logo-white

תוכן עניינים

הלכות חנוכה

הלכות חנוכה מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

הלכות חנוכה - תוכן עניינים:

פרק ח - הברכות וסדר ההדלקה. פרק ח - הברכות וסדר ההדלקה

הקדמת הברכות להדלקה

facebook email whatsapp

הברכות צריכות להיאמר לפני הדלקת הנרות, כמו שאמרו חכמים: "כל המצוות מברך עליהן עובר (-קודם) לעשייתן"1, וזאת כדי שהאדם יתקדש על ידי הברכה, ויעשה את המצווה מתוך קדושה2. לכן אין להדליק את הנרות תוך כדי הברכות, אלא יש לסיים את הברכות, ומיד לאחר מכן להדליק את הנרות3

אסור להפסיק בדיבור בין הברכה להדלקה4, כדי שיהיה ניכר שהברכה מתייחסת למעשה ההדלקה5. ולכן אדם שהדליק את הנרות וכבה הנר שבידו או נשפך השמן שבנר, לא יבקש מבני ביתו גפרורים או שמן, אלא ייקח אותם בעצמו. ואם ביקש מבני ביתו, אינו צריך לחזור ולברך, מכיוון שהדיבור היה לצורך ההדלקה6. אך אם דיבר - אפילו מילה אחת - בין הברכה להדלקת הנר הראשון בדבר שאינו נוגע להדלקה, צריך לחזור ולברך את ברכת "להדליק נר של חנוכה" ואת ברכת "שעשה ניסים"; אך את ברכת "שהחיינו" לא יחזור ויברך, כיוון שיוצאים ידי חובת ברכה זו גם אם אינה נאמרת בצמוד למצווה אלא סמוך לה7.

 

7 הערות

1.
פסחים ז ב, שו"ע כה ח.
2.
ריטב"א פסחים ז ב ד"ה וכתב הרי"ט, עיין חתם סופר פסחים ז ב. ועיין ריטב"א שם, שכתב טעם נוסף: "כי הברכות מעבודת הנפש, וראוי להקדים עבודת הנפש, למעשה שהוא עבודת הגוף".
3.
רמ"א תרעו א, ומשנ"ב שם, חזון עובדיה עמ' קכו, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נח סעיף ג.
4.
עיין שו"ע תלב א.
5.
עיין ב"י אורח חיים סימן מז ד"ה ואם בא.
6.
הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נח סעיף כט.
7.
אבני ישפה חלק ה סוף סימן צו, עיין שונה הלכות עם הערות תורת המועדים סימן תרעו ס"ק ד. ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נח סעיפים כז-כט, שמסתימת דבריו משמע שצריך לברך שוב גם את ברכת "שהחיינו". ועיין שו"ת מנחת יצחק חלק ד סוף סימן קטו, שאם המדליק הפסיק בדיבור לאחר הדלקת הנר הראשון, אינו צריך לחזור ולברך.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ