו, שכן רוב השנה הוא גר בישיבה, ומקום לימודו של אדם הוא עיקר קביעותו4. והדרך המובחרת לבני ישיבה יוצאי ספרד היא שישתתפו בהדלקה עם בחור יוצא אשכנז שמדליק בחדרם או בחדר האוכל, וישמעו ממנו את הברכות, ויצאו בזה ידי כולם5

לגבי מקום ההדלקה לבחורי ישיבה, נחלקו בדבר גדולי הדור. יש סוברים שבחורי ישיבה צריכים להדליק נרות בחדר האוכל, כיוון שכפי המבואר לעיל, אדם האוכל בבית אחד וישן בבית אחר צריך להדליק במקום האכילה, שהוא עיקר6. ויש סוברים שעדיף שכל תלמיד ידליק בחדרו בפנימייה7, כיוון שהחדר בפנימייה מיוחד לו, מה שאין כן חדר האוכל, שאין לתלמיד זכויות בו, והתלמידים אינם יכולים לשהות בו כרצונם8. למעשה, טוב יותר להדליק בחדר האוכל, כיוון שהניסיון מלמד שכאשר כל בחור מדליק בחדרו, עלולה להתרחש שרפה, ובחדר האוכל נוח יותר לשמור שההדלקה תיעשה כהלכה ללא חשש נזק9.

 

1.
הליכות שלמה פרק יד סעיף יב, חזון עובדיה עמ' קמד, מקראי קודש לרב הררי פרק ט הערה פט, בשם הגר"י צדקה והגר"ש ישראלי, אור לציון חלק ד פרק מז הערה א, בשם הגר"ע עטייה. ועיין אור לציון שם, שכן מנהג יוצאי ספרד. ועיין חזון עובדיה עמ' קמט, ואור לציון חלק ד פרק מז הערה א ד"ה ובחור הפטור, שבחור ישיבה יוצא ספרד שרוצה להחמיר ולהדליק נרות בישיבה, אינו רשאי לברך, כיוון שהוא יוצא בהדלקת אביו בעל כורחו, ועיין תבואות שמ"ש חלק א סימן ז, שחולק.
2.
אור לציון שם הערה א, מקראי קודש לרב הררי פרק ט הערה צג, בשם הגר"מ אליהו, ילקוט יוסף (תש"פ) עמ' תעז ואילך.
3.
חזון עובדיה עמ' קמו.
4.
מעשה איש חלק ד עמ' קלא, בשם החזון איש, הגר"א שפירא במקראי קודש לרב הררי נספח ב, פניני חנוכה עמ' קטז, בשם הגרי"ש אלישיב, מקראי קודש לרב הררי פרק ט הערה צג, בשם הגר"ש משאש, נר חנוכה (ספטימוס) פרק ד הערה יב, בשם הגר"ח קנייבסקי והגר"נ קרליץ.
5.
עיין הליכות שלמה פרק יד סעיף יב, ועיין שם דבר הלכה כד, שיתנה שאם הדלקת אביו טובה יותר עבורו, יצא בה ידי חובתו, ואם ההדלקה בישיבה טובה יותר עבורו, יצא בה ידי חובתו. והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו שתלמיד ישיבת הסדר שכבר שירת בצבא נחשב לעומד ברשות עצמו גם אם ההורים מסייעים לו, ועליו להדליק בעצמו בין אם הוא מיוצאי אשכנז ובין אם הוא מיוצאי ספרד.
6.
תשובות והנהגות חלק ב סימן שמב אות יא, בשם החזון איש והגר"א קוטלר, מקראי קודש לרב הררי פרק ט הערה ק, בשם הגר"י צדקה, חובת הדר פרק א הערה נט.
7.
אגרות משה אורח חיים חלק ד סימן ע אות ג, הליכות שלמה פרק יד סעיף ח, הגר"א שפירא במקראי קודש לרב הררי נספחים א-ב, אשרי האיש פרק לט אות לו, מקראי קודש לרב הררי פרק ט הערות צח-צט, בשם הגר"ש ישראלי והגר"מ אליהו, תשובות והנהגות חלק ב סימן שמב. ועיין מקראי קודש שם הערה צט, בשם הגר"ש ישראלי, והגר"א שפירא שם נספח ב, ושונה הלכות עם הערות תורת המועדים תרעא ס"ק יח, בשם הגר"ח קנייבסקי, שכאשר ישנו מסדרון, וחדרים רבים יוצאים אליו, דין המסדרון כדין רשות הרבים, ויש להדליק בפתח החדר, ועיין פניני חנוכה עמ' עח, בשם הגרי"ש אלישיב, שחולק וסובר שדין המסדרון כדין חצר, ויש להדליק בפתח בניין הפנימיה, ועיין שונה הלכות שם, בשם הגריא"ל שטיינמן, וחוט שני עמ' שט אות ו.
8.
הגר"א שפירא במקראי קודש לרב הררי נספחים א-ב, אשרי האיש פרק לט אות לו, תשובות והנהגות חלק ב סימן שמב.
9.
באהלה של תורה חלק ב סימן קא. ועיין הליכות שלמה פרק יד הערה 28, שכך נהגו בישיבת קול תורה על פי הדרכת הגרש"ז אוירבך, מחשש לשרפה. והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו שאם בני הישיבה ירצו, יכולים הם להדליק נר אחד מחוץ לפנימייה, באישור ראש הישיבה.

רווקים הגרים יחד בדירה, ואינם מנהלים מטבח משותף אלא כל אחד אוכל את האוכל שלו, כל אחד מהם עומד בפני עצמו וצריך להדליק נרות בפני עצמו, בין אם הם מיוצאי אשכנז ובין אם הם מיוצאי ספרד. והוא הדין לרווקות הגרות יחד1

רווקים הגרים יחד בדירה ומנהלים מטבח משותף, דינם כבני משפחה אחת. אם הם מיוצאי אשכנז, כל אחד מהם ידליק נרות בעצמו, כדין המהדרין מן המהדרין. ואם הם מיוצאי ספרד, אחד מהם ידליק, והשאר ישתתפו אתו, וישמעו ממנו את הברכות2.

 

1.
עיין באור הלכה תרעז א ד"ה עמו, שכאשר כל אחד מהדָרים בבית אוכל משל עצמו, יש מחלוקת בין הפרי חדש ללבוש, אם כל אחד מהדָרים בבית חייב להדליק בעצמו (פרי חדש תרעז א), או שאפשר שאחד ידליק נרות והשאר ישתתפו אתו ויצאו בהדלקתו (לבוש תרעז ג). כדי לצאת ידי הספק, ראוי שכל אחד ידליק בעצמו, ואפילו רווקים יוצאי ספרד יכולים לעשות כן, כי אכסנאי שאינו סמוך על שולחן בעל הבית יכול להדליק בעצמו, גם לפי מנהג יוצאי ספרד, כמבואר בתורת המועדים סימן ב סעיף יב, ובמשנ"ב עם הערות איש מצליח על משנ"ב תרעז ג.
2.
עיין ביאור הלכה תרעז א ד"ה עמו. ודין רווקות כדין רווקים, אלא שרווקות יוצאות אשכנז אינן חייבות שכל אחת תדליק נרות בעצמה, אלא הן יכולות שאחת הרווקות תדליק נרות והשאר תשתתפנה איתה, כמבואר בפרק ג, שנשים אינן מקפידות להדליק בעצמן.

היוצא לטייל בחנוכה וישן תחת כיפת השמים, או חיילים המתאמנים וישנים תחת כיפת השמים, אינם יכולים להדליק נר חנוכה בברכה, כיוון שלדעת פוסקים רבים, ניתן לקיים את מצוות הדלקת נרות רק בסמוך לבית1. לעניין זה דין אוהל כדין בית, ולכן מטיילים או חיילים הישנים באוהל, ידליקו נרות בברכה בפתח האוהל2.

 

1.
מקראי קודש חנוכה לגרצ"פ פרנק סימן יח, שו"ת אגרות משה יורה דעה חלק ג סימן יד אות ה, הליכות שלמה פרק יג סעיפים א-ב, הגר"א שפירא במקראי קודש לרב הררי נספח א סעיף 7, חזון עובדיה עמ' קנו, אשרי האיש פרק לט אות י, דבר חברון מועדים עמ' שכד. ועיין הליכות שלמה פרק יג הערה 3, שאין לאדם לצאת לטיול אם על ידי זה הוא יופקע ממצוות נר חנוכה. ועיין ציץ אליעזר חלק טו סימן כט, ושו"ת אז נדברו חלק ז סימן סז, שחולקים וסוברים שהישן תחת כיפת השמים יכול להדליק ולברך.
2.
הליכות שלמה פרק יג הערה 8, הגר"א שפירא במקראי קודש לרב הררי נספח א סעיף 7, עיין חזון עובדיה עמ' שצא, פסקי שמועות עמ' נב-נג, בשם הגרי"ש אלישיב והגר"נ קרליץ, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א, והוסיף שהוא הדין לכל מבנה שגבוהה עשרה טפחים, ואפילו שוּחָה. ועיין הליכות שלמה שם סעיף ב, שצריך שהאוהל יהיה גבוה לפחות עשרה טפחים (שמונים סנטימטר), ויהיה בגודל של לפחות שבעה על שבעה טפחים (חמישים ושישה סנטימטר על חמישים ושישה סנטימטר), ועיין אשרי האיש פרק לט סעיף אות כה, שחולק וסובר שצריך שגודל האוהל יהיה לפחות ארבע אמות על ארבע אמות (מאה תשעים ושניים סנטימטר על מאה תשעים ושניים סנטימטר), והגר"י אריאל שליט"א הכריע שאין צורך שהאוהל יהיה בגודל של ארבע אמות על ארבע אמות. ועיין דבר חברון מועדים עמ' שכד, שחולק וסובר שאוהל אינו נחשב כבית.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ