logo-white

תוכן עניינים

הלכות חנוכה

הלכות חנוכה מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

הלכות חנוכה - תוכן עניינים:

פרק ח - הברכות וסדר ההדלקה

facebook email whatsapp

תיקנו חכמים לברך את ה' לפני עשיית מצווה, כדי להודות לו על כך שזיכה אותנו לקיים את מצוותיו1, וכדי שהמצווה תיעשה מתוך תשומת לב ובכוונה, ולא כמצוות אנשים מלומדה2. וזהו נוסח הברכה לפני הדלקת הנרות: "ברוך אתה ה' אלוקינו מלך העולם אשר קידשנו במצוותיו וציוונו להדליק נר חנוכה"3; ונוסח רוב יוצאי אשכנז: "להדליק נר של חנוכה"4

משום חביבות הנס, הוסיפו חכמים ברכה לפני ההדלקה, וזה נוסחה: "ברוך אתה ה' אלוקינו מלך העולם שעשה ניסים לאבותינו בימים ההם בזמן הזה". וביום הראשון של חנוכה מברכים גם את ברכת "שהחיינו וקיימנו והגיענו לזמן הזה", כפי שמברכים על כל מצווה המזדמנת פעם בשנה, כדי להודות לה' שזכינו להגיע שוב לימי החנוכה, ולקיים את מצוות נר חנוכה5.

 

1.
ספר החינוך מצווה תל ד"ה ואחרי זאת.
2.
עיין ריטב"א פסחים ז ב ד"ה וכתב הרי"ט, ושפתי כהן לרבי מרדכי הכהן פרשת בא עמ' שלד (מהדורת תשס"ה) ד"ה ולזה תקנו.
3.
שו"ע תרעו א, כף החיים תרעו א-ב, חזון עובדיה עמ' קכה, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נח סעיף ג. ועיין כף החיים שם, שכך הוא הנוסח לפי האר"י הקדוש.
4.
משנ"ב תרעו א. ועיין מעשה רב אות רלט, וסידור בית יעקב ליעב"ץ עמ' 368, וערוך השלחן תרעו א, ולוח ארץ ישראל (טוקצינסקי), שיש לומר: "להדליק נר חנוכה". ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נח סעיף ד, שכאשר אדם מברך את ברכת "להדליק נר חנוכה" יכוון להדליק התלהבות בליבו מגודל הנס ומישועת ה'.
5.
שו"ע תרעו א. עיין שו"ע שם, ומשנ"ב שם ב, שאדם שהדליק נרות ביום הראשון ושכח לברך "שהחיינו", יברך את ברכת "שהחיינו" באחד הימים הבאים בשעת ההדלקה. ועיין מגן אברהם תרעו ב, שאדם שלא הדליק נרות ביום הראשון, ויצא בהדלקת אשתו, לא יברך "שהחיינו" כשידליק באחד הימים הבאים, שאשתו כגופו, ויצא בברכתה, ועיין פרי חדש תרעו א, שחולק, ועיין משנ"ב תרעו ז, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נח סעיף ח, שפסקו כדעת המגן אברהם, ועיין חזון עובדיה עמ' קלח, ושו"ת רבבות אפרים חלק ו סימן תי, בשם הגרי"ש אלישיב, ומשנ"ב מהדורת איש מצליח על משנ"ב תרעו ז, בשם הגר"מ מזוז שליט"א, שפסקו כדעת הפרי חדש.

הברכות צריכות להיאמר לפני הדלקת הנרות, כמו שאמרו חכמים: "כל המצוות מברך עליהן עובר (-קודם) לעשייתן"1, וזאת כדי שהאדם יתקדש על ידי הברכה, ויעשה את המצווה מתוך קדושה2. לכן אין להדליק את הנרות תוך כדי הברכות, אלא יש לסיים את הברכות, ומיד לאחר מכן להדליק את הנרות3

אסור להפסיק בדיבור בין הברכה להדלקה4, כדי שיהיה ניכר שהברכה מתייחסת למעשה ההדלקה5. ולכן אדם שהדליק את הנרות וכבה הנר שבידו או נשפך השמן שבנר, לא יבקש מבני ביתו גפרורים או שמן, אלא ייקח אותם בעצמו. ואם ביקש מבני ביתו, אינו צריך לחזור ולברך, מכיוון שהדיבור היה לצורך ההדלקה6. אך אם דיבר - אפילו מילה אחת - בין הברכה להדלקת הנר הראשון בדבר שאינו נוגע להדלקה, צריך לחזור ולברך את ברכת "להדליק נר של חנוכה" ואת ברכת "שעשה ניסים"; אך את ברכת "שהחיינו" לא יחזור ויברך, כיוון שיוצאים ידי חובת ברכה זו גם אם אינה נאמרת בצמוד למצווה אלא סמוך לה7.

 

1.
פסחים ז ב, שו"ע כה ח.
2.
ריטב"א פסחים ז ב ד"ה וכתב הרי"ט, עיין חתם סופר פסחים ז ב. ועיין ריטב"א שם, שכתב טעם נוסף: "כי הברכות מעבודת הנפש, וראוי להקדים עבודת הנפש, למעשה שהוא עבודת הגוף".
3.
רמ"א תרעו א, ומשנ"ב שם, חזון עובדיה עמ' קכו, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נח סעיף ג.
4.
עיין שו"ע תלב א.
5.
עיין ב"י אורח חיים סימן מז ד"ה ואם בא.
6.
הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נח סעיף כט.
7.
אבני ישפה חלק ה סוף סימן צו, עיין שונה הלכות עם הערות תורת המועדים סימן תרעו ס"ק ד. ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נח סעיפים כז-כט, שמסתימת דבריו משמע שצריך לברך שוב גם את ברכת "שהחיינו". ועיין שו"ת מנחת יצחק חלק ד סוף סימן קטו, שאם המדליק הפסיק בדיבור לאחר הדלקת הנר הראשון, אינו צריך לחזור ולברך.

לאחר הדלקת הנר הראשון נוהגים לומר "הנרות הללו אנו מדליקים וכו'"1, ואין באמירה זו הפסק, כי היא שייכת למצווה ומבררת את עניינה2. מה עוד שלאחר הדלקת הנר הראשון, כבר קיים המדליק את עיקר המצווה3. ויש נוהגים לומר "הנרות הללו" לאחר הדלקת כל הנרות, כדי לא להפסיק בין הברכה להדלקת הנרות, והנוהגים כן רשאים להמשיך במנהגם4.

לאחר הדלקת הנרות, נוהגים לשיר את הפיוט "מעוז צור ישועתי", שמוזכר בו נס פך השמן. ויוצאי ספרד וחלק מיוצאי אשכנז נוהגים לומר את הפרק "מזמור שיר חנוכת הבית לדוד וכו'"5, שמזכירים בו את חנוכת בית המקדש6, וכן את הפרק "למנצח בנגינות מזמור שיר וכו'"7, שנכתב ברוח הקודש על מלחמת החשמונאים ביוונים8

מנהג טוב להישאר אצל הנרות בחצי השעה הראשונה, ולשיר שירי הלל והודאה9, וההבטה בנרות משפיעה על האדם קדושה וברכה10.

 

1.
שו"ע תרעו ד, ומשנ"ב שם, חזון עובדיה עמ' קל.
2.
חתן סופר חנוכה עמ' מא, עיין נטעי גבריאל פרק כט הערה א, ירושלים במועדיה עמ' רלב הערה 127.
3.
עיין שו"ת מהרש"ל סימן פה ד"ה מדליקין, שו"ת מנחת יצחק חלק ד סוף סימן קטו.
4.
משנ"ב תרעו ח.
5.
תהילים פרק ל.
6.
עיין צרור המור לרבי אברהם סבע פרשת נח ד"ה ותשב אליו, שמזמור זה נכתב ברוח הקודש על חנוכת בית המקדש בזמן החשמונאים.
7.
תהילים פרק סז. כף החיים תרעו ל, ויסוד ושורש העבודה שער יב (שער המפקד) פרק א, ופרדס אליעזר חנוכה עמ' קפה ואילך ועמ' קצב ואילך. ועיין בן איש חי שנה ראשונה פרשת וישב סעיף כג, ופרדס אליעזר חנוכה עמ' קעא ואילך, שיש הנוהגים לומר שבע פעמים את הפסוק "ויהי נועם" (תהלים צ יז) ואת הפרק "יושב בסתר עליון" (תהלים צא).
8.
עיין מדרש שוחר טוב לתהילים פרק סז, ושבט הלוי על חנוכה עמ' קפט.
9.
מקור חיים סימן תרעה, ושב יעקב (כץ) סימן כב ד"ה ועוד אף, ויסוד ושורש העבודה שער יב (שער המפקד) פרק א, ומנוחה וקדושה שער התורה פרק ב עמ' רלו (מהדורת תשע"ד), ותשובות והנהגות חלק א סימן שצד. ועיין תשובות והנהגות שם, שמי שיש לו ילדים, יקפיד יותר לשמוח עמם במצווה.
10.
ייטב פנים לחנוכה אות י ואות כט, דברי חיים על התורה מאמרים לחנוכה דף מה א, תשובות והנהגות חלק א סימן שצד. ועיין פרדס אליעזר חנוכה חלק א עמ' רכו ואילך, שהאריך בזה.

נהגו הנשים שלא לעשות מלאכה בחצי השעה הראשונה שהנרות דולקים1, כדי לא להסיח את הדעת מזכר הנס2, וכדי להבליט שאסור להשתמש בנרות3. והסיבה לכך שרק הנשים נוהגות כן היא משום שעל ידן נעשתה תשועה, שיהודית בתו של יוחנן כהן גדול האכילה את ראש האויבים גבינה כדי שיצמא, ואחר כך השקתה אותו יין עד שהשתכר ונרדם, וכרתה את ראשו, וכשראו חייליו שגיבורם מת, ברחו4

מנהג הנשים להימנע ממלאכה כולל מלאכות האסורות בחול המועד, כגון תפירה או סריגה - וכן מלאכות שנמשכות זמן, כשטיפת הבית5 - אבל לאפות ולבשל מותר6. ויש נשים הנוהגות להימנע מכל מלאכה7.

 

1.
שו"ע תרע א.
2.
לבוש תרע א.
3.
משנ"ב תרע ד.
4.
משנ"ב תרע ג. ועיין בן איש חי שנה ראשונה פרשת וישב אות כז, שלפי הקבלה, נשים שייכות להארת ימי החנוכה יותר מאשר גברים, ולכן דווקא הן נהגו שלא לעשות מלאכה בזמן שהנרות דולקים.
5.
נר חנוכה פרק א הערה מד, בשם הגר"נ קרליץ.
6.
הלכות חנוכה (איידר) פרק א עמ' 4 הערה לה, בשם הגר"מ פיינשטיין, מקראי קודש לרב הררי פרק א הערה ז, בשם הגר"מ אליהו, יומין דחנוכה חידושים על שו"ע סימן תרע עמ' קנב (מהדורת תשס"ג), שונה הלכות עם הערות תורת המועדים סימן תרע ס"ק ח, בשם הגר"ח קנייבסקי, נר חנוכה פרק א הערה מד, בשם הגר"נ קרליץ. ועיין קובץ מבית לוי גיליון י עמ' ג, בשם הגר"ש ווזנר, שהמלאכות האסורות הן מלאכות שיש בהן עמל, מלבד מלאכות המטבח, ועיין אור לציון חלק ד פרק מא שאלה א, שהמלאכות האסורות הן מלאכות חשובות, כגון כיבוס ותפירה. ועיין חזון עובדיה עמ' יב. ועיין פניני חנוכה עמ' קלב, שאיסור עשיית מלאכה הוא גם כשהאישה איננה נמצאת במקום הנרות, כגון שהיא בעבודה, ועיין שם, שבמקום צורך גדול, מותר לנשים לעשות מלאכה בזמן זה. ועיין ילקוט יוסף (תש"פ) עמ' מא, שאיסור המלאכה הוא על כל בנות הבית, ולא רק על עקרת הבית, ועיין שם שהסתפק אם איסור זה נאמר גם לבנות קטנות שלא הגיעו לגיל מצוות. ועיין בן איש חי שנה ראשונה פרשת וישב אות כז, וכף החיים תרע ט, וחזון עובדיה עמ' יג, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נט סעיף ד, ומשנ"ב עם הערות איש מצליח על משנ"ב תרע ה, שיש מיוצאות ספרד שנהגו שלא לעשות מלאכה ביום הראשון וביום השמיני של חנוכה.
7.
כן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א, ועיין פניני חנוכה עמ' קלא-קלב, בשם הגרי"ש אלישיב, ורבבות אפרים חלק א סימן תלו, בשם הגרי"י פישר, שסוברים כן ואוסרים גם לבשל ולאפות, ועיין הליכות שלמה פרק טז הערה 14.

אדם שלא הדליק נר חנוכה באחד הלילות, ואינו עתיד להדליק באותו לילה, וגם אין מדליקים עבורו בביתו, מברך בשעה שרואה נר חנוכה "שעשה ניסים לאבותינו". ואם דבר זה אירע בלילה הראשון, יברך גם "שהחיינו", וכשידליק למחרת, לא יברך שוב "שהחיינו", שכן כבר יצא ידי חובת הברכה1

דין זה, שאפשר לברך על ראיית המצווה, לא נאמר בשום מצווה אחרת, לדוגמה, הרואה לולב או סוכה, אינו מברך ברכה. והסיבה שתיקנו ברכה מיוחדת זו בחנוכה היא משום חביבות הנס. וטעם נוסף לכך הוא שיש אנשים שאין להם בית, ואינם יכולים לקיים את מצוות הדלקת הנר, וכדי שיהיו שייכים למצווה, תיקנו להם ברכה על ראיית הנרות2.

 

1.
שו"ע תרעו ג. ועיין משנ"ב תרעו ו, שיש פוסקים הסוברים שאדם שאינו מדליק נרות בעצמו וגם אינו משתתף במעות בהדלקת בעל הבית, צריך לברך ברכת הרואה אף אם מדליקים עבורו בביתו, אך אין לנהוג כדעה זו כיוון שכלל בידינו: 'ספק ברכות להקל'.
2.
תוספות סוכה מו א ד"ה הרואה.

כמובן, ניתן לברך את ברכת הרואה רק בראיית נר חנוכה, ולא בראיית נר רשות. מסיבה זו, יש סוברים שאין לברך ברכת הרואה על נרות חנוכה שכבר עברה חצי שעה מזמן הדלקתם, שכן מעיקר הדין, כבר מותר לכבותם ולהשתמש לאורם, והרי הם כנר הרשות1. ויש חולקים וסוברים שאפשר לברך על ראייתם, מכיוון שהם מפרסמים את הנס2, וכן הלכה3.

 

1.
תשובות רבי עקיבא איגר מכתב יד (תשכ"ח) סימן מב, שדי חמד מערכת חנוכה סימן ט אות ג, התעוררות תשובה חלק ג סימן תסח אות א, הליכות שלמה פרק יז דבר הלכה ג: אפשר, חזון עובדיה עמ' קמא, אור לציון חלק ד פרק מו הערה ב, שבט הקהתי חלק ב סימן רלא. ועיין התעוררות תשובה שם, וילקוט יוסף (תש"פ) עמ' תנג, שאם הרואה מסופק אם עברה חצי שעה, לא יברך.
2.
שו"ת משפטיך ליעקב (גרינוולד) סימן נו אות ב, אשרי האיש פרק לח אות ז, שו"ת שרגא המאיר חלק ה סימן יט, שו"ת קנין תורה בהלכה חלק ז סימן נא-ב.
3.
כן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א. ועיין הליכות שלמה פרק יז סעיף א, וחזון עובדיה עמ' קמ, ואשרי האיש פרק לח אות ז, שאפשר לברך את ברכת "שעשה ניסים" בראיית נרות ההידור.

נרות חנוכה שהודלקו בבית הכנסת1, יש מן האחרונים הסוברים שאין לברך ברכת הרואה בראייתם, כיוון שהדלקתם אינה מעיקר הדין, אלא מכוח מנהג בלבד2. ויש חולקים וסוברים שניתן לברך ברכת הרואה על ראייתם, מכיוון שנרות אלו הודלקו לשם פרסום הנס, והמנהג להדליק בבית הכנסת הוא מנהג מקובל בכל תפוצות ישראל, ומברכים עליו3.

 

1.
עיין פרק יא.
2.
אגרות משה חלק אורח חיים א סימן קצ ד"ה וצריך לומר, שלמי מועד עמ' רכד, אשרי האיש פרק לח אות ז, שו"ת קנין תורה חלק ה סוף סימן עד, ירושלים במועדיה עמ' רלא.
3.
התעוררות תשובה חלק ג סימן תס, שו"ת מנחת אלעזר חלק ב סימן סח, חזון עובדיה עמ' קמג.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ